У кожного гурмана свій смак, але мало хто відмовиться від романтичної вечері в приємній компанії з пляшкою Мартіні Rosato. Це вид вермуту, в якому прекрасно поєднуються і доповнюють один одного біле і червоне вино. Напій рожевого кольору, запашний ніжним і стійким букетом ароматів, допоможе скрасити будь-який захід.
Вперше мартіні Розато з'явився на ринку алкогольної індустрії в 1980 році і з того моменту є одним з популярних представників вермутів від іменитої компанії.
Інформація про напій
Рожеве Мартіні розливають у фірмові пляшки привабливої вигнутої форми. На плічках вироби незмінно знаходиться тиснення "ITALIA", а ближче до основи розташована гравірування, що означає Рік заснування компанії-виробника. Кришка пляшки виконана з металу, а денце трохи увігнуто всередину.
Склад і рецептура виготовлення Мартіні Розато тримається в секреті, доступна лише загальна інформація про склад напою. Його основа-червоне виноградне вино, а індивідуальний смак і аромат надають спеції і рослинні складові:
- Полин-основа, що створює основний смак напою;
- Деревій-джерело органічних кислот, мікроелементів;
- Меліса, материнка, кардамон, м'ята-надають пахощі і насичують корисними властивостями;
- Кориця, гвоздика-необхідні компоненти будь-якого італійського напою;
- Мускатний горіх-надає напою солодкість і пряний запах;
- Ромашка, бузина, звіробій, Оман – корисні, що вважаються лікарськими, елементи напою.
Міцність Мартіні Розато трохи вище, ніж у вермутах інших виробників. У ньому міститься 15% етилового спирту – це особливість бренду, застосовується з метою кращого розчинення компонентів і розкриття смакових і ароматичних властивостей.
Середня ціна Rosato в пляшці об'ємом 0,5 л становить 320 грн, вартість 1 л рожевого Мартіні 550 грн.
Як пити в чистому вигляді
У вермуті відчувається аромат пряних трав, полуниці, цедри грейпфрута. Але його рідко вживають в нерозбавленому вигляді. Іноді його використовують дівчата в якості аперитиву-освіжаючого напою перед їжею. Rosato вважається жіночим алкоголем.
Смак вермуту розкривається при температурі 10-12 °C. якщо він буде теплим, то буде відчуватися неприємна гіркота в смаку, а занадто холодний викличе печіння.
Для охолодження напою в келихи попередньо насипають кубики льоду або ж ставлять пляшку в холодильник на півгодини. Охолодження повинно відбуватися не різко, а поступово. Так рожеве Мартіні не втратить аромат.
Щоб відчути тонкий аромат і багатий смак, враховуючи пристойну міцність, Мартіні п'ють не поспішаючи, невеликими ковтками.
У домашніх умовах, щоб насолодитися Rosato, можна використовувати будь-які келихи. Але, перебуваючи в суспільстві, рекомендується використовувати спеціальний посуд:
- Нерозбавлений мартіні можна налити в склянки для віскі, що мають товсте денце.
- Коктейлі допускається подавати у високих винних келихах з льодом. Рекомендується прикрасити їх обідки фруктами, часточками цитрусів.
- Ідеальна посуд – конічні, трикутні келихи з широкою верхньою частиною, на високій ніжці, називаються вони «мартинки». Їх обсяг в середньому 90-100 мл.у цих келихах напій непідвладний впливу витає навколо повітря, а форма мартинок зручна для пиття дрібними ковтками. Висока ніжка оберігає Мартіні від нагрівання теплими руками дегустатора.
Не можна використовувати для подачі Мартіні горілчані чарки і стопки. Це ознака поганих манер і відсутність смаку.
Чим закушувати
Мартіні Розато ідеально поєднується з різноманітними закусками та інгредієнтами. Але вибирати їх потрібно ретельно, вони грають величезну роль в розкритті смаку і аромату вермуту. Тортики, булочки, цукерки і шоколад – це поганий тон для аристократичного напою.
Найбільш підходящими закусками для рожевого Мартіні вважаються:
- Звичайний сир або вишуканий Елітний, бажано твердих сортів. Він зробить смак вермуту пікантним.
- Солоні продукти – горішки (фундук, фісташки, арахіс), сирні крекери.
- Ідеальний варіант – маслини і оливки. Зазвичай їх опускають на дно келиха для додання вишуканого смаку і приємного післясмаку або нанизують на шпажку, можлива подача в окремій тарі.
- Фрукти і ягоди (ананас, апельсин, вишня, персики, абрикоси, черешня, полуниця, смородина) – варіант для любителів. Перед подачею їх слід гарненько охолодити. Мандаринами закушувати не варто, на тлі Мартіні Розато вони здадуться позбавленими смаку.
- Думка досвідчених дегустаторів – морепродукти, особливо креветки – найкраща закуска до мартіні.
- Продукція японської кухні (суші і роли) – хороша ідея до цього виду алкоголю.
- Не зайвими на столі будуть чорна і червона ікра, нарізаний тонкими скибочками лосось копчений або солоний.
Вибирати варіант закуски кожен повинен сам під себе, можливо саме він виявиться кращим і неповторним.
Чим розбавляти
Мартіні Розато досить міцний, терпкий і солодкий напій. При його вживанні дегустатори часто вдаються до розведення його содової або мінеральною водою (з газом і без нього). При цьому ідеально розкриваються смакові, ароматичні властивості напою, знижується його міцність. Пропорції при розведенні можуть бути різними, на любителя, але частіше використовується 1 частина води до 2 частин вермуту. Європейська традиція змішування-охолоджений чай, в результаті виходить ароматний тонізуючий напій.
Жіноча аудиторія вважає за краще розбавляти Мартіні свіжовичавленим соком. Для цього відмінно підходять лимонний, апельсиновий, вишневий, гранатовий варіанти в бажаній пропорції. Детальніше про те, як і яким соком розбавляти Мартіні: 7 оригінальних рецептів →
Розато добре поєднується з іспанським білим або рожевим ігристим вином Кава. Його смак легкий, фруктово-квітковий, з цитрусовими акцентами. Змішування дає оригінальне поєднання смакових ефектів, але такий напій сильно п'янить. Рекомендована пропорція 1 до 1.
Чоловіки вважають за краще розбавляти Мартіні горілкою або джином.
5 рецептів нескладних коктейлів
Ці коктейлі з мартіні Розато можна приготувати в домашніх умовах.
" П'янкий смак»
Готується швидко, смак одночасно міцний і ніжний.
Рожевий мартіні | Половина склянки |
віскі | 1/5 частина |
Лід | 2-3 кубики |
нектар вишні або граната | 5 крапель |
Свіжа вишня | 2-3 ягоди |
- Змішайте мартіні та віскі.
- Додайте лід і нектар. Кілька його крапель додасть букету смаку м'якість.
- На завершення прикрасити отриманий коктейль ягодами вишні, розмістивши їх на обідку.
nbsp;
nbsp;
nbsp;
" Розато фреш»
Приємний освіжаючий коктейль з фруктовим смаком.
Мартіні Розато | 50 мл |
Гранатовий фреш | 25 мл |
Лід | 80 гр |
Лайм | 1 часточка |
- Перемішати мартіні і фреш.
- В отриманий коктейль додати колотий лід.
- Келих прикрасити часточкою лайма.
nbsp;
nbsp;
nbsp;
" мартіні та шампанське»
Істинно «дамський» коктейль з оригінальним смаком.
Мартіні Rosato | 50 мл |
Шампанське «Мартіні Асті», | 50 мл |
Лід | Половина склянки |
ягоди | 3-5 штук |
- До чверті келиха Rosato додати шампанське.
- Всипати в коктейль лід.
- Обідок келиха прикрасити ягодами малини.
nbsp;
nbsp;
nbsp;
" Королівська насолода»
Полуничний смак коктейлю заворожує.
полуничний лікер | 1 частина |
горілка | 1 частина |
Мартіні Розато | 2 частини |
Приготування:
- В шейкер влити рідини в послідовності: першим Розато, потім лікер і горілку.
- Отриманий коктейль перемішати і розлити по келихах.
" Журавлинний Мартіні»
Приємний коктейль з журавлинною солодкістю.
свіжа журавлина | 50 гр |
мелений лід | 1 келих |
Рожеве мартіні | 70мл |
цукровий сироп | 20 мл |
Приготування:
- У коктейльному келиху розчавити до стану кашки охолоджену журавлину.
- Келих доверху заповнити меленим льодом.
- Влити Розато і цукровий сироп.
- Отриманий коктейль перемішати і насолоджуватися смаком.
Більше коктейлів з мартіні: топ-20 найкращих рецептів для домуrarr;
Аналоги
Вермут Розато випускають і інші компанії:
- «Cinzano» – основний конкурент бренду «Martini». У його складі міститься більше 30 ароматичних добавок, що надають смаку напою велику насиченість і різкий смак.
- «Delasy» – вермут з менш виразним смаком рослинних компонентів. За вартістю дешевше Мартіні.
- «Gran Torino» – оптимальний варіант поєднання якості, смаку і ціни.
- «Verlite» – бюджетна версія вермуту Розато з гармонійним і насиченим смаком. Виробляється в Ставропіллі.
Рецептуру виробництва вермуту Розато компанії тримають в секреті.
Смак Мартіні Розато рідко кого залишить байдужим, а поєднання з іншими компонентами задовольнить запити найвишуканішого гурмана.
Автор: Інеса Глухова,
спеціально для byhaem.in.ua