Як зробити вино з червоного та білого винограду в домашніх умовах - 10 найкращих рецептів

Вино з винограду — найпопулярніший у світі алкогольний напій. Однак більшість любителів навіть не здогадуються, як його виробляють. А тим часом, будь-який бажаючий може легко зробити його в домашніх умовах.

вина из винограда

Процес виготовлення напою подарує незабутній досвід, а результат праці буде не соромно поставити на стіл. Нехай вино і поступиться за якістю еталонному французькому або італійському алкоголю, зате буде зроблено власними руками, а головне — з любов'ю і участю.

Який виноград вибрати для домашнього вина

Для виготовлення домашнього вина підійде не будь-який виноград. Адже якість готового напою багато в чому залежить від хімічного складу ягід: їх кислотності, кількості цукрів і ароматичних речовин, соковитості.

На вино краще брати технічні сорти винограду, які відрізняються:

  • Дрібними ягодами;
  • Щільною гроном;
  • Високим вмістом соку.

В Україні винороби для отримання смачного червоного домашнього вина використовують сорти: Лідія, Ізабелла, Бастардо, Каберне-Совіньйон, Таврида, Голубок, Рожевий Мускат. Основою білого вина служать лози сортів: Рислінг, Біанко, Аліготе, Шардоне, Мускат Оттонель, Тербаш.

Детальніше про сорти винограду для домашнього вина →

Підготовка посуду, обладнання та тари для зберігання

У домашніх умовах обробка винограду нічим не відрізняється від того, як це роблять на виробництві. Виноробу знадобиться нехитрий набір інструментів і пристосувань. Деякі можна купити в спеціалізованому магазині, Інші зробити своїми руками, треті відшукати на кухні.

  • Тара для збору ягід. Тази, відра, каструлі-згодиться будь-який посуд з гладкими стінками;
  • Ємність для тиску винограду. Повинна бути тільки скляна, керамічна або дерев'яна. Метал негативно позначиться на смаку напою;
  • Толкушка, прес для тисняви винограду;
  • Марля, кухлик або ополоник;
  • Пляшки різного об'єму для зберігання і переливання сусла-1, 5, 10, 20 л;
  • Гумовий шланг діаметром 8 мм (необов'язково);
  • Пробки для закупорки, водяні запори-комплекти або гумові рукавички. Вони допоможуть контролювати виділення газів при бродінні.

Іноді початківцям виноробам дають пораду купити різні прилади для контролю цукру, спирту і кислотності у вині: виномер, рН-метр, сахариметри. При маленьких обсягах вони навряд чи знадобляться — цукристість і кислотність можна визначити за смаком. Але тут кожен вирішує сам.

Основні етапи приготування домашнього вина

Домашнє виноградне вино починається зі збору та підготовки сировини — виноградних ягід.

Збір сировини

Краще, якщо плоди будуть злегка перезрілими. Солодкі і соковиті - вони повніше розкриють смако-ароматичний букет і дадуть більше соку. Грона зрізають акуратно, ягоди не тиснуть і не мнуть.

Після збору урожай сортують: прибирають листя, сміття, сухі частини грон і підгнилі ягоди. Виноград не миють. Так на ньому залишаються дріжджі і бактерії природного походження, які відповідають за бродіння. Якщо плоди брудні, допускається обдати їх прохолодною водою без миючих засобів.

Віджимання соку

Приготувати сік для рецептів домашнього виноградного вина можна трьома способами:

  1. Придушити руками. Виноград кладуть в ємність і обробляють так, щоб кожна ягідка дала сік.
  2. Розім'яти дерев'яним товкачем або качалкою.
  3. При великій кількості винограду пропустити через валковий прес з гумовими частинами.

Соковижималкою для тисняви винограду краще не користуватися. Вона пошкоджує кісточки, які дають напою гіркуватий присмак.

Розім'яті ягоди (мезгу) поміщають в ємність, накривають марлею і прибирають подалі від сонця на 3-4 дня. Уже в перший день помітно бродіння-маса починає пузиритися. Щоб сусло не закисло, суміш кожні п'ять годин перемішують.

Бродіння


Коли шкурки і кісточки спливуть, а сусло розшарується, сік проціджують. Чисту рідину зливають в скляну пляшку, мезгу віджимають і викидають. Щоб зменшити кислотність і прискорити бродіння, додають цукор.

Для отримання домашнього напівсолодкого вина потрібно 30-80 г цукрового піску на літр, напівсухого — 5-25 г, десертного — 350 г.в результаті вийде напій 14-17 градусів фортеці, максимально — 19%.

На бутель встановлюють гідрозатвор або надягають медичну рукавичку і залишають при температурі 18-24 °C в середньому на 5-10 днів. Точний час бродіння вина залежить від рецепта.

Зняття з осаду

Як тільки рідина освітлиться і перестане виділятися вуглекислий газ, вино знімають з осаду:

  1. Бутель ставлять на стіл, а чисту ємність нижче, на підлогу або табурет.
  2. У верхню ємність занурюють силіконову трубочку, щоб не підняти осад. Рідина переливають за принципом «нижнього тиску» в нову бутель, залишивши на дні шар сусла.
  3. В злите вино при необхідності додають цукру і знову ставлять гідрозатвор. При появі осаду процес повторюють.

Поступово напій стане кристально чистим.

Дозрівання та зберігання

Процес дозрівання домашнього вина з винограду триває від місяця до року. Більш тривала витримка небажана. Розливають вино по пляшках за допомогою воронки і кухлика.

Готове вино зберігають, поклавши пляшку набік. Рідина повинна змочувати пробку, підтримуючи її щільність і герметичність прилягання до шийки посудини.

Рецепти приготування вина в домашніх умовах

Рецептів домашнього виноградного вина існує дуже багато. Кожен винороб може підібрати під себе смак, який буде повністю відповідати його вимогам.

Простий рецепт

Навіть якщо ви недосвідчені у виноробстві — зробити домашнє вино у вас все одно вийде. З цим рецептом впорається навіть новачок.

Склад:

  • Виноград — 10 кг;
  • Цукор - 3 кг.

Покроковий рецепт:

  • Розім'яти виноград руками або пресом, перекласти в бутель.
  • Масу накрити марлею і залишити бродити на 5 діб. Регулярно перемішувати лопаткою і збивати пінну шапку.
  • Перебродила мезгу відфільтрувати через марлю, перелити в іншу тару.
  • Додати цукровий пісок, розмішати до повного розчинення.
  • На горлечко бутлі надіти рукавичку. Один палець проколоти, щоб виходили гази.
  • Залиште мезгу ще 3 тижні. Коли Рукавичка повністю здувається — процес закінчено.

Готове вино процідити, розлити по пляшках, закупорити і прибрати в холодне темне приміщення дозариваться на 3 місяці.

З додаванням води

Всупереч розхожій думці, вино з додаванням води виходить не гірше за смаком, ніж з чистого соку.

Склад:

  • Виноград - 5 кг;
  • Вода — 7, 5 л;
  • Цукор — 3,5 кг.

Рецепт:

  1. Потовчені ягоди засипати цукровим піском і залити водою. Перемішавши.
  2. Закрити посуд рушником і залишити бродити в теплому приміщенні тиждень.
  3. Перемішуйте 3 рази на день.
  4. Без проціджування перелити сусло в бутель для тривалого бродіння, надіти рукавичку і залишити на 7 тижнів в кімнаті.
  5. Ретельно процідити молоде домашнє вино кілька разів, перелити в пляшки і залишити дозрівати в погребі або коморі ще два місяці.

З білого винограду

Домашнє біле вино легко складе конкуренцію іменитим «колегам» з магазину. Воно володіє ніжним, освіжаючим смаком і вишуканим ароматом.

Склад:

  • Виноград білих сортів - 10 кг;
  • Цукровий пісок - 1,5 кг.

Рецепт:

  1. Придушити виноград в емальованому тазу, перекласти в ємність для бродіння.
  2. Закрити марлею. Залишити в теплі на 5 діб. Заважати два рази в день, щоб збити пінну шапку.
  3. Віджати сусло через марлю в скляну тару.
  4. Додати цукор, перемішати. Встановити Водний затвор на горлечко.
  5. Через три тижні процідіть і розлийте в пляшки для зберігання.
  6. Через два місяці ще раз процідити, знову розфасувати по пляшках. Щільно закупорити і залишити дозрівати 6-8 місяців.
Приготовление Белого вина. Вино из Цитронного Магарача. Часть №1 приготування білого вина. Вино з Цитронного Магарача. Частина №1

Рецепт сухого вина

Домашнє сухе вино готують без додавання цукру і води. Завдяки цьому напій виходить трохи терпким, кислуватим і дуже ароматним.

Склад:

  • Виноград білий або червоний — 5 кг.

Рецепт:

  1. Подрібніть ягоди до отримання соку.
  2. Залишити бродити масу на 4 дні для темних сортів і на добу для білих.
  3. Віджати мезгу через марлю в чисту пляшку, закрити її рукавичкою і залишити на 25 днів в теплі.
  4. Молоде вино злити з осаду в нову пляшку і залишити зріти 30 днів для білого і на три місяці для червоного вина.

Вино з білого винограду, приготоване в домашніх умовах, підходить до сирів і риби, з червоного — до птиці і фруктам.

Детальніше про те, як зробити сухе вино в домашніх умовах — основні рецепти приготування →

З винограду Лідія

Лоза сорту Лідія — круглі щільні рожеві ягоди, з яких виходить напій красивого світлого-гранатового відтінку з ароматом фруктів.

Склад:

  • Виноград Лідія - 10 кг;
  • Цукровий пісок - 2,5 кг;
  • Винні дріжджі (за бажанням) — 100 г.

Рецепт:

  1. Ягоди перебрати, розім'яти в кашку картопледавилкою.
  2. Перекласти в пластиковий таз, додати дріжджі і накрити посуд серветкою для захисту від мух.
  3. Залиште бродити пару днів у приміщенні з температурою 18-25°C.
  4. Процідити рідину в бродильну ємність, засипати 1/2 цукрового піску.
  5. Накрити ємність рукавичкою або гідрозатворів і залишити в темному приміщенні з температурою 20-28 °C.
  6. Через тиждень всипати цукор, що залишився.

Сусло за цим рецептом бродить 35-50 днів. За цей час його двічі фільтрують і фасують в пляшки на зберігання. Ще 6-8 місяців напій дозріває в погребі або холодильнику.

Вино з винограду Лідія важко знайти в продажу, оскільки лоза технічно близька сорту Ізабелла. А виробництво алкоголю з цих різновидів на Заході заборонено. Зате його можна приготувати вдома своїми руками.

З кислого винограду

Простий рецепт приготування домашнього напою з кислих сортів винограду. Щоб поліпшити смак, використовують воду і беруть більше цукру.

Склад:

  • Ягоди винограду -7 кг;
  • Цукор-мінімум 250 г на кожен кг ягід;
  • Вода - 5 л.

Рецепт:

  1. Придушити ягоди, уникаючи пошкодження кісточок, перекласти в таз.
  2. Накрити ємність марлею і прибрати в темне місце при кімнатній температурі на 4 доби. Заважати вранці і ввечері.
  3. Заграла масу віджати в бутель, розбавити водою 1:1 і засипати половину цукру, розмішати.
  4. Закрити гідродозатором і залишити бродити при температурі 19-28°C.
  5. Через п'ять днів додати ще половину цукрового піску, а через десять залишився цукор повністю.
  6. Перебродило вино процідити ще раз і розлити в тару на дозрівання. Термін зберігання напою - 3 роки.

Червоне домашнє вино з кислого винограду, виготовлене за цим рецептом, виходить більш насиченим і ароматні, ніж зі звичайних ягід.

З виноградного макухи

Віджаті шкурки і кісточки можна не викидати, а обробити і отримати корисне Домашнє виноградне вино з низьким градусом.

Склад:

  • Макуха Виноградна-6 кг;
  • Цукор — 1 кг;
  • Вода - 5 л.

Рецепт:

  1. Макуха покласти в скляну тару.
  2. Зробити сироп з 800 г цукрового піску і води.
  3. Залити Макуха, перемішати. Перекласти в бутель, наповнивши її на 4/5 від обсягу.
  4. Встановити гідродозатор. Поставити в темне тепле місце, кожні 12 годин перемішувати масу.
  5. Через 2 тижні процідити вміст бутлі, всипати залишки цукру і знову залишити бродити.
  6. Через 25-40 днів знову відфільтрувати і розлити на зберігання в темні пляшки. Покласти в льох.

Напівсолодке вино

Відмінне червоне напівсолодке вино виходить з винограду Ізабелла.

  • Виноград сорту Ізабелла - 10 кг;
  • Цукор - 3 кг.

Рецепт:

  1. Розім'яти ягоди до отримання соку, поставити на первинне бродіння.
  2. Після першого віджиму залити сусло в бутель, всипати цукор.
  3. Перемішати до розчинення.
  4. Встановити гідродозатор або рукавичку, залишити на 25 днів.
  5. Готове вино розлити по пляшках, закупорити і зберігати в горизонтальному положенні в прохолодному місці ще 1-2 місяці.

Це найпростіший спосіб виготовлення домашнього вина Ізабелла. більше рецептів вина з винограду сорту Ізабелла →

З недозрілого винограду

Безперечно, кращі вина виходять з стиглого винограду, але якщо трапилося зняти недозрілі кисті — можна приготувати гідний напій за цим рецептом.

Склад:

  • Незрілий виноград-відро (8 кг);
  • Вода-8 л;
  • Цукор - 3 кг.

Рецепт:

  1. Добре розчавити ягоди, заважати їх з водою і 1/3 цукру.
  2. Перекласти мезгу в скляну пляшку, встановити гідрозатвор і залишити бродити.
  3. Через 5 днів засипати другу третину цукру і залишити бродити ще на вісім діб.
  4. Спробувати молоде вино, внести залишок цукрового піску. Якщо сусло вийшло кислим, налити ще води і цукру за смаком, знову встановити гідрозатвор.

Готовий напій розфасувати по пляшках і прибрати на дозаривание.

Вино з недостиглого винограду зберігається 5 років і оптимально до споживання після піврічної витримки в склі.

Виготовлення домашнього вина з винограду — процес не тільки захоплюючий, але і радує приємним підсумком. Тим, хто має в своєму розпорядженні часом, матеріалом і силами, потрібно обов'язково зробити алкоголь своїми руками за нашими рецептами.

Автор: Валентина Малишева,
спеціально для byhaem.in.ua