Червона смородина — Садова ягода, яка славиться своєю корисністю і доступністю. Дачникам вона подобається за невибагливість і хорошу врожайність. Бувають сезони, коли плодів так багато, що їх нікуди дівати. Якщо ви запаслися варенням і компотами, ми пропонуємо зробити вино з червоної смородини.
Напій не тільки смачний, але і багатий вітамінами і поживними речовинами, які благотворно впливають на здоров'я. Ви не зможете приготувати його без води і цукру, оскільки в плодах мало соку і фруктози. Зате на поверхні ягід багато диких дріжджів, які необхідні для бродіння. Ось чому не доведеться використовувати магазинні дріжджі або закваску, що позитивно позначиться на смаку напою.
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Дріжджі
- Цукор
- Вода
- Необхідний посуд
- Популярні рецептури вина
- Без дріжджів
- З винними дріжджами
- З червоної смородини і агрусу
- Сухе вино з червоної смородини
- З медом
- Кріплене вино
- Напівсолодке вино
- З шипшиною та малиною
- Купаж
- З трав'яною настоянкою
- З коньяком
- З молоком
- Із заморожених ягід
- Корисні поради щодо приготування та зберігання домашнього вина з червоної смородини
- Покроковий відео рецепт: як приготувати вино з червоної смородини в домашніх умовах
Вибір та підготовка інгредієнтів
Щоб приготувати домашнє вино з червоної смородини, потрібні стиглі, свіжозібрані ягоди. Чим вони м'якше, тим краще — в зрілих плодах більше природного цукру і ароматичних речовин.
Смородину очищають від плодоніжок, листя та інших забруднень, але намагаються не мити, щоб не видалити з поверхні дикі дріжджі. Якщо ягоди роздавлені і в землі, їх обполіскують прохолодною водою. Миють плоди і в разі, коли рецепт передбачає використання дріжджів.
Порада. Для приготування вина в домашніх умовах краще брати сорти з максимальним вмістом цукру: Вика, Голландська рожева, Виксне, рожевий перли, цукрова.
Можна взяти заморожені плоди, але для такої сировини обов'язково будуть потрібні цукор і покупні дріжджі. Плюс замороженої червоної смородини-приготування вина цілий рік.
Дріжджі
Якщо вирішено зброджувати сусло з дріжджами, потрібно запастися винними або спиртовими з розрахунку 20 г/л сусла для столового вина і 30 г/л для десертного. При необхідності їх можна приготувати самостійно. Для цього 200 г родзинок змішують з 60 г цукру-піску, заливають теплою водою трохи вище поверхні. Суміш прибирають в тепле місце, дріжджі будуть готові через 4 дні.
Цукор
Для приготування сусла знадобиться звичайний білий цукор з розрахунку одна третина від маси використовуваних ягід або трохи більше. Вносити його краще у вигляді сиропу, розчинивши у воді або вині. Можна замінити фруктозою або декстрозою, розрахувавши кількість за інструкцією на упаковці цукрозамінника.
Визначити частку цукру для красносмородинового вина легко по таблиці:
сорт вина | кількість цукру, г / л |
сухе | 3 |
Напівсухе | 2-25 |
напівсолодке | 30-55 |
ігристе | 60 |
солодке | 60-80 |
десертне | 150-300 |
Вода
Воду для домашнього вина з червоної смородини беруть очищену, але не дистильовану. Остання уповільнює процес бродіння. Можна використовувати воду в пляшках, джерельну або колодязну.
Необхідний посуд
Посуд для приготування вина з червоної смородини підійде не всяка. Краще брати ємності зі скла, нержавіючої сталі, кераміки. У плодах багато кислоти, яка може роз'їдати алюміній, пластик та інші матеріали.
Для отримання пюре і змішування його з цукром потрібно широка ємність (таз), для розминання ягід і відділення соку потрібно запастися качалкою, блендером, соковижималкою або пресом. Для зброджування знадобиться скляна ємність з шийкою, на яке легко надіти гумову рукавичку або поставити гідрозатвор. Крім того, будуть потрібні ємності для переливання і проціджування сусла.
Крім посуду потрібно шматок марлі, термометр для визначення температури, силіконовий шланг для зняття виноматеріалу з осаду і інші предмети.
Популярні рецептури вина
Існує багато рецептів вина з червоної смородини. Для напою використовують одну ягоду або додають інші плоди, настоянки, мед, молоко, трави. Регулюють міцність, змінюючи співвідношення використовуваних інгредієнтів і технологію виготовлення.
Без дріжджів
Класичний рецепт красносмородинового вина, який користується найбільшою популярністю. Підходить для новачків і тих, хто хоче отримати напій з натуральним смаком і ароматом.
червона смородина | 5 кг |
цукровий пісок | 2 кг |
очищена вода | 5 л |
Рецепт:
- Ягоди розім'яти в ємності з широкою горловиною.
- З 1 кг цукру і літра води приготувати сироп, нагрів рідина до 30 °з, залити пюре.
- Ємність накрити марлею, витримати 3 доби в темному місці з кімнатною температурою. Два рази в день сусло перемішувати.
- При появі бульбашок, що вказують на початок бродіння, віджати суміш через марлю в скляний посуд під гідрозатвор. Ємність повинна бути заповнена на 3/4 обсягу.
- Через 5 днів після початку бродіння злити 500 г сусла, розчинити в ньому 500 г цукру і залити назад. Процедуру повторити через 5 днів.
- По закінченню бродіння сусло світлішає, в ньому випадає осад, виділення газу через затвор припиняється.
Бродіння зазвичай триває від 20 до 45 діб при температурі 19-28 °с.молоде вино з червоної смородини зливають з осаду, закупорюють і ставлять на витримку в прохолодне місце на 60 діб. За цей час двічі знімають з осаду.
Готовий напій розливають по пляшках і закупорюють. Таке вино має міцність 12%.
З винними дріжджами
З дріжджами можна отримати більш міцне і насичене вино з червоної смородини. Аромат буде не дуже яскравим, але помітно сильніше, ніж в минулому рецепті. Та й готується такий напій набагато швидше.
плоди червоної смородини | 5 кг |
цукровий пісок | 1,5 кг |
очищена вода | 5 л |
винні дріжджі | 200 мл |
Рецепт:
- Плоди розім'яти будь-яким способом в широкій ємності.
- Цукор розчинити у воді з температурою 70 ° С.
- Ягідне пюре віджати, влити в ємність для бродіння, туди ж додати сироп і відправити дріжджі.
- Ємність заповнити на 3/4 об'єму, встановити гідрозатвор і поставити в тепле приміщення.
- Після випадання осаду вино акуратно злити, розфасувати по пляшках і прибрати на витримку в прохолодне приміщення на 2 місяці.
З червоної смородини і агрусу
Ці ягоди відмінно гармонують один з одним, взаємно посилюючи смак і аромат. Вино з агрусу і червоної смородини виходить яскравим, густим, терпким, солодко-кислим на смак.
плоди червоної смородини | 2 кг |
ягоди агрусу | 6 кг |
цукровий пісок | 4 кг |
очищена вода | 6 л |
Рецепт:
- Ягоди розім'яти в ємності відповідного обсягу.
- З води і цукру зварити сироп, остудити і додати в мезгу.
- Ємність накрити марлею, залишити на тиждень, щодня помішуючи вміст.
- Потім сусло процідити, відправити в бутель, встановити гідрозатвор.
- Через 9 днів вино відфільтрувати і розлити по пляшках.
- Зберігати в прохолодному місці.
Більше рецептів домашнього вина з агрусу →
Сухе вино з червоної смородини
Для приготування сухого вина з червоної смородини не потрібні винні дріжджі, досить природного матеріалу з поверхні ягід. Обсяг води потрібно зменшити до 0,5 л на кожен літр соку, замість цукру взяти глюкозу.
червона смородина | 5 кг |
Вода | 2,5 л |
цукровий пісок | 1,5 кг |
винна закваска | 200 мл |
Рецепт:
- Плоди промити, пропустити через соковижималку або прес, зібрати сік.
- Нагрійте 1,5 літра води до 70 °C, змішайте з цукром.
- Сік червоної смородини влити в бутель, додати цукровий сироп і закваску, встановити гідрозатвор. Ємність поставити в приміщення з температурою 20-24 ° С.
- Після завершення бродіння (приблизно через місяць) розлити молоде вино по пляшках, закупорити їх і укласти в прохолодне місце на дозрівання.
- Через 2 місяці вино можна дегустувати.
Напій за цим рецептом виходить яскраво-рожевий, з приємною кислинкою в смаку, майже без аромату. Фортеця - 10-12 градусів.
З медом
Мед здавна використовують в якості компонента красносмородинового вина. Він робить напій ароматні і солодше, підвищує міцність.
Ягоди червоної смородини | 5 кг |
Мед | 2,5 кг |
очищена вода | 5 л |
Рецепт:
- Ягоди розім'яти до стану пюре.
- Мед змішати з водою, нагріти і прокип'ятити на малому вогні, знімаючи піну. Це потрібно для того, щоб прибрати залишки воску та інші речовини, що перешкоджають бродінню.
- Мезгу залити медовим сиропом.
- Ємність накрити марлею і залишити на 3 доби, щодня перемішуючи суміш.
- Сусло віджати і помістити в бутель для бродіння під гідрозатвор, залишити в теплому приміщенні на місяць.
- Перебродивший виноматеріал акуратно зняти з осаду і розлити по пляшках.
- Прибрати на витримку льох на 2 місяці.
Кріплене вино
Вино за цим рецептом виходить більш міцним. Спирт або горілку додають, коли сусло повністю перебродить, інакше дріжджі загинуть і напій зіпсується. Для того щоб отримати напій міцністю 30%, потрібно додати 50-100 г горілки на кожні три літри виноматеріалу.
червона смородина | 5 кг |
М'ята | 1 гілочка |
горілка | 2 л |
цукровий пісок | 0,6 кг |
Рецепт:
- Цілі ягоди помістити в банку, засипати цукровим піском, додати гілочку м'яти.
- Залити горілкою і закрити капроновою кришкою.
- Наполягати 30 діб.
- Вино відфільтрувати, з'єднати з горілкою і розлити по пляшках.
- Дати настоятися мінімум два тижні і приступати до дегустації.
Рецепти горілчаних настоянок зі смородини →
Напівсолодке вино
Для напівсолодкого вина рекомендується використовувати найсолодші сорти червоної смородини. Якщо плоди кислі, потрібно взяти цукру більше, ніж зазначено в рецепті.
плоди червоної смородини | 5 кг |
цукровий пісок | 2,5 кг |
Вода | 5 л |
винна закваска | 200 мл |
Рецепт:
- Промити і обсушити ягоди, подрібнити до стану пюре.
- Перекласти макуха в банку.
- Зварити цукровий сироп, остудити, додати до смородини. Туди ж влити винну закваску.
- Накрити ємність марлею і прибрати в тепле місце на тиждень, щодня перемішувати.
- Зняти рідину з осаду, перелити в чистий посуд, надіти на горловину гумову рукавичку і поставити на бродіння.
- Через місяць розлити молоде вино по пляшках і прибрати на дозаривание.
Чим довше напій буде стояти, тим смачніше вийде.
З шипшиною та малиною
Вино з червоної смородини з додаванням ягід малини і шипшини має насичений смак і колір. Крім того, напій збагачується додатковими вітамінами і мікроелементами.
плоди червоної смородини | 6 кг |
свіжа малина | 0,3 кг |
ШипШина( можна сушений) | 0,16 кг |
цукровий пісок | 4 кг |
Вода | 6 л |
Рецепт:
- У малину і шипшина засипати 150 г цукру і залити водою, щоб покрила ягоди.
- Суміш накрити марлею, на 3 доби залишити в теплому місці, періодично помішуючи. Вийде закваска.
- У каструлі закип'ятити воду, додати цукор, розмішати до повного розчинення, охолодити сироп до 40 °С.
- Ягідне пюре помістити в ємність для бродіння, додати закваску і сироп.
- Через 12-15 днів сусло процідити, перелити в чисту пляшку і поставити гідрозатвор.
- Другий етап бродіння триває 40 діб, по закінченню яких сусло світлішає і випадає осад.
- Вино фільтрують, фасують по пляшках і ставлять на прохолоду. Через 2 місяці можна пити.
Більше рецептів домашнього вина з малиною →
Купаж
Суміш - це суміш різних інгредієнтів. При виготовленні вина з червоної смородини найчастіше використовуються чорна смородина, вишня і малина.
червона смородина | 2,5 кг |
свіжа малина | 0,3 кг |
чорна смородина, вишня | по 2,5 кг |
цукровий пісок | 4,5 кг |
Вода | 6 л |
Рецепт:
- Ягоди розім'яти, залити сиропом з 2,5 л води і 2 кг цукрового піску.
- Через 2-3 дні після початку бродіння сусло віджати, перелити в бутель з гідрозатворів.
- У сусло додати сироп із залишків води і цукру. Щоб посилити бродіння, можна кинути жменю родзинок. Залишити в теплому приміщенні на місяць.
- Готове вино процідити, розлити в пляшки і прибрати на дозаривание. через 2-3 місяці можна ставити на стіл.
З трав'яною настоянкою
Щоб додати вину з червоної смородини цілющих властивостей, його змішують з трав'яною настоянкою. При цьому потрібно враховувати, що спирт в настоянці буде впливати на міцність кінцевого продукту.
червона смородина | 6 кг |
цукровий пісок | 3 кг |
Лимон | 4-5 шт. |
Ізюм | 300г |
настоянка на травах | 100 мл |
Рецепт:
- Немиті ягоди розчавити, залишити на пару годин для виділення соку.
- Віджати сік з лимонів, додати разом з водою, 2 кг цукру і родзинками до макухи.
- Залиште суміш на 3-4 дні, накривши марлею.
- Заграло сусло перелити в скляну пляшку, засипати 0,5 кг цукру, поставити гідрозатвор.
- Через п'ять діб внести ще 0,5 кг цукру, почекати місяць.
- Молоде вино злити з осаду і відправити на дозаривание.
- Через 2-3 місяці розлити по пляшках.
Якщо настоянка зроблена на воді, її краще доливати безпосередньо перед вживанням в рекомендованої концентрації. Спиртові настоянки можна заливати в пляшку відразу після розливу вина, в результаті чого аромати змішаються в неповторний букет.
З коньяком
Любителі міцних напоїв можуть зробити вино з червоної смородини з додаванням коньяку. Таке доповнення додасть напою благородні нотки і яскравий колір.
червона смородина | 6 кг |
цукор | 125 г на кожен літр соку |
Коньяк | 1 л на 12 літрів соку |
Рецепт:
- Плоди очистити від сміття, розім'яти до появи соку, залишити в прохолодному місці.
- Після закінчення бродіння масу віджати через сито або прес, сік злити в бутель, додати цукровий пісок і влити коньяк.
- Виноматеріал прибрати в підвал на 1,5-2 місяці, потім розлити по пляшках і залишити ще на 4 місяці.
З молоком
Для приготування кріпленого вина з червоної смородини в домашніх умовах нерідко використовують такий несподіваний інгредієнт, як молоко. Фортеця отриманого напою може доходити до 20
Ягоди червоної смородини | 5 кг |
винні дріжджі | 0,125 л |
Молоко | 0,1 л |
горілка | 0,125 л |
Вода | 1,5 л |
Рецепт:
- З води і цукру зробити сироп, а з ягід – пюре.
- Інгредієнти змішати, накрити марлею і залишити на три доби з щоденним перемішуванням.
- Сусло відфільтрувати, додати в нього горілку і залишити ще на тиждень.
- Потім налити молоко, почекати, поки не випаде осад.
- Готовий виноматеріал процідити, розфасувати по пляшках. Дегустувати вино через 2-3 місяці.
Із заморожених ягід
Вино із заморожених ягід червоної смородини за смаком не відрізняється від приготованого зі свіжих. Плоди попередньо розморожують в скляній або пластиковому посуді, потім використовують в роботі.
заморожена смородина | 6 кг |
Вода | 8 л |
цукровий пісок | 3 кг |
Рецепт:
- Ягоди розморозити, подрібнити до стану пюре, змішати з водою.
- Всипати весь цукор.
- Залиште на кілька днів, накривши марлею.
- Після початку бродіння віджати макуха, поставити гідрозатвор на 4-5 тижнів.
- Молоде вино зняти з осаду, перелити в чистий посуд, дати дозріти два місяці.
- Розлити в скляні пляшки
Корисні поради щодо приготування та зберігання домашнього вина з червоної смородини
Щоб вино з червоної смородини вийшло смачним і корисним, потрібно дотримуватися ряду правил:
- На всіх етапах роботи не можна використовувати металевий посуд, можливо тільки застосування нержавіючої сталі.
- Не варто розливати готовий виноматеріал в пластикову тару для зберігання, тільки в скляну.
- Для приготування вина годяться зрілі і перестиглі, але не гнилі ягоди.
- Плоди не можна мити, якщо рецепт передбачає приготування виноматеріалу без дріжджів.
- Для бродіння обов'язково додавати в сусло воду, чистий сік бродить погано.
- У порівнянні з іншою ягодою червона смородина бродить швидко. Це потрібно враховувати при роботі з нею.
Зберігати домашнє вино з червоної смородини краще в прохолодному приміщенні з температурою не вище 12 °С.відмінно підійде домашній льох або підвал.
Увага: після року зберігання навіть в ідеальних умовах смакові якості красносмородинового вина будуть поступово погіршуватися. Тому напій краще вжити до цього терміну.
Домашні алкогольні напої за своїми смаковими якостями і корисності перевершують промислові. Не пошкодуйте часу, приготуйте кілька пляшечок вина з червоної смородини. Буде чим порадувати домашніх і гостей на свято.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua