домашнє вино з червоної смородини - 13 детальних рецептів для початківців

Червона смородина — Садова ягода, яка славиться своєю корисністю і доступністю. Дачникам вона подобається за невибагливість і хорошу врожайність. Бувають сезони, коли плодів так багато, що їх нікуди дівати. Якщо ви запаслися варенням і компотами, ми пропонуємо зробити вино з червоної смородини.

вино из красной смородины

Напій не тільки смачний, але і багатий вітамінами і поживними речовинами, які благотворно впливають на здоров'я. Ви не зможете приготувати його без води і цукру, оскільки в плодах мало соку і фруктози. Зате на поверхні ягід багато диких дріжджів, які необхідні для бродіння. Ось чому не доведеться використовувати магазинні дріжджі або закваску, що позитивно позначиться на смаку напою.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Щоб приготувати домашнє вино з червоної смородини, потрібні стиглі, свіжозібрані ягоди. Чим вони м'якше, тим краще — в зрілих плодах більше природного цукру і ароматичних речовин.

Смородину очищають від плодоніжок, листя та інших забруднень, але намагаються не мити, щоб не видалити з поверхні дикі дріжджі. Якщо ягоди роздавлені і в землі, їх обполіскують прохолодною водою. Миють плоди і в разі, коли рецепт передбачає використання дріжджів.

Порада. Для приготування вина в домашніх умовах краще брати сорти з максимальним вмістом цукру: Вика, Голландська рожева, Виксне, рожевий перли, цукрова.

Можна взяти заморожені плоди, але для такої сировини обов'язково будуть потрібні цукор і покупні дріжджі. Плюс замороженої червоної смородини-приготування вина цілий рік.

Дріжджі

Якщо вирішено зброджувати сусло з дріжджами, потрібно запастися винними або спиртовими з розрахунку 20 г/л сусла для столового вина і 30 г/л для десертного. При необхідності їх можна приготувати самостійно. Для цього 200 г родзинок змішують з 60 г цукру-піску, заливають теплою водою трохи вище поверхні. Суміш прибирають в тепле місце, дріжджі будуть готові через 4 дні.

Цукор

Для приготування сусла знадобиться звичайний білий цукор з розрахунку одна третина від маси використовуваних ягід або трохи більше. Вносити його краще у вигляді сиропу, розчинивши у воді або вині. Можна замінити фруктозою або декстрозою, розрахувавши кількість за інструкцією на упаковці цукрозамінника.

Визначити частку цукру для красносмородинового вина легко по таблиці:

сорт вина кількість цукру, г / л
сухе 3
Напівсухе 2-25
напівсолодке 30-55
ігристе 60
солодке 60-80
десертне 150-300

Вода

Воду для домашнього вина з червоної смородини беруть очищену, але не дистильовану. Остання уповільнює процес бродіння. Можна використовувати воду в пляшках, джерельну або колодязну.

Необхідний посуд

Посуд для приготування вина з червоної смородини підійде не всяка. Краще брати ємності зі скла, нержавіючої сталі, кераміки. У плодах багато кислоти, яка може роз'їдати алюміній, пластик та інші матеріали.

Для отримання пюре і змішування його з цукром потрібно широка ємність (таз), для розминання ягід і відділення соку потрібно запастися качалкою, блендером, соковижималкою або пресом. Для зброджування знадобиться скляна ємність з шийкою, на яке легко надіти гумову рукавичку або поставити гідрозатвор. Крім того, будуть потрібні ємності для переливання і проціджування сусла.

Крім посуду потрібно шматок марлі, термометр для визначення температури, силіконовий шланг для зняття виноматеріалу з осаду і інші предмети.

Популярні рецептури вина

Існує багато рецептів вина з червоної смородини. Для напою використовують одну ягоду або додають інші плоди, настоянки, мед, молоко, трави. Регулюють міцність, змінюючи співвідношення використовуваних інгредієнтів і технологію виготовлення.

Без дріжджів


Класичний рецепт красносмородинового вина, який користується найбільшою популярністю. Підходить для новачків і тих, хто хоче отримати напій з натуральним смаком і ароматом.

червона смородина 5 кг
цукровий пісок 2 кг
очищена вода 5 л

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти в ємності з широкою горловиною.
  2. З 1 кг цукру і літра води приготувати сироп, нагрів рідина до 30 °з, залити пюре.
  3. Ємність накрити марлею, витримати 3 доби в темному місці з кімнатною температурою. Два рази в день сусло перемішувати.
  4. При появі бульбашок, що вказують на початок бродіння, віджати суміш через марлю в скляний посуд під гідрозатвор. Ємність повинна бути заповнена на 3/4 обсягу.
  5. Через 5 днів після початку бродіння злити 500 г сусла, розчинити в ньому 500 г цукру і залити назад. Процедуру повторити через 5 днів.
  6. По закінченню бродіння сусло світлішає, в ньому випадає осад, виділення газу через затвор припиняється.

Бродіння зазвичай триває від 20 до 45 діб при температурі 19-28 °с.молоде вино з червоної смородини зливають з осаду, закупорюють і ставлять на витримку в прохолодне місце на 60 діб. За цей час двічі знімають з осаду.

Готовий напій розливають по пляшках і закупорюють. Таке вино має міцність 12%.

З винними дріжджами

З дріжджами можна отримати більш міцне і насичене вино з червоної смородини. Аромат буде не дуже яскравим, але помітно сильніше, ніж в минулому рецепті. Та й готується такий напій набагато швидше.

плоди червоної смородини 5 кг
цукровий пісок 1,5 кг
очищена вода 5 л
винні дріжджі 200 мл

Рецепт:

  1. Плоди розім'яти будь-яким способом в широкій ємності.
  2. Цукор розчинити у воді з температурою 70 ° С.
  3. Ягідне пюре віджати, влити в ємність для бродіння, туди ж додати сироп і відправити дріжджі.
  4. Ємність заповнити на 3/4 об'єму, встановити гідрозатвор і поставити в тепле приміщення.
  5. Після випадання осаду вино акуратно злити, розфасувати по пляшках і прибрати на витримку в прохолодне приміщення на 2 місяці.

З червоної смородини і агрусу

Ці ягоди відмінно гармонують один з одним, взаємно посилюючи смак і аромат. Вино з агрусу і червоної смородини виходить яскравим, густим, терпким, солодко-кислим на смак.

плоди червоної смородини 2 кг
ягоди агрусу 6 кг
цукровий пісок 4 кг
очищена вода 6 л

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти в ємності відповідного обсягу.
  2. З води і цукру зварити сироп, остудити і додати в мезгу.
  3. Ємність накрити марлею, залишити на тиждень, щодня помішуючи вміст.
  4. Потім сусло процідити, відправити в бутель, встановити гідрозатвор.
  5. Через 9 днів вино відфільтрувати і розлити по пляшках.
  6. Зберігати в прохолодному місці.

Більше рецептів домашнього вина з агрусу →

Сухе вино з червоної смородини

Для приготування сухого вина з червоної смородини не потрібні винні дріжджі, досить природного матеріалу з поверхні ягід. Обсяг води потрібно зменшити до 0,5 л на кожен літр соку, замість цукру взяти глюкозу.

червона смородина 5 кг
Вода 2,5 л
цукровий пісок 1,5 кг
винна закваска 200 мл

Рецепт:

  1. Плоди промити, пропустити через соковижималку або прес, зібрати сік.
  2. Нагрійте 1,5 літра води до 70 °C, змішайте з цукром.
  3. Сік червоної смородини влити в бутель, додати цукровий сироп і закваску, встановити гідрозатвор. Ємність поставити в приміщення з температурою 20-24 ° С.
  4. Після завершення бродіння (приблизно через місяць) розлити молоде вино по пляшках, закупорити їх і укласти в прохолодне місце на дозрівання.
  5. Через 2 місяці вино можна дегустувати.

Напій за цим рецептом виходить яскраво-рожевий, з приємною кислинкою в смаку, майже без аромату. Фортеця - 10-12 градусів.

З медом

Мед здавна використовують в якості компонента красносмородинового вина. Він робить напій ароматні і солодше, підвищує міцність.

Ягоди червоної смородини 5 кг
Мед 2,5 кг
очищена вода 5 л

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти до стану пюре.
  2. Мед змішати з водою, нагріти і прокип'ятити на малому вогні, знімаючи піну. Це потрібно для того, щоб прибрати залишки воску та інші речовини, що перешкоджають бродінню.
  3. Мезгу залити медовим сиропом.
  4. Ємність накрити марлею і залишити на 3 доби, щодня перемішуючи суміш.
  5. Сусло віджати і помістити в бутель для бродіння під гідрозатвор, залишити в теплому приміщенні на місяць.
  6. Перебродивший виноматеріал акуратно зняти з осаду і розлити по пляшках.
  7. Прибрати на витримку льох на 2 місяці.

Кріплене вино

Вино за цим рецептом виходить більш міцним. Спирт або горілку додають, коли сусло повністю перебродить, інакше дріжджі загинуть і напій зіпсується. Для того щоб отримати напій міцністю 30%, потрібно додати 50-100 г горілки на кожні три літри виноматеріалу.

червона смородина 5 кг
М'ята 1 гілочка
горілка 2 л
цукровий пісок 0,6 кг

Рецепт:

  1. Цілі ягоди помістити в банку, засипати цукровим піском, додати гілочку м'яти.
  2. Залити горілкою і закрити капроновою кришкою.
  3. Наполягати 30 діб.
  4. Вино відфільтрувати, з'єднати з горілкою і розлити по пляшках.
  5. Дати настоятися мінімум два тижні і приступати до дегустації.

Рецепти горілчаних настоянок зі смородини →

Напівсолодке вино

Для напівсолодкого вина рекомендується використовувати найсолодші сорти червоної смородини. Якщо плоди кислі, потрібно взяти цукру більше, ніж зазначено в рецепті.

плоди червоної смородини 5 кг
цукровий пісок 2,5 кг
Вода 5 л
винна закваска 200 мл

Рецепт:

  • Промити і обсушити ягоди, подрібнити до стану пюре.
  • Перекласти макуха в банку.
  • Зварити цукровий сироп, остудити, додати до смородини. Туди ж влити винну закваску.
  • Накрити ємність марлею і прибрати в тепле місце на тиждень, щодня перемішувати.
  • Зняти рідину з осаду, перелити в чистий посуд, надіти на горловину гумову рукавичку і поставити на бродіння.
  • Через місяць розлити молоде вино по пляшках і прибрати на дозаривание.

Чим довше напій буде стояти, тим смачніше вийде.

З шипшиною та малиною

Вино з червоної смородини з додаванням ягід малини і шипшини має насичений смак і колір. Крім того, напій збагачується додатковими вітамінами і мікроелементами.

плоди червоної смородини 6 кг
свіжа малина 0,3 кг
ШипШина( можна сушений) 0,16 кг
цукровий пісок 4 кг
Вода 6 л

Рецепт:

  1. У малину і шипшина засипати 150 г цукру і залити водою, щоб покрила ягоди.
  2. Суміш накрити марлею, на 3 доби залишити в теплому місці, періодично помішуючи. Вийде закваска.
  3. У каструлі закип'ятити воду, додати цукор, розмішати до повного розчинення, охолодити сироп до 40 °С.
  4. Ягідне пюре помістити в ємність для бродіння, додати закваску і сироп.
  5. Через 12-15 днів сусло процідити, перелити в чисту пляшку і поставити гідрозатвор.
  6. Другий етап бродіння триває 40 діб, по закінченню яких сусло світлішає і випадає осад.
  7. Вино фільтрують, фасують по пляшках і ставлять на прохолоду. Через 2 місяці можна пити.

Більше рецептів домашнього вина з малиною →

Купаж

Суміш - це суміш різних інгредієнтів. При виготовленні вина з червоної смородини найчастіше використовуються чорна смородина, вишня і малина.

червона смородина 2,5 кг
свіжа малина 0,3 кг
чорна смородина, вишня по 2,5 кг
цукровий пісок 4,5 кг
Вода 6 л

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти, залити сиропом з 2,5 л води і 2 кг цукрового піску.
  2. Через 2-3 дні після початку бродіння сусло віджати, перелити в бутель з гідрозатворів.
  3. У сусло додати сироп із залишків води і цукру. Щоб посилити бродіння, можна кинути жменю родзинок. Залишити в теплому приміщенні на місяць.
  4. Готове вино процідити, розлити в пляшки і прибрати на дозаривание. через 2-3 місяці можна ставити на стіл.

З трав'яною настоянкою

Щоб додати вину з червоної смородини цілющих властивостей, його змішують з трав'яною настоянкою. При цьому потрібно враховувати, що спирт в настоянці буде впливати на міцність кінцевого продукту.

червона смородина 6 кг
цукровий пісок 3 кг
Лимон 4-5 шт.
Ізюм 300г
настоянка на травах 100 мл

Рецепт:

  1. Немиті ягоди розчавити, залишити на пару годин для виділення соку.
  2. Віджати сік з лимонів, додати разом з водою, 2 кг цукру і родзинками до макухи.
  3. Залиште суміш на 3-4 дні, накривши марлею.
  4. Заграло сусло перелити в скляну пляшку, засипати 0,5 кг цукру, поставити гідрозатвор.
  5. Через п'ять діб внести ще 0,5 кг цукру, почекати місяць.
  6. Молоде вино злити з осаду і відправити на дозаривание.
  7. Через 2-3 місяці розлити по пляшках.

Якщо настоянка зроблена на воді, її краще доливати безпосередньо перед вживанням в рекомендованої концентрації. Спиртові настоянки можна заливати в пляшку відразу після розливу вина, в результаті чого аромати змішаються в неповторний букет.

З коньяком

Любителі міцних напоїв можуть зробити вино з червоної смородини з додаванням коньяку. Таке доповнення додасть напою благородні нотки і яскравий колір.

червона смородина 6 кг
цукор 125 г на кожен літр соку
Коньяк 1 л на 12 літрів соку

Рецепт:

  1. Плоди очистити від сміття, розім'яти до появи соку, залишити в прохолодному місці.
  2. Після закінчення бродіння масу віджати через сито або прес, сік злити в бутель, додати цукровий пісок і влити коньяк.
  3. Виноматеріал прибрати в підвал на 1,5-2 місяці, потім розлити по пляшках і залишити ще на 4 місяці.

З молоком

Для приготування кріпленого вина з червоної смородини в домашніх умовах нерідко використовують такий несподіваний інгредієнт, як молоко. Фортеця отриманого напою може доходити до 20

Ягоди червоної смородини 5 кг
винні дріжджі 0,125 л
Молоко 0,1 л
горілка 0,125 л
Вода 1,5 л

Рецепт:

  1. З води і цукру зробити сироп, а з ягід – пюре.
  2. Інгредієнти змішати, накрити марлею і залишити на три доби з щоденним перемішуванням.
  3. Сусло відфільтрувати, додати в нього горілку і залишити ще на тиждень.
  4. Потім налити молоко, почекати, поки не випаде осад.
  5. Готовий виноматеріал процідити, розфасувати по пляшках. Дегустувати вино через 2-3 місяці.

Із заморожених ягід

Вино із заморожених ягід червоної смородини за смаком не відрізняється від приготованого зі свіжих. Плоди попередньо розморожують в скляній або пластиковому посуді, потім використовують в роботі.

заморожена смородина 6 кг
Вода 8 л
цукровий пісок 3 кг

Рецепт:

  1. Ягоди розморозити, подрібнити до стану пюре, змішати з водою.
  2. Всипати весь цукор.
  3. Залиште на кілька днів, накривши марлею.
  4. Після початку бродіння віджати макуха, поставити гідрозатвор на 4-5 тижнів.
  5. Молоде вино зняти з осаду, перелити в чистий посуд, дати дозріти два місяці.
  6. Розлити в скляні пляшки

Корисні поради щодо приготування та зберігання домашнього вина з червоної смородини

Щоб вино з червоної смородини вийшло смачним і корисним, потрібно дотримуватися ряду правил:

  • На всіх етапах роботи не можна використовувати металевий посуд, можливо тільки застосування нержавіючої сталі.
  • Не варто розливати готовий виноматеріал в пластикову тару для зберігання, тільки в скляну.
  • Для приготування вина годяться зрілі і перестиглі, але не гнилі ягоди.
  • Плоди не можна мити, якщо рецепт передбачає приготування виноматеріалу без дріжджів.
  • Для бродіння обов'язково додавати в сусло воду, чистий сік бродить погано.
  • У порівнянні з іншою ягодою червона смородина бродить швидко. Це потрібно враховувати при роботі з нею.

Зберігати домашнє вино з червоної смородини краще в прохолодному приміщенні з температурою не вище 12 °С.відмінно підійде домашній льох або підвал.

Увага: після року зберігання навіть в ідеальних умовах смакові якості красносмородинового вина будуть поступово погіршуватися. Тому напій краще вжити до цього терміну.

Домашні алкогольні напої за своїми смаковими якостями і корисності перевершують промислові. Не пошкодуйте часу, приготуйте кілька пляшечок вина з червоної смородини. Буде чим порадувати домашніх і гостей на свято.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Покроковий відео рецепт: як приготувати вино з червоної смородини в домашніх умовах