Як зробити вино зі слив в домашніх умовах-кращі рецепти сливового вина

Рецепти вина зі сливи не можна назвати складними, тому особливих навичок і обладнання не потрібно. Потрібні тільки стиглі плоди і трохи терпіння. В результаті вийде густий, оксамитовий напій з щільним вмістом і яскравим смаком. Зробити його прозорим в домашніх умовах не вийде.

вино из слив, слтвовое вино
Напівсолодке або напівсухе вино зі слив добре поєднується з м'ясом, солодке — з десертами і випічкою. Алкоголь власного приготування містить багато вітаміну Р, зміцнює судини і покращує роботу кишечника. Всі ці характеристики роблять сливовий напій бажаним гостем на столі.

Технологія приготування сливового вина

Існують рецепти приготування вина зі свіжих плодів, сливового варення і заграв компоту, на покупних і диких дріжджах, з додаванням спирту. Кожен з цих варіантів має на увазі вибір і підготовку сировини, бродіння, дозрівання продукту. Зупинимося на цих моментах детальніше.

Вибір та підготовка сировини

Для домашнього сливового вина підійдуть будь-які сорти. Але краще брати темні-в них більше цукру, а напій виходить ароматні.

Сливу збирають в період повної зрілості. У перезрілих плодах починається оцтовокисле бродіння, яке в подальшому може посилитися і зіпсувати продукт. У таких плодах багато пектинових речовин, що ускладнює освітлення муста. У недозрілих плодів висока кислотність і мало цукрів.

Вино з опалого фрукта часто має земляний смак і погано зберігається. Підгнилі плоди краще взагалі не використовувати — навіть одна подопрелая слива може зіпсувати цілу партію вина.

Якщо вино готується на диких дріжджах, мити сливи перед використанням не потрібно. Досить обтерти плоди сухою тканиною і залишити на в світлому місці на 3 доби, щоб утворився наліт з диких дріжджів.

Підготовка соку

Найскладнішим в технології виготовлення саморобного вина зі слив є отримання соку. Через велику кількість танінів він швидко желируется, а консистенція м'якоті не дозволяє віджати чистий нектар.

Щоб добути більше соку, винороби рекомендують при складанні сусла додавати ензими (Beervingem). Вони допоможуть зберегти смак і зроблять вино прозорим.


Для отримання соку з сливи видаляють кісточки, нарізають шматочками і пропускають через соковижималку або м'ясорубку. Утворився нектар відкидають через сито, сливове пюре збирають в марлевий або нейлоновий мішок і віджимають руками.

Залишився макуха заливають теплою водою в пропорції 1:1 і залишають в теплому місці при температурі 23-25 °з, 3-4 рази на добу розмішують. Через два дні масу віджимають, отриману рідину з'єднують з соком.

Існує більш простий спосіб приготування муста. Сливові віджимання змішують з водою (300-400 мл на 1 кг сировини), нагрівають до 60°C, залишають на 30 хвилин. Далі масу віджимають через марлю.

Процес бродіння

У слив, навіть кислих, є корисне для виноробів властивість — високий вміст сахарози. Тому бродіння йде інтенсивно навіть при порушенні технології.

Обсяг доданого цукру залежить від початкової солодощі плодів і бажаного виду вина. Приблизні норми наведені в таблиці.

сорт вина кількість цукру, г / 1 л спосіб внесення
легке столове 100 одноразово
напівсолодке 200 частинами
солодке 300 частинами
десерт 350 частинами

Сусло поміщають в чистий посуд, заповнюючи її на ¾ обсягу. Закривають кришкою з гідрозатворів або використовують гумову рукавичку з проколотим пальцем для відводу газів. При одноразовому внесенні весь цукор засипають відразу. Якщо вносять частинами-половину додають до зброджування, решта рівними частинами по 25% через кожні 4-5 днів. Для цього прибирають гідрозатвор, пісок розчиняють в невеликій кількості сусла і вливають назад в ємність.

Порада: щоб не витрачати багато цукру, з кислих сортів сливи краще робити сухе і напівсолодке вино, з солодких — десертне і кріплене.

Для збереження чистого смаку Саморобний вино з сливи потребує дріжджах. Можна використовувати дикі або придбати винні штами в магазині. Хлібопекарські дріжджі брати не рекомендується – вони додадуть вину нотку гіркоти.

Бродіння сливового вина триває 2 місяці. Процес завершено, коли припиниться виділення вуглекислоти, а мезга осяде на дно. Молоде вино потрібно зняти з осаду, при бажанні додати цукру або закріпити спиртом/горілкою — 15% від обсягу вина.

Дозрівання вина

Щоб приготувати якісне домашнє вино зі слив, потрібно тривала витримка — мінімум півроку.

Готовий напій фасують в скляні пляшки, міцно закривають і переносять на зберігання в темне прохолодне приміщення. Спочатку кожні три тижні або частіше переливають чисту рідину в іншу ємність, потім дивляться по осаду. На повне освітлення і осадження потрібно 2-3 роки.

Якщо немає часу стільки чекати, через 3-4 місяці домашнє вино зі слив можна спробувати. Зберігають Саморобний напій при температурі 10-16 °C протягом п'яти років.

Рецепти приготування сливового вина

Зробити домашнє вино зі слив можна різними способами.

Класичний

Найпоширеніший спосіб виготовлення вина в домашніх умовах – зброджування сусла дикими дріжджами.

Інгредієнти:

Слива будь-яких сортів-5-6 кг;

Цукор – 100-350 г на 1 л соку;

Вода - 6 л.

Рецепт:

  1. Витягти кісточки і розім'яти плоди. Сливову м'якоть змішати з водою 1:1.
  2. Отриману масу залишити на 48 годин в темному приміщенні при температурі від 18 до 25°С.кілька разів перемішати, далі профільтрувати.
  3. Додати цукровий пісок і поставити сусло на бродіння в ємність з гідрозатворів. Тару помістити в затемнене приміщення на 60 днів при температурі від 18 до 25°С.
  4. Молоде вино зняти з осаду, ппоцедіть, розфасувати по пляшках і помістити на дозрівання в темне місце при температурі від 6 до 16°з на 2-3 місяці.

Якщо через 6 місяців напій не освітлюється, використовувати Бентоніт (1г/1 л вина) або желатин. Після стабілізації домашнє вино можна ще раз підсолодити.

Увага: кожен кілограм цукру збільшують обсяг готового продукту на 0,6 літра.

З дріжджами

Простий і швидкий спосіб приготувати домашнє вино зі слив — використовувати магазинні дріжджі. Вони забезпечать яскравий букет і підвищать міцність напою.

Інгредієнти:

Сливи будь-яких сортів-7 кг;

Цукровий пісок-4 кг;

Питна вода-4 л

Винні дріжджі - 100 г.

Рецепт:

  1. Сливи промити, видалити кісточки, розім'яти.
  2. Змішати з цукром і водою, прибрати в тепле приміщення.
  3. Через 3 дні додати дріжджі, закріпити рукавичку на місяць.
  4. Розфасувати молоде вино по пляшках і прибрати дозариваться на холод.

Кріплене вино зі сливи

Рецепт приготування домашнього вина зі спиртом підійде любителям міцних напоїв. Спирт не тільки додасть градусів, але і збільшить час зберігання напою.

Інгредієнти:

Сливи-4 кг;

Цукровий пісок - 1,5 кг;

Вода-8 л

Горілка або спирт (40%) – 1,2 л.

Рецепт:

  1. Звільнити плоди від кісточок, подрібнити.
  2. З цукру (600 г) і води (4 л) зварити сироп, залити плоди на 10 годин.
  3. Сироп злити, а м'якоть залити новою порцією цукрової води.
  4. Через добу суміш процідити, плоди віджати.
  5. Додати спирт і прибрати на два тижні в темне місце.
  6. Зняти з осаду, перелити в пляшки і поставити на витримку.

Як приготувати сливову настоянку на спирту: 5 простих рецептів →

Десертне вино зі слив

Десертне вино відрізняється високим вмістом цукру і спиртуозностью. Приготувати такий напій в домашніх умовах дуже просто.

Інгредієнти:

Сливи без кісточок-9 кг;

Пісок-цукор-0,7-1,0 кг;

Вода-9 л.

Рецепт:

  1. Сливи подрібнити, змішати з водою, прибрати в темне приміщення на 3 дні.
  2. Профільтрувати муст через марлю або нейлон в окрему ємність, мезгу віджати.
  3. Всипати 1/2 цукру, надіти на горлечко рукавичку.
  4. Залиште в теплому місці на місяць. Через 4 дні додати ½ цукру, що залишився, ще через чотири дні — залишок.
  5. Перелити десертне вино зі слив в пляшки, поставити на дозрівання.

Увага: міцність напою збільшується на 1 градус при додаванні кожних 20 г цукру.

Пряне сливове вино

Додавання прянощів в домашнє вино зі слив поліпшить його букет, зробить багатогранним і яскравим.

Інгредієнти:

Слива-4 кг;

Вода - 6 л;

Цукор-пісок - 2 кг;

Гвоздика - 10 шт;

Лавровий лист - 6 шт.

Рецепт:

  1. З плодів видалити кісточки, додати 1 літр води і розім'яти до стану пюре.
  2. Додати ще 1,5 літра води, покласти прянощі і цукор.
  3. Суміш повільно нагріти, піну прибрати.
  4. Остигнула масу процідити і віджати через марлю, поставити на бродіння.
  5. Через 4 дні домашнє вино розлити по пляшках, поставити на витримку протягом двох тижнів.
  6. Зняти з осаду і прибрати в холодильник.

Зберігають пряне вино місяць.

Вино з сливового варення

Цей рецепт домашнього вина зі сливи сподобається економним господиням. Для виготовлення напою можна використовувати будь-яке варення, навіть заграло.

Інгредієнти:

Варення - 1 л;

Питна вода - 1 л;

Цукор – 240 г.

Рецепт:

  1. Варення залити водою, перемішати, додати половину цукру і поставити в теплу кімнату на 3 дні.
  2. Сусло процідити, всипати пісок, що залишився.
  3. Поставити на дозрівання протягом двох місяців.
  4. Процідіть і розлийте по пляшках.
  5. Зберігати в прохолодному місці.

Вино з жовтих слив

Домашнє вино з жовтої сливи припаде до смаку любителям легкого алкоголю. Приготувати його можна без цукру.

Інгредієнти:

Плоди жовтої сливи - 10 кг;

Вода - 7 л;

Цукор-пісок (при бажанні) – 100 г на 1 л сусла.

Рецепт:

  1. Сливу подрібнити, залити теплою водою і залишити на 3 дні.
  2. Періодично помішувати суміш дерев'яною лопаткою.
  3. Заграв муст процідити в чистий посуд, Макуха віджати. Встановити гідрозатвор.
  4. Через місяць молоде вино зняти з осаду і розфасувати. Прибрати на витримку в прохолодне місце.

Цукор в вино з жовтих слив можна додати перед бродінням або в момент постановки на дозрівання. Смак напою не зміниться.

Сливове домашнє вино з концентрованого соку

Рецепт вина з готового соку сливи хороший тим, що виключається виснажливий процес обробки плодів.

Інгредієнти:

Сік-концентрат-5 л;

Цукор – 400-700 г на кожен літр соку;

Вода - за інструкцією;

Дріжджі — 100 г.

Рецепт:

  1. Розбавити Концентрований сік водою за інструкцією.
  2. Внести ½ норми цукрового піску, дріжджі і поставити сусло на бродіння під гідрозатвор. Через 4-5 днів додати залишок цукру.
  3. Перебродило вино процідити, розлити по пляшках і прибрати на дозаривание.

Молоде вино можна дегустувати відразу. Але якщо потерпіти 2-3 місяці, вийде насолодитися більш яскравим смаком. Протягом дозрівання на дні пляшок буде збиратися осад. Це не страшно. Просто злийте перед вживанням світлу частину.

Вино зі сливового компоту

Смачне вино в домашніх умовах можна приготувати з сливового компоту. Зручно, швидко і вигідно.

Інгредієнти:

Сливовий компот-3л;

Цукор – 100 г;

Ізюм-50 г.

Рецепт:

  1. Компот відфільтрувати, рідина прогріти до 60 °С.
  2. Додати цукор і немитий родзинки, встановити гідрозатвор.
  3. Через 3-4 тижні зняти вино з осаду, розлити по чистим пляшках.
  4. Відправити дозрівати на три місяці.

З чорносливу

Домашнє вино з чорносливу виходить з ароматом і присмаком копчення. Сировина підійде будь-який, але краще брати соковите, м'ясисте зі слив сорту Угорка.

Інгредієнти:

Чорнослив без кісточок - 2 кг;

Цукор – 2 кг;

Вода – 10 л;

Родзинки-100 г (або винні дріжджі).

Рецепт:

  1. Чорнослив промити, залити 8 л гарячої води, закрити марлею і залишити на 1 годину.
  2. Рідина злити в ємність для бродіння, ягоди пропустити через м'ясорубку і змішати з рідкою частиною.
  3. Додати залишок води і 1/2 норми цукру, внести дріжджі.
  4. Поставити посуд з суслом в тепле місце на 5 діб.
  5. Заграла суміш процідити, додати в сусло 0,6 кг цукру і знову прибрати в тепло.
  6. Через п'ять діб внести залишок цукру і встановити гідрозатвор.

Через 30-50 днів бродіння домашнього вина з чорносливу закінчиться. Напій зняти з осаду, при необхідності додати цукор або горілку, розлити по пляшках. Поставити в прохолодне місце на 3-5 місяців для дозрівання.

Як приготувати чорносливову настоянку на спирту →

Домашнє вино зі сливи з додаванням яблук

У рецептах приготування домашнього вина сливу часто поєднують з яблуками. Купаж виходить дивно ароматним, а слива при такому сусідстві легше віддає сік.

Інгредієнти:

Сливи-8 кг;

Цукор – 2 кг;

Вода – 14 л;

Яблука-8 кг.

Рецепт:

  1. Подрібнені плоди з'єднати з 3 літрами води і 700 г цукру. Поставити в тепле приміщення на 3 дні.
  2. Після суміш процідити, мезгу віджати, внести залишки води і цукру.
  3. Поставити під гідрозатвор на 30 днів.
  4. Молоде вино процідити і розлити по пляшках.

Вино зі сливи без додавання води

Згідно рецепта, домашнє вино зі слив без води готується з кісточками. Вони надають напою терпкість і трохи гіркоти.

Інгредієнти:

Сливи - 10 кг

Цукор - 3 кг.

Рецепт:

  1. Плоди сливи розім'яти разом з кісточками, скласти в чистий посуд і прибрати в тепле місце на 2-3 дня.
  2. Подбродившую м'якоть віджати, в рідину додати цукор.
  3. Підігріти муст на повільному вогні, не доводячи температуру вище 40°С.
  4. Теплу суміш поставити на бродіння під гідрозатвор або рукавичку.
  5. Через три тижні рідину зняти з осаду, можна додати ще цукру з розрахунку 50 г на літр вина.
  6. Знову поставити ємність під гідрозатвор для дозаривания на 7-10 днів, потім в закупорених пляшках ще на місяць.

Домашнє вино зі сливи без води буде каламутним, це нормально. Освітлити воно тільки через 2-3 роки.

Вино зі сливи з кісточками

Саморобне вино зі сливи практично повторює минулий рецепт, але виходить менш терпким через додавання води.

Інгредієнти:

Цукор-150-300 г / кг;

Вода-1 л/1 кг м'якоті;

Сливи - 5 кг.

Рецепт:

  1. З плодів витягти кісточки, м'якоть подрібнити.
  2. З половини кісточок дістати ядра, не тиснути.
  3. Пюре зі слив розбавити наполовину водою, внести цукор (50/100 г на 1 літр суміші) і ядерця. Прибрати в тепле місце на 72 години.
  4. Відфільтруйте масу, додайте другу партію цукру. Сусло поставити на бродіння в ємність з гідрозатворів.
  5. Через тиждень внести залишок цукру, для чого розчинити його в невеликій кількості бродячого сусла і внести назад в ємність.

В залежності від температури і наявності/відсутності дріжджів бродіння триває 1-1,5 місяці. Після домашнє вино зливають з осаду, фасують по пляшках і відправляють дозрівати на 5-8 місяців. Міцність готового напою-11-12%.

Як приготувати настоянку на сливі і її кісточках →

Практичні поради щодо виготовлення домашнього вина зі сливи

Часто причиною невдачі початківців винокурів стає порушення ключових моментів при виготовленні домашнього вина:

  • Слід використовувати тільки дерев'яний, керамічний, скляний та емальований посуд. Металеві та алюмінієві ємності, за винятком виготовлених з нержавіючої сталі, брати не можна;
  • Важливо підтримувати чистоту. Тару промити содою і обдати окропом, горловину закривати марлею або кришкою, щоб не потрапили комахи;
  • При виготовленні кріпленого вина не можна вносити відразу весь цукор. Надлишок гальмує бродіння;
  • Пляшки з готовою продукцією краще зберігати горизонтально, струсів або вібрацій.
  • Подають домашнє вино зі слив злегка охолодженим: легке столове — температурою +12…+15 °з, солодке і десертне — +15…+20 °С.

У приготуванні Саморобний сливове вино дещо вимогливо і втомлює. Але воно коштує кожної витраченої хвилини. Смак і аромат домашнього напою незрівнянні з магазинним алкоголем. Прозоре вино, яке стоїть на прилавках магазинів, не має нічого спільного з натуральним продуктом. Воно виробляється з відновленого матеріалу.

Автор: Тетяна Соловйова,
спеціально для byhaem.in.ua