Рецепти вина зі сливи не можна назвати складними, тому особливих навичок і обладнання не потрібно. Потрібні тільки стиглі плоди і трохи терпіння. В результаті вийде густий, оксамитовий напій з щільним вмістом і яскравим смаком. Зробити його прозорим в домашніх умовах не вийде.
Напівсолодке або напівсухе вино зі слив добре поєднується з м'ясом, солодке — з десертами і випічкою. Алкоголь власного приготування містить багато вітаміну Р, зміцнює судини і покращує роботу кишечника. Всі ці характеристики роблять сливовий напій бажаним гостем на столі.
- Технологія приготування сливового вина
- Вибір та підготовка сировини
- Підготовка соку
- Процес бродіння
- Дозрівання вина
- Рецепти приготування сливового вина
- Класичний
- З дріжджами
- Кріплене вино зі сливи
- Десертне вино зі слив
- Пряне сливове вино
- Вино з сливового варення
- Вино з жовтих слив
- Сливове домашнє вино з концентрованого соку
- Вино зі сливового компоту
- З чорносливу
- Домашнє вино зі сливи з додаванням яблук
- Вино зі сливи без додавання води
- Вино зі сливи з кісточками
- Практичні поради щодо виготовлення домашнього вина зі сливи
Технологія приготування сливового вина
Існують рецепти приготування вина зі свіжих плодів, сливового варення і заграв компоту, на покупних і диких дріжджах, з додаванням спирту. Кожен з цих варіантів має на увазі вибір і підготовку сировини, бродіння, дозрівання продукту. Зупинимося на цих моментах детальніше.
Вибір та підготовка сировини
Для домашнього сливового вина підійдуть будь-які сорти. Але краще брати темні-в них більше цукру, а напій виходить ароматні.
Сливу збирають в період повної зрілості. У перезрілих плодах починається оцтовокисле бродіння, яке в подальшому може посилитися і зіпсувати продукт. У таких плодах багато пектинових речовин, що ускладнює освітлення муста. У недозрілих плодів висока кислотність і мало цукрів.
Вино з опалого фрукта часто має земляний смак і погано зберігається. Підгнилі плоди краще взагалі не використовувати — навіть одна подопрелая слива може зіпсувати цілу партію вина.
Якщо вино готується на диких дріжджах, мити сливи перед використанням не потрібно. Досить обтерти плоди сухою тканиною і залишити на в світлому місці на 3 доби, щоб утворився наліт з диких дріжджів.
Підготовка соку
Найскладнішим в технології виготовлення саморобного вина зі слив є отримання соку. Через велику кількість танінів він швидко желируется, а консистенція м'якоті не дозволяє віджати чистий нектар.
Щоб добути більше соку, винороби рекомендують при складанні сусла додавати ензими (Beervingem). Вони допоможуть зберегти смак і зроблять вино прозорим.
Для отримання соку з сливи видаляють кісточки, нарізають шматочками і пропускають через соковижималку або м'ясорубку. Утворився нектар відкидають через сито, сливове пюре збирають в марлевий або нейлоновий мішок і віджимають руками.
Залишився макуха заливають теплою водою в пропорції 1:1 і залишають в теплому місці при температурі 23-25 °з, 3-4 рази на добу розмішують. Через два дні масу віджимають, отриману рідину з'єднують з соком.
Існує більш простий спосіб приготування муста. Сливові віджимання змішують з водою (300-400 мл на 1 кг сировини), нагрівають до 60°C, залишають на 30 хвилин. Далі масу віджимають через марлю.
Процес бродіння
У слив, навіть кислих, є корисне для виноробів властивість — високий вміст сахарози. Тому бродіння йде інтенсивно навіть при порушенні технології.
Обсяг доданого цукру залежить від початкової солодощі плодів і бажаного виду вина. Приблизні норми наведені в таблиці.
сорт вина | кількість цукру, г / 1 л | спосіб внесення |
легке столове | 100 | одноразово |
напівсолодке | 200 | частинами |
солодке | 300 | частинами |
десерт | 350 | частинами |
Сусло поміщають в чистий посуд, заповнюючи її на ¾ обсягу. Закривають кришкою з гідрозатворів або використовують гумову рукавичку з проколотим пальцем для відводу газів. При одноразовому внесенні весь цукор засипають відразу. Якщо вносять частинами-половину додають до зброджування, решта рівними частинами по 25% через кожні 4-5 днів. Для цього прибирають гідрозатвор, пісок розчиняють в невеликій кількості сусла і вливають назад в ємність.
Порада: щоб не витрачати багато цукру, з кислих сортів сливи краще робити сухе і напівсолодке вино, з солодких — десертне і кріплене.
Для збереження чистого смаку Саморобний вино з сливи потребує дріжджах. Можна використовувати дикі або придбати винні штами в магазині. Хлібопекарські дріжджі брати не рекомендується – вони додадуть вину нотку гіркоти.
Бродіння сливового вина триває 2 місяці. Процес завершено, коли припиниться виділення вуглекислоти, а мезга осяде на дно. Молоде вино потрібно зняти з осаду, при бажанні додати цукру або закріпити спиртом/горілкою — 15% від обсягу вина.
Дозрівання вина
Щоб приготувати якісне домашнє вино зі слив, потрібно тривала витримка — мінімум півроку.
Готовий напій фасують в скляні пляшки, міцно закривають і переносять на зберігання в темне прохолодне приміщення. Спочатку кожні три тижні або частіше переливають чисту рідину в іншу ємність, потім дивляться по осаду. На повне освітлення і осадження потрібно 2-3 роки.
Якщо немає часу стільки чекати, через 3-4 місяці домашнє вино зі слив можна спробувати. Зберігають Саморобний напій при температурі 10-16 °C протягом п'яти років.
Рецепти приготування сливового вина
Зробити домашнє вино зі слив можна різними способами.
Класичний
Найпоширеніший спосіб виготовлення вина в домашніх умовах – зброджування сусла дикими дріжджами.
Інгредієнти:
Слива будь-яких сортів-5-6 кг;
Цукор – 100-350 г на 1 л соку;
Вода - 6 л.
Рецепт:
- Витягти кісточки і розім'яти плоди. Сливову м'якоть змішати з водою 1:1.
- Отриману масу залишити на 48 годин в темному приміщенні при температурі від 18 до 25°С.кілька разів перемішати, далі профільтрувати.
- Додати цукровий пісок і поставити сусло на бродіння в ємність з гідрозатворів. Тару помістити в затемнене приміщення на 60 днів при температурі від 18 до 25°С.
- Молоде вино зняти з осаду, ппоцедіть, розфасувати по пляшках і помістити на дозрівання в темне місце при температурі від 6 до 16°з на 2-3 місяці.
Якщо через 6 місяців напій не освітлюється, використовувати Бентоніт (1г/1 л вина) або желатин. Після стабілізації домашнє вино можна ще раз підсолодити.
Увага: кожен кілограм цукру збільшують обсяг готового продукту на 0,6 літра.
З дріжджами
Простий і швидкий спосіб приготувати домашнє вино зі слив — використовувати магазинні дріжджі. Вони забезпечать яскравий букет і підвищать міцність напою.
Інгредієнти:
Сливи будь-яких сортів-7 кг;
Цукровий пісок-4 кг;
Питна вода-4 л
Винні дріжджі - 100 г.
Рецепт:
- Сливи промити, видалити кісточки, розім'яти.
- Змішати з цукром і водою, прибрати в тепле приміщення.
- Через 3 дні додати дріжджі, закріпити рукавичку на місяць.
- Розфасувати молоде вино по пляшках і прибрати дозариваться на холод.
Кріплене вино зі сливи
Рецепт приготування домашнього вина зі спиртом підійде любителям міцних напоїв. Спирт не тільки додасть градусів, але і збільшить час зберігання напою.
Інгредієнти:
Сливи-4 кг;
Цукровий пісок - 1,5 кг;
Вода-8 л
Горілка або спирт (40%) – 1,2 л.
Рецепт:
- Звільнити плоди від кісточок, подрібнити.
- З цукру (600 г) і води (4 л) зварити сироп, залити плоди на 10 годин.
- Сироп злити, а м'якоть залити новою порцією цукрової води.
- Через добу суміш процідити, плоди віджати.
- Додати спирт і прибрати на два тижні в темне місце.
- Зняти з осаду, перелити в пляшки і поставити на витримку.
Як приготувати сливову настоянку на спирту: 5 простих рецептів →
Десертне вино зі слив
Десертне вино відрізняється високим вмістом цукру і спиртуозностью. Приготувати такий напій в домашніх умовах дуже просто.
Інгредієнти:
Сливи без кісточок-9 кг;
Пісок-цукор-0,7-1,0 кг;
Вода-9 л.
Рецепт:
- Сливи подрібнити, змішати з водою, прибрати в темне приміщення на 3 дні.
- Профільтрувати муст через марлю або нейлон в окрему ємність, мезгу віджати.
- Всипати 1/2 цукру, надіти на горлечко рукавичку.
- Залиште в теплому місці на місяць. Через 4 дні додати ½ цукру, що залишився, ще через чотири дні — залишок.
- Перелити десертне вино зі слив в пляшки, поставити на дозрівання.
Увага: міцність напою збільшується на 1 градус при додаванні кожних 20 г цукру.
Пряне сливове вино
Додавання прянощів в домашнє вино зі слив поліпшить його букет, зробить багатогранним і яскравим.
Інгредієнти:
Слива-4 кг;
Вода - 6 л;
Цукор-пісок - 2 кг;
Гвоздика - 10 шт;
Лавровий лист - 6 шт.
Рецепт:
- З плодів видалити кісточки, додати 1 літр води і розім'яти до стану пюре.
- Додати ще 1,5 літра води, покласти прянощі і цукор.
- Суміш повільно нагріти, піну прибрати.
- Остигнула масу процідити і віджати через марлю, поставити на бродіння.
- Через 4 дні домашнє вино розлити по пляшках, поставити на витримку протягом двох тижнів.
- Зняти з осаду і прибрати в холодильник.
Зберігають пряне вино місяць.
Вино з сливового варення
Цей рецепт домашнього вина зі сливи сподобається економним господиням. Для виготовлення напою можна використовувати будь-яке варення, навіть заграло.
Інгредієнти:
Варення - 1 л;
Питна вода - 1 л;
Цукор – 240 г.
Рецепт:
- Варення залити водою, перемішати, додати половину цукру і поставити в теплу кімнату на 3 дні.
- Сусло процідити, всипати пісок, що залишився.
- Поставити на дозрівання протягом двох місяців.
- Процідіть і розлийте по пляшках.
- Зберігати в прохолодному місці.
Вино з жовтих слив
Домашнє вино з жовтої сливи припаде до смаку любителям легкого алкоголю. Приготувати його можна без цукру.
Інгредієнти:
Плоди жовтої сливи - 10 кг;
Вода - 7 л;
Цукор-пісок (при бажанні) – 100 г на 1 л сусла.
Рецепт:
- Сливу подрібнити, залити теплою водою і залишити на 3 дні.
- Періодично помішувати суміш дерев'яною лопаткою.
- Заграв муст процідити в чистий посуд, Макуха віджати. Встановити гідрозатвор.
- Через місяць молоде вино зняти з осаду і розфасувати. Прибрати на витримку в прохолодне місце.
Цукор в вино з жовтих слив можна додати перед бродінням або в момент постановки на дозрівання. Смак напою не зміниться.
Сливове домашнє вино з концентрованого соку
Рецепт вина з готового соку сливи хороший тим, що виключається виснажливий процес обробки плодів.
Інгредієнти:
Сік-концентрат-5 л;
Цукор – 400-700 г на кожен літр соку;
Вода - за інструкцією;
Дріжджі — 100 г.
Рецепт:
- Розбавити Концентрований сік водою за інструкцією.
- Внести ½ норми цукрового піску, дріжджі і поставити сусло на бродіння під гідрозатвор. Через 4-5 днів додати залишок цукру.
- Перебродило вино процідити, розлити по пляшках і прибрати на дозаривание.
Молоде вино можна дегустувати відразу. Але якщо потерпіти 2-3 місяці, вийде насолодитися більш яскравим смаком. Протягом дозрівання на дні пляшок буде збиратися осад. Це не страшно. Просто злийте перед вживанням світлу частину.
Вино зі сливового компоту
Смачне вино в домашніх умовах можна приготувати з сливового компоту. Зручно, швидко і вигідно.
Інгредієнти:
Сливовий компот-3л;
Цукор – 100 г;
Ізюм-50 г.
Рецепт:
- Компот відфільтрувати, рідина прогріти до 60 °С.
- Додати цукор і немитий родзинки, встановити гідрозатвор.
- Через 3-4 тижні зняти вино з осаду, розлити по чистим пляшках.
- Відправити дозрівати на три місяці.
З чорносливу
Домашнє вино з чорносливу виходить з ароматом і присмаком копчення. Сировина підійде будь-який, але краще брати соковите, м'ясисте зі слив сорту Угорка.
Інгредієнти:
Чорнослив без кісточок - 2 кг;
Цукор – 2 кг;
Вода – 10 л;
Родзинки-100 г (або винні дріжджі).
Рецепт:
- Чорнослив промити, залити 8 л гарячої води, закрити марлею і залишити на 1 годину.
- Рідина злити в ємність для бродіння, ягоди пропустити через м'ясорубку і змішати з рідкою частиною.
- Додати залишок води і 1/2 норми цукру, внести дріжджі.
- Поставити посуд з суслом в тепле місце на 5 діб.
- Заграла суміш процідити, додати в сусло 0,6 кг цукру і знову прибрати в тепло.
- Через п'ять діб внести залишок цукру і встановити гідрозатвор.
Через 30-50 днів бродіння домашнього вина з чорносливу закінчиться. Напій зняти з осаду, при необхідності додати цукор або горілку, розлити по пляшках. Поставити в прохолодне місце на 3-5 місяців для дозрівання.
Як приготувати чорносливову настоянку на спирту →
Домашнє вино зі сливи з додаванням яблук
У рецептах приготування домашнього вина сливу часто поєднують з яблуками. Купаж виходить дивно ароматним, а слива при такому сусідстві легше віддає сік.
Інгредієнти:
Сливи-8 кг;
Цукор – 2 кг;
Вода – 14 л;
Яблука-8 кг.
Рецепт:
- Подрібнені плоди з'єднати з 3 літрами води і 700 г цукру. Поставити в тепле приміщення на 3 дні.
- Після суміш процідити, мезгу віджати, внести залишки води і цукру.
- Поставити під гідрозатвор на 30 днів.
- Молоде вино процідити і розлити по пляшках.
Вино зі сливи без додавання води
Згідно рецепта, домашнє вино зі слив без води готується з кісточками. Вони надають напою терпкість і трохи гіркоти.
Інгредієнти:
Сливи - 10 кг
Цукор - 3 кг.
Рецепт:
- Плоди сливи розім'яти разом з кісточками, скласти в чистий посуд і прибрати в тепле місце на 2-3 дня.
- Подбродившую м'якоть віджати, в рідину додати цукор.
- Підігріти муст на повільному вогні, не доводячи температуру вище 40°С.
- Теплу суміш поставити на бродіння під гідрозатвор або рукавичку.
- Через три тижні рідину зняти з осаду, можна додати ще цукру з розрахунку 50 г на літр вина.
- Знову поставити ємність під гідрозатвор для дозаривания на 7-10 днів, потім в закупорених пляшках ще на місяць.
Домашнє вино зі сливи без води буде каламутним, це нормально. Освітлити воно тільки через 2-3 роки.
Вино зі сливи з кісточками
Саморобне вино зі сливи практично повторює минулий рецепт, але виходить менш терпким через додавання води.
Інгредієнти:
Цукор-150-300 г / кг;
Вода-1 л/1 кг м'якоті;
Сливи - 5 кг.
Рецепт:
- З плодів витягти кісточки, м'якоть подрібнити.
- З половини кісточок дістати ядра, не тиснути.
- Пюре зі слив розбавити наполовину водою, внести цукор (50/100 г на 1 літр суміші) і ядерця. Прибрати в тепле місце на 72 години.
- Відфільтруйте масу, додайте другу партію цукру. Сусло поставити на бродіння в ємність з гідрозатворів.
- Через тиждень внести залишок цукру, для чого розчинити його в невеликій кількості бродячого сусла і внести назад в ємність.
В залежності від температури і наявності/відсутності дріжджів бродіння триває 1-1,5 місяці. Після домашнє вино зливають з осаду, фасують по пляшках і відправляють дозрівати на 5-8 місяців. Міцність готового напою-11-12%.
Як приготувати настоянку на сливі і її кісточках →
Практичні поради щодо виготовлення домашнього вина зі сливи
Часто причиною невдачі початківців винокурів стає порушення ключових моментів при виготовленні домашнього вина:
- Слід використовувати тільки дерев'яний, керамічний, скляний та емальований посуд. Металеві та алюмінієві ємності, за винятком виготовлених з нержавіючої сталі, брати не можна;
- Важливо підтримувати чистоту. Тару промити содою і обдати окропом, горловину закривати марлею або кришкою, щоб не потрапили комахи;
- При виготовленні кріпленого вина не можна вносити відразу весь цукор. Надлишок гальмує бродіння;
- Пляшки з готовою продукцією краще зберігати горизонтально, струсів або вібрацій.
- Подають домашнє вино зі слив злегка охолодженим: легке столове — температурою +12…+15 °з, солодке і десертне — +15…+20 °С.
У приготуванні Саморобний сливове вино дещо вимогливо і втомлює. Але воно коштує кожної витраченої хвилини. Смак і аромат домашнього напою незрівнянні з магазинним алкоголем. Прозоре вино, яке стоїть на прилавках магазинів, не має нічого спільного з натуральним продуктом. Воно виробляється з відновленого матеріалу.
Автор: Тетяна Соловйова,
спеціально для byhaem.in.ua