Вино з яблучного соку — ароматний напій бурштинового кольору, який поряд з виноградним часто роблять в домашніх умовах. Незважаючи на м'який смак, виходить воно міцним і швидко п'янить.
Технологія приготування яблучного алкоголю проста і доступна. Головне-правильно підготувати сировину і слідувати технології.
- Вибір тари
- Технологічні етапи приготування вина з яблучного соку
- Який сорт яблук віддати перевагу і як підготувати плоди
- Способи отримання соку
- Відстоювання соку
- Додавання цукру
- Бродіння
- Дозрівання
- Рецепти домашнього вина з яблучного соку
- Рецепт без дріжджів
- Покроковий рецепт яблучного вина з дріжджами
- Вино з пастеризованого яблучного соку (з соковарки)
- З магазинного яблучного соку
- Вино з яблучного соку з родзинками
- З заграв яблучного соку (міцне)
- Слабоалкогольне яблучне вино (сидр)
- Корисні поради
Вибір тари
Щоб готовий напій зберіг всі свої властивості, смак і аромат, потрібно підібрати «правильну» тару. Не можна ставити вино в алюмінієвій флязі. Метал під час бродіння окислюється і вступає в контакт з суслом, насичуючи його отруйним ацетатом алюмінію. У невеликих кількостях ця речовина не небезпечно, але при частому вживанні може викликати отруєння.
Відповідні ємності для вина з яблучного соку:
- Бідон або каністра з харчових полімерів;
- Пластикові бутлі з-під питної води;
- Емальована каструля або ємність з нержавіючої сталі;
- Бочка з деревини;
- Скляна бутель великого обсягу (від 10 до 50 літрів), яку використовують з рукавичкою або гідрозатворів.
Готове вино зберігають у скляних пляшках. Чим менше ємність, тим швидше дозріє напій. В крайньому випадку алкоголь можна закрутити в звичайні банки.
Технологічні етапи приготування вина з яблучного соку
Домашнє вино з яблучного соку готується в кілька етапів. Це віджимання нектару, відстоювання, бродіння і дозрівання.
Який сорт яблук віддати перевагу і як підготувати плоди
Для виробництва домашнього вина можна використовувати різні сорти яблук. Для лікерного, десертного або столового напою підійдуть кисло-солодкі і кислі зимові сорти. Легкий алкоголь з невеликим градусом краще робити з кисло-солодких плодів осіннього дозрівання.
Кращий варіант приготування вина з яблучного соку – комбінація різних сортів. Такий метод дозволяє домогтися цікавих ароматичних і смакових характеристик.
Популярні перевірені комбінації:
- 1 частина кислих яблук, по 2 частини солодких і гірких (сидрових);
- 1 частина кислих, 2 частини солодких;
- 2 частини кислих, по 1 частини гірких і солодких;
- 1 частина солодких, 3 частини гірких.
З солодких сортів в домашньому виноробстві можна використовувати: Джонатан, Глостер, Голден, Строєвське. Найпоширеніші з терпких плодів: довго, моді, Харрісон, Чорний Кінгстон, Редфілд. З кислих-Ранетки, Гренні Сміт, Бессемянка, Антонівка. Детальніше про те, як приготувати вино тільки з Ранеток →
Якщо гірких сортів немає, можна обійтися солодкими і кислими або яким-небудь одним сортом. Зміна смаку помітить тільки досвідчена людина.
Вибирати для домашнього яблучного потрібно зрілі плоди. Можна використовувати перестиглі фрукти. Головне, щоб вони не були загнили. Яблука потрібно промити в проточній воді або обтерти тканиною, якщо вино буде готуватися без додавання магазинних дріжджів. Потім нарізати на великі часточки і прибрати серцевину. Вона надає гіркоту.
Порада! Літні сорти яблук можна використовувати відразу після збору. Осіннім потрібно дати полежати 7 діб в темному місці, щоб вони дозріли. Зимові сорти дозаривают 3-4 тижнів в темному, сухому місці.
Способи отримання соку
Щоб зробити яблучний сік для вина, доведеться використовувати побутові прилади. Краще взяти потужну соковижималку. Після м'ясорубки фруетовое пюре доведеться додатково віджимати через марлю або механічний прес – це довго і трудомістким.
Порада. Після соковижималки яблучний нектар варто профільтрувати через кілька шарів марлі, щоб позбутися від дрібних частинок. Чим прозоріше рідина, тим краще.
Відстоювання соку
Перед додаванням цукру і внесенням дріжджів сік потрібно відстояти в прохолодному місці добу. Потім зняти з поверхні залишки мезги, злити з залишку і використовувати для виготовлення домашнього алкоголю.
Додавання цукру
Зробити яблучне вино з соку без цукру складно. Скільки піску потрібно-залежить від солодощі взятих сортів і бажаного типу алкогольного напою на виході. Детальніше про те, чи можна зробити яблучне вино без цукру →
У таблиці наведені дані для отримання 1 літра винного сусла.
вид вина | кількість цукру, г |
сухе столове | 200 |
міцний | 300 |
десерт | 350 |
лікер | 400 |
Якщо потрібні більш точні цифри, перед завантаженням цукру варто скористатися сахарометром або виномером. І зробити розрахунок, виходячи з правила: 1% перебродившего цукру дає 0,6% спирту.
Неперебродивший цукор псує смак яблучного алкоголю. Тому правильніше робити спочатку сухе вино, а потім підсолоджувати його до потрібної фортеці. Для цього через кожні 5 днів бродіння вносять 40-80 г піску на літр.
Порада: щоб додати цукор, потрібно відкрити ємність, злити невелику кількість рідини, змішати її з піском до розчинення кристалів і влити назад в бак.
У процесі додавання цукру потрібно враховувати кілька моментів:
- Щоб дріжджі не "глохли", цукристість браги не повинна перевищувати 20%;
- При використанні диких дріжджів міцність напою не підніметься вище 12 градусів;
- Стандартний градус для покупних винних дріжджів – 14 градусів.
При бажанні додати цукровий пісок можна в процесі дозрівання. Однак, щоб смак вийшов більш приємним, робити це краще під час активного бродіння.
Бродіння
Бродіння – основний процес у виготовленні вина з яблучного соку. Як бродіння пройде – такий алкоголь і вийде. Детальніше про те, що робити при зупинці бродіння вина →
Увага: при виготовленні сухого вина цукор повинен вибродити повністю. При виробництві міцного, десертного і лікеру-частково.
Процес повинен йти в герметично закупореній ємності, обладнаної гідрозатворів. Можна використовувати покупне пристрій або гумову рукавичку з проколотим пальцем. Бродильний бак або бутель заповнюють на 3-4 від обсягу, щоб залишити місце для газів.
Ємність прибирають в тепле приміщення з постійною температурою 22-25 °С.тривалість бродіння залежить від кількості доданого цукру і використовуваних дріжджів. На винних дріжджах процес займає в середньому 10 днів, на диких – 1,5 місяці.
Дозрівання
Після закінчення фази активного бродіння вино дозарюють, щоб надати йому характерний для напою смак і запах.
Перебродило вино знімають з осаду за допомогою силіконової трубочки, засипають трохи цукру (100 г/10 л), перемішують і знову ставлять під гідрозатвор мінімум на десять днів. Якщо потрібно підвищити міцність, додають горілку або чистий спирт — 2-10% від обсягу готового вина. Готовий алкоголь розливають по скляних пляшках і прибирають на зберігання.
Порада: на цьому етапі вино з яблук готове до дегустації. Але чим довше воно буде визрівати, тим якісніше вийде. Рекомендований час витримки — від 2 до 4 місяців.
Рецепти домашнього вина з яблучного соку
Існує багато рецептів яблучного вина з соку. Процес виготовлення однотипний, змінюється лише набір і кількість сировини.
Рецепт без дріжджів
Найпростіший рецепт вина з яблучного соку має на увазі використання тільки цукрового піску і яблук.
Інгредієнти:
- Цукор – 2 кг;
- Яблука – 20 кг.
Рецепт:
- Відібрати стиглі плоди, протерти сухим рушником.
- Наріжте яблука шматочками, видаліть серцевину.
- Віджати сік, перелити його в чисту глибоку ємність, накрити марлею, залишити на 3 дні в теплій кімнаті.
- Видаліть мезгу. Додати 100-150 грам цукру на 1 літр соку. перемішати вміст.
- Закрити ємність герметичною кришкою, встановити гідрозатвор. Через п'ять днів додати ще 100 г цукрового піску. Так продовжувати, поки не переробиться весь цукор.
- Якщо на поверхні з'явиться білястий наліт — перелити рідину в іншу ємність.
- Перебродило вино зняти з осаду, прибрати на дозрівання в прохолодне місце (15-18 °з). У процесі дозрівання кожні 2-3 тижні зливати продукт в нові ємності, позбавляючись від осаду.
Через три місяці вино розлити по пляшках. Можна подавати на стіл.
Покроковий рецепт яблучного вина з дріжджами
Щоб прискорити процес бродіння, використовують покупні винні дріжджі для білих вин. Хлібопекарські, пивні та спиртові не підійдуть. В результаті виходить щось середнє між сидром і яблучним самогоном .
Інгредієнти:
- Чиста вода-8 літрів;
- Цукровий пісок-6 кг;
- Стиглі яблука - 16 кг;
- Винні дріжджі – 150 грам.
Рецепт:
- Плоди вимити, видалити насіння з серцевинами.
- Вичавити сік, профільтрувати залишилася м'якоть через марлю.
- Перелити нектар в чисту ємність, закрити марлею, залишити в теплому місці на три дні.
- Прибрати з поверхні піну, додати підігріту воду (30-35 °з), перелити сусло в бродильний бак. Додати дріжджі і цукор.
- Закрити кришку, встановити гідрозатвор. Ємність розмістити в темному, теплому місці.
- Після зупинки бродіння розлити продукт по пляшках, закрити пробками.
- Прибрати на дозрівання в підвал або інше холодне місце.
Через 2-3 місяці можна приступати до дегустації.
Вино з пастеризованого яблучного соку (з соковарки)
Особливість саморобного вина, приготованого з пастеризованого яблучного соку – менш яскравий смак і аромат. Однак збільшений термін придатності нівелює ці недоліки.
Інгредієнти:
- Винні дріжджі - 20 грам;
- Яблучний сік-4 літри;
- Цукровий пісок – 600 грам.
Рецепт:
- Підготувати тару для бродіння, перелити сік. Засипати цукор, ретельно перемішати. Додати розведені в невеликій кількості нектару дріжджі.
- Ємність щільно закрити, поставити гідрозатвор. Розташувати в теплому місці при температурі 23-27 °с.
- Через 10 днів перевірити бродіння. Готовий алкоголь перелити в іншу тару.
Дозаривают таке вино з яблук протягом 2-3 тижнів, після чого розливають по пляшках.
З магазинного яблучного соку
Зробити вино з покупного концентрату швидше і менш трудомістким, ніж зі свого яблучного соку.
Інгредієнти:
- Цукровий пісок - 1 кг;
- Покупної яблучний сік-4 літри;
- Винні дріжджі – 8 грам.
Рецепт:
- Перелити сік в емальовану каструлю, підігріти до 25 градусів.
- Всипати цукор, розмішати до повного розчинення.
- Дріжджі розвести в невеликій кількості теплої води, почекати, поки з'явиться піна.
- Змішати сік з дріжджовий масою, перелити в посуд для бродіння.
- Поставити ємність в теплу кімнату під кришку з гідрозатворів.
- Перебродивший напій злити з осаду в нову тару.
- Дати дозріти 2-х тижнів.
Готове вино з яблучного соку розлити по пляшках, зберігати в холоді.
Вино з яблучного соку з родзинками
Замість покупних дріжджів можна використовувати родзинки. Смак яблучного вина, приготованого за цим рецептом, буде особливим, сік перебродить за місяць.
Інгредієнти:
- Родзинки - 100 грам;
- Яблука – 10 кг (солодких сортів);
- Цукровий пісок – 10 кг.
Рецепт:
- Яблука протерти, прибрати гнилі плоди, не мити. Вирізати серединки, подрібнити, віджати сік.
- Ізюм очистити від сміття, мити не можна. Змішати з яблучною масою, додати цукор.
- Отриману суміш перелити в ємність для бродіння. Встановити гідрозатвор.
- Через 3 тижні процідити перебродила рідина через кілька шарів марлі. Додати 1 ст.л. цукру на 3 літри вина.
- Прибрати на дозаривание в підвал або холодильник.
- Через 2 місяці профільтрувати готове вино і розлити по пляшках.
Зберігають такий алкоголь в прохолодному місці.
З заграв яблучного соку (міцне)
Виготовлення вина з бродив яблучного соку – кращий спосіб зробити міцний алкогольний напій без дріжджів за короткий час.
Інгредієнти:
- Цукор – 1 кг;
- Заграв сік-6 літрів;
- Немиті родзинки – 50 грам.
Рецепт:
- Підігрітий сік (30 °C) перелити в бродильну ємність. Додати цукор, перемішати.
- Засипати родзинки, закрити бак кришкою з гідрозатворів, забрати в тепле місце.
- Через три тижні бродіння має припинитися. Рідина зняти з осаду, перелити в чисту ємність і поставити на дозаривание.
- Через 5 днів готове вино з яблучного соку можна розливати по пляшках.
Слабоалкогольне яблучне вино (сидр)
Якщо рецепт приготування домашнього вина з яблучного соку здається довгим, можна зупинитися на сидрі – легкому алкогольному напої міцністю 4-6 градусів.
Інгредієнти:
- Цукор – 800 грам;
- Яблука - 5 кг;
Рецепт:
- З немитих яблук зробити сік.
- Змішати його з 1/2 цукру, розлити по трилітровим банкам.
- На горлечко встановити гумову рукавичку.
- Поставте сік у тепле місце на 6 днів. Якщо бродіння не зменшиться, почекати ще пару діб.
- Процідіть сусло через марлю.
- Додати в чисті банки залишки цукру, влити сусло.
- Знову встановити гідрозатвор, залишити на чотири дні для повторного бродіння.
- Злити продукт з осаду і прибрати ще на 4 дні, щоб випав осад. Процідивши
Останнім етапом напій газуємо. Для цього в пластикову пляшку ємністю 1 літр додаємо 2 ч.л. цукру, заливаємо вино, закручуємо кришкою, збовтуємо і прибираємо в темне місце на 4-5 днів. Можна поставити в шафу.
Зберігати сидр потрібно в холодильнику, а випити бажано в найближчі два місяці. Інакше напій скисне.
Корисні поради
Щоб приготування домашнього вина з яблук пройшло вдало, радимо дотримуватися рекомендацій професіоналів:
- Щоб молоде вино не заграло, потрібно добре промити і продезінфікувати інструменти і тару. В ідеалі — використовувати соду, а потім обполоснути окропом. Детальніше про те, що робити, якщо вино заграло →
- При додаванні в сік води з метою збільшити вихід готового продукту важливо розуміти, що це погіршить ароматичні і смакові якості вина;
- Якщо в наявності є тільки солодкі сорти яблук і хочеться підвищити кислотність напою-додають 10% горобинового соку від загального обсягу;
- Щоб зробити міцне яблучне вино, можна взяти більше цукру (0,5 кг / 1 л) або ввести спирт;
- Готовий напій зберігають в холодному місці: холодильнику, підвалі, погребі при температурі не вище 14 °С.середній термін зберігання в таких умовах – 1,5 року. Якщо використовувалися перезрілі плоди, термін придатності буде коротше.
При дозованому вживанні вино з яблучного соку приносить користь. Воно містить багато мікроелементів, вітамінів, танінів. Легкий сидр благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює імунну систему, стабілізує тиск.
Наведені рецепти допоможуть приготувати якісне вино з яблучного соку в домашніх умовах. В результаті вийде кисло-солодкий напій з легким фруктовим ароматом і повністю натуральним складом.
Автор: Павло Капцевич,
спеціально для byhaem.in.ua