вино зі стиглих абрикосів

Легке домашнє вино з абрикос має червонуватий або жовтий відтінок, залежно від сорту. Плоди добре підходять для приготування столових міцних або солодких вин. Що стосується легких сортів вин, то з абрикосів краще такі напої не робити. Для домашнього виноробства підходять як дикі, так і садові плоди. З дикорослих абрикосів робити менш солодке вино, садові сорти придатні для виготовлення пряних, але не дуже стійких вин.

Які плоди підходять для напою

Для того, щоб приготувати відмінне абрикосове вино, необхідно зібрати абсолютно цілі, не зіпсовані плоди. Також не слід піднімати абрикоси з землі. При використанні впали або зіпсованих плодів, згодом присмак у напою буде з земляним відтінком.

Зібрані для вина абрикоси слід позбавити від кісточок, які містять шкідливу синильну кислоту. Крім того, якщо їх не видалити, то вино придбає присмак мигдалю і станеабрикосы надмірно гіркий.

Ще однією умовою для приготування чудового вина є те, що абрикоси не можна мити. На їх поверхні розташовуються дикі дріжджі, які обов'язкові для приготування напою.

Необхідні інгредієнти

Щоб виготовити вино з абрикосів, немає необхідності в будь-яких рідкісних і вишуканих складових. Спочатку, для напою необхідно мати:

  • Абрикоси без кісточок в кількості 3 кг;
  • Цукор – 3 кг;
  • Вода – 10 л.

Технологія виготовлення

Абрикосове вино, приготоване самостійно, буде приємним, якщо правильно дотримуватися всю послідовність його виготовлення:

  1. З плодів слід витягти кісточки, протерти кожен сухою ганчіркою. При цьому всі гнилі абрикоси повинні бути вилучені. Шкірку видаляти не рекомендується. Вона додасть колір майбутньому провину.
  2. Приготовлені плоди слід розім'яти руками, поки не утвориться кашка. Отримане пюре перекласти в каструлю або таз.
  3. Підігріта до 25-30 градусів вода, додається в абрикосове пюре. Склад ретельно перемішується.
  4. Підготовлену таким чином масу накривають марлевою ганчірочкою і ставлять в тепле і темне місце на 4-5 днів. Щоб запобігти скисання сусла, його перемішують дерев'яною ложкою абоброжения вина руками 3 рази за добу. Приблизно через 24 години повинні з'явитися первинні ознаки бродіння. На поверхні маси образуетс піна і чується легке шипіння. Якщо бродіння не почалося, а це може статися в тому випадку, якщо поверхня плоду містить недостатньо натуральних дріжджів, то слід додати закваску з родзинок. Вона посилить процес бродіння, але не зашкодить майбутньому вину.
  5. Після необхідного часу, сік, який бродить, слід злити з осаду. Осад, тобто м'якоть або мезгу, необхідно помістити в марлю, віджати і рідина перемішати з соком. Додати необхідний цукровий пісок.
  6. Майбутнє вино з абрикосів перелити у велику бутель так, щоб 1/3 обсягу бутлі залишалася вільною від соку. У цьому просторі буде накопичуватися вуглекислий газ. На шийку бутлі надівається латексна рукавичка з дірочкою в пальці або гідрозатвор.
  7. Приготована таким чином бутель ставиться в темне місце, при температурі 18-25 градусів, приблизно на 20-25 днів.
  8. Коли гідрозатвор на пляшці перестає булькати або рукавичка опадає, сусло стає світлим, це означає, що процес бродіння закінчений. Тепер нове вино з абрикосів слід обережно, через трубочку, перелити в іншу пляшку або ємність.
  9. Для того, щоб молоде вино набуло смак і настоялося, ємність прибирають в місце, де прохолодно, і тримають там 3-3,5 місяці. Після закінчення цього часу, напій розливається по пляшках, а можна утримувати його в первісній ємності.

Поширені рецепти

Кожна господиня намагається привнести в плодове вино щось своє. Можна застосувати ряд інших рецептів, але технологія виготовлення вина з абрикосових плодів залишиться незмінною.

Спосіб № 1

абрикосовый ликерДля вина знадобиться 5 кг плодів абрикоса з видаленими кісточками, 5 л води, 3 кг цукру, 1 л білого столового вина, 1 велика ложка подрібненого мускатного горіха.

В зім'яті до стану пюре абрикоси влити киплячу воду, вино, додати мускатний горіх. З цукру зварити сироп з додаванням води. Охолоджений сироп змішати з винною масою разом із закваскою. Отриману заготовку залишити в темному місці 7 днів для процесу бродіння. Далі слід злити сік, а мезгу віджати, і, отриману в результаті віджиму рідина, влити в сік. Все залишити в спокої, поки не відстоїться. Після того, як осад випаде на дно, вино слід злити, профільтрувати його і розлити по маленьких пляшках.

Спосіб № 2

Для напою будуть потрібні абрикосові плоди і цукор. Цукру необхідно 200 гр на 1 л соку.

Як завжди, з плодів витягують кісточки, мнуть і віджимають сік. Віджимання заливають водою до повного їх покриття і залишають на 24 години. Через добу цю суміш віджимають, рідина з'єднують з соком, додають цукровий пісок і залишають для бродіння. Після припинення бродіння, склад перемішують і залишають ще на 3 дні. Потім рідина проціджують і переливають в бутель. Закриту ємність залишають в темному і прохолодному місці на півроку. Далі молоде вино розливають по пляшках, закупорюють і відправляють в темне місце. Через 3 місяці домашнє вино можна пити.

Виготовити вино з плодів абрикоса не складе труднощів, але важлива витримка і дотримання технології. Тоді ваше вино буде мати неповторний аромат і прозорий колір.

Рецепт вина из абрикос, крепленное с ароматом косточки Рецепт вина з абрикос, кріплене з ароматом кісточки