Кизил – ягода з незвичайним смаком і приголомшливим ароматом. Вино з кизилу виходить ароматне, з приємною кислинкою, а за корисними властивостями випереджає багато інших ягідні вина.
Як приготувати вино з ягід кизилу?
Виготовлення вина в домашніх умовах – процес легкий і зовсім не витратний. Приготувати його так само просто, як і вино з будь-яких інших ягід. Для початку слід визначитися, на чому буде виготовлятися вино: на звичайних дріжджах, винних, або ж на саморобній ізюмної заквасці.
Додаючи в ягоди сухі, пивні або хлібопекарські дріжджі, в результаті можна отримати не вино, а звичайну брагу. Винні дріжджі є найбільш підходящими для приготування цього напою, однак, їх не завжди можна знайти в продажу. Найпростіше приготувати дріжджі з родзинок самостійно.
Для цього знадобиться жменю родзинок, 10 г.цукру і 50 мл води. Всі інгредієнти змішати в пляшці, прикрити її багатошаровою марлею і залишити на 3 дні в темне місце. Як тільки на суміші з'явилася піна, закваску можна вважати готовою.
Для того щоб приготувати кизилове вино, вам знадобляться:
- Кизил – 2 кг.
- Вода – 2,5 л.
- Цукор – 500 г.
- Жменя родзинок/винні дріжджі.
Рецепт вина з кизилу
- Ретельно промийте кизил під проточною водою, а потім викладіть його в емальований посуд і розімніть, використовуючи ложку. Бажано заздалегідь видалити з ягід кісточки, так як вони можуть зробити вийшло вино каламутним.
- Далі, приготувати сироп: в 1,5 л окропу додати 250 г цукру. Варити до повного розчинення цукру у воді, в процесі знімаючи піну з поверхні.
- Ягоди кизилу залити отриманим гарячим сиропом, перемішати і дати охолонути.
- В отриману остигнула масу додати закваску або винні дріжджі, розмішати.
- Ємність перенести в темне місце з температурою не більше 25°c, накрити марлею і залишити на 2 дні.
- Через 2 дні, що утворився сік зціджується, а кизил віджимається через марлю або сито.
- Заграв сік змішується з 150 грамами цукру або цукровим сиропом, перемішується.
- Готова суміш розливається по скляних ємностей, де продовжує бродити.
- На шийці ємності необхідно встановити водяний затвор або медичну рукавичку, попередньо зробивши в ній один невеликий прокол. Конструкція повинна вийти герметичною
- Далі, ємність знову зберігається в темному приміщенні при кімнатній температурі.
- Процес бродіння завершується через 1-2 місяці, після чого газ перестає виділятися, і Рукавичка здувається.
- Отримане молоде вино розлити по пляшках, не зачіпаючи при цьому вийшов осад, закупорити і прибрати на зберігання. Вийшло вино зберігається в холодильнику або погребі до 4 років.
Готовий напій має пряний, кисло-солодкий смак, приємний аромат і яскравий рубіновий колір.