Домашні вина незрівнянні ні з якими іншими, виконаними за найсучаснішими технологіями і способам на виробництві. Вони відрізняються непідробною натуральністю аромату, запаху, смаку. У таких винах не міститься штучних елементів і сполук, що впливають на якість продукту. Вино в домашніх умовах з ягід вишні виготовляється за різними рецептами, які передаються з покоління в покоління, а також складаються заново або редагуються в залежності від уподобань і смаків. Кожен рецепт індивідуальний, однак, в більшості з них процес переробки і настоювання ягід схожий.
Крім вин виноградних своїми смаковими характеристиками славиться Домашнє вишневе вино. Воно не тільки має неповторний смак, але також і корисно. Ще з давніх часів ягоди вишні славилися такими властивостями, як здатність нормалізувати тиск, особливо високий, а також надавати заспокійливу дію на нервову систему, крім цього сік вишні допомагає організму боротися із застудою. Вишневе вино, приготоване по домашній рецептурі, в готовому вигляді зберігає корисні властивості плодів повністю. Багато досвідчені винороби і просто любителі намагаються зробити вишневе вино саме в лікувальних цілях.
Цікаво відзначити той факт, що готове вино зі стиглої вишні настільки смачне, що більш нагадує компот, і вперше випробували цей напій можуть засумніватися в його алкогольності, однак, це велика помилка. Потрапляючи в організм, вишневе вино починає свою дію після певного часу. Тому сидячи за столом в обмежених умовах слід контролювати випивається дозу і перевіряти своє самопочуття, періодично виходячи на не тривалу прогулянку.
Підготовка сировини для вишневого вина
Для того щоб ягоди вишні розкрилися повністю у всіх своїх гранях під час приготування домашнього вина, не менш важливою, ніж безпосередньо сам процес виготовлення, є стадія збору і підготовки сировини.
Найкращими для вина вважаються ягоди звичайної зрілості, вони повинні бути більш червонуваті, ніж бурі. Перезрілі ягоди можуть зробити смак готового вина гіркуватим з огляду на те, що їх м'якоть може містити елементи цвілі або гнилі і не такого насиченого кольору, як треба.
Зазвичай ягоди вишні радять збирати в суху погоду і не мити їх перед приготуванням. Кісточки виймають в залежності від того, чи вимагає цього рецепт, і від смакових уподобань, так як вони надають вину своєрідну гіркоту і присмак мигдалю. Обов'язково видаляються плодоніжки з ягід. Незважаючи на те, що вино готується в умовах бродіння і, як правило, при цьому заглушаються можливі сторонні запахи і смакові нотки, слід уважно перебрати ягоди і виключити із загальної маси зіпсовані або з підозрами на наявність паразитів. Ягоди вишні краще використовувати звичайних негібридних сортів.
До стадії підготовки сировини для домашнього вишневого вина можна віднести виготовлення безпосередньо сусла, яке використовується в більшості рецептів. Зробити його дуже просто. Для отримання продукту максимально приємною консистенції дотримуються кілька простих правил. З огляду на смакові особливості вишні, а саме яскраво виражені ароматичні якості, для отримання легкого і ненав'язливого вина, сусло підлягає до розведення очищеною водою. Для цього певну кількість ягід подрібнюється зручним способом в залежності від наявності або відсутності кісточок і проціджують через марлю, після чого за смаком розбавляється водою. Важливо щоб пропорції були наступними: не більше 1/3 води на 2/3 сусла. Потім отриману основу необхідно поставити настоюватися на 2-3 дні в температурних умовах не менше 18°С.
Рецепти вин з вишні
Рецептів вин з вишні досить багато. Всі вони відрізняються в основному наявністю додаткових інгредієнтів, однак, кожен окремий рецепт відрізняється і процесом виготовлення, але зробити їх абсолютно не складно.
Рецепт 1: класичний
Для приготування класичного вина з вишні будуть потрібні:
Процес наступний: ягоди подрібнюються, за бажанням видаляються кісточки, отримана маса віджимається, зробити це можна через марлю. Після цього чистий сік розводиться водою і в отриману масу засипається цукор, ретельно перемішується. Отримана основа заливається в пляшку з вузькою шийкою і щільно накривається таким чином, щоб всередину ні в якому разі не потрапило повітря. Далі необхідно поставити рідину в пляшці в темне місце не менше ніж на 1 місяць. За бажанням перед розливом по тарам отриманий напій ще раз проціджують.
Рецепт 2: кріплене вишневе вино
Для його приготування необхідні наступні інгредієнти:
- Вишня 10 л;
- 2 л води;
- 2 кг цукру;
- 0,5 якісної горілки або розведеного до 40% спирту;
- 1 пакет 11 грам сухих винних дріжджів.
В першу чергу слід видалити з ягід кісточки і подрібнити її, потім розбавити водою, накрити і залишити на добу в прохолодних умовах. Після доби наявну ягідну масу слід віджати, додати дріжджі і знову накрити і поставити настоюватися на 10 днів. Потім в отриману рідину слід всипати цукор, розмішати і додати горілку або спирт. Наполягати ще два тижні. Перед вживанням вино можна повторно процідити через марлю. Розливати вино необхідно в стерилізовані пляшки.
Рецепт 3 « "Вишняк" з кісточками
Даний рецепт приготування вишневого алкогольного напою походить більше на виготовлення наливки , так як виходить дуже концентрованим. Знадобитися:
- 10 л вишні;
- 4 кг цукру.
Для його виготовлення необхідна хороша сонячна тепла погода. Процес наступний: ягоди закладаються в досить містку тару так, щоб залишилося ще місце, і засипаються цукром. Після цього ємність накривають і ставлять на сонце. Ягода під цукром в тарі повинна стояти на сонці кожен день протягом півтора місяців. Після цього плоди ретельно подрібнюються, і з них віджимається в окрему тару сік. Отримана рідина знову повинна відбродити на сонці 4 -5 днів. Після цього її необхідно відцідити і поставити в темне місце на два тижні. Після зазначеного часу вино готове. За бажанням воно відціджують і розливається по пляшках. Виходить воно дуже ароматним, концентрованим, навіть в'язким.
Рецепт 4: Вишневе домашнє вино зі смородиною
Для приготування цього напою буде потрібно:
- 10 л вишневого сусла настояного 5 днів без цукру;
- Свіжовичавлений сік чорної смородини в кількості 2,5 л;
- Цукру 2,5 кг.
У Вишневе сусло додається сік чорної смородини і цукор, після чого всі інгредієнти ретельно перемішуються. Після цього отриману рідину слід щільно накрити і залишити для бродіння на 10 днів. Після зазначеного часу відціджується, переливається в нову тару і залишається в темному місці ще на 3 місяці. При таких умовах напій міцніше настоюється. Після цього отримане вишнево-смородинове вино знімається з осаду і розливається по тарам.
Рецепт 5: вишневе вино з малиною
Готується воно дещо відрізняється від попередніх способом. Для цього необхідні наступні інгредієнти:
- 2,5 л соку малини;
- 2,5 л вишневого соку;
- 3 склянки цукру.
Всі інгредієнти змішуються в зручній ємності, яка накривається щільною тканиною і залишається в приміщенні з температурою не менше +20°С.з моменту припинення бродіння рідини її в цій же тарі слід перенести в темне прохолодне місце і залишити на 3 місяці. Після зазначеного терміну отримане вино процідити і розлити по стерилізованих скляних банках або пляшках.
Секрети приготування домашнього вина з вишні
Для того щоб вино з вишні домашнього приготування вийшло правильним, важливо дотримуватися рецепт і основні правила його приготування:
- Дотримуючись пропорції необхідно пробувати все на смак і при необхідності додавати інгредієнти або, навпаки, скорочувати їх кількість;
- Ягоди перед переробкою мити не слід;
- Для визначення закінчення бродіння напою краще використовувати звичайну медичну рукавичку, якою закупорюється горлечко пляшки; продукт вважається отбродившим, якщо Рукавичка перестала надуватися і повністю опустилася.
Домашнє вишневе вино не можна порівняти ні з яким іншим, і це пов'язано саме зі специфікою використовуваних ягід.