Горобинове вино в домашніх умовах

Червона і чорноплідна горобина, що дозрівають до вересня часто залишаються сохнути на гілках до грудня. Їх клюють птахи, але люди обходять увагою, не знаючи, як зробити щось корисне з плодів червоної або чорноплідної горобини, які повні вітамінами і корисними речовинами, можуть стабілізувати роботу кишечника, мають сечогінні і кровоспинні властивості. У домашніх умовах можна почати робити вино з горобини – смачне і корисне, якщо, звичайно, не вживати його надмірно.

Рецепт домашнього вина з червоної горобини

Для того, щоб готувати вино, найкраще підходять плоди горобини, зібрані вже після того, як вдариликрасная рябина перші заморозки. У цей момент вони найбільш солодкі. Однак, якщо немає можливості зібрати ягоди в потрібний час, їх можна заморозити в домашніх умовах. Для цього пакет з ягодами потрібно покласти в морозильник і залишити там на півгодини — це сильно підвищить їх смакові якості. Для того, щоб приготувати вино, знадобиться:

  • 4 л чистої води;
  • 2-3 кг цукру (за смаком винороба);
  • 150-200 г родзинок або свіжого винограду;
  • 10 кг червоної горобини;

Коли все необхідне зібрано, з горобини видалені підгнилі і сухі ягоди, так само, як і весь зайвий сміття, можна починати готувати:

  1. Ягоди скласти в каструлю і залити окропом. Через 20 хвилин воду злити, і повторити процедуру. На цей раз злити воду вже через півгодини. Таким чином з плодів вимиваються дубильні речовини, здатні зробити кінцевий напій занадто терпким.
  2. Ягоди розім'яти руками або дерев'яним товкачем. Робити це потрібно сильно, щоб не залишилося жодної цілої ягоди. Можна також пропустити їх через м'ясорубку, щоб зробити з них однорідну кашку.
  3. З отриманої каші-заготовки через марлю вичавити сік.
  4. Те, що залишилося після віджиму, покласти в каструлю і залити крутим окропом.
  5. Коли сусло дійде до кімнатної температури, змішати його з соком і половиною цукру. Засипати виноград або родзинки – вони потрібні не для смаку, а щоб зробити можливим бродіння.
  6. Накрити ємність з суслом марлею і залишити в теплому (18-24 градуси тепла) темному місці на 2-3 дня. Робити це потрібно з розумом - за ці 2-3 дня сусло потрібно кілька разів перемішати, щоб невино из рябины утворилася цвіль.
  7. Коли заготовки вина почнуть бродити – випускати бульбашки газу, на поверхні з'явиться піна, стане відчутний кислий запах – потрібно профільтрувати їх через марлю.
  8. Профільтрований заграв сік розлити по бутлях так, щоб заповнені вони були тільки дві третини, натягнути на горлечка гумові рукавички з діркою в одному з пальців – дірки потрібні, щоб уможливити відтік виділяється газу – і прибрати в темне тепле місце з постійною температурою на тиждень або два.
  9. Коли бурхливе бродіння скінчиться – рукавички поникнуть, домашнє вино стане світліше, на дні утворюється чітко видимий осад – прийде пора робити переливання. Для цього поставити бутель з вином на стіл, на табурет встановити порожню бутель і з'єднати їх гумовим шлангом. Після запустити процес переливання, втягнувши зі шланга повітря. Коли рідина переллється і в пляшці залишиться один осад, потрібно перелити його в пляшку поменше і повторити процедуру. На третій раз осад просто віджати через марлю. Робити переливання потрібно не пропускаючи етапи і не поспішаючи.
  10. Вийшло в результаті переливання молоде вино щільно закупорити і розташувати в темному прохолодному місці на 3-4 місяці. Коли воно стане практично прозорим, а осад буде повністю на дні, потрібно буде перелити його ще раз. Потім розлити готове вино по бутлях і витримати ще деякий час для того, щоб воно встигло придбати приємний букет.

Зберігати бутлі можна, закопавши їх в землю – в домашніх умовах це може бути пісок на ділянці приватного будинку. Головне, щоб під час повені його не залило.

Рецепт вина з черноплодки

Користь чорноплідної горобини здається людям навіть більш сумнівною, ніж користь Червоної, а перспектива щось готувати з неї не заслуговує довіри. Однак це міф - для виноробства вона підходить нітрохи неполучение сока из аронии гірше. Щоб приготувати домашнє вино з неї, знадобляться:

  • 5 кг стиглої чорноплідної горобини;
  • 1,5-2 кг цукру (за смаком винороба, при бажанні можна покласти і більше);
  • 50-100 г немитих родзинок або свіжого винограду (він потрібен для того, щоб зробити можливим бродіння);
  • 1 л чистої води;

Приготувати вино не надто складно. Для цього потрібно бути акуратним і готувати послідовно:

  1. Перебрати ягоди чорноплідної горобини, видаливши пошкоджені, хворі, сухі і зайвий сміття. Робити це потрібно уважно – одна гнила ягода може зіпсувати весь смак.
  2. Покласти їх в емальовану ємність і придушити – руками, товкачем – або пропустити через м'ясорубку, щоб зробити максимально однорідну кашку.
  3. Змішати ягоди чорноплідної горобини з цукром і родзинками, перемішати до стану однорідної маси і, накривши складеної вдвічі марлею, прибрати в тепле (18-24 градуси тепла) темне місце на тиждень, причому кожен день суміш потрібно перемішувати, щоб на ній не утворилася цвіль.
  4. Коли ягоди чорноплідної горобини спливуть і маса почне пінитися, потрібно відфільтрувати її. Мезгу змішати з літром води і склянкою цукру і знову залишити на тиждень в теплому темному місці. Через тиждень відфільтрувати і долити до отриманого раніше соку.
  5. Відфільтрований сік залити в бутлі, закрити хірургічними рукавичками з проколом в одному з пальців (робити його потрібно голкою, щоб дірки не вийшли занадто широкими) і залишити на тиждень. Після додавання вторинного соку залишити ще на кілька днів, поки бурхливе бродіння не скінчиться.
  6. Коли рукавички опаде і в бутлях можна буде розгледіти помітний осад, прийде пора робити переливання. Проводити його потрібно кожні два дні, поки рідина остаточно не очиститься і з заготовки не стане справжнім молодим вином.
  7. Прозоре вино потрібно розлити в бутлі і прибрати настоюватися. Оскільки вино з чорноплідної горобини не зрівняється з виноградним, готувати його до вживання 25 років не можна, але залишити на 2-3рябиновое вино місяці – піде на користь, головне, тримати бутлі в темному прохолодному місці. Можна навіть закопати бутлі з вином з чорноплідної горобини в пісок, головне зробити так, щоб влітку він не опинився на сонці, а навесні його не залило повінню.

Детальніше про приготування домашнього видно з чорноплідної горобини →

Готувати вино з горобини – червоної або чорноплідної – захоплююче заняття, яке можна перетворити в хобі. Головне слідувати інструкціям і не допускати дрібної побутової неакуратності. Найкраще завести блокнот, в якому записувати, скільки коштує заготівля, скільки було додано цукру, скільки було зроблено переливань і на якій стадії бродіння вона знаходиться.

Приготовление домашнего вина из черноплодной рябины. приготування домашнього вина з чорноплідної горобини.