Червона і чорноплідна горобина, що дозрівають до вересня часто залишаються сохнути на гілках до грудня. Їх клюють птахи, але люди обходять увагою, не знаючи, як зробити щось корисне з плодів червоної або чорноплідної горобини, які повні вітамінами і корисними речовинами, можуть стабілізувати роботу кишечника, мають сечогінні і кровоспинні властивості. У домашніх умовах можна почати робити вино з горобини – смачне і корисне, якщо, звичайно, не вживати його надмірно.
Рецепт домашнього вина з червоної горобини
Для того, щоб готувати вино, найкраще підходять плоди горобини, зібрані вже після того, як вдарили перші заморозки. У цей момент вони найбільш солодкі. Однак, якщо немає можливості зібрати ягоди в потрібний час, їх можна заморозити в домашніх умовах. Для цього пакет з ягодами потрібно покласти в морозильник і залишити там на півгодини — це сильно підвищить їх смакові якості. Для того, щоб приготувати вино, знадобиться:
- 4 л чистої води;
- 2-3 кг цукру (за смаком винороба);
- 150-200 г родзинок або свіжого винограду;
- 10 кг червоної горобини;
Коли все необхідне зібрано, з горобини видалені підгнилі і сухі ягоди, так само, як і весь зайвий сміття, можна починати готувати:
- Ягоди скласти в каструлю і залити окропом. Через 20 хвилин воду злити, і повторити процедуру. На цей раз злити воду вже через півгодини. Таким чином з плодів вимиваються дубильні речовини, здатні зробити кінцевий напій занадто терпким.
- Ягоди розім'яти руками або дерев'яним товкачем. Робити це потрібно сильно, щоб не залишилося жодної цілої ягоди. Можна також пропустити їх через м'ясорубку, щоб зробити з них однорідну кашку.
- З отриманої каші-заготовки через марлю вичавити сік.
- Те, що залишилося після віджиму, покласти в каструлю і залити крутим окропом.
- Коли сусло дійде до кімнатної температури, змішати його з соком і половиною цукру. Засипати виноград або родзинки – вони потрібні не для смаку, а щоб зробити можливим бродіння.
- Накрити ємність з суслом марлею і залишити в теплому (18-24 градуси тепла) темному місці на 2-3 дня. Робити це потрібно з розумом - за ці 2-3 дня сусло потрібно кілька разів перемішати, щоб не утворилася цвіль.
- Коли заготовки вина почнуть бродити – випускати бульбашки газу, на поверхні з'явиться піна, стане відчутний кислий запах – потрібно профільтрувати їх через марлю.
- Профільтрований заграв сік розлити по бутлях так, щоб заповнені вони були тільки дві третини, натягнути на горлечка гумові рукавички з діркою в одному з пальців – дірки потрібні, щоб уможливити відтік виділяється газу – і прибрати в темне тепле місце з постійною температурою на тиждень або два.
- Коли бурхливе бродіння скінчиться – рукавички поникнуть, домашнє вино стане світліше, на дні утворюється чітко видимий осад – прийде пора робити переливання. Для цього поставити бутель з вином на стіл, на табурет встановити порожню бутель і з'єднати їх гумовим шлангом. Після запустити процес переливання, втягнувши зі шланга повітря. Коли рідина переллється і в пляшці залишиться один осад, потрібно перелити його в пляшку поменше і повторити процедуру. На третій раз осад просто віджати через марлю. Робити переливання потрібно не пропускаючи етапи і не поспішаючи.
- Вийшло в результаті переливання молоде вино щільно закупорити і розташувати в темному прохолодному місці на 3-4 місяці. Коли воно стане практично прозорим, а осад буде повністю на дні, потрібно буде перелити його ще раз. Потім розлити готове вино по бутлях і витримати ще деякий час для того, щоб воно встигло придбати приємний букет.
Зберігати бутлі можна, закопавши їх в землю – в домашніх умовах це може бути пісок на ділянці приватного будинку. Головне, щоб під час повені його не залило.
Рецепт вина з черноплодки
Користь чорноплідної горобини здається людям навіть більш сумнівною, ніж користь Червоної, а перспектива щось готувати з неї не заслуговує довіри. Однак це міф - для виноробства вона підходить нітрохи не гірше. Щоб приготувати домашнє вино з неї, знадобляться:
- 5 кг стиглої чорноплідної горобини;
- 1,5-2 кг цукру (за смаком винороба, при бажанні можна покласти і більше);
- 50-100 г немитих родзинок або свіжого винограду (він потрібен для того, щоб зробити можливим бродіння);
- 1 л чистої води;
Приготувати вино не надто складно. Для цього потрібно бути акуратним і готувати послідовно:
- Перебрати ягоди чорноплідної горобини, видаливши пошкоджені, хворі, сухі і зайвий сміття. Робити це потрібно уважно – одна гнила ягода може зіпсувати весь смак.
- Покласти їх в емальовану ємність і придушити – руками, товкачем – або пропустити через м'ясорубку, щоб зробити максимально однорідну кашку.
- Змішати ягоди чорноплідної горобини з цукром і родзинками, перемішати до стану однорідної маси і, накривши складеної вдвічі марлею, прибрати в тепле (18-24 градуси тепла) темне місце на тиждень, причому кожен день суміш потрібно перемішувати, щоб на ній не утворилася цвіль.
- Коли ягоди чорноплідної горобини спливуть і маса почне пінитися, потрібно відфільтрувати її. Мезгу змішати з літром води і склянкою цукру і знову залишити на тиждень в теплому темному місці. Через тиждень відфільтрувати і долити до отриманого раніше соку.
- Відфільтрований сік залити в бутлі, закрити хірургічними рукавичками з проколом в одному з пальців (робити його потрібно голкою, щоб дірки не вийшли занадто широкими) і залишити на тиждень. Після додавання вторинного соку залишити ще на кілька днів, поки бурхливе бродіння не скінчиться.
- Коли рукавички опаде і в бутлях можна буде розгледіти помітний осад, прийде пора робити переливання. Проводити його потрібно кожні два дні, поки рідина остаточно не очиститься і з заготовки не стане справжнім молодим вином.
- Прозоре вино потрібно розлити в бутлі і прибрати настоюватися. Оскільки вино з чорноплідної горобини не зрівняється з виноградним, готувати його до вживання 25 років не можна, але залишити на 2-3 місяці – піде на користь, головне, тримати бутлі в темному прохолодному місці. Можна навіть закопати бутлі з вином з чорноплідної горобини в пісок, головне зробити так, щоб влітку він не опинився на сонці, а навесні його не залило повінню.
Детальніше про приготування домашнього видно з чорноплідної горобини →
Готувати вино з горобини – червоної або чорноплідної – захоплююче заняття, яке можна перетворити в хобі. Головне слідувати інструкціям і не допускати дрібної побутової неакуратності. Найкраще завести блокнот, в якому записувати, скільки коштує заготівля, скільки було додано цукру, скільки було зроблено переливань і на якій стадії бродіння вона знаходиться.