Все більше людей вибирають Домашнє виноробство як хобі. Воно дозволяє не тільки цікаво проводити вільний час, але і насолоджуватися плодами праць в приємній компанії. Задоволення цілком бюджетне. При достатній кмітливості і творчому підході чудовий алкоголь можна виготовити з непридатних продуктів. Чому б не створити виключно смачне домашнє вино з джему або варення. Навіть з заграв і зацукрованого.
Що врахувати починаючому виноробу
Вино реально зробити з різного варення, крім надто запліснявілого. Якщо наліт утворився тільки у горлечка банки, то можна акуратно зняти його ложкою, а залишився джем використовувати. Але якщо після видалення запліснявілих острівців залишається неприємний запах, вино з такого варення вже не поставити. Зацукровані сировину спочатку варто розігріти, розчинивши кристали. А замість води можна використовувати фруктовий компот або сік зі старих домашніх запасів ? спиртне буде яскравіше за смаком.
При виготовленні благородного напою з зимових заготовок потрібно слідувати певній технології. Можна вносити в рецепт корективи, але є нюанси, які не залежать від виду варення:
- Вино повинно бродити в спеціальних бочках. При відсутності можна використовувати скляні бутлі і банки об'ємом від 3 до 10 л.на час бродіння майбутній алкоголь потрібно заховати від світла в прохолодному місці. Інакше колір буде бляклим, а смак ? надмірно терпким.
- Варення і кип'ячена вода або компот зазвичай беруться в однакових пропорціях. Тобто на 1,5 л рідини потрібно стільки ж сировини. Обсяг цукру залежить від солодощі варення, але при вищевказаних пропорціях вистачить склянки.
- Для кращого бродіння в майбутній хмільний нектар кладуть немиті родзинки ? він містить виноградні дріжджі. Якщо цей інгредієнт передбачається замочувати, то додавати його потрібно з водою. Можна взяти перетерту малину ? вона теж дасть потрібний ефект. Або купити винні дріжджі і додати 50 г на 1 л варення. Вони часто викликають піноутворення на початковому етапі бродіння, але боятися цього не варто.
- Міцність вина залежить не тільки від часу бродіння. Цінителям спиртного міцніше потрібно брати більше дріжджів, малини або родзинок ? приблизно рази в два. Хочеться зробити градус ще вище? Тоді за основу беруться не два, а три компоненти в рівному співвідношенні: вода, варення і горілка. Таку суміш в темному місці наполягають 20 днів. Після фільтрації вийшла рідина додають в пляшки з готовим вином, роблячи його кріпленим.
Основні етапи перетворення в благородний напій
- Вищевказані компоненти слід змішати в потрібному співвідношенні. Для цього підійде емальована миска або каструля, можна використовувати блендер.
- Отриману субстанцію перелити в скляну тару: бутель або балон. Третина ємності потрібно
залишити порожній, адже ?грає? вино піднімається. - На горлечко бутлі або банки надіти продірявлену гумову рукавичку. Або зробити спеціальний відвід для газів і можливої піни, направивши його в окрему ємність з водою.
- Ступінь готовності заграв вина перевіряється просто: вищий пік настає при сильному булькання води або роздуванні рукавички. Коли та опадає, або бульбашки з відводу більше не виходять, можна приступати до нового етапу.
- Далі думки виноробів розходяться. Деякі, відфільтрувавши вийшла рідина, млоять закриту бутель в темних і прохолодних умовах, потім дістають через тиждень. Переливають через трубочку прозорий верхній шар, не турбуючи осад, і закупорюють в пляшки. А деякі в відфільтровану рідину кладуть половину склянки цукру і тримають в темному, але вже теплому місці в чистій скляній тарі. Зазвичай цей процес триває 2-3 місяці, після проводиться розлив по пляшках і закупорювання. Другий спосіб дозволяє зробити вино більш міцним і вишуканим.
Як зберегти готовий алкоголь
- Упаковувати хмільне потрібно в чисті пляшки, краще з темного скла, щоб довше зберігся колір напою.
- Смакові якості подібних домашніх вин протримаються незмінними довше при температурі не нижче 10° і не вище 12°.
- Щоб пробки не тріскалися і не обсахаріваться, пляшки зберігають стійко, краще з невеликим нахилом. Не можна їх струшувати і переносити з місця на місце, тим більше в різних температурних умовах.
Рецептура: найпростіші і самі незвичайні способи
Малинове швидке
Заграло варення саме з малини дозволяє зробити вино в найстисліші терміни. Для виготовлення використовують стандартний рецепт, який описаний вище. В якості каталізатора бродіння малинового вина використовується родзинки. Зазвичай таке домашнє спиртне дозріває за 3 тижні, а після фільтрації доходить в прохолодній темряві за 3 дні.
Полуничне елітне
Вина і лікери з цієї ягоди в магазинах коштують досить пристойно. Варто здивувати гостей хмільним полуничним ласощами, створеним в домашніх умовах. Тим більше що воно не поступиться за смаковими якостями найпрестижнішим маркам. Зробити його нескладно: щоб поставити алкоголь, використовують традиційний рецепт, описаний вище. Тільки води або компоту треба додати на літр більше, а родзинки ? замочивши. Цінителі найвишуканіших варіантів додадуть в полуничний хмільний напій трохи смородинового або малинового вина.
Яблучне старовинне
Рецепт яблучного вина з заграв варення, мабуть, найпопулярніший і використовується дуже давно. Це кисленьке хмільне люблять і в Європі. Так, зимові сидри іноді роблять саме на основі джему або мармеладу. Тут рецепт передбачає заміну родзинок на склянку непромитого рису і 20 г хлібопекарських дріжджів. Яблучний джем кладуть в скляний балон, засипають рисом і додають розведені водою дріжджі. Потім все це заливають водою, залишивши місце для того, щоб вино ?ходило?. Вміст банки потрібно розмішати, встановити газовідвід і поставити тару в темне місце. Важливо: не в прохолодне, а в тепле! Коли каламуть вляжеться, а вино перестане бродити, його упаковують в пляшки. Надмірно кислий напій підсолоджують і відправляють на пару днів на дозрівання.
Смородинове розкішне
Вино з чорної або червоної смородини виходить дивно насиченого кольору і смаку. Варення в якості сировини робить його навіть краще. Таке вино корисно, адже воно зберігає більшість вітамінів. Тут води треба брати в 2 рази більше, ніж джему. В якості підсилювача бродіння кладуть Непромитий рис і стакан виноградних ягід. Зробити смородинову розкіш можна, використовуючи той же рецепт, що і для яблучного напою. Тільки замість дріжджів кладеться виноград.
Вишневе особливе
Напої на основі вишневого варення можна поставити за будь-яким вищевказаним рецептом. Але найцікавіше створити вино з нотками спецій, сухофруктів. Для подібного спиртного підходить сировину з будь-яких червоних ягід. Найбільш яскраві смакові якості тут проявить вишня. В результаті вийде незвичайний насичений напій, який оцінять самі прискіпливі дегустатори. Він може стати основою для глінтвейну і коктейлів. На початку виготовлення використовується основний рецепт, але цукру необхідно в 2 рази більше, а родзинки не додається. Приблизно через місяць напій фільтрують. У майбутнє вино кладуть родзинки, а також трохи кориці, гвоздики, меду. Напій відправляють дозрівати в закритій скляній тарі ще на місяць, потім повторно проціджують і упаковують в пляшки.
Асорті ?Старі запаси?
Вино зі старого варення далеко не завжди можна зробити, використовуючи один сорт сировини. Часто ближче до весни в холодильнику або погребі залишаються розпочаті банки. Можна спробувати змішати різні сорти варення і отримати незвичайне асорті. Тут також використовують стандартний рецепт. Але рекомендується після змішування різного варення з водою нагріти отриману субстанцію для кращого розчинення. А перед заливанням в скляну тару остудити. Дозріває асорті трохи більше місяця.
Економ-варіант
Більшість домашніх вин на основі варення робиться з заграв або зацукрованого сировини. Але для них можна використовувати і якісний джем. А ось для економного напою, що виключає додавання цукру, потрібно щоб варення неабияк заграло. Для нього потрібно 3 л води, 5 л джему, родзинки ? 1 склянка. Змішане з водою варення кип'ятять 4 хвилини, потім остуджують. Розливають по скляних балонах, рівномірно засинаючи родзинки. Потім потрібно прикріпити гумові рукавички. Коли вони опадуть ? приблизно через 1,5 місяці ? відфільтроване вино упакувати в пляшки.
Https://www.youtube.com/watch?v=Q7WP9IcaDYY