Домашнє вино з журавлини найчастіше готують солодким або кріпленим. Столові сорти з неї виходять низької якості. Це пояснюється тим, що журавлина має високу кислотність. Якщо при приготуванні винних напоїв з Північної ягоди використовувати ті ж пропорції, що і для виробів з винограду, то кінцевий продукт буде практично непридатний до вживання. Так як основними його властивостями виявляться занадто висока кислотність і неприємний смак.
Процес виноробства може ускладнитися через повільне бродіння журавлини. Щоб уникнути проблем з приготуванням напою Бахуса, слід дотримуватися деяких правил.
Корисні поради
- Журавлинне вино готують тільки з відібраних стиглих ягід. Не можна використовувати перестиглі і прілі. Неякісна сировина надає гіркоту і бурий колір кінцевого продукту.
- Після роздавлювання журавлини необхідно якомога швидше віджати з неї сік.
- Бродіння сусла слід проводити тільки на культурних дріжджах. Не можна використовувати дикі.
- Сік під час приготування сусла потрібно розбавляти водою не більше ніж в 2 рази. В іншому випадку продукт вийде непрозорим, легко захворює.
- Щоб збагатити живильне середовище для дріжджів, до кожного літра сусла потрібно додавати 0.4 г нашатирю.
Рецептура
Журавлинне вино готують кількома способами.
Рецепт ?Класичний?
Склад: 1 кг добірних ягід журавлини, 2.9 кг цукрового піску, 6.9 л води.
Приготування закваски: додати в 0.8 кг цукру півсклянки розім'ятих ягід. Журавлина повинна бути не митою. На ягідної шкірці знаходиться велика кількість мікроорганізмів, які допоможуть зробити процес бродіння більш швидким. Отриману суміш закупорити і поставити на 9 днів в темне приміщення.
Виготовлення:
- 0.8 кг немитої сировини ретельно подрібнити. Отриманий макуха з соком помістити в десятилітрову скляну ємність.
- Додати до журавлині 2.1 кг цукру і воду. Залишити суміш на 5 годин, потім ретельно перемішати до повного розчинення цукрового піску.
- До утворилася рідини додати закваску. Зверху на бутель надіти гумову медичну рукавичку. Попередньо її слід проколоти тонкою голкою в декількох місцях.
- Бутель розмістити в темному теплому місці на 61 день.
- Акуратно, щоб не підняти осад, помістити ємність на столі. На підлозі розмістити заздалегідь підготовлений, сухий посудину відповідного обсягу. За допомогою гумового шланга невеликого діаметру перелити журавлинне вино в порожню пляшку. Необхідно ретельно стежити за тим, щоб осад не потрапляв в нову тару. За допомогою воронки перелити отримане вино в пляшки для зберігання. Ретельно їх закрити.
- Помістити пляшки в затемнене приміщення на 3.5 місяці. Після закінчення цього терміну вино повністю дозріє.
Рецепт ?Без закваски?
Склад: 1.4 л води, 3.6 кг цукрового піску, 4.1 л соку журавлини.
Виготовлення:
- Вимити сировину. Помістити його в холодну воду на 50 хвилин.
- Вийняти журавлину, ретельно її потовкти. Макуха і сік залишити на 13 днів бродити.
- Додати цукор. На бутель надіти медичну рукавичку з попередньо проколотим тонкою голкою отвором. Залишити на 29 днів бродити.
- Очистити напій від домішок. Журавлинне вино акуратно перелити в ємності для зберігання. Залишити дозрівати на 1.5 місяці.
Рецепт для чоловіків
Цей напій нагадує більше настоянку, ніж вино. Однак справжнім поціновувачам кислої підбадьорливої Північної ягоди він припаде до душі. Рецепт даного вина передбачає наявність великої кількості спирту, тому найчастіше перевагу цьому продукту віддають саме чоловіки.
Інгредієнти: 1.2 кг журавлини, 1 л спирту, 19 ст.л цукру.
Виготовлення:
- Ретельно промити Північну ягоду, висушити, подрібнити.
- Розмістити пюре в скляній ємності, додати спирт. Залишити в темному приміщенні на 6 днів.
- Додати в бутель воду до горлечка. Залишити ще на 6 днів.
- Розчинити у воді цукор. Перелити сироп до настоянки.
- Розмішати складові частини, підігріти. Після того, як суміш охолоне, очистити її від домішок.
- Рідина перелити в пляшки. Дати настоятися 24 години. Через добу вино буде готове. Однак якщо дати йому настоятися трохи довше, можна отримати більш яскравий смак.
Рецепт ?зимовий?
Інгредієнти: 1.2 кг ягід, 1.1 л води, 3.3 кг цукрового піску, літр горілки.
Спосіб виготовлення:
- Добірну журавлину вимити, висушити. Зробити на ягодах голкою проколи. Скласти сировину в миску і засипати цукром. Через деякий час з'явиться сік.
- Вміст ємності пересипати в бутель, залити горілкою. Долити до горлечка воду. Розмішати, закупорити ємність.
- Склад розмістити на 29 днів в темному приміщенні.
- Вийшов напій очистити від домішок, розлити в пляшки.
Рецепт пряного вина
Склад: 0.2 л червоного вина, 110 г журавлини, цедра апельсина, кориця, гвоздика, ст.л. цукру.
Приготування:
- У каструлю перелити вино, насипати ягоди. Дати суміші закипіти.
- Додайте спеції та цукор.
- Варити вино протягом 4 хвилин. Потім перелити в келихи.