Німецьке пиво представлено величезною різноманітністю сортів, кількість яких обчислюється сотнями. Це темні і світлі різновиди, елі і лагери. Є навіть екзотичні представники, наприклад, напій з димком або томатним соком.
Німецьке пінне відрізняється багатим смаком і цікавим ароматом. Як правило, поєднання досить складні, але при цьому гармонійні. У світлих сортах домінує приємна гірчинка, в нефільтрованому – солодкість, а в темному – карамельні тони. Розповімо про те, як вибрати найкраще німецьке пиво, які сорти існують і як вибрати справжнє deutsches Bier.
- Особливості німецького пива
- Види німецького пива
- Сорти німецького пива
- Вайсбір (Weißbier)
- Дункельвайцен (Dunkelweizen)
- Вайсбок (Weißbockbier)
- Пільзнер (Pilsner)
- Гозе (Gose)
- Хеллес (Helles)
- Майбок (Maibock)
- Шварцбір (Schwarzbier)
- Альтбір(Altbier)
- Дункел(Dunkel)
- Цойгль(Zoigl)
- Келлербір(Kellerbier)
- Копчене
- Безалкогольне
- Популярні марки німецького пива
- Рейтинг німецького пива в Україні
- Як вибрати справжнє німецьке пиво
- Відео огляд німецького пива, кращі сорти і марки в Україні
Особливості німецького пива
Німецьке пиво — це не регіональне поняття, а бренд і знак якості. Протягом століть баварські пивовари створювали різні сорти пінного, слідуючи єдиному принципу — всі інгредієнти повинні бути натуральними, а до складу входити тільки вода, ячмінь і хміль.
Особливості німецького пива пов'язані з його більш ніж тисячолітньою історією. Вперше про» ячмінному соку " заговорили в 736 році, хоча фахівці вважають, що технологію освоїли значно раніше. Як і в інших країнах, пивоваріння лягло на плечі ченців і незабаром перетворилося на вельми прибуткову справу. Вже в 766 був укладений офіційний договір на поставку пива між містом Гайзінген і монастирем Святого Галла.
У 1516 відбулася ще одна примітна подія – герцог Вільгельм IV підписав закон, який визначав склад пива: тільки хміль, солод, вода і дріжджі. Сьогодні цей документ відомий як указ про чистоту пива-Райнхайтсгебот.
З тих пір цей закон дотримується неухильно. Але, незважаючи на здавалося б однаковий склад, відтінки, смакові якості, аромат і види піни вкрай різноманітні. Саме це робить німецьке пиво привабливим для багатьох любителів.
Види німецького пива
Сортів німецького пива дуже багато. Хмільне поділяють за способом бродіння, територіальної приналежності, домінуючому сировини.
Фахівці виділяють наступні види німецького пива:
- Пшеничне пиво (вайсбір , вайцен ). Ель верхового бродіння. Відрізняється світлим, майже білястим кольором, солодкуватим, хлібним і трохи солодкуватим смаком. В ароматі помітні відтінки гвоздики, банана і карамелі. Фортеця вайсбіра 4,6-5,5%. Пшеничні вайцени ніколи не фільтрують, цим пояснюється каламутність. Діляться на кристалвайцен, шварцвайс і вайценбок.
- Світлий лагер. виробляється за технологією низового бродіння. Відрізняється приємною золотистої забарвленням і стійкою білою піною. Смак виражений, фортеця 4,5-5,5%. Ділиться на чотири підвиди: хель, Пілснер, дортмундер і мерцен і октоберфест;
- Темний лагер . Ще один різновид низового бродіння. На відміну від світлого має темно-бурштинове забарвлення через присутність у складі обсмаженого солоду. Відрізняється шоколадно-карамельним ароматом і приємним солодкуватим смаком. Фортеця 4,5-6%. У свою чергу підрозділяється на дункель і шварцбір.
- Німецький бік. Один з найбільш неординарних напоїв у світі, змішаний варіант. Ніхто, крім німців, не може зрозуміти, що це таке. Традиційно ділиться на темний, Різдвяний бік, хеллесбок (весняний бік) і доппельбок (подвійний бік). Фортеця варіюється від 5,5 до 8%, смак карамельно-фруктовий, зігріваючий. Аромат приглушений.
Сорти німецького пива
Сортів німецького пива налічується дуже багато, тому їх зручно об'єднати в кілька груп. Найбільш поширеними є такі:
- Пшеничне (Вайсбір (Weißbier), Берлінер Вайссе (Berliner Weisse), Коттбуссер (Kottbusser), Вайсбокбір (Weißbockbier), житнє пиво (Roggenbier), Кристаллвайцен (Kristallweizen), Дункельвайцен (Dunkelweizen), Вайсбок (Weißbockbier).
- Світле (Кельш (Kölsch), Майбок (Maibock), Пільзнер (Pilsner), Гозе (Gose), Хеллес (Helles).
- Темне (Альтбір( Altbier), Шварцбір( Schwarzbier), Дункел (Dunkel),
- Нефільтроване (Цойгль (Zoigl), Келлербір (Kellerbier)
- Інші різновиди (копчене, безалкогольне).
Розглянемо кращі сорти німецького пива докладніше.
Вайсбір (Weißbier)
Класичний напій, міцність якого трохи перевищує 5%. Виготовляється на основі солоду з ячменю і пшениці. Смак насичений, з пряним ароматом і фруктовими нотками. Зазвичай такі різновиди не фільтрують, що робить напій не тільки смачними, але і корисними. Саме тому для нього характерний мутно-помаранчевий відтінок.
Дункельвайцен (Dunkelweizen)
Це нефільтроване німецьке пиво, відноситься до групи темних сортів. Смак багатий, з відтінками банана і гвоздики. Аромат приємний, добре освіжає. Міцність коливається від 4,3% до 5,6%. Забарвлення мідна, з рудувато-коричневим відтінком, Піна дуже щільна і стоїть кілька хвилин.
Яке буває темне пиво-сорти і види, особливості смаку, відмінності від світлого →
Вайсбок (Weißbockbier)
Різновид міцного (7-9%) напою, назва якого в перекладі означає «пшеничний козел». Відрізняється яскраво вираженим ароматом з хлібними і фруктовими нотками (нагадує родзинки і ваніль).
Забарвлення насиченого бурштинового кольору, з рубіновим і темно-коричневим відтінком.
Пільзнер (Pilsner)
Ще одне відоме пшеничне пиво. На сьогоднішній день саме воно є самим часто зустрічається лагером. Характеризується помірним вмістом алкоголю (4,9%). У смаку помітна яскрава гіркота і складний хмільний букет.
Колір золотистий, прозорий.
Гозе (Gose)
Ель кислого смаку, готується на основі хмелю з пшениці і ячменю, приправляється коріандром. Смак м'який, незвичайний, помітні пряні і фруктові відтінки. Іноді його виробляють з додаванням томатного соку.
Концентрація алкоголю помірна – в діапазоні 4-5%.
Хеллес (Helles)
Дуже відома сортова різновид, злегка солодкувате, з ледь помітною гіркуватістю і насиченим солодовим запахом.
Вміст етанолу помірний, коливається від 4,7% до 5,4%.
Майбок (Maibock)
Досить міцне пінне (від 6,3% до 7,4%) з солодкуватими зерновими тонами. Запах пряний, з відчуттям трав'янистості і прянощів. Не відрізняється нудотністю, тому п'ється дуже приємно, незважаючи на порівняно великий вміст алкоголю.
Шварцбір (Schwarzbier)
Класичне темне пиво з приємним карамельним відтінком. Насиченість забарвлення змінюється в залежності від ступеня прожарювання ячмінного солоду. Гіркота середньої вираженості, помітні нотки шоколаду і трав'янистий запах.
Вміст спирту коливається від 4% до 5,4%.
Альтбір(Altbier)
Не менш відомий, цікавий і смачний напій з тонким горіховим ароматом і благородними хмелевими нотами. Може мати делікатну кислинку, яка тільки прикрашає загальну гаму.
Частка етанолу становить близько 5%.
Дункел(Dunkel)
Сорт темного лагера з приємним шоколадним смаком і хлібними нотками. П'ється дуже легко, має багату, м'яку смакову гаму. Присутній м'яка карамель і горіхи, при цьому солодкість приємна, не буває нудотно.
Фортеця помірна – в діапазоні від 4,5% до 5,6%.
Цойгль(Zoigl)
Різновид нефільтрованого напою з дуже стійкою піною. Смакові якості з явно вираженим солодом, відчувається делікатна гірчинка. Це один з найбільш швидко дозрівають видів – для бродіння досить 2 тижнів.
Частка алкоголю становить приблизно 5%.
Келлербір (Kellerbier)
Світле німецьке пиво, зустрічається досить рідко і цінується справжніми гурманами. Не проходить фільтрацію і пастеризацію, тому відрізняється багатою гамою. До того ж пінне багате вітамінами групи В та іншими цінними речовинами.
Частка спирту досягає 5,3%, п'ється досить легко.
Копчене
Є і копчені різновиди пінного, наприклад, раухбір/Rauchbier. Вони відрізняються технологією приготування – під час варіння використовується солод, підкопчений на живому вогні. Завдяки цьому при вживанні помітний характерний аромат серпанок, як від копченого м'яса.
Кількість етанолу Середня, 4,9%.
Безалкогольне
Нарешті, можна спробувати і безалкогольне німецьке пиво. Однією з популярних марок є Clausthaler. Це лагер з мінімальною фортецею 0,49%. Забарвлення світло-жовта, золотиста, повністю прозора. Як правило, продається в пляшках об'ємом 0,33 л.
Безалкогольне пиво від А до Я, як вибрати найкраще →
Популярні марки німецького пива
У світі відомі багато марок німецького пива, найбільшою популярністю володіють такі бренди:
- Franziskaner . Пшеничне нефільтроване пиво з помірною міцністю 5%. Відтінок оранжево-коричневий, при цьому смак насичений, пряний, з фруктовим запахом.
- Paulaner . Дуже популярне пінне, яке багато хто вважає еталоном нефільтрованого пива. Аромат фруктовий, пряний, освіжаючий. смак насичений і приємний, п'ється легко. Забарвлення незвичайна, темно-помаранчева, каламутна. Це пиво, як і багато інших різновидів нефільтрованого напою, помітно змінює смак в залежності від температури. Щоб насолодитися ним, рекомендується подавати тільки в охолодженому вигляді (температура 3-6оС).
- Spaten. класичне німецьке пиво з Мюнхена, вміст етанолу 5,2%. Відтінок Золотий, повністю прозорий, піна чисто біла, стійка. Володіє приємною гіркотою, з трав'янистими і цитрусовими відтінками. Пиво Шпатен (Spaten) — особливості Мюнхенського лагера →
- Hefeweizen. пшеничне пиво помірної міцності (5-5,5%). Відрізняється унікальним ароматом, в якому можна простежити яблука, гвоздику, банани і навіть прянощі. Гірчинка делікатна, в послевкусии дуже приємна.
- Krombacher . Не надто міцне (4,8%) пінне з легкою гіркуватістю. Для виготовлення використовується сировина високої якості і джерельна вода. Тому таке пиво відноситься до преміум-сегменту і відрізняється високою ціною. Але його все одно слід спробувати для відчуття повноти смаку.
- Oettinger . Ще одна дуже популярна марка, відома як у Німеччині, так і за її межами. Фортеця помірна 4,7%, забарвлення золотиста, благородна. У смаку помітні аромат гвоздики і фруктові відтінки. Особливо добре вживати влітку.
- Zwickelbier. нефільтрований напій, що відноситься до категорії Лагерів. Смак класичний хмельовий, з цікавою гіркуватістю. Забарвлення бурштинова, трохи каламутна, проте з часом може стати більш світлою, що нормально. У запаху відчуваються відтінки фруктів. Об'ємна частка етанолу близько 5%.
Рейтинг німецького пива в Україні
В останні десятиліття німецьке пиво широко поширилося в Україні. Серед кращих марок можна виділити:
- Weltenburger Kloster Ostereier (5,6%) - солодкуватий напій світлого відтінку, п'ється легко. Зазвичай вариться до Великодня, хоча може вживатися і до інших свят. Як правило, більше 1-2 келихів не випити.
- Meistersud Fest Bier (5,8%) - напій з яскравим ароматом солоду, смак з приємною солодкістю і легкою гіркуватістю. Питкий, тому можна випити навіть у великій кількості. Але варто бути обережніше, оскільки такий напій швидко п'янить.
- Arcobräu Moos Helles - ще одне популярне німецьке пиво в Україні. Відрізняється насиченим солодовим смаком, добре п'ється. Помітна легка гірчинка, приємно гармонує із загальною гамою.
- Kloster Gold (5,4%) - фільтроване німецьке пиво із золотистим забарвленням і дуже стійкою шапкою. Добре п'ється, відрізняється приємною гіркуватістю і збалансованим смаком.
- Weltenburger Kloster (6,9%) - досить міцний напій з глибоким ячмінним смаком і ароматом палених сухарів. Підійде для цінителів насиченого,» важкого " пива.
Як вибрати справжнє німецьке пиво
Німецьке пиво можна знайти практично в будь-якому великому магазині. Щоб не помилитися з вибором, варто врахувати кілька моментів:
- Переконатися, що воно дійсно вироблено в Німеччині. Для цього уважно вивчити етикетку;
- Зверніть увагу на зовнішній вигляд упаковки та вмісту. На пляшці не повинно бути відколів, патьоків клею, швів та інших нерівностей. Рідина прозора, без каламуті і суспензії (крім вайсбіра).
- При необхідності порівняти опис пива з його зовнішнім виглядом і написом на етикетці.
Краща перевірка – охолодити пиво до потрібної температури (3-6оС) і акуратно, по краю налити в келих. Воно повинно мати приємний, насичений аромат, який відчувається на відстані. Піна щільна, особливо у нефільтрованих сортів, коштує кілька хвилин.
Німецьке пиво можна вважати еталонним відразу в декількох видах. Саме такий напій підійде для веселого заходу, втамування спраги в спеку або спокійного вечора на самоті. Серед великої різноманітності навіть витончений любитель знайде свій сорт.
Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua