Пиво піт - що стало з відомою маркою з "нульових", асортимент і особливості виробництва

Пиво Піт – знайомий багатьом бренд, історія якого налічує більше 20 років. Любителі пінного пам'ятають цей напій і його творця — міфічного пивовара Івана Таранова, льотчика і серцеїда. Пиво тоді варилося у величезних кількостях і відрізнялося класичним складом — тільки вода, солод і хміль, що відповідало загальноприйнятим стандартам.

Колись було десять видів пива Піт, сьогодні асортимент представлений двома, та й ті побачити в продажу важко. При всіх складнощах бренд дотримується обраної багато років тому лінії і використовує натуральні інгредієнти, завдяки яким виходить недорогий і якісний напій.

Історія бренду

Історія створення пива піт почалася в далекому 1992 році, коли була заснована компанія-дистриб'ютор North Winds Brewing Co. Протягом 6 років корпорація будувала потужну мережу збуту в Росії і країнах СНД, готуючи майданчик для введення власних марок на ринок. За цей час були придбані і реконструйовані потужні заводи на Південному Уралі і в Калінінграді. У 1998 році офіційно народився бренд Івана Таранова — піт.

Перший напій під цією назвою був випущений в 2002 році. Бізнес-проект почався успішно-в тому ж році пивний напій був удостоєний премії «нове ім'я». Тоді ж його номінували на конкурсі «Effie 2002».

Все було добре до 2005 року, коли виробничі потужності викупила компанія Heineken. Через три роки перестав існувати завод в Новотроїцьку — його порахували нерентабельним. Така ж доля спіткала цехи в Калінінграді. Heineken продовжує варити пиво ПІТ на своїх потужностях, помітно скоротивши асортимент і втративши в смаку.

Цікаво, що корпорація не прагне розповідати про свою роботу і про історію пива піт. У пивоварень Таранова колись був офіційний сайт, проте вже кілька років на ньому нібито проводять відновлювальні роботи.

Особливості виробництва і склад напою

Сьогодні пиво з «нульових» виробляють в Росії і в Білорусі. Склад напою залишився колишнім:

  • Очищена вода;
  • Ячмінний солод без обсмажування;
  • Хміль.

Також у виробництві використовують цукор, який зброджується бактеріями до отримання етилового спирту і вуглекислого газу. Саме він насичує напій і робить його більш приємним на смак.

Технологія виробництва пива піт стандартна і складається з декількох етапів:

  1. Перемелювання зерен солоду, занурення в ємність з підготовленою водою.
  2. Бродіння при слабкому нагріванні суміші. Крохмаль під впливом води розпадається на мальтозу, яка перетворюється в етиловий спирт.
  3. Отримане сусло фільтрують, нагрівають і доводять до кипіння. На цьому ж етапі вводять хміль, щоб пиво Піт стало смачним, ароматним і набуло потрібну забарвлення.
  4. Далі йде ферментація – до звареного сусла додають дріжджі. На цьому етапі виділяється великий обсяг вуглекислого газу, завдяки чому напій стає газованим.
  5. На останній стадії пінне витримують і фільтрують. Якщо готують пиво Піт нефільтроване, операцію пропускають. Потім напій розливають по ємностей і пакують.

Особливості, міцність і калорійність напою

ПІТ має простий склад без сторонніх сполук та інгредієнтів. Напій зварений за оригінальною рецептурою, що дозволяє насолоджуватися смаком класичного пива. Основні характеристики:

  • Міцність 4,5-7,8%;
  • Колір від яскраво-золотистих до темно-бурштинових тонів;
  • Смак витриманий, з приємною гіркуватістю;
  • Аромат солодовий, з ніжними хлібними відтінками, без нав'язливого спиртуозного запаху;
  • Калорійність становить 40 ккал на 100 мл (відповідно 200 ккал на 0,5 л або 400 ккал на 1 л);


У більшості випадків напій прозорий, нефільтровані різновиди трохи мутнуваті.

Асортимент

Сьогодні лінійка пива піт представлена двома різновидами пінного — піт світле і Піт міцне. Була ще безалкогольна версія напою, але її теж зняли з виробництва.

Піт світле, 4,5%

Класичне солодове пиво, в післясмаку помітна солодкість, яка не всім до душі. Хміль не відчувається, спиртуозности немає. Аромат солодовий, з відтінком хлібної скоринки. Легкий і питкий варіант, добре втамовує спрагу. Поєднується з легкими закусками, м'ясними нарізками, морепродуктами. Краще подавати охолодженим.

Піт міцне, 7.1%

Фільтроване пиво золотистого відтінку. У смаку відчувається хміль і спирт. Аромат приємний, солодовий. У послевкусии простежується солодкість з фруктовими нотками і зеленим яблуком. Пиво добре "дає в голову", тому вимагає щільної і ситної закуски.


Дуже рідко можна зустріти на прилавках піт нефільтроване. Цей сорт називають пивним напоєм через присутність в складі хмелепродуктів і ароматизаторів. Пінне володіє приємним смаком і класичним ароматом. Хто саме виробник цього сорту — сказати важко. Можливо, крафтовий варіант.

Як вибрати фірмовий алкоголь

Купити справжнє пиво піт в наші дні складно, але якщо на полиці магазину раптом зустрінеться упаковка з таким написом, потрібно звернути увагу на наступні моменти:

  • Пляшка і її оформлення – фірмова тара має ідеальний вигляд без дефектів. Етикетка добре приклеєна до поверхні, відсутні патьоки клею та інші явні порушення;
  • Не буде зайвим вивчити саму етикетку, а саме – склад і відповідність стандартам. Важливо переконатися, що пиво піт зварено по ГОСТу або СТО.
  • Нарешті, останній тест слід зробити вдома. Напій повинен бути ідеально прозорим (за винятком нефільтрованого Піта), мати гарну білу шапку, яка простоїть 1-2 хвилини.
  • Місце покупки – краще купувати пінне в великих спеціалізованих магазинах. Там менше шанс купити фальсифікат.

А ось Шукати кришку з лопатями пропелера не варто. Зараз пиво піт розливають під зовсім порожні, Жовті кришки. Напис " зварено з любов'ю» змінила фраза «славна спадщина» — будьте уважні, не вимагайте у продавців уявити пляшку минулого зразка.

Правила подачі

Піт відрізняється класичним смаком і ніжним ароматом. Однак на ці показники сильно впливає температура рідини. Пиво слід подавати тільки охолодженим до температури 2-6 градусів. Для цього пляшку попередньо витримують в холодильнику 30-60 хвилин.

Наливають пінне в класичні гуртки об'ємом 500 мл або високі келихи з прозорого скла. Пляшку тримають під кутом 45 градусів, струмінь ведуть по самому краю келиха. При такому способі розливу на поверхні збирається акуратна пінна шапка.

В якості закуски можна використовувати традиційні снеки, наприклад, сухарики або чіпси. Важливо, щоб вони були приготовлені за традиційними рецептами, без власного яскравого запаху, щоб не відбити самобутній аромат пива піт. Також можна закушувати рибою (особливо солоною), морепродуктами, копченим м'ясом, шинкою.

Відгуки

Пиво Піт було популярним у 2000-х. Сьогодні знайти його важко, проте є щасливчики, яким вдається дістати пляшку-другу пінного. В основному, його купують, щоб освіжити ностальгічні спогади. Характерно, що відгуки про пиво піт практично завжди хороші.

Ігор

Давненько не бачив пива Піт, а тут в супермаркеті випадково попався класичний світлий варіант. Приємно здивувався, що смак залишився колишнім. Наче 20 минулих років і не було. Пиво стабільно смачне, з хорошою шапкою і тим самим ароматом свіжого хліба.

Іра

Я взагалі по пиву ніяк не спец, більше люблю вино, і то нечасто. Але ось піт виявилося приємним винятком, повз точно не пройду. Попадається воно нечасто, тому намагаюся зловити. Чоловікові звичайно теж купую, за компанію пити приємніше.

Павло

Піт світле став для мене відкриттям тільки недавно. Взагалі не очікував від вітчизняної марки з такою давньою історією цікавого смаку, тому приємно здивований. Мені здається, найкраще таке пивко пити в спеку, теплими літніми вечорами. Взимку хочеться чогось міцнішого. Хоча це чисто справа смаку.

Саша

Обожнюю пиво Піт, особливо нефільтроване. Можна не бентежитися, що це пивний напій – багато бельгійські сорти точно так же маркують. Справа тут просто в ароматизаторах, які за законом не можна додавати в те, що називають пивом. Але саме вони роблять нефільтрований Піт незабутнім. П'ється легко, а ефект зберігається надовго. Шкода, купити його практично неможливо.

Пиво Піт – один з найбільш комерційно вдалих бізнес-проектів вітчизняних алкогольних напоїв. Воно як і раніше користується попитом як у досвідчених цінителів, так і у любителів зануритися в атмосферу ностальгії.

Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: пиво піт світле і міцне