Дотримання температурного режиму під час отримання алкогольного розчину має величезне значення при приготуванні самогону. Вода кипить при більшій температурі, ніж будь-яке спиртове з'єднання. Перегрів або надмірне охолодження напою обов'язково позначаються на його якості. Щоб мати можливість контролювати температуру, можна використовувати спеціальний термометр. У перегінні куби обов'язково повинен монтуватися такий прилад, якщо є бажання полегшити процес приготування.
Термометр в саморобному самогонному апараті допомагає контролювати температуру рідини. Це може бути цифровий або звичайний прилад, стрілки якого закриває скляний елемент. Простого спостереження за температурою недостатньо. Потрібно не просто контролювати, а й управляти процесом самогоноваріння. Щоб налаштовувати температуру нагрівальних елементів, доведеться монтувати регулятор потужності. Такий пристрій можна зробити самому або придбати.
Як монтується термометр в системі перегонки?
Існує кілька доступних способів вимірювання температури. Завжди можна купити пристрій з інтегрованим датчиком або встановити його самостійно. Перший варіант зручніше тим, що виробник при створенні апарату враховував специфіку механізму кріплення на термометрі. Такими агрегатами дуже зручно користуватися. Для створення хорошого самогону досить просто вивчити інструкцію із застосування і технологію приготування алкоголю. Є апарати, в яких вимірювальні пристрої інтегровані в ємність для перегону або сам випарник.
Якщо в системі немає термометра, можна встановити його власноруч. Технічна сторона питання не являє собою ніякої складності. Досить просто встановити в потрібному місці відповідний ущільнювач для дотримання герметичності. Якщо в якості апарату застосовується скороварка, в кришці доведеться просвердлити отвір. Туди вставляються термостійкі прокладки і сам термометр. Якщо прилад буде стикатися з металевими стінками, їх температура буде фіксуватися разом з вмістом.
Який термометр вибрати?
Не всякий термометр буде добре виконувати свої функції на самогонному апараті. При виборі необхідно звертати увагу на шкалу. Її показник повинен бути якомога вищим.
Часто для таких цілей використовуються спеціальні тахометри. Температурні показники таких пристроїв дуже точні. Біметалічні прилади мають свої переваги:
- Висока точність виміру температури дає можливість підвищення якості дистиляції;
- Компактність;
- Досить широкий вимірювальний інтервал;
- Часте використання термостійкого пристрою не буде позначатися на якості його функціонування.
Спосіб установки:
- У корпусі необхідно підготувати відповідний отвір;
- Вкручується інсталяційний циліндр і затискається гайкою;
- Монтується біметалічний термометр.
Обов'язково необхідно дотримуватися обережності під час монтажу і використання такого пристрою через його крихкості. Електронний і біметалічний прилад не особливо відрізняються за вартістю. Купити їх можна через Інтернет або в спеціальних магазинах, які є, напевно, в кожному місті.
Вимірювальний діапазон таких пристроїв становить від -50 до 300°С.для більшої зручності в електронний термометр інтегрується рідкокристалічний екран. Довгастий зонд зроблений з нержавіючої сталі.
При першій спробі установки потрібно бути особливо уважним, незважаючи на те, що технологія монтажу не являє собою абсолютно нічого складного.
Досить часто на перегінні куби кріпляться ртутні градусники. Для того, щоб виміряти в кубі температуру, також можна використовувати скляний термометр зі шкалою до 100°С.низький діапазон вимірювання і крихкість відносяться до недоліків таких приладів. Неприємні ситуації можуть виникати в результаті фізичного пошкодження корпусу або різких перепадів температури. При акуратному використанні, ртутний термометр в звичайному самогонному апараті може прослужити дуже довго.
Підведемо підсумки
Можливість контролю і регулювання температури рідини в перегінному кубі дуже актуальна в процесі самогоноваріння. Багато хто це розуміє і має бажання укомплектувати свої пристрої відповідними термометрами. На щастя, на вибір покупців надається безліч різних варіантів. Можливе придбання окремого термометра або тахометра, а також нового самогонного апарату з інтегрованим вимірювальним приладом.
Купівля готової установки, в яку включений звичайний або електронний термометр, перегінний куб, сухопутник і інші необхідні компоненти, дає гарантії безпеки процесу виготовлення алкоголю. При правильному дотриманні всіх технологій смакові характеристики напою будуть на вищому рівні.
У саморобні самогонні апарати електронний термометр можна інтегрувати самостійно, але ніхто не може гарантувати якість роботи такої установки. Кожен створює їх на власний страх і ризик.
Для того, щоб встановити термометр в самогонному апараті правильно, необхідно домогтися гарної герметичності на місці кріплення. Вірні розрахунки теплопровідності матеріалів сприяють полегшенню процесу виготовлення алкоголю в саморобному апараті. Для монтажу таких приладів в перегінні куби переважно мати відповідний досвід.
Температурні показники при перегонці повинні варіюватися в межах 78-83°. Вони не повинні перевищуватися для збільшення кількості дистиляту на виході. Якщо показники вийшли за допустимий температурний діапазон і вміст самогонного апарату стало каламутним, краще організувати повторну перегонку отриманої рідини. До того ж це завжди допомагає позбавлятися від неприємного присмаку сивушних масел.