Царга для самогонного апарату

Технологія виготовлення якісного самогону, придатного до вживання в чистому вигляді або для переробки в більш благородні алкогольні напої, складається з безлічі нюансів. Один з важливих моментів самогоноваріння — комплектація самогонного апарату. Царга, герметичний бак для нагріву браги, ТЕН, парогенератор в системі перегонки зернового сусла, використовуваного в рецептах приготування домашнього коньяку і віскі, мають значення при отриманні ректифікаційного спирту. Додаткові аксесуари і автоматика дозволяють контролювати процес

Які функції покладаються на перераховані деталі перегінної системи? Для чого і коли їх застосовують?

Ректифікаційна царга

Для приготування якісного спирту - ректифікату міцністю до 96% необхідно оснаститиmaxresdefault самогонний апарат царгой. Царга — це трубка з нержавіючої сталі з наповненням у вигляді спірально-призматичної насадки. Призначення обладнання — поділ парів дистиляту на фракції різної щільності. У домашньому самогоноварінні царга грає роль ректифікаційної колони, що дозволяє модернізувати Типовий дистилятор до рівня заводського обладнання і на виході отримати спирт високої якості і ступеня очищення.

Ректифікаційні царги для побутового самогонного апарату випускають різної довжини — 15, 35, 45 см.умовна ступінь очищення дистиляту — 20, 50, 60 крат. Чим вище трубка, тим повільніше в ній протікає процес ректифікації. Відповідно, підвищується розділова здатність обладнання і на виході виходить спиртовмісна рідина з мінімальною концентрацією сторонніх домішок.

Перегонка браги через самогонний апарат з царгою 15 і 35 см довжини дозволяє отримати відмінний самогон. Проте перед вживанням його необхідно очистити від сивушних масел додатково одним з відомих способів ( вугіллям , марганцівкою , содою і т.д.).

При використанні царги довжиною 45 см після першої перегонки вдається отримати спирт-ректифікат, питома маса чистого етилового спирту в якому становить 96% від загального обсягу. При введенні в схему самогонного апарату декількох царг ступінь очищення переганяється рідини дорівнює сумі їх кратностей.

Бак самогонного апарату

Перегінним кубом або баком називають ємність в якій відбувається нагрівання браги. Основні вимоги,SHIK58399i_enl_enl пред'являються до баків:

  • Достатній для перегонки потрібної кількості рідини обсяг;
  • Герметичність кришки, мет під'єднання патрубків;
  • Форма, що дозволяє встановлювати ректифікаційні царги в строго вертикальному положенні.


Використовувати в якості бака для самогонного апарату можна будь-яку тару або посуд, яка відповідає цим вимогам. Матеріалом виготовлення бака зазвичай виступає сталь або харчова нержавіюча сталь — сплави, які не вступають в реакцію з кислими розчинами при перегонці і не впливають на якість самогону.

В самогонних апаратах для віскі і коньяку, призначених для виробництва невеликої кількості ректифікаційного спирту під бак для сусла можна переробити скороварку, каструлю, іншу кухонне начиння.

ТЕН в апараті

ТЕН (трубчастий електронагрівач) — нагрівальний елемент, що перетворює електричну енергію в теплову. Являє собою вигнуту« скріпкою » або спіраллю трубку з товстими стінками, всередині якої знаходиться нікель-Хромова спіраль. Вільний простір в трубці Тена заповнюють речовиною з високою теплопровідністю (оксид марганцю).

Електронагрівач типу ТЕН надійний, не боїться ударів, вібрацій, безпечний в експлуатації. У самогоноварінні використовується для нагріву переганяється рідини. Встановлюють ТЕН всередині ємності для браги або парогенератора, що застосовується для варіння густого зернового сусла.

ten-1500-vt-dlya-distillyatora-de-4_9dd03e95e82b1c1_800x600Переваги самогонних апаратів з ТЕНами полягають в значній економії часу на перегонку дистиляту і мобільності пристрою. Ними можна користуватися не тільки на кухні в квартирі або приватному будинку, але і в будь-якому іншому приміщенні, де є можливість підключитися до електромережі. Тобто перегонкою дистиляту можна займатися в гаражі, на дачі, у дворі будинку і т. д.


Для виробництва домашнього самогону, виготовлення ректифікаційного спирту для горілки, віскі, коньяку рекомендується використовувати ТЕН з нержавіючої сталі напругою від 1,5 кВт.

Помпа

Щоб заощадити воду, що охолоджує змійовик саморобного дистилятора, використовують замкнуту систему охолодження. Але оскільки вода в резервуарі швидко нагрівається і ефективність дії холодильника знижується, необхідно організувати циркуляцію рідини. Для цього потрібна помпа.

Саморобний конденсатор в цьому випадку виготовляють з двох резервуарів на 30-40 л води. Один з них розташований трохи нижче, щоб відпрацьована, нагріта рідина стікала самопливом. Встановлена в нижню ємність помпа (акваріумний насос) перекачує воду назад у верхній резервуар, забезпечуючи таким чином циклічність процесу.

Парогенератор в самогонному апараті

У рецептах домашнього коньяку брага готується із зерна або фруктів. Сусло виходить досить густим, тому перед перегонкою гущу фільтрують. Але якщо переганяти густу брагу через парогенератор, можна виключити цей етап із загального процесу.

99256bcf7860cdd8d76cdb4383601efcЩо таке парогенератор? Це звичайний перегінний куб, всередині якого встановлений ТЕН. У нього заливають звичайну воду. Після закипання вода починає інтенсивно випаровуватися і через паропровід, доповнений системою фільтрації, надходить з парогенератора в суслопарочний котел з Брагою. Гаряча пара нагріває брагу, починається перегонка дистиляту.

Процес протікає набагато повільніше, ніж якби ємність з суслом стояла безпосередньо на вогні, але при використанні парогенератора гуща ніколи не підгорить. Таким чином, парогенератор набагато зручніше використовувати для перегонки густих фруктових (яблучних, абрикосових) браг або зернового сусла для домашнього коньяку і віскі. Також парогенератор можна застосовувати в якості ємності для зброджування сировини.

Комплект автоматики для самогонного апарату

Якщо самогонний апарат оснастити додатковими аксесуарами, контролювати процес дистиляції буде набагато простіше. Спеціальна автоматика застосовується для ректифікації самогону і виконує наступні функції:

  • Вимірювання температури в будь-якому блоці самогонного апарату.
  • Управління відбором дистиляту, відділення фракцій за термометричними показаннями.
  • Контроль над завершенням процесу ректифікації або дистиляції при досягненні максимальної температури рідини в перегінному кубі або парогенераторі, спиртовмісних парів в дистиляторі.
  • Управління системою охолодження конденсатора.
  • Підтримування заданих показників потужності, що подається на ТЕН перегінного куба, а також на всьому протязі процесу ректифікації.
  • Контроль підвищення температури, переповнення приймального збірника готового спирту-ректифікату.

Одним словом, такий аксесуар дозволяє практично повністю автоматизувати процес. При цьому відпадає необхідність весь час бути присутнім біля самогонного апарату, вручну регулювати температуру нагрівання та охолодження, відокремлювати головні і хвостові фракції.

Додаткові аксесуари

В автоматизації процесів самогоноваріння, приготування в домашніх умовах спирту-ректифікату застосовуються різні допоміжні аксесуари. Наприклад, плата ШІМ регулятора виконує кілька функцій: під час первинної дистиляції регулює подачу браги (самопливом) в НБК, контролює подачу води в систему охолодження конденсатора, управляє процесом відбору і дозування спирту під час ректифікації.

Такий важливий аксесуар, як датчик температури, попереджає про можливий прорив гарячої рідини або несконденсованих парів через дистилятор. Датчик переповнення ємності для збору готового дистиляту спрацьовує, коли рідина наповнює посудину до країв. Робочу зону приладу поміщають на задану висоту і при зануренні датчика в рідину нагрів перегінного куба автоматично припиняється. Дистилят перестає надходити в приймач.

Ці та багато інших аксесуари — незамінні помічники як початківців, так і досвідчених самогонників.
[ads-pc-4]

Як зробити коньяк або віскі в домашніх умовах

Рецепти виготовлення коньяку можуть бути різними, але в деяких моментах вони схожі для зброджуванняburbon-ehto-burbon-tsena-burbon-v-d_6 використовувати тільки високоякісну сировину, ніяких пекарських дріжджів використовувати не можна, витримувати готовий продукт в дубових бочках або наполягати на дубових кілочках (спрощений варіант). Для домашнього віскі, який за смаковими характеристиками буде ідентичний продукту, виробленому промисловим способом, рецепти сусла припускають використання тільки сортового зерна.

Сировину необхідно замочити, очистити від сміття, зіпсованих, покритих пліснявою зерен, промити. Перед закладкою в ємність для бродіння зерно необхідно проростити.

В якості основи для бродіння використовують винні або дикі дріжджі, закваску, приготовлену з забродженого солоду, фруктів, виноградної мезги. Всі інгредієнти змішують за рецептом, заливають теплою водою і залишають для бродіння в теплому місці на 1-2 тижні. Щодня сусло перемішують.

Коли бродіння припиниться, брагу потрібно залишити на добу в спокої, потім злити з осаду і відфільтрувати. Переганяти звичайним методом, відсікаючи головні і хвостові фракції. Перегонку припиняють, коли фортеця дистиляту знизиться до 50 градусів.

За класичним рецептом для приготування віскі і коньяків необхідно використовувати дистилят подвійної перегонки. Тому самогон сортують (розбавляють водою) і знову переганяють в самогонному апараті.

Завершальний етап — очищення дистиляту одним з відомих способів і витримка в дубових бочках. Щоб отримати коньяк або віскі хорошої якості, витримувати очищений домашній самогон або розбавлений спирт-ректифікат потрібно протягом декількох місяців.

Царга. Изготовление самогонного аппарата 3 часть. Царга. Виготовлення самогонного апарату 3 частина.