Дистилятор, самогонний апарат, перегінний куб — пристрій, призначений для отримання спиртовмісної рідини міцністю 60-95%. Принцип роботи однаковий для всіх подібних апаратів, незалежно від того, чи буде це готовий перегінний куб великого обсягу або саморобний міні-самогонний апарат, розрахований на 1-3 л браги.
Суть перегонки полягає в тривалому підігріванні браги, в результаті чого низькокиплячі компоненти відокремлюються від тяжелокіпящіх. Спиртовмісна частина браги випаровується, надходить в холодильник, осідає у вигляді конденсату на стінках і далі у вигляді рідини з високим вмістом спирту стікає в ємність-збірник дистиляту.
Щоб зайнятися самогоноварінням в домашніх умовах необов'язково купувати заводський самогонний апарат . Зробити перегінний куб і зібрати дистилятор за стандартною схемою, доповнити його сухопутником можна своїми руками з підручних засобів.
Конструкція мініатюрних самогонних апаратів
Схема пристрою для отримання самогону проста. Перегінний куб, в якому відбувається кипіння спиртовмісної браги, приєднаний до змійовика (холодильника). Пари браги надходять в змійовик, охолоджуються завдяки циркулюючої в корпусі холодильника воді, конденсуються і стікають в збірник у вигляді самогону. Тобто, конструктивно міні-самогонний апарат виглядає так: перегінний куб + змійовик + ємність для збору дистиляту.
На початку перегону з браги випаровуються низькокиплячі сполуки з високим вмістом спирту. У міру кипіння концентрація тяжелокіпящіх речовин, які вважаються шкідливими і в Самогоні зовсім не потрібні, зростає. Щоб підвищити якість самогону, мінімізувавши кількість сторонніх домішок, в схему самогонного апарату вводять сухопутник (дефлегматор, барботер, відстійник).
Конструкція такого дистилятора виглядає дещо інакше. Перегінний куб приєднаний до дефлегматору і тільки потім до холодильника. Сухопутник — ємність об'ємом 0,5-3 л, в якій відбувається перевипарювання низькокиплячих компонентів браги. Шкідливі домішки конденсуються в відстійнику і випаровуються лише частково. Таким чином, в змійовик надходять пари вже більш чистою спиртовмісної рідини. На виході отримуємо самогон кращої якості.
Огляд міні-самогонних апаратів
При бажанні можна купити подарунковий самогонний апарат, який повністю готовий до роботи і в удосконалення не потребує. Основні конструктивні блоки такого пристрою зазвичай виконані з харчової нержавіючої сталі, герметично з'єднуються роз'ємними кріпленнями. У комплектацію подарункових моделей міні-дистиляторів входять:
- Ємність для браги (перегінний куб);
- Сухопутники;
- Змійовик в корпусі-холодильнику з отворами для підведення і відведення холодної води;
- Шланги;
- З'єднувальні трубки;
- Ємність для збору готового продукту.
Перегінний куб для зручності використання може бути додатково оснащений термометром. Стандартний обсяг апарату — 10-15 л.
В якості перегінного куба для саморобних дистиляторів найчастіше використовують зварні сталеві баки, молочні Бідони, пивні кеги. Середній обсяг таких ємностей — 25-40 л.
З маленькими самогонними апаратами все набагато простіше, оскільки перегінний куб для них можна зробити зі звичайної кухонного начиння — скороварки , каструлі, чайника, мультиварки , навіть 3-літрової скляної банки.
Змійовик, укладений в корпус для надходження води, можна виготовити самостійно з мідної трубки або придбати скляний дефлегматор в спеціалізованому магазині, аптеці. Під сухопутник-відстійник використовувати будь-яку скляну ємність з кришкою, що загвинчується. При складанні мініатюрного самогонного апарату необхідно керуватися стандартною схемою: перегінний куб — сухопутник — змійовик — збірник самогону.
Найлегше зробити дистилятор з скороварки або мультиварки, оскільки в їх кришках передбачені отвори для виходу пари. Залишається тільки під'єднати до перегінного кубу відстійник і змійовик. Апарат готовий до дії.
Простий, але теж досить ефективний по продуктивності самогонний апарат можна зробити з каструлі або відра. Схема збірки стандартна. Головне, щоб кришка імпровізованого перегінного куба закривалася герметично.
Оригінально виглядає дистилятор зі старого чайника зі змійовиком з пивного силіконового шланга, надітого на носик. Герметизація кришки і місця приєднання холодильника забезпечується за допомогою тесту, глини. Додатково в схему незвичайного міні-дистилятора з чайника можна ввести 1-2 сухопутника, в якості яких використовувати баночки об'ємом 200 мл.
Як зробити міні-самогонний апарат зі скляної банки?
Складного в цій справі нічого немає. Справитися із завданням може будь-хто. Самогонний апарат з 3 л банки збирається з підручних засобів буквально за годину. Проте пристрій досить ефективне в застосуванні і дозволяє отримати непоганий самогон.
Для початку беруть чисту 3 л банку з капроновою кришкою. У кришці просвердлюють дві дірочки. Отвори потрібні для того, щоб протягнути мотузочку, на якій буде висіти внутрішня конструкція з холодильника, лійки і збірника дистиляту.
Основна функціональна деталь пристрою — холодильник. Найкраще для охолоджувача підходить мідна або жерстяна баночка об'ємом 0,5 л.потрібно доверху наповнити її дрібними металевими виробами — цвяхами, болтами, гайками і т. д. залити водою і заморозити. Для підвішування конденсатора на мотузочці всередині скляної бутлі у верхній частині баночки, на протилежних сторонах, просвердлюють 2 отвори.
Лійка — допоміжний елемент міні самогонного апарату. Виготовляють її з пластикової пляшки об'ємом 0,5 л.пляшку розрізають, відступаючи від горлечка 5-6 см. шилом роблять 2 дірочки для мотузки.
Ємність для збору дистиляту роблять з баночки (0,33 л) з-під газованих напоїв, пива, слабоалкоголки. Відміряють від нижнього краю 7 см, відрізають, ближче до верхнього краю просвердлюють 2 отвори. Обсяг отриманого збірника дорівнює приблизно 50 мл, що цілком достатньо для отримання самогону в 3-літрової бутлі.
Збирають самогонний апарат в наступному порядку: збірник готового продукту — лійка — замерзлий охолоджувач — капронова кришка. Кінці мотузочок зав'язують. Акуратно опускають конструкцію в банку з Брагою (200-250 мл). Щільно закривають кришкою. Дистилятор приведений в готовність.
Як використовувати такий незвичайний пристрій для отримання самогону? Банку ставлять на радіатор опалення, батарею, електричну грілку. Брага буде повільно нагріватися, спирт випаровуватися і у вигляді конденсату осідати на стінках охолоджувача. Звідти через лійку спиртовмісна рідина буде стікати в збірник.
Через 10-12 годин накапає 50 мл самогону. Обережно, щоб не пролилося ні краплі, відкривають банку, виймають внутрішню конструкцію, дистилят зливають. Просто і сердито.
Кількість отриманого таким способом дистиляту, звичайно, мізерно, але якщо одночасно поставити на батареї 10-20 бутлів, можна отримати за ніч 0,5-1 л самогону. Тим більше що процес протікає самостійно, без участі людини.