Як правильно налити пиво з кеги

Правильного методу на сьогоднішній день просто не існує, так як кожен виробник пива до процесу розливу напою підходить індивідуально, висуваючи власні вимоги, які безпосередньо залежать від використовуваної технології приготування і місцевої культури вживання. Велика кількість відмінностей пов'язано саме з висотою піни поверх келиха, тому пошук оптимального способу розливу пива з кеги із суворим контролем інтенсивності піноутворення є основними показниками, роль яких не можна недооцінювати.

Як наливати пиво з кеги: практичні рекомендації

Кеги являють собою металеві барила різного об'єму (20-50л), які прийняторазлив пива из крана використовувати для транспортування та зберігання пива. При розливі пива з таких ємностей найбільш поширеною проблемою стало надмірне піноутворення, яке істотно псує смакові якості напою, що подається. Дотримання простих рекомендацій щодо техніки розливу, дозволить налити без піни будь-який сорт пива, даючи всім бажаючим насолодитися ароматом і оригінальним смаком напою, що подається. Домогтися результативності можна, виконуючи наступну послідовність дій:

  1. Однією з головних причин спінювання вважається тепла температура, значення якої варіюється в залежності від сорту напою. Починати охолодження пивної ємності слід не пізніше ніж за годину до наливання, а ідеальним варіантом може бути охолодження кеги протягом 5 годин. Для зниження температури застосовують лід, рівномірно покриваючи всю пивну ємність, він у міру необхідності підлягає заміні.
  2. Вся система повинна бути охолодженою і кран тому не виняток. Навіть якщо пиво в кегах зберігається в правильному температурному режимі не можна допускати його протоки по теплій трубі, така неуважність гарантує величезну кількість піни.
  3. Відкриття пивної кеги також вимагає дотримання певних правил. Зафіксувавши замок в рівному положенні щодо самої кеги потрібно ретельно перевірити щільність його кріплення, після чого при натисканні ручки вниз можна зробити відкриття.
  4. Темп розливу повинен бути помірним, оскільки надмірний поспіх або повільність створять цілу лавину піни. Регулювання напору можна здійснювати насосом, проте слід знати, що часткове відкриття крана кеги буде тільки збільшувати піноутворення, тому для того, щоб налити ідеальний стакан повинно пройти 10-15 секунд.
  5. Навіть при правильному дотриманні послідовності дій перші кілька літрів З пивного бочки будуть пінитися через високого тиску, тому раціонально налити кілька запасних келихів, даючи пиву трохи відстоятися.

Температура

Оптимальна температура безпосередньо залежить від сорту подається пива. Відомо, що чим вищеналивают пиво температура напою, тим більше пінна шапка, а при переохолодженні смак не розкривається повністю. Всього пара ковтків холодного напою провокують оніміння мови, вловити смакові якості стає просто неможливим.

Кожен виробник на етикетці вказує температуру, при якій рекомендовано вживати приготований їм напій. Дотримуючись цих значень можливий правильний розлив:

  • Лагер (найпопулярніший і затребуваний сорт пива) рекомендується охолоджувати до + 6°C;
  • Пшеничний сорт (оптимальна температура 7-12°c);
  • Ламбік (оптимальна температура 2-5 °c);
  • Ель (7-10°C).

Підготовка келиха

Перед тим як наливати в келих пиво слід виконати підготовчі процедури:

  1. Ретельно сполоснути холодною водою обраний келих (це дозволить згладити мікротріщини і всілякі нерівності на поверхні скла), причому витирати його від води не варто;
  2. Охолодити (наповнити келих кубиками льоду на 1 хвилину або ж відправити його на деякий час в морозилку).

Відповідність температур пива і келиха вважається ідеальним, але домогтися такого результату досить непросто, тому лише небагатьом вдається дотримуватися цього правила. Відзначимо, що для кожного сорту існує свій власний келих, в якому напій здатний повністю розкритися, здивувавши дегустатора своїм оригінальним і вишуканим смаком.

Технологія розливу

бокал пиваНаливати необхідно під кутом в 45°, при цьому відстань від крана кеги до наповнюється ємності не повинно перевищувати 3 см.рухаючись по гладкій поверхні келиха, що утворилася внаслідок затягування водяною плівкою нерівностей, потік не піниться. Заповнювати пивом підготовлений посуд не рекомендується до самих країв, без зайвої суєти і поспіху їм можна наповнити максимум ? всього обсягу. Щоб утворилася густа шапка з піни, половину келиха наливають під кутом в 45 °, інша частина вливається строго по центру, від цієї кількості і буде залежати висота пивної шапки.

Як правильно налити різане пиво

Різаним пивом називається комбінація, що складається з світлого і темного пива, причому воно не змішується, а має чітку межу між шарами. Правильно налите, воно не тільки естетично привабливо, але і володіє особливим унікальним смаком. Щоб налити такий напій знадобиться:

  • 1 пляшка темного сорту;
  • 1 пляшка світлого сорту;
  • Пивний келих;
  • Столова ложка.

Видиме розмежування з'являється внаслідок різної щільності сортів пива, визначити який з обраних напоїв повинен знаходиться внизу, а який у верхній частині можна експериментальним шляхом. Оцінити щільність використовуваного інгредієнта можна за параметрами, вказаними виробником на етикетці. Процентний вміст сухої речовини в складі сусла і міцність є основними критеріями, на які варто звернути увагу. Високий відсоток сухої речовини говорить про більш високу щільність напою, в свою чергу, високий відсоток алкоголю ? про меншу щільність. Не останню роль в цьому питанні грає температура і кількість розчиненої вуглекислоти, проте експериментально визначити значення цих параметрів досить складно.

Техніка розливу

Щоб в результаті отримати відмінне різане пиво необхіднорезаное пиво виконати такі дії:

  1. Налити в підготовлений келих перший шар (пиво з більшою щільністю) акуратно і не поспішаючи по стінці, таким чином, щоб пінний шар не перевищував 2 см;
  2. Дайте пиву постояти 30 секунд;
  3. Перевернути ложку і тоненьким струменем влити другий шар (пиво з меншою щільністю);
  4. Після того як шар буде 3-5 см ложку можна відкласти в сторону і продовжити наливати пиво прямо з пляшки.

Корисні поради:

  • Для того щоб трохи полегшити процес, можна пиво для нижнього шару охолодити сильніше, таке просте рішення збільшить різницю в щільності.
  • Приготований напій при вживанні через трубочку здатний заграти по-новому, дозволяючи випробувати цілу лавину смакових відчуттів.
Как правильно наливать пиво в кружку. БЕЗ пены! Як правильно наливати пиво в кухоль. Без піни!