Абсент-особливості та види напою богеми і чому "Зелену фею" забороняють

Абсент – таємничо-вишуканий міцний алкогольний напій з безліччю найменувань. Для одних він був «зеленою феєю» і музою, для інших — відьмою і божевіллям в пляшці. У народі absinthe вважали сатанинським зіллям і прозвали зеленим змієм. Такий містичний ореол алкоголь отримав через високий вміст туйону в складі. Напій не тільки п'янив, а й викликав видіння.

абсент

В наші дні абсент знову став популярним. Давайте дізнаємося, чому його забороняли в багатьох країнах, як виробляють і якими можуть бути наслідки непомірного споживання.

Абсент: що це таке? Історія походження напою

Батьківщина абсенту – Швейцарія. Є кілька версій його походження, але найпопулярніша свідчить, що спочатку напій був придуманий як гірка настоянка. І пили її не для задоволення, а для того, щоб вилікувати кашель і застуду. Прозорий абсент продавався в аптеках і швидко набув популярності серед населення. Однак швейцарці захопилися ним зовсім не через його цілющі властивості.

У 1798 році французький підприємець Анрі Дюб'є викупив рецепт зілля і налагодив його масове виробництво на заводі «Перно» в місті Понтральє. Під цією торговою маркою французький абсент випускають до цього дня.

У XIX столітті європейські жителі романтизували напій, приписували йому чарівні властивості і пили нарівні з вином. Незабаром влада зіткнулися з неприємними наслідками пристрасті до абсенту. На початку 1915 року у Франції була заборонена не тільки продаж, але і виробництво absinthe . Абсент був вигнаний майже з усіх європейських країн. Його прирівняли до наркотиків.

Легально на ринок абсент повернувся після 1980-х років. Зараз його вільно продають у всьому світі, в тому числі і в Україні.

Склад абсенту

«Зелена Відьма» готується на зборі трав. Основний компонент-витяжка з гіркого полину. Крім неї, до складу абсенту входять:

  • Аніс;
  • Дягель;
  • Аїр;
  • Коріандр;
  • М'ята;
  • Меліса;
  • Ромашка та інші.

З цих трав роблять настоянку на етиловому спирті, яку потім переганяють. Ефірні масла дають характерний різкий присмак і аромат. Колір класичного абсенту яскраво-зелений, але може бути також жовтим, червоним, синім і чорним.

Скільки градусів в абсенті

На відміну від інших напоїв, кількість градусів в абсенті може варіювати від 70 до 85%, іноді міцність досягає 90%.

Існують напої з меншою міцністю — від 55 до 65%. Це Французькі, чеські та іспанські види, приготовані на основі полину, але з мінімальним вмістом туйону або зовсім без нього.

Туйон і заборона на продаж абсенту

Традиційний абсент з туйоном потрапив в немилість через те, що викликав сильне сп'яніння і бачення. Туйон (є галюциногеном) стали вважати небезпечним. З появою дешевих і більш шкідливих марок становище погіршилося. Absinthe став доступний простому люду, що призвело до масового пияцтва, зростання злочинності і погіршення здоров'я. Тому влада почала вводити заборони, а незабаром Приспів і сухий закон в США.

І хоча напівлегальний продаж абсенту продовжував існувати, популярність напою сильно впала. Йому на зміну прийшли інші, менш небезпечні марки алкоголю.

Різновиди абсенту

Є кілька класифікацій «зеленої феї», де в якості критерію беруться міцність, особливості виготовлення, склад і країна походження. Найбільш популярною вважається угруповання за кольором:

  • Зелений абсент - зараз технологія відрізняється від оригінальної, тому для створення яскравого кольору використовується харчовий барвник;
  • Жовтий абсент або бурштиновий-колір відтворюється за допомогою харчових або натуральних барвників, які жовтіють через старіння напою;
  • Чорний абсент-настоюється на коренях полину з додаванням чорної акації;
  • Синій абсент-колір виходить завдяки концентрованій витяжці з блакитного лотоса і насіння гуарани;
  • Червоний - в нього додають екстракт граната;
  • Прозорий — виготовляється за традиційним рецептом без харчових барвників.

За змістом туйона абсент поділяють на три групи:

  1. 25-100 мг / л-високий вміст;
  2. 1,5-10 мг/л-середній вміст;
  3. Без туйону. Це найчастіше напої, що імітують absinthe.

Методи виробництва абсенту

Класичний рецепт виготовлення абсенту був придуманий П'єром Ординером і використовується до сих пір. Правила були підкориговані законами ЄС, але суть залишилася колишньою:

  1. Полин та інші трави наполягають на етиловому спирті.
  2. Профільтровану настойку сублімують для отримання дистиляту з розчиненими в ньому летючими ефірними маслами з трав.
  3. Додають інгредієнти, що підсилюють смак і дають необхідний відтінок.
  4. Напій наполягають і знову фільтрують.

Де виробляють абсент

Оригінальний абсент готують і розливають на його батьківщині, в Швейцарії. Однак виробництва, розташовані в інших країнах, теж можуть отримати сертифікат справжності. Такий дозвіл мають Чехія, Італія, Іспанія та Франція.

Відомі марки абсенту

Асортимент марок absinthe досить великий. Серед кращих сортів варто відзначити:

  • Jacques Senaux, Jacques Senaux Green, Іспанія;
  • Hill's, R. Jelinek Absinthe, Fruko Schulz Absinth, Чехія;
  • Xenta, Італія та Іспанія;
  • Pernod, Grande Absente 69, Франція;
  • Mr. Jekyll, Німеччина;
  • La Fee XS, La Fee Absinthe Bohemian, Швейцарія.

Правила вживання

За час існування напою було запропоновано безліч способів його подачі, тому єдиних правил вживання немає. Чистої "Зелену фею" п'ють рідко. Для цього абсент охолоджують майже до нуля, щоб не обпекти горло. Та й смак теплого алкоголю екстремально великої міності розкуштувати складно.

Найбільш популярні способи вживання:

  • Французька з холодною водою та цукром-розбавлений та підсолоджений напій набагато приємніший;
  • Чеська з вогнем-цукор підпалюють, він плавиться і капає на дно склянки;
  • Американський — абсент охолоджують в шейкері з колотим льодом.

В Україні є власний спосіб вживання абсенту: його швидко змішують з густим цукровим сиропом так, щоб останній не встиг розчинитися, але зробив смак більш приємним. У деяких випадках сироп не додають в стакан, а просто запивають їм.

Навіщо і як підпалюють абсент-поради новачкам→

Наслідки вживання абсенту для організму

Абсент п'янить набагато сильніше, ніж інші алкогольні напої, Навіть дуже міцні. Це відбувається через туйон, а також через маскування різкого смаку спирту ефірними маслами. Можна випити занадто багато не помітивши.

Важливо: через абсент легко виникає помутніння свідомості або посилене збудження. Люди можуть відчувати сильні позитивні емоції, а іноді навпаки, – зіткнутися з безпричинною депресією і галюцинаціями.

Втім, для появи зміненого свідомості потрібно випити багато, або пристраститися до «зеленої феї» на тривалий час. Від одного-двох коктейлів серйозних наслідків не буде, але вживати після цього пити інший алкоголь не рекомендується. Детальніше про коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →

Як вибрати справжній абсент

Насправді вибрати справжній абсент не складно. Купуйте спиртне тільки в перевірених мережевих магазинах або алкомаркетах, де можуть надати документи, що підтверджують якість і походження напою. У магазинах «на розі» підроблений алкоголь зустрічається куди частіше.

Ознаки автентичності абсенту:

  • Пляшка повинна бути з темного скла. Якщо ємність прозора, Вам продають питний спирт з додаванням зелених барвників і аромату трав;
  • Назва завжди пишеться мовою країни, в якій був вироблений напій. Абсент з Чехії називається Absinth, французький-Absinthe, іспанська або італійська – Absenta.
  • Абсент не може бути настоянкою. Це її дистилят, в якому повинен бути присутнім туйон. На етикетці це позначається словом»distilled". Якщо туйону немає, то вам пропонують купити імітацію абсенту, а не справжній напій.

Якщо ви купили пляшку абсенту і сумніваєтеся в його справжності, розбавте алкоголь звичайною водою. Теперішнє absinthe помутніє.

« Зелена фея » – міцний алкоголь з неоднозначним минулим. Тому його нечасто зустрінеш в домашніх колекціях або барах. Проте ми рекомендуємо спробувати напій. Якщо в чистому вигляді він здасться вам занадто різким, приготуйте на його основі оригінальні коктейлі.

Автор: Василина Єрмолаєва,
спеціально для byhaem.in.ua