Абсент з самогону – міцний алкоголь, настояний на гіркому полину та інших ароматних травах і прянощах. Складнощів в приготуванні «зеленої феї» в домашніх умовах немає, якщо дотримуватися основних принципів. Рецепти абсенту розраховані на виробників різного рівня, як для початківців, так і для досвідчених винокурів.
Домашня настоянка, як і оригінальний напій, має трав'яний смак з гірким присмаком, смарагдово-зеленим відтінком і високими оборотами (70-86%).
Вибір та підготовка сировини
Щоб домашній абсент на самогоні придбав цікаву смакову гаму і не поступався оригіналу, слід правильно вибрати і підготувати сировину.
- Алкогольна основа. Для приготування абсенту в домашніх умовах рекомендується використовувати якісний зерновий самогон. При його відсутності допустимо взяти фруктовий або цукровий. Самогон не повинен мати неприємного сивушного запаху. Міцність вихідної сировини за класичною рецептурою - не менше 80%. Однак не заборонено використовувати і самогон 50-60%. Головне, щоб його міцність не була менше 45%.
- Гіркий полин бажано заготовити самостійно. Роблять це в липні-серпні, коли трава починає цвісти. Зріз від верхівки повинен бути не більше 25 см.потім полин розстеляють тонким шаром і просушують в добре провітрюваному приміщенні. Для абсенту знадобляться тільки висушені суцвіття і листя. При відсутності можливості самостійно заготовити сировину, сушену полин можна придбати в аптеці. Але перед застосуванням фабричний продукт доведеться перебрати для видалення великих шматків стебел.
- Аніс, фенхель, мелісу, ісопу та інші компоненти для абсенту можна придбати в аптечних мережах або на спеціальних ринках.
Не рекомендується використовувати трави, подрібнені в порошок. Через це домашній абсент не втратить смакових якостей, але стане каламутним і зовні не привабливим.
Рецепти домашнього абсенту з самогону
Більшість рецептів приготування абсенту в домашніх умовах з самогону припускають кілька етапів виробництва. У них входять такі процедури:
- Настоювання трав і полину на самогоні.
- Дистиляція.
- Фарбування алкогольного напою.
- Витримка (старіння) міцного напою для поліпшення смакових властивостей.
Є і «швидкі» варіанти виготовлення «зеленої феї» на самогоні, які не передбачають процедуру перегонки.
Абсент-особливості і види напою богеми, чому «Зелену фею» забороняють →
Увага: щоб уникнути негативного впливу абсенту на організм, не рекомендується вживати більше 50 мл напою в день.
Класичний рецепт абсенту
Цей рецепт максимально наближений до традиційної рецептури абсенту. До складу входить велика кількість прянощів і трав, за рахунок яких він виходить ароматним і корисним, якщо вживати в міру.
Склад для настоянки:
Самогон | 1 л |
полин гіркий | 100г |
Фенхель | 60 г |
насіння анісу | 60 г |
м'ята перцева (листя) | 20 г |
Меліса | 20 г |
Бадьян | 20 г |
чебрець | 10 г |
мускатний горіх | 10 г |
насіння кардамону | 10 г |
материнка | 30г |
квіти ромашки | 30 г |
коріандр в насінні | 15 г |
Для фарбування:
ісоп | 10 г |
полин (суцвіття) | 2 г |
Меліса | 5 г |
Рецепт:
- Підготовлені трави і прянощі скласти в ємність з герметичною кришкою, краще скляну.
- Залити вміст самогоном.
- Наполягати 2 тижні в темному місці.
- Щодня слід збовтувати настій.
- Після закінчення терміну настоювання, необхідно розбавити майбутній абсент водою до міності 17-20%.
- Перелити весь дистилят разом з травами і прянощами в куб самогонного апарату.
- На середньому вогні нагріти апарат і зменшити потужність нагріву, щоб на виході абсент не лився цівкою, а капав. Крім того дистилят повинен бути холодним.
- Перші 50 мл дистиляту (голови) потрібно відібрати. Його не можна вживати.
- Збір дистиляту продовжують до тих пір, поки його міцність не знизиться до 40%. Далі процес завершують.
- Отриманий абсент виходить золотистим або прозорим. Щоб отримати смарагдовий відтінок, напій необхідно пофарбувати.
- Поділити на 2 рівні частини дистилят. Одну прибрати в ємність і герметично закрити. У другу всипати подрібнений ісоп, суцвіття полину і мелісу.
- Закрити кришкою і ретельно струсити. Прибрати для настоювання на 48 годин. Періодично струшувати вміст.
- Пофарбований настій пролити через марлевий фільтр.
- З'єднати забарвлений і прозорий абсент.
- Розвести водою до бажаної міності і розфасувати по пляшках.
Коктейль Зелена фея: класичний склад з абсентом і 4 варіації напою →
Перед дегустацією абсент настоюють в підвалі або холодильнику не менше 15-20 днів для поліпшення органолептичних властивостей напою.
Зелена фея
Домашній абсент з самогону за даним рецептом технологічно не відрізняється від класичного варіанту. Пофарбувати при необхідності готовий напій можна не тільки сумішшю трав, але і за допомогою зеленого харчового барвника.
Склад
Самогон, 75-85% | 2,5 л |
екстракт полину | 200 мл |
листя свіжого анісу | 110 г |
Фенхель | 120г |
квіти ромашки | 60 г |
свіжа кінза | 60 г |
материнка | 60 г |
М'ята | 40 г |
Меліса | 40 г |
мускатний горіх | 20 г |
чебрець | 20 г |
Рецепт:
- Трави подрібнити.
- Підготовлену сировину скласти в скляну ємність, залити самогоном і герметично закрити.
- Витримати настоянку 2 тижні при кімнатній температурі.
- Готову настойку профільтрувати.
- Розбавити до міності близько 20% і перегнати, відбираючи голову і хвіст дистиляту.
- Перегін здійснюють на потужності Нижче середньої, щоб дистилят не лився, а капав.
- Готовий продукт розлити по пляшках і залишити на 10-15 днів для стабілізації смаку.
Після перегонки абсент повинен придбати смарагдовий колір. При недостатності забарвлення напій можна підфарбувати зеленим барвником або сумішшю з ісопу, полину і м'яти, керуючись способом з попереднього рецепта.
Муза поетів
Це один з найпростіших рецептів домашнього абсенту з перегонкою. Готовий напій має смарагдовий відтінок, але з часом освітлюється і стає жовтуватим.
Склад
Самогон | 1 л |
гіркий полин | 200 г |
Бадьян | 20 г |
Аніс | 50 г |
Фенхель | 50г |
свіжа лимонна м'ята | 15 г |
Для фарбування:
чебрець | 5 г |
свіжа меліса | 5 г |
звіробій | 5 г |
Рецепт:
- Скласти в скляну банку попередньо підготовлені спеції і трави.
- Залити самогон.
- Тару закрити і прибрати на 7-10 днів для настоювання.
- Профільтрувати отриману настойку, розбавити до міцності не більше 20%.
- Зробити перегонку на потужності Нижче середньої, знімаючи з дистиляту голову і хвіст.
- Ввести в напій чебрець, мелісу і звіробій, попередньо подрібнивши трави.
- Настоювати протягом 10 годин, потім профільтрувати напій.
- При бажанні розбавити абсент до потрібної міцності і розфасувати по пляшках для зберігання.
Коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →
До вживання абсент рекомендується витримати 5-10 днів для стабілізації смаку.
Український абсент: простий рецепт без перегонки
Такий рецепт абсенту з самогону підійде для тих, у кого немає самогонного апарату. Напій, зроблений швидким способом, має яскраво виражений і незвичайний смак.
Склад:
Самогон | 1 л |
гіркий полин | 400г |
дягель (насіння) | 50 г |
цукровий сироп | за смаком |
листя смородини (свіжі) | 30 шт. |
свіжа м'ята | 30 г |
свіжа меліса | 30 г |
Рецепт:
- Насіння дягелю і подрібнену полин покласти в скляну ємність і влити самогон.
- Прибрати на 14 днів настоюватися.
- Перелити настій через фільтр.
- Додати листя смородини, м'яту і мелісу, попередньо їх подрібнивши.
- Настоюйте абсент ще 7 днів у темному місці.
- Профільтрувати і додати в настоянку цукровий сироп за смаком.
Навіщо і як підпалюють абсент — поради новачкам →
Абсент без перегонки можна дегустувати відразу. Але краще залишити його ще на 2-3 дні для поліпшення смакових якостей.
Термін і правила зберігання домашнього абсенту
Термін зберігання домашнього абсенту – до 5 років. Щоб напій, пофарбований натуральними барвниками, довше зберіг свій колір, необхідно тримати його в пляшках з темного скла подалі від прямих сонячних променів. При недотриманні даної умови абсент може змінити відтінок і стати жовтим, коричневим або прозорим. Також при неправильному зберіганні в напої випадає осад.
Знаючи, як зробити абсент з самогону, в домашніх умовах можна приготувати незвичайний і смачний напій. Важлива умова виготовлення якісного алкоголю-правильно підібрати сировину і дотримати технологію. Не варто забувати і про те, що абсент буде містити туйон – галюциногенна речовина, тому вживати його слід в обмежених кількостях.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua