Абсент з самогону в домашніх умовах-готуємо легендарний напій в домашніх умовах

Абсент з самогону – міцний алкоголь, настояний на гіркому полину та інших ароматних травах і прянощах. Складнощів в приготуванні «зеленої феї» в домашніх умовах немає, якщо дотримуватися основних принципів. Рецепти абсенту розраховані на виробників різного рівня, як для початківців, так і для досвідчених винокурів.

абсент из самогона

Домашня настоянка, як і оригінальний напій, має трав'яний смак з гірким присмаком, смарагдово-зеленим відтінком і високими оборотами (70-86%).

Вибір та підготовка сировини

Щоб домашній абсент на самогоні придбав цікаву смакову гаму і не поступався оригіналу, слід правильно вибрати і підготувати сировину.

  1. Алкогольна основа. Для приготування абсенту в домашніх умовах рекомендується використовувати якісний зерновий самогон. При його відсутності допустимо взяти фруктовий або цукровий. Самогон не повинен мати неприємного сивушного запаху. Міцність вихідної сировини за класичною рецептурою - не менше 80%. Однак не заборонено використовувати і самогон 50-60%. Головне, щоб його міцність не була менше 45%.
  2. Гіркий полин бажано заготовити самостійно. Роблять це в липні-серпні, коли трава починає цвісти. Зріз від верхівки повинен бути не більше 25 см.потім полин розстеляють тонким шаром і просушують в добре провітрюваному приміщенні. Для абсенту знадобляться тільки висушені суцвіття і листя. При відсутності можливості самостійно заготовити сировину, сушену полин можна придбати в аптеці. Але перед застосуванням фабричний продукт доведеться перебрати для видалення великих шматків стебел.
  3. Аніс, фенхель, мелісу, ісопу та інші компоненти для абсенту можна придбати в аптечних мережах або на спеціальних ринках.

Не рекомендується використовувати трави, подрібнені в порошок. Через це домашній абсент не втратить смакових якостей, але стане каламутним і зовні не привабливим.

Рецепти домашнього абсенту з самогону

Більшість рецептів приготування абсенту в домашніх умовах з самогону припускають кілька етапів виробництва. У них входять такі процедури:

  1. Настоювання трав і полину на самогоні.
  2. Дистиляція.
  3. Фарбування алкогольного напою.
  4. Витримка (старіння) міцного напою для поліпшення смакових властивостей.

Є і «швидкі» варіанти виготовлення «зеленої феї» на самогоні, які не передбачають процедуру перегонки.

Абсент-особливості і види напою богеми, чому «Зелену фею» забороняють →

Увага: щоб уникнути негативного впливу абсенту на організм, не рекомендується вживати більше 50 мл напою в день.

Класичний рецепт абсенту

Цей рецепт максимально наближений до традиційної рецептури абсенту. До складу входить велика кількість прянощів і трав, за рахунок яких він виходить ароматним і корисним, якщо вживати в міру.

Склад для настоянки:

Самогон 1 л
полин гіркий 100г
Фенхель 60 г
насіння анісу 60 г
м'ята перцева (листя) 20 г
Меліса 20 г
Бадьян 20 г
чебрець 10 г
мускатний горіх 10 г
насіння кардамону 10 г
материнка 30г
квіти ромашки 30 г
коріандр в насінні 15 г

Для фарбування:

ісоп 10 г
полин (суцвіття) 2 г
Меліса 5 г

Рецепт:

  1. Підготовлені трави і прянощі скласти в ємність з герметичною кришкою, краще скляну.
  2. Залити вміст самогоном.
  3. Наполягати 2 тижні в темному місці.
  4. Щодня слід збовтувати настій.
  5. Після закінчення терміну настоювання, необхідно розбавити майбутній абсент водою до міності 17-20%.
  6. Перелити весь дистилят разом з травами і прянощами в куб самогонного апарату.
  7. На середньому вогні нагріти апарат і зменшити потужність нагріву, щоб на виході абсент не лився цівкою, а капав. Крім того дистилят повинен бути холодним.
  8. Перші 50 мл дистиляту (голови) потрібно відібрати. Його не можна вживати.
  9. Збір дистиляту продовжують до тих пір, поки його міцність не знизиться до 40%. Далі процес завершують.
  10. Отриманий абсент виходить золотистим або прозорим. Щоб отримати смарагдовий відтінок, напій необхідно пофарбувати.
  11. Поділити на 2 рівні частини дистилят. Одну прибрати в ємність і герметично закрити. У другу всипати подрібнений ісоп, суцвіття полину і мелісу.
  12. Закрити кришкою і ретельно струсити. Прибрати для настоювання на 48 годин. Періодично струшувати вміст.
  13. Пофарбований настій пролити через марлевий фільтр.
  14. З'єднати забарвлений і прозорий абсент.
  15. Розвести водою до бажаної міності і розфасувати по пляшках.

Коктейль Зелена фея: класичний склад з абсентом і 4 варіації напою →

Перед дегустацією абсент настоюють в підвалі або холодильнику не менше 15-20 днів для поліпшення органолептичних властивостей напою.

Зелена фея

Домашній абсент з самогону за даним рецептом технологічно не відрізняється від класичного варіанту. Пофарбувати при необхідності готовий напій можна не тільки сумішшю трав, але і за допомогою зеленого харчового барвника.

Склад

Самогон, 75-85% 2,5 л
екстракт полину 200 мл
листя свіжого анісу 110 г
Фенхель 120г
квіти ромашки 60 г
свіжа кінза 60 г
материнка 60 г
М'ята 40 г
Меліса 40 г
мускатний горіх 20 г
чебрець 20 г

Рецепт:

  1. Трави подрібнити.
  2. Підготовлену сировину скласти в скляну ємність, залити самогоном і герметично закрити.
  3. Витримати настоянку 2 тижні при кімнатній температурі.
  4. Готову настойку профільтрувати.
  5. Розбавити до міності близько 20% і перегнати, відбираючи голову і хвіст дистиляту.
  6. Перегін здійснюють на потужності Нижче середньої, щоб дистилят не лився, а капав.
  7. Готовий продукт розлити по пляшках і залишити на 10-15 днів для стабілізації смаку.

Після перегонки абсент повинен придбати смарагдовий колір. При недостатності забарвлення напій можна підфарбувати зеленим барвником або сумішшю з ісопу, полину і м'яти, керуючись способом з попереднього рецепта.

Муза поетів

Це один з найпростіших рецептів домашнього абсенту з перегонкою. Готовий напій має смарагдовий відтінок, але з часом освітлюється і стає жовтуватим.

Склад

Самогон 1 л
гіркий полин 200 г
Бадьян 20 г
Аніс 50 г
Фенхель 50г
свіжа лимонна м'ята 15 г

Для фарбування:

чебрець 5 г
свіжа меліса 5 г
звіробій 5 г

Рецепт:

  1. Скласти в скляну банку попередньо підготовлені спеції і трави.
  2. Залити самогон.
  3. Тару закрити і прибрати на 7-10 днів для настоювання.
  4. Профільтрувати отриману настойку, розбавити до міцності не більше 20%.
  5. Зробити перегонку на потужності Нижче середньої, знімаючи з дистиляту голову і хвіст.
  6. Ввести в напій чебрець, мелісу і звіробій, попередньо подрібнивши трави.
  7. Настоювати протягом 10 годин, потім профільтрувати напій.
  8. При бажанні розбавити абсент до потрібної міцності і розфасувати по пляшках для зберігання.

Коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →

До вживання абсент рекомендується витримати 5-10 днів для стабілізації смаку.

Український абсент: простий рецепт без перегонки

Такий рецепт абсенту з самогону підійде для тих, у кого немає самогонного апарату. Напій, зроблений швидким способом, має яскраво виражений і незвичайний смак.

Склад:

Самогон 1 л
гіркий полин 400г
дягель (насіння) 50 г
цукровий сироп за смаком
листя смородини (свіжі) 30 шт.
свіжа м'ята 30 г
свіжа меліса 30 г

Рецепт:

  1. Насіння дягелю і подрібнену полин покласти в скляну ємність і влити самогон.
  2. Прибрати на 14 днів настоюватися.
  3. Перелити настій через фільтр.
  4. Додати листя смородини, м'яту і мелісу, попередньо їх подрібнивши.
  5. Настоюйте абсент ще 7 днів у темному місці.
  6. Профільтрувати і додати в настоянку цукровий сироп за смаком.

Навіщо і як підпалюють абсент — поради новачкам →

Абсент без перегонки можна дегустувати відразу. Але краще залишити його ще на 2-3 дні для поліпшення смакових якостей.

Термін і правила зберігання домашнього абсенту

Термін зберігання домашнього абсенту – до 5 років. Щоб напій, пофарбований натуральними барвниками, довше зберіг свій колір, необхідно тримати його в пляшках з темного скла подалі від прямих сонячних променів. При недотриманні даної умови абсент може змінити відтінок і стати жовтим, коричневим або прозорим. Також при неправильному зберіганні в напої випадає осад.

Знаючи, як зробити абсент з самогону, в домашніх умовах можна приготувати незвичайний і смачний напій. Важлива умова виготовлення якісного алкоголю-правильно підібрати сировину і дотримати технологію. Не варто забувати і про те, що абсент буде містити туйон – галюциногенна речовина, тому вживати його слід в обмежених кількостях.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua