Абсент підпалюють з кінця XIX століття. Ритуал зародився у Франції, де нудьгуюча богема жадала видовищ і незвичайних вражень. А оскільки полинова горілка вважалася містичним напоєм, подавати її стали яскраво, з «вогником», кидаючи виклик суспільству. Алкоголь був міцним, горів добре, але смак страждав. Та й сам прийом підпалювання/гасіння не був продуманий до кінця.
Навіщо тоді підпалюють абсент досі, якщо ніякої практичної користі процес не несе? Справа в тому, що з часом методика змінилася. Це добре позначилося на смаку напою і зменшило шкоду від його вживання.
для чого підпалюють абсент
Існує три основні причини, за якими підпалюють абсент:
- Для зниження міцності. у абсенті близько 70% алкоголю (іноді 85% і навіть 89%). Не кожен здатний витримати таку міцність. У процесі Gorenje частина спирту випаровується, напій стає придатний для вживання в чистому вигляді.
- Для ефектності. Абсент горить дуже красиво, переливаючись відтінками синього. Відкритий вогонь заворожує і робить вживання напою незабутнім.
- Для поліпшення смакових якостей. за смаком абсент гіркий через входження до складу полину. Щоб пом'якшити різкість алкоголю, над ним підпалюють і розтоплюють шматочок рафінаду. Карамель стікає в келих і додає солодкість.
Для підпалювання використовують сірники або запальничку. Роблять все акуратно, подалі від пляшок з міцним спиртним. Горить абсент полум'ям синього кольору, яке добре видно в напівтемряві.
методи запалення абсенту
Щоб палаючий абсент виглядав видовищно, потрібно володіти технікою підпалювання. Слід заздалегідь запастися спеціальним келихом з особливого міцного скла і металевою ложечкою витягнутої форми з отворами, через які буде стікати розтоплений цукор. Детальніше про келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →
Якщо немає такої лопатки, можна використовувати звичайну вилку. Виглядає вона не так красиво, але функції виконує справно.
Подаючи абсент, потрібно з'ясувати, в якому стилі гість бажає його отримати. Існує багато різних способів підпалити абсент, ми розповімо про найпопулярніші.
Чеська
В даному випадку підпалюють не absinthe, а просочений в алкоголі шматочок рафінаду. Діють так:
- Цукор змочують абсентом і встановлюють на лопатку над келихом.
- Підпалюють сірниками або запальничкою.
- Рафінад плавиться і капає в склянку.
- Потім в спиртне додають частину крижаної води або соку і пропонують гостям.
Чеська сувора
У цьому способі абсент з цукром підпалюють, як в попередньому. Але процедура більш довга і багатоступенева.
- Просочений абсентом шматочок рафінаду кладуть на ложку поверх склянки, підпалюють.
- Процес Gorenje повторюють кілька разів, поки весь цукор не розчиниться.
- Абсент п'ють дрібними ковтками.
Чеський кристал
Найпростіший спосіб, який легко повторити на власній кухні.
- У чарку наливають нерозбавлений абсент.
- Алкоголь підпалюють.
- Через кілька секунд полум'я задуває.
- П'ють шот залпом.
Український варіант
Цей метод повністю копіює подачу самбуки . Тут абсент підпалюють для того, щоб він виділив алкогольні пари, які потрібно вдихнути. Для правильної подачі знадобляться дві склянки, соломинка і серветка.
- У перший стакан наливають абсент, розведений цукровим сиропом, і підпалюють його.
- Чекають 15 секунд.
- Накривають другим келихом і швидко переливають в нього.
- На перший стакан накидають паперову серветку, протикають трубочкою.
- Алкоголь випивають залпом і відразу вдихають пари через соломинку.
Кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →
Барний
Нагадує чеський варіант, але в цьому випадку горить абсент, а не цукор.
- У келих на дві третини наливають алкоголь.
- Підпалюють його.
- На край келиха встановлюють ложку з рафінадом.
- Коли цукор розтопиться, лопатку прибирають, вогонь гасять.
- П'ють через трубочку.
Сувора фея
Дуже жорсткий спосіб, який під силу тільки справжнім поціновувачам «зеленої феї».
- У склянку наливають 50-70 мл чистого абсенту.
- Зверху кладуть ложку з цукром, який просочений алкоголем. Підпалюють його.
- Як тільки рафінад починає плавитися, вогонь гасять.
- Цукор кладуть у рот і жують, не ковтаючи.
- Запивають спиртним.
Цитрусові
Головним інгредієнтом у цьому випадку є апельсин або лимон.
- Абсент (50-70 мл) наливають у склянку.
- З цитрусової часточки знімають плівку.
- Цукор змочують в алкоголі, обвалюють в кориці і поміщають над келихом.
- Напій підпалюють.
- Щипцями беруть часточку апельсина і тримають над вогнем. Сік і цукор повинні стікати в напій.
- Спиртне гасять, дають охолонути і випивають. Закушують шматочком цукру з корицею.
Красивий
Метод відрізняється оригінальністю і ефектною подачею.
- Абсент (45 мл) і гренадин (5 мл) наливають в стопку-шот.
- Суміш підпалюють і тут же разом з чаркою поміщають в келих з шампанським.
- Перемішують трубочкою до однорідного кольору.
- П'ють повільно, через трубочку.
Правила вживання палаючого абсенту
Мало навчитися правильно підпалювати абсент, потрібно пристосуватися його пити. Ось кілька правил вживання палаючого абсенту:
- Не варто випивати порцію напою з вогнем частіше, ніж раз на півгодини. Більш активне вживання призведе до сильного похмільного синдрому;
- Підпалювати потрібно тільки справжній абсент. Визначити його можна при змішуванні з водою-напій побіліє;
- Палаючий абсент вживають до їжі. Як правило, без закуски. Але якщо він є основним напоєм, подають гіркий шоколад, цитрусові та морепродукти.
Алкоголь добре поєднується з водою, газованими напоями та солодкими сиропами. При змішуванні полинової горілки з менш міцним спиртним виходять цікаві коктейлі. Детальніше про коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →
При підпалюванні абсенту слід дотримуватися правил пожежної безпеки. Для палаючих коктейлів потрібно підбирати товстостінну посуд з міцним дном. Підпалювати алкоголь краще спочатку в ложці і тільки потім виливати в келих. І звичайно, не можна тримати палаючий абсент поруч з волоссям.
Якщо ви не в змозі контролювати вечірку, від ідеї підпалювати на ній абсент краще відмовитися.
Яким способом пити абсент — класичним або з вогнем — кожен вирішує сам. Головне-налаштуватися на відпочинок і не зловживати. При правильній подачі палаючий абсент може стати родзинкою вечірки.
Автор: Оксана Колодкіна,
спеціально для byhaem.in.ua