Навіщо і як правильно підпалювати абсент-поради новачкам

Абсент підпалюють з кінця XIX століття. Ритуал зародився у Франції, де нудьгуюча богема жадала видовищ і незвичайних вражень. А оскільки полинова горілка вважалася містичним напоєм, подавати її стали яскраво, з «вогником», кидаючи виклик суспільству. Алкоголь був міцним, горів добре, але смак страждав.  Та й сам прийом підпалювання/гасіння не був продуманий до кінця.

зачем и как поджигать абсент

Навіщо тоді підпалюють абсент досі, якщо ніякої практичної користі процес не несе? Справа в тому, що з часом методика змінилася. Це добре позначилося на смаку напою і зменшило шкоду від його вживання.

для чого підпалюють абсент

Існує три основні причини, за якими підпалюють абсент:

  1. Для зниження міцності. у абсенті близько 70% алкоголю (іноді 85% і навіть 89%). Не кожен здатний витримати таку міцність. У процесі Gorenje частина спирту випаровується, напій стає придатний для вживання в чистому вигляді.
  2. Для ефектності. Абсент горить дуже красиво, переливаючись відтінками синього. Відкритий вогонь заворожує і робить вживання напою незабутнім.
  3. Для поліпшення смакових якостей. за смаком абсент гіркий через входження до складу полину. Щоб пом'якшити різкість алкоголю, над ним підпалюють і розтоплюють шматочок рафінаду. Карамель стікає в келих і додає солодкість.

Для підпалювання використовують сірники або запальничку. Роблять все акуратно, подалі від пляшок з міцним спиртним. Горить абсент полум'ям синього кольору, яке добре видно в напівтемряві.

методи запалення абсенту

Щоб палаючий абсент виглядав видовищно, потрібно володіти технікою підпалювання. Слід заздалегідь запастися спеціальним келихом з особливого міцного скла і металевою ложечкою витягнутої форми з отворами, через які буде стікати розтоплений цукор. Детальніше про келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →

Якщо немає такої лопатки, можна використовувати звичайну вилку. Виглядає вона не так красиво, але функції виконує справно.

Подаючи абсент, потрібно з'ясувати, в якому стилі гість бажає його отримати. Існує багато різних способів підпалити абсент, ми розповімо про найпопулярніші.

Чеська

В даному випадку підпалюють не absinthe, а просочений в алкоголі шматочок рафінаду. Діють так:

  1. Цукор змочують абсентом і встановлюють на лопатку над келихом.
  2. Підпалюють сірниками або запальничкою.
  3. Рафінад плавиться і капає в склянку.
  4. Потім в спиртне додають частину крижаної води або соку і пропонують гостям.

Чеська сувора

У цьому способі абсент з цукром підпалюють, як в попередньому. Але процедура більш довга і багатоступенева.

  1. Просочений абсентом шматочок рафінаду кладуть на ложку поверх склянки, підпалюють.
  2. Процес Gorenje повторюють кілька разів, поки весь цукор не розчиниться.
  3. Абсент п'ють дрібними ковтками.

Чеський кристал

Найпростіший спосіб, який легко повторити на власній кухні.

  1. У чарку наливають нерозбавлений абсент.
  2. Алкоголь підпалюють.
  3. Через кілька секунд полум'я задуває.
  4. П'ють шот залпом.

Український варіант

Цей метод повністю копіює подачу самбуки . Тут абсент підпалюють для того, щоб він виділив алкогольні пари, які потрібно вдихнути. Для правильної подачі знадобляться дві склянки, соломинка і серветка.

  1. У перший стакан наливають абсент, розведений цукровим сиропом, і підпалюють його.
  2. Чекають 15 секунд.
  3. Накривають другим келихом і швидко переливають в нього.
  4. На перший стакан накидають паперову серветку, протикають трубочкою.
  5. Алкоголь випивають залпом і відразу вдихають пари через соломинку.

Кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →

Барний


Нагадує чеський варіант, але в цьому випадку горить абсент, а не цукор.

  1. У келих на дві третини наливають алкоголь.
  2. Підпалюють його.
  3. На край келиха встановлюють ложку з рафінадом.
  4. Коли цукор розтопиться, лопатку прибирають, вогонь гасять.
  5. П'ють через трубочку.

Сувора фея

Дуже жорсткий спосіб, який під силу тільки справжнім поціновувачам «зеленої феї».

  1. У склянку наливають 50-70 мл чистого абсенту.
  2. Зверху кладуть ложку з цукром, який просочений алкоголем. Підпалюють його.
  3. Як тільки рафінад починає плавитися, вогонь гасять.
  4. Цукор кладуть у рот і жують, не ковтаючи.
  5. Запивають спиртним.

Цитрусові

Головним інгредієнтом у цьому випадку є апельсин або лимон.

  1. Абсент (50-70 мл) наливають у склянку.
  2. З цитрусової часточки знімають плівку.
  3. Цукор змочують в алкоголі, обвалюють в кориці і поміщають над келихом.
  4. Напій підпалюють.
  5. Щипцями беруть часточку апельсина і тримають над вогнем. Сік і цукор повинні стікати в напій.
  6. Спиртне гасять, дають охолонути і випивають. Закушують шматочком цукру з корицею.

Красивий

Метод відрізняється оригінальністю і ефектною подачею.

  1. Абсент (45 мл) і гренадин (5 мл) наливають в стопку-шот.
  2. Суміш підпалюють і тут же разом з чаркою поміщають в келих з шампанським.
  3. Перемішують трубочкою до однорідного кольору.
  4. П'ють повільно, через трубочку.

Правила вживання палаючого абсенту

Мало навчитися правильно підпалювати абсент, потрібно пристосуватися його пити. Ось кілька правил вживання палаючого абсенту:

  • Не варто випивати порцію напою з вогнем частіше, ніж раз на півгодини. Більш активне вживання призведе до сильного похмільного синдрому;
  • Підпалювати потрібно тільки справжній абсент. Визначити його можна при змішуванні з водою-напій побіліє;
  • Палаючий абсент вживають до їжі. Як правило, без закуски. Але якщо він є основним напоєм, подають гіркий шоколад, цитрусові та морепродукти.

Алкоголь добре поєднується з водою, газованими напоями та солодкими сиропами. При змішуванні полинової горілки з менш міцним спиртним виходять цікаві коктейлі. Детальніше про коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →

При підпалюванні абсенту слід дотримуватися правил пожежної безпеки. Для палаючих коктейлів потрібно підбирати товстостінну посуд з міцним дном. Підпалювати алкоголь краще спочатку в ложці і тільки потім виливати в келих. І звичайно, не можна тримати палаючий абсент поруч з волоссям.

Якщо ви не в змозі контролювати вечірку, від ідеї підпалювати на ній абсент краще відмовитися.

Яким способом пити абсент — класичним або з вогнем — кожен вирішує сам. Головне-налаштуватися на відпочинок і не зловживати. При правильній подачі палаючий абсент може стати родзинкою вечірки.

Автор: Оксана Колодкіна,
спеціально для byhaem.in.ua