Віскі Баллантайнс (Ballantine's) — це відмінний привід зав'язати знайомство з якісним алкоголем. Марка відноситься до купажованих сортів, до складу напою входять ячмінні солодові і зернові спирти, які надають алкоголю легку димність і медову солодкість, що відчуваються в довгому післясмаку.
Розливають віскі Баллантайнс в пляшки з гербом на етикетці. Геральдика-це відсилання до процесу виробництва. Чотири стихії-алегоричні символи ключових елементів перегонки шотландського віскі. Вода-чистота і свіжість місцевих джерел, з яких береться вода для браги. Земля-сніп стиглого ячменю, готовий для солодування. Вогонь-нагрівання сусла в мідному котлі. Повітря-дихання віскі, що визріває в дубових бочках.
- Історія бренду та нагороди
- Особливості виробництва та склад
- Дегустаційні особливості напою і його міцність
- Різновиди
- Ballantines Finest
- Ballantine’s Brasil Lime
- Ballantine’s Barrel Smooth
- Ballantine’s 12 Year Old
- Ballantine’s 17 Year Old
- Ballantine’s 21 Year Old
- Ballantine’s 30 Year Old
- Ballantine’s Limited
- Вартість
- Як відрізнити оригінал від фальсифікату
- Правила вживання
- Відеоогляд і дегустація віскі Баллантайнс (Ballantine's)
- Відгуки
Історія бренду та нагороди
Бренд Ballantine's, створений в 1869 році, - гордість Шотландії. Винокурня Джордж Балантайн і сини була заснована нащадком місцевого фермера. Перші скотчі Джордж створював сам, і дуже скоро купажовані віскі отримали популярність по всій окрузі. Магазини в Единбурзі та Глазго процвітали.
У 1891 році, після смерті засновника, компанія перейшла до його синів, яким вдалося стати провідними постачальниками королівського двору. У 1938 році винокурня була удостоєна геральдичного герба.
Цікавий факт: в про часи сухого закону віскі стали розливати в плоскі прямокутні пляшки, щоб джентльменам було зручніше ховати спиртне в портфелях.
Бренд, який здобув світову популярність, кілька разів змінював власників. В середині XX століття господарі фірми відмовилися від конкуренції на ринку Британії, переключивши увагу на Південну Європу, Південно-Східну Азію і Латинську Америку. З 2005 року бренд Ballantine's — власність французького алкогольного концерну Перно Рікар.
Марка Finest і віскі 17-річної витримки взяли Золото від»Біблії віскі 2014". Віскі Ballantines-лауреат International Wine amp; Spirit Competition 2013. Преміальні скотчі удостоювалися золота на виноробному конкурсі Scotch Whisky Masters в 2013, 2014 і 2015 рр.з 2005 року скотчі компанії отримали понад 150 нагород.
Особливості виробництва та склад
Купажований віскі Ballantines виробляють з кращих солодових і ЗЕРНОВИХ спиртів, які витримують в бочках з білого дуба від 3 до 40 років. Підібрати ідеальний букет зовсім непросто. У купажі Баллантайнс входять більше 50 спиртів з шотландських винокурень, взятих в різних пропорціях. Мікс повинен володіти гармонійним і завершеним смаком, бути ненудним.
За традицією солодовий ячмінь — основний інгредієнт шотландського віскі. Отримувати односолодовий спирт наступним чином:
- Зріле ячмінне зерно просушують в сонячному, добре провітрюваному приміщенні, потім заливають чистою водою з місцевих природних джерел і залишають для осолажіванія, періодично змінюючи воду.
- У ячмені активується фермент, який розщеплює крохмаль до простих цукрів. Пророщене ячмінне зерно зневоднюють димом болотного торфу, завдяки чому багато сортів Баллантайнс відрізняються легкою димністю в смаку і ароматі.
- Отриманий солод розмелюють в борошно, змішують з водою, додають дріжджі.
- Потім брага міцністю 5-8% надходить в мідні котли для подвійної перегонки. В результаті виходить чистий солодовий спирт, який після дозрівання перетвориться на віскі.
Спочатку в дубових бочках змішують спирти з солодового ячменю, потім додають Зернові. Останні отримують шляхом перегонки продуктів ферментації пшениці, кукурудзи або жита. Мікс залишають для витримки. Деревина дуба, як фільтр, поглинає домішки, наповнюючи віскі деревним ароматом і танинами. Дозріваючи, напій набуває характерний колір, м'якість і глибину смаку.
Цікавий факт: коли на винних складах накопичилося понад 20 000 галонів різних спиртів, виробники віскі Баллантайнс спробували збільшити термін витримки. Віддалений за часом, але досконалий за якістю результат експерименту — скотч 12-річної витримки був представлений в 1964 році. Преміальний напій моментально став мегапопулярним. Так народилася лінійка витриманих сортів.
Дегустаційні особливості напою і його міцність
Міцність і органолептика віскі Ballantines залежать від виду. Колір напоїв варіює від світло-золотистого до відтінку старого золота. Міцність становить 35, 40 і 43%. Калорійність скотчей - 69 ккал на 100 мл.
Дегустаційні особливості окремих скотчей залежать від спиртів, що входять в купаж. Ніжні димні ноти, квіткові і фруктові мотиви, характерні для сортів лінійки Баллантайнс — це заслуга фірмових спиртів винокурних заводів Speyside, Miltonduff, Glenburgie. Компанія ревно стежить за тим, щоб всі її продукти мали унікальні особливості, зберігаючи при цьому прихильність традиційному смаку.
Різновиди
Поєднання, отримані з 50 видів солодового спирту і 4 видів зернового, не змінюються десятиліттями, а їх склад тримається в секреті. Відомо лише, що в купажі входять унікальні шотландські солодові спирти Північного нагір'я.
На ринку України представлені кілька видів віскі Ballantines.
Ballantines Finest
Це традиційний купажований віскі трирічної витримки за рецептом 1910 року, створений в пам'ять про Джорджа Баллантайна. Композицію складають солодові і зернові спирти з чотирьох містечок Шотландії м'який з тонким ароматом вересу і легкої димністю. У смаку переважають вершково-шоколадні мотиви, червоні яблука і ванільні тони. Квіткове післясмак ненудне, з пряними акордами. Колір-світло-золотистий. Міцність - 40%.
Ballantine’s Brasil Lime
В смаку Баллантайнс лайм можна вловити цитрусову свіжість і ваніль. У дубові бочки, в яких віскі дозріває три роки, додають муслінові мішечки з цедрою бразильського лайма. Спирт, що ввібрав ефірні масла, доповнюють іншими сортами шотландських віскі. Купаж створювали для Південної Америки, але оригінальний скотч швидко придбав світову популярність. Колір-темно-золотистий. міцність-35%.
Ballantine’s Barrel Smooth
Баллантайнс барель Смуф — відрізняється особливою м'якістю, легкої димністю, пряними і карамельно-ванільними тонами в смаку і ароматі. Колір-золотистий. Міцність - 40%.
Ballantine’s 12 Year Old
Відрізняється гармонійним ароматом, в якому відчувається вершково-Медова солодкість, ваніль і терпкі дубові відтінки. Смак вершковий з акордами кави латте і екзотичними прянощами. Довгий, солонуватий післясмак зігріває і радує різноманіттям акцентів. Композицію купажу формують оригінальні солодові віскі винокурень Мілтондафф і Гленбуржі, а також спирти з 50 інших шотландських виноробень. Колір-золотистий. Міцність-40%.
Ballantine’s 17 Year Old
Це купажований витриманий віскі виготовлений за рецептом 1930 року. Основа купажу-віскі Мілтондафф, в димному ароматі якого чути фруктові мотиви, що гармоніюють з нотами латте. У вершковому смаку з'являються ваніль, липовий мед, пряна лакриця. Колір-золотистий, насичений. Міцність-43%.
Ballantine’s 21 Year Old
Відрізняється пряним яблучним ароматом з квітковими нотами. У смаку-відтінки меду, зефірної лакриці, родзинок. Основа композиції-спирти з винокурень Мілтондафф і Гленбуржі, велика частина яких дозріває в дубових діжках з-під хересу. Колір-червоне золото. Міцність-43%.
Ballantine’s 30 Year Old
Це витриманий скотч, який досяг зрілості і відрізняється яскравим ароматом. Багато віскі в складі купажу — справжні раритети, оскільки облагороджені солодовими дистилятами нині закритих винокурень. У смаку можна розкуштувати вершкові, квіткові і медові тони, відтінки хересу, прянощів, солоної карамелі, ванілі і стиглих фруктів. Колір-старе золото. Міцність-43%.
Ballantine’s Limited
Букет Баллантайнс Limited розкривається насиченим ароматом грушевого сиропу і фруктової випічки з відтінками кориці і імбиру. У смаку чути вершкові ноти, лакричні тони і освіжаюча гвоздика. У складі купажу рідкісні, облагороджені сорокарічною витримкою, солодові та зернові дистиляти. Колір-темно-золотий. Міцність-43%.
Вартість
Популярний скотч Finest, найстаріший в лінійці Ballantine’s, відноситься до нижнього цінового сегменту бренду. Діапазон цін бутлі 0,7 л в різних магазинах становить від 425 до 970 грн.
Скотчі Ballantine's 12 і 17-річної витримки — це середній ціновий сегмент. Ціна за 0,7 л - від 1450 до 2500 грн.
Ballantine's 21 і 30 Year Old належать до верхнього цінового сегменту. Ціна за 0,7 л - від 4700 до 20500 грн.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату
Найчастіше предметом підробки стає популярний Finest, але це не означає, що, купуючи Ballantine's 12 або 30-річної витримки, ви застраховані від фальсифікату. Підроблений алкоголь зустрічається у всіх цінових сегментах.
Як відрізнити підробку віскі Баллантайнс від оригіналу:
- Зверніть увагу на штрих-код, який починається з 50.
- Написи і малюнки на етикетці повинні бути чіткими і яскравими; про підробку свідчать сліди клею, нерівне розташування, орфографічні помилки.
- На акцизній марці назва, голограма і штрих код повинні легко читатися, а сам акциз ніде не повинен відставати від скла і пробки.
- На дні пляшки і на стінках є чітка гравірування BALLANTINE'S, на кожній пляшці — латинський напис: Amicus Humani Generis.
- У центрі металевої гвинтової щільно закрученої кришки — логотип В, обрамлений написом: «ДЖОРДЖ БАЛЛАНТАЙН і син ЛТД. ДАМБАРТОН, ШОТЛАНДІЯ"»
Якщо струсити пляшку з якісним скотчем, ви побачите, як формуються і плавно зникають, поступово зменшуючись в розмірах, бульбашки повітря. Завдяки маслянистої консистенції через присутніх ефірних масел, справжній скотч буде повільно стікати по склу, крапля ж підробленого спирту виконає аналогічний шлях за лічені секунди.
Правила вживання
Цінителі вважають, що пити віскі потрібно чистим, закушувати не можна. Якісний BALLANTINE ’ s трирічної витримки подають як аперитив без льоду і закуски. Лід тане і поступово розбавляє скотч, змінюючи його смак. Краще використовувати замість льоду спеціальні камені для віскі.
У купажований скотч Баллантайнс низької якості допустимо додавати лід, змішувати алкоголь з колою, готувати інші коктейлі. коктейлі з віскі, які можна приготувати вдома — Топ-20 простих рецептів →
Віскі Баллантайнс більш тривалої витримки правильно пити чистим і тільки після основного блюда — це традиційний дижестив. Подають його в роксах , наповнених не більше ніж на третину. Температура напою-17-18 ° С.
Оскільки віскі — напій міцний, то незважаючи на рекомендації пити його в чистому вигляді, більшість все-таки вважають за краще закушувати. Оптимальною закускою для скотча є:
- Гіркий шоколад без добавок;
- Яблука, груші;
- Твердий витриманий сир або м'які ароматні сири з пліснявою;
- Стейк, підсмажений на грилі.
Відеоогляд і дегустація віскі Баллантайнс (Ballantine's)
Відгуки
Віскі Баллантайнс користується високим попитом на всіх континентах. Якщо ви ще не знайомі з цим брендом, то прочитайте відгуки, які залишили покупці на різних платформах:
В'ячеслав, м. Подольськ
«Ballantine’s Finest — найкращий димчастий скотч, який я коли-небудь пробував. Приємно здивували м'який смак і свіже небанальне післясмак. Також хочу відзначити демократичну ціну якісного шотландського віскі»
Ольга, м. Кіров
«ніколи в житті не пила віскі. Була переконана, що не зможу проковтнути і ковтка міцного скотчу. Однак шотландський Ballantine's 12-річної витримки мені сподобався. Золотистий віскі з лаймово-ванільними тонами і вершково - медової солодкістю в смаку, пити легко і приємно. У повільно згасаючому послевкусии проявляються солодкі ноти лайма. Дуже непогано, коли є настрій посидіти в компанії милих людей».
Максим, г. Кімри
«всім рекомендую віскі Ballantine's Brasil. Приємно пити, вранці не буде похмілля, навіть якщо трохи захопитеся».
Баллантайнс — найбільш продаваний віскі в Європі і другий бренд з продажу в світі. Лінійки Ballantines Finest і Brasil відрізняються високою якістю і демократичною ціною в порівнянні з конкурентами. Витримані сорти за ціною ближче до преміального цінового сегменту, але за якістю коштують кожного витраченої гривні.
Автор: Ріна Ратова,
спеціально для byhaem.in.ua