Коньяк Арарат (АрАрАт) – це один з кращих брендів Єреванського заводу, який відомий в більш ніж 40 країнах світу. Близько половини всієї продукції експортується в Україну та Росію.
Цей коньяк відрізняється складним смаком, в якому благородно поєднуються ягідно-фруктові нотки з горіхово-апельсиновим шлейфом. Його впізнаваний смак і аромат зробили його обов'язковим атрибутом багатьох поколінь вже більше 100 років.
Історія бренду
Історія бренду починається з 1887 року, коли купець Нерсес Таїрян побудував перший вино-коньячний завод, використовуючи класичну французьку технологію викурки спиртів. Його виробництво вже тоді відрізнялося дворазовою перегонкою і спеціальним приміщенням для витримки. У той час інші вірменські компанії мали більш скромні можливості.
У 1899 році компанію придбав промисловець Микола Шустов, і саме цей період став другим етапом розвитку коньяків Вірменії. На початку XX століття продукція носила назву " Шустов і сини» і поставлялася до імператорського двору. Коньяк Арарат завоював Гран-прі серед коньяків світу у Франції, що свідчило про його найвищу якість.
У 1920 році компанія перейшла у власність Єреванського Коньячного заводу, оснащеного найбільш сучасним обладнанням. На цьому заводі досі виробляють легендарний коньяк з різним терміном витримки.
Арарат 5 зірок відноситься до лінійки кращих брендів Єреванського заводу і продається в більш ніж 40 країнах світу. Більше половини обсягу, що випускається експортується в Україну та Росію. Цей коньяк вважається обов'язковим атрибутом багатьох поколінь вже більше 100 років.
Склад і особливості виробництва
До складу коньяку Арарат 5 зірок входить місцевий виноград декількох сортів: Гарандамак, Бананц, Воскеат, Чілар, Кахет. Якість продукції заводу обумовлено підвищеним контролем фахівців за всіма стадіями виробництва.
Процес виробництва коньяку починається з ручного збору винограду, який здійснюється окремо для кожного сорту. Поетапне виготовлення коньяку Арарат включає в себе:
- Віджимання. Зібраний виноград поміщають в преси. Під час цього процесу кісточки залишаються цілими.
- Бродіння. Етап триває близько 10 днів при постійній температурі 25 °C, що дозволяє отримати сухе біле вино з вмістом спирту від 12° до 14°.
- Дистиляція. це наступний етап, на якому виходить трехфракционный спирт. Для подальшої роботи буде потрібно середня партія.
- Витримка. відбувається в дубових діжках і для коньяку Арарат 5 тривалість її становить не менше 5 років.
- Купаж. У процесі бере участь фільтрована вода з джерела Катнахпюр. Крім того, на цьому етапі додають цукровий колер і сиропи. Після цього вже готовий напій обробляють холодними температурами і проводять два рази процес фільтрації.
- Розлив. Перед розливом ємність промивають витриманими коньячними спиртами, а потім в пляшку заливають продукт.
Важливо! Подають вірменський коньяк Арарат 5 зірок в охолодженому до 20°з варіанті. Саме така температура дозволяє найкращим чином розкритися складній картині смаків і, разом з тим, усуває нотки спиртузності.
Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
Коньяк Арарат 5 зірок характеризується складним смаком, в якому благородно поєднуються ягідно-фруктові нотки з горіхово-апельсиновим шлейфом. Його рекомендується пити маленькими ковтками, щоб відчути всю глибину і багатство смаку. Якщо спиртне здається занадто міцним, можна додати лід, воду, колу або приготувати складний коктейль, хоча фахівці проти різних доповнень.
Коктейлі з коньяком: 15 рецептів для домашнього виготовлення →
Дегустаційні особливості коньяку Арарат:
- Аромат сливовий, благородно поєднується з нотами сухофруктів, персика і шоколаду.
- Смак інтенсивний, з переважанням чорної смородини і солодкуватою м'якістю.
- Колір класичний Бурштиновий з золотистим відтінком.
- Міцність — 40%.
- Калорійність — 236 ккал на 100 г продукції.
Щоб насолодитися всіма тонами смаку коньяку Арарат 5, необхідно правильно підібрати закуски. Нижче представлені кращі варіанти гастрономічного супроводу:
- Дичина;
- М'ясо, приготоване на грилі;
- Сир твердих сортів;
- Лосось копчений;
- Чорний шоколад.
Не варто подавати вірменський коньяк з цитрусовими закусками, так як це може перебити його специфічний смак. з чим і як правильно пити коньяк — прості правила від фахівця →
Цікаво: благородний алкоголь можна зберігати в пляшці кілька десятиліть, при цьому його смак і аромат стають більш насиченими і глибокими.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату
Щоб уникнути розчарування при покупці коньяку і захистити себе від придбання фальсифікату, важливо звернути увагу на кілька моментів:
- Купуйте коньяк тільки в перевірених магазинах, які дорожать своєю репутацією і спеціалізуються на продажу алкоголю;
- Пакувальна коробка повинна бути з твердого картону з рельєфними написами;
- Пробкова кришка повинна мати рельєфне тиснення;
- Наклейки на пляшці повинні бути рівними, без патьоків клею;
- Зверніть увагу на наявність акцизної марки з голограмою і фольгою, що містить всю необхідну інформацію;
- На пляшці повинна бути вказана дата випуску продукції;
- Коньяк повинен мати приємний і природний смак, без характерної штучності. Також слід звертати увагу на наявність спирту — він не повинен відчуватися. У хорошого коньяку тривалий післясмак.
Крім того, для впевненості в справжності продукту можна перевірити його за спеціальними базами даних, доступним на офіційних сайтах виробників.
Рейтинг Вірменських коньяків-13 найкращих, які варто спробувати →
Вартість коньяку Арарат 5 зірок
Коньяк Арарат 5 — більш витриманий і насичений напій, в порівнянні з Арарат 3 зірки, але різниця у вартості не є значною.
За пляшку вірменського коньяку Арарат 5 об'ємом 0,5 літра доведеться заплатити близько 600 грн., що відповідає середній ціновій категорії для цього сегмента алкогольних напоїв. Арарат 3 зірки обійдеться в 450-500 грн. за ту ж ємність.
Відгуки
Продукція Єреванського винного заводу знайома і улюблена багатьма. Розглянемо, які відгуки на коньяк Арарат 5 зірок залишають цінителі цього напою.
Михайло
Багато хто хвалить коньяк Арарат 5. Вирішив перевірити сам, наскільки хороший цей коньяк. Перед цим був досвід дегустації Арарату 3 зірки. Можу сказати точно, що коньяк 5-річної витримки краще на смак і аромат. Коли його п'єш, то немає смаку спирту.
Маргарита
Я більше віддаю перевагу вірменські коньяки, ніж Дагестанські. Арарат 5 зірок підтвердив свій статус. Звичайно, є і більш витриманий алкоголь. Для мене коньяк 5 зірок здається досить міцним і терпким. Тому я його вживаю з льодом і свіжовичавленим апельсиновим або лимонним соком.
Сергій
Ми часто купуємо Арарат 5 для домашніх свят, незважаючи на те, що зараз багато витриманих міцних напоїв інших виробників. Це перевірений коньяк. Його смак і аромат мені до душі вже довгі роки. Для мене важливий якісний алкоголь. Арарат 5 зірок – найбільш шанований мною коньяк.
Коньяк Арарат 5 зірок можна назвати одним з кращих представників вірменської коньячної культури. Він користується заслуженою популярністю в багатьох країнах світу завдяки своїм високим якісним характеристикам і неповторному смаку. Це напій, який не просто п'ють, а насолоджуються ним, перебуваючи в приємній компанії або наодинці з собою.
Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua