Коньяк з горілки: рецепти домашнього виготовлення

Коньяк з горілки – відмінний варіант для цінителів смачного і якісного домашнього алкоголю. Історія цього напою почалася ще 150 років тому. Саме тоді з'явилися перші записи рецептів імітації благородного французького алкоголю в куховарських книгах.

коньяк на водке

Справжній французький напій готується довго. Технологія передбачає використання виноградного дистиляту і тривале настоювання його в дубових бочках. Імітація з горілки-спрощений варіант якісного алкоголю, що нагадує справжній бренді.

Характеристики домашнього коньяку

Коньяк з горілки в домашніх умовах за зовнішнім виглядом, кольором, смаковими характеристиками і ароматом схожий на оригінальний напій, який виробляється в промислових умовах.

У домашнього напою колір бурштиновий або коричневий, прозорий і без осаду. Аромат яскраво виражений, частіше пряний з нотками деревини (якщо для настоювання використовується кора дуба) і може відрізнятися в залежності від компонентів.

Домашній коньяк з горілки, зроблений на власній кухні, правильніше називати бренді або настоянкою. Адже дотримати всі нюанси виробництва справжнього французького напою вдома неможливо.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Щоб коньяк з горілки в домашніх умовах був смачним і максимально схожим на оригінальний алкоголь французького походження, потрібно правильно вибрати і підготувати продукти:

  • Алкоголь . Для виготовлення домашнього коньяку потрібно хороша якісна горілка.
  • Дубові чіпси, тріска або кора . Перевагу варто віддати деревній стружці, але допустимо використовувати для настоювання напою і подрібнену кору дуба з аптеки. Сировина слід замочити в окропі, промити і дати йому обсохнути. Таким способом з кори виходить частина дубильних речовин. У надлишку вони тільки зіпсують смак імітації, зробивши її гіркою.
  • Чай або кава використовуються в деяких рецептах замість дубової кори . Краще вибирати крупнолистовий чай. А кава тільки натуральний і свіжозмелений.
  • Підсолоджувач . Для цих цілей беруть звичайний цукор або мед. Якості останнього продукту потрібно приділити особливу увагу. Підійде натуральний квітковий мед. Зацукрований продукт слід попередньо розтопити на водяній бані.
  • Трави та спеції . Їх наявність залежить від конкретного рецепта.

Велике значення в приготуванні імітації грає час витримки. Не варто квапити події і завчасно відкорковувати настоянку. Для швидкого результату краще використовувати рецепти швидкого приготування бренді.

Рецепти коньяку на горілці

Достаток рецептів домашнього коньяку з горілки представлено простими і складними варіантами. Вивчивши технологію один раз, винороб з легкістю може імпровізувати при виготовленні напою, створюючи новий смаковий букет алкоголю.

Традиційний

коньяк на водке
Саморобний коньяк за класичною рецептурою

В ідеалі для цього рецепта знадобляться сушені гілки молодого дуба. Як альтернативу допускається використовувати і дубову кору. Домогтися бурштинового відтінку в цьому рецепті допоможе палений цукор.

Склад :

  • 1 л горілки;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. дубової кори;
  • 1 г ваніліну.

Технологія виготовлення домашнього коньяку:

  1. Горілку залити в скляну тару з герметичною кришкою.
  2. Розплавити цукор. Це можна зробити прямо в залізній ложці, потримавши її над відкритим вогнем. Як тільки цукор стане коричневим, додати його в ємність з алкоголем.
  3. Ретельно збовтати тару з горілкою і паленим цукром.
  4. Всипати ванілін і дубову кору.
  5. Тару закрити і ще раз гарненько збовтати.
  6. Витримати в темному місці при кімнатній температурі мінімум 14 днів.
  7. Перед вживанням процідити.

Час настоювання коньяку своїми руками з горілки за традиційним рецептом краще подвоїти. Від цього напій виграє як за смаковими, так і за ароматичними властивостями.

Якщо коньяк виходить занадто міцним, його допустимо розбавити чистою водою.

З чорносливом

коньяк на водке
домашній коньяк, настояний на чорносливі


Приготувати коньяк з горілки в домашніх умовах з автентичним смаком і ароматом просто, якщо наполягати його на сухофруктах. Відтінок напою також відрізняється від оригіналу.

Склад:

  • 1 л горілки;
  • 30 г чорносливу;
  • 2 ч. л. крупнолистового чорного чаю (або 2 пакетики);
  • 2 ч. л. цукрового піску;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 1 пачка ваніліну;
  • 1/2 ч. л. кориці;
  • 1/2 ч.л. кмину.

Технологія виготовлення домашнього коньяку:

  1. Алкоголь залити в скляну ємність.
  2. Чорнослив сполоснути і кинути цілком в тару з горілкою.
  3. Додати підготовлені спеції в ємність з основними компонентами.
  4. Гарненько перемішати всі продукти.
  5. В останню чергу засипати чорний чай. Якщо використовується пакетований, то ниточки слід залишити зовні, зафіксувавши кришкою.
  6. Ще раз все збовтати.
  7. Наполягати напій 3-е діб.
  8. Перед вживанням процідити.

Цей рецепт дозволяє швидко зробити коньяк з горілки. Вживати його можна вже через добу.

З імбиром

коньяк на водке
коньяк з імбиром за швидким рецептом

Цей варіант – швидкий рецепт домашнього коньяку з горілки. Готується він буквально 12 годин. Після чого імітацію можна фасувати по пляшках і дегустувати.

Склад:

  • 2 л горілки;
  • 160 г кореня імбиру;
  • 12 бутонів гвоздики;
  • 160 г коричневого цукру;
  • 2 ч. л. чорного чаю (листового);
  • 10 горошин запашного перцю.

Технологія виготовлення домашнього коньяку:

  1. Очистити від шкірки імбирний корінь. Натерти його в каструлю.
  2. Додати гвоздику і горошини перцю.
  3. Пряні компоненти залити алкогольної основою.
  4. Поставити ємність з майбутнім настоєм на плиту, включивши самий мінімальний нагрів.
  5. Насипати в каструлю цукор і ретельно перемішати всі компоненти, щоб кристали розчинилися.
  6. Чай всипати в кухоль і залити окропом (6 ст.л.).
  7. Як тільки горілка з іншими компонентами нагріється приблизно до 35°C, відключити плиту. Додати в відвар, заварений чай, не проціджуючи його.
  8. Ємність закрити. Дати вмісту повністю охолонути.
  9. Остиглий настій прибрати в прохолодне місце годин на 8.
  10. Приготований коньяк в домашніх умовах з горілки процідити, розфасувати по пляшках.

Як пити коньяк на горілці

Коньяк з горілки, зроблений в домашніх умовах, перед подачею не охолоджують. Оптимальна температура для вживання саморобного напою приблизно 20-25°C. подавати імітаційний напій допускається як в спеціальних «коньячних» великих келихах з завужені верхом, так і в звичайних чарках. У першому випадку напоєм наповнюють чверть посуду, у другому – 2/3.

Пити коньяк потрібно не поспішаючи. Тільки так можна відчути всю гаму смаку.

коньяк на водке
варіант закуски до домашнього коньяку

Саморобний коньяк з горілки, виготовлений в домашніх умовах за різними рецептами, як і французький напій, закушувати не прийнято. Однак імітація нерідко стає головним алкогольним напоєм на урочистостях.

В якості закуски до домашнього коньяку в цьому випадку допустимо запропонувати:

  • Нежирне м'ясо (свинина, птиця) ;
  • Овочі та фрукти в нарізці;
  • Сир твердий з нейтральним смаком;
  • Оливки та маслини;
  • Тарталетки з ніжними паштетами (в ідеалі з курячої печінки);
  • Морепродукти;
  • Десерти (шарлотка, тірамісу, горіхове суфле);
  • Гіркий шоколад.

Зробити домашній коньяк з горілки, як і з іншої алкогольної основи, нескладно. Головний секрет вдалої настоянки-імітації-дотримання пропорцій продуктів і вибір якісної сировини для приготування домашнього алкоголю.

У помірних кількостях коньяк принесе користь організму. Допоможе позбутися від безсоння або прискорить одужання при ГРЗ. Але переборщувати з міцним алкоголем, навіть власного виготовлення, не варто. Відмовитися від алкоголю потрібно людям з хворим серцем, травною системою, вагітним і годуючим жінкам.