Навіщо в брагу для самогону додають дріжджі? Без дріжджових грибків, диких або штучних, неможливо приготувати жоден спиртний напій. Ці мікроорганізми в процесі своєї життєдіяльності перетворюють глюкозу, фруктозу в спирт. Після дистиляції браги, дозрілої завдяки диким, винним, пресованим або сухим дріжджів виходить самогон, з якого в подальшому готують ректифікаційний спирт, горілку, інші міцні алкогольні напої. Вино ? продукт бродіння ягід або фруктів, що не піддається термічній обробці.
Для виготовлення дистиляту можна використовувати будь-які дріжджі. Хоча перевагу все-таки краще віддавати спиртовим сортам, призначеним спеціально для приготування алкогольних напоїв. В різних рецептах браги використовувати їх досить просто, оскільки рекомендовану кількість продукту по відношенню до обсягу цукру виробник вказує на упаковці.
Але винні дріжджі для домашнього самогону дістати іноді буває проблематично. Тому для браги найчастіше застосовують живі пресовані або пекарські сухі дріжджі. Останній варіант в самогоноварінні менш кращий, але при правильному застосуванні дозволяє отримати дистилят високої якості.
Купити їх можна в будь-якому продуктовому магазині. Тому зупинимося на рецептах браги з дріжджів для випічки більш детально.
Рецепт самогону з браги на сухих дріжджах
Існує думка, що з порошкових дріжджів приготувати хороший самогон неможливо в принципі. Насправді це не зовсім вірно. Просто потрібно знати, скільки дріжджів використовувати на певну кількість цукру, продукт яких марок краще застосовувати для приготування браги, які умови для бродіння сусла створювати.
Спирт високої якості виходить з будь-яких порошкових дріжджів. Тому зазвичай в рецептах марка цього продукту не позначається. Але як показує практика, кращими для самогону є пекарські дріжджі Саф-момент, Сафт-велюр, Pakmaya.
Оптимальна пропорція цукру та сухих дріжджів ? 6:1. Продаються дріжджі в пакетиках по 100 г.отже, щоб забезпечити нормальне бродіння сусла з 6 кг цукру, потрібно додати 1 пакетик дріжджів. Води при цьому беруть 30 л.штучних пресованих дріжджів на це ж кількість цукру можна використовувати трохи менше (пропорції 5:1).
Для дозрівання сусла велике значення має температурний режим. Найбільш сприятливі для грибкових мікроорганізмів умови ? 25-30?С.при цьому потрібно, щоб температура була стабільною, без перепадів в сторону зниження або підвищення.
Щоб забезпечити дозріває брагу постійний температурний режим, ємність з суслом ставлять в приміщенні без протягів. Щоб уникнути ризиків можна бідон ковдрою, шубою або обмотати теплоізоляційним матеріалом.
Для тих, хто самогон будинку варить постійно, рекомендується придбати акваріумний обігрівач. Встановивши термостат на температуру 28-30 ?З, розмістити його в безпосередній близькості від ємності з Брагою.
Оскільки в ході хімічних реакцій під час бродіння виділяється тепло, температуру сусла потрібно весь час контролювати. Якщо брага нагріється до 35?З, необхідно зробити все можливе, щоб швидше охолодити її. Перевищення допустимих температурних показників згубно для дріжджових грибків.
Щоб було зручно стежити за бродінням сусла, на горло бутлі надягають медичну гумову рукавичку або використовують кришку з гідрозатворів. Якщо ж брага готується за популярним рецептом, з одного цукру, цей момент можна опустити. Досить залишити кришку бутлі прочиненими.
Протягом усього періоду бродіння сусло потрібно щодня перемішувати, щоб видалити з розчину зайвий вуглекислий газ.
Як дізнатися, що брага готова?
Варити самогон незалежно від рецепта сусла, використаних в ньому інгредієнтів і марки порошкових дріжджів можна буде не раніше, ніж через 5-7 днів. Це мінімальний період, за який брага встигає дозрівати.
Є ознаки, за якими можна точно визначити, чи готова брага з цукру для перегонки.
- По-перше, газовиділення має повністю припинитися. Найлегше відстежити процес за допомогою
гідрозатвори. Якщо використовувалася гумова рукавичка або ємність з суслом взагалі стояла прочиненими, потрібно піднести до поверхні браги запалений сірник. Вогонь згас, значить, вуглекислий газ все ще виділяється, бродіння не завершилося. - По-друге, колір верхнього шару готової браги стає більш світлим. Дріжджі осідають на дні ємності.
- По-третє, сусло набуває гіркувато-кислий присмак. Цукру в ньому взагалі не відчувається.
- По-четверте, в готової до перегонки брагу повинен добре відчуватися спирт ? як в запаху, так і в смаку.
Якщо все або хоча б 2 ознаки готовності браги присутні, можна приступати до перегонки дистиляту. Коли використовується рецепт сусла з цукру або солодких фруктів (ягід) і через покладений відрізок часу в ньому все ще відчувається солодкість, потрібно дати брагу Додаткові пару діб на дозрівання.
Секрети використання сухого дріжджового продукту
Перед додаванням в брагу з цукру Порошкові дріжджі активують, тобто розводять в теплій воді. Продукт висипають в каструлю, вливають туди ж воду, підігріту до температури 27-31?С .загортають ємність і дають дріжджів час на адаптацію? 25-40 хвилин.
Дуже важливий момент ? пекарські Порошкові дріжджі при з'єднанні з солодким суслом можуть дуже сильно пінитися. Щоб прибрати зайву піну, потрібно додати в брагу так званий піногасник. Для цього можна використовувати пісочне печиво з магазину або мелені сухарі. Скільки додати такого піногасника? Досить половинки печива або сухарика на обсяг сусла з 30 л води.
Є рецепти, в яких для зменшення в брагу піни рекомендується використовувати звичайне рослинне масло в кількості 50 мл або аптечний препарат ?Боботик? з семиктиконом.
Скільки разів потрібно додавати в сусло піногасник? Зазвичай буває досить одного разу, але у випадку з рослинним маслом іноді доводиться повторювати процедуру 2-3 рази. Кришку ємності з Брагою при рясному піновиділення, закривати, природно, не слід.
Щоб дріжджові грибки добре розмножувалися в суслі, забезпечуючи тим самим нормальне бродіння, бажано ?підгодувати? вони. У рецептах самогону цей момент зазвичай не вказується, але перед закладкою сухих дріжджів бажано додати в ємність з цукровим суслом хліб, жменю сухофруктів, фруктовий сік, розпарене зерно або солод. На 50 л браги вистачить 500 мл соку або буханки житнього хліба.
Щоб дегазувати брагу перед перегонкою і прибрати з неї весь вуглекислий газ, освітлене сусло підігрівають до 50 градусів. Дистиляцію виробляють звичайним способом ? через самогонний апарат.