який самогонний апарат краще

Домашнє виробництво спиртного, позбавляє від підробок, але вимагає ретельного вибору обладнання. У статті ви знайдете всю правду про самогонних апаратах.

Конструкції самогонних апаратів

Останнім часом саморобні пристрої з підручних засобів іпосуди витісняються промислово виготовленими. Вони зручніshema_apparata_dvojnoj_peregonki_(2) тим, що компактні і герметичні. Апарат зазвичай складається з перегінного куба, ємності для відділення бризок (сухопутника) і холодильника . Є апарати з ректифікаційної колонкою (царгою), вони забезпечують кращий результат, високу чистоту продукту, але в кілька разів дорожче простих, і досить складні в обігу.

На що слід звернути увагу

Вибір самогонний апарат , потрібно враховувати наступні речі:

  • Матеріал
  • Обсяг
  • Ступінь очищення продукту

Матеріал

На вибір матеріалу можна дати лише одну пораду: нержавіюча сталь. Це єдиний (за винятком алюмінію) «харчової» метал, в харчовій промисловості тільки його і використовують. На жаль, в побутових умовах переконатися, який перед вами метал, за хвилину не можна. Надійний спосіб — потримати метал в 2% розчині оцту протягом 2 діб. Якщо потемніння не відбудеться, значить, перед вами нержавійка. Нержавіюча сталь має характерний відтінок, але помітити його може тільки досвідчена людина. Магніт, всупереч поширеній думці, теж не завжди дозволяє визначити нержавійку — є сплави з хорошими магнітними властивостями. Але в цілому, ймовірність помилки буде не дуже великий: для матеріалу з нержавіючої сталі прилипання магніту буде слабким, або взагалі, непомітним.

Товщина металу — це ще одна важлива деталь. У тонкому Кубі брага буде пригорати і очищати його буде вельми проблематично, так як не кожен самогонний апарат дозволяє легко добиратися до всіх внутрішніх поверхонь. Переконатися в товщині металу (2-3 мм оптимальна) можна по вазі апарату і відсутності дзвону при легкому постукуванні по корпусу. Правда, такий буде коштувати дорожче.

Обсяг

Обсяг також важливий. Якщо ви виготовляєте спирт для кулінарних цілей і приготування народних ліків, то краще придбати 12-15 літровий. Для частого прийому гостей буде потрібно ємність для браги 20-40 л.Ну, і запійним громадянам теж, однак, ми сподіваємося, що ваша культура споживання спиртного знаходиться на належній висоті. (Для довідки: гранична субтоксична доза алкоголю для людини масою 70 кг: 20 г етанолу. Це те ж саме, що 50 грам горілки або 150 г вина. Наступний прийом, що не шкодить здоров'ю, можливий не раніше 2-3 місяців. Ця інформація, звичайно, не обрадує любителів випити.)

Очищення

Очищення браги проводиться шляхом перегонки (дистиляції) спирту. Однак, присутність отруйних речовин, киплячих при температурі, близькій до температури кипіння спирту, ускладнює цей процес.418 Сухопутник або дефлегматор є досить слабкою перешкодою від сивухи, він, головним чином, захищає від засмічення трубку холодильника. Коли брагу роблять на плодовому і ягідному сировину, частинки потрапляють в пар і можуть засмітити апарат до повної непрацездатності.

Найякісніші апарати мають царгу, вона ж ректифікаційна колонка. Ця частина виконує « каскадну » багаторазову перегонку за рахунок розподілу тепла і масового обміну між парами і рідиною. Такий апарат є спиртозаводом в мініатюрі і відрізняється від звичайного самогонного як професійний інструмент для студії або концертів від паскудної гітарки для під'їзду. До слова, приготування самогону в домашніх умовах є не стільки технологією, скільки мистецтвом, так як тут немає такої кількості приладів і можливостей контролю дотримання стандартів, який можливий на виробництві.

Огляд деяких видів апаратів

Багато підприємств випускають самогонні апарати в різних комплектаціях. Але всі вони зводяться до наступної номенклатури:

  • З холодильником
  • З сухопутником (дефлегматором) і холодильником
  • З колонкою та холодильником
  • Додатково: термометри та спиртометри

Більшість простий варіант , наявний на ринку, він же Найдешевший — це самогонний апарат з холодильником. Якщо він ще й з тонкого металу, то довго він не прослужить. Він складається з куба, пробки і відвідної трубки з холодильником. Все, що він може зробити —неочищений « первач».
апарат з дефлегматором може бути навіть нерозбірним. Питання: Як очистити сухопутник? Купувати новий апарат. Не кожен любитель самогону з дешевих апаратів може провести апгрейд — зробити дефлегматор розбірним і очищається. Користь від розбірного дефлегматора в тому, що він відокремлює великі бризки води і сивухи від спиртових парів і в тому, що в нього можна закласти різного роду ароматизатори 9ff5bd56c0a932dff9531a5c950d99e7 для поліпшення смаку: м'яту і т. д. але варто пам'ятати, що ефірні масла рослин для сублімації дуже часто вимагають температуру помітно більше 100°C, і для цього замість самогонних апаратів застосовують автоклави і водяна пара при тиску в кілька атмосфер! Спирт шевчопарник не очищає від сивушних масел. Так що, крапелька науки може значно поліпшити продукт народних умільців, звільняючи його від заклинань і забобонів. Холодильник (змійовик в проточній воді) робить в цьому апараті звичайну роботу.


Найякіснішим буде продукт з апарату з ректифікаційної колонкою, він очищає спирт прекрасно (якщо працює в правильному режимі). Коштують такі апарати в 3 …4 рази дорожче звичайних. Колонка характеризується числом теоретичних тарілок, а на ділі це просто число перегонок, які вона забезпечує. Пар проходить через насадку — кульки, спіральки, колечка, — виготовлені зі спеціальних матеріалів і омивається охолодженою рідиною, ось чому тарілки називають теоретичними. Немає там ніяких тарілок, але очищення йде досить непогано. Такі самогонні апарати компактніше інших, у них всі частини зібрані на загальній осі, ніщо не стирчить збоку. Вони розбірні і легко відмиваються.

Часто покупці, особливо дачники і сільські жителі, які відчувають проблеми з водопроводом, цікавляться витратою води на охолодження парів спирту. Відповідь тут цілком втішний. Теплота випаровування, і, отже, конденсації, етилового спирту, значно менше, ніж у води, 837 кДж на кг, або, що те ж саме, 200 кКал/кг.якщо взяти цілком допустиму температуру води на виході холодильника 40°З, то на отримання літра спирту буде витрачено приблизно 10 л води, при кімнатній температурі на вході холодильника. Воду через апарат легко пустити з каністри, піднятої наверх і відрегулювати її витрата за допомогою відповідного краника або затиску від крапельниці.

Детальніше про те, як користуватися самогонним апаратом →

Отже, найкращий самогонний апарат, який має колонку для ректифікації з ефективною насадкою. У голівці цієї колонки є термометр для контролю температури парів спирту, і звідси пари спирту йдуть в холодильник. Ємність з Брагою також повинна мати термометр, для контролю температури бродіння (33 ° з). Такий апарат коштує, на даний момент, від 3,3 до 5 тис.грн. Недешево, але здоров'я ще дорожче, і чим менше сивухи, тим краще.

Https://www.youtube.com/watch?v=qNjDtubw4_U