Щоб при мінімальних витратах отримати високоякісний міцний самогон, при перегонці його піддають багатоступінчастої дистиляції. Принцип подібної фільтрації продукту від шкідливих складових заснований на багаторазовому перевипаренні рідини при падінні температури кипіння спиртового розчину в кожному наступному блоці до температури кипіння етилового спирту.
При нагріванні дистиляту пар з перегінного куба надходить по перехіднику в барботер (сухопутник). Там він конденсується, перевипаровується і по такому ж перехіднику надходить в наступну ємність. Процес конденсації і перевипарювання повторюється кілька разів, в результаті чого з дистиляту видаляються практично всі сторонні домішки. На виході виходить самогон високого ступеня очищення, міцністю до 96%.
Конструктивні особливості системи багатоступінчастої дистиляції
Багатоступінчастий дистилятор для самогону — це система, що складається з перегінного куба, декількох послідовно з'єднаних між собою барботеров, зворотних холодильників (змійовиків). Дистиляція рідини відбувається в барботерах, які представляють собою скляні ємності певного обсягу (3-5 л). Температура перевипарювання в кожному наступному барботері знижується, поступово наближаючись до температури кипіння етилового спирту.
Зворотні холодильники в системі МД відіграють другорядну роль. Проте їх застосування необхідно, оскільки саме в них створюється додатковий опір шкідливим домішкам.
Відмінність дистилятора самогонного багатоступінчастого від звичайного самогонного апарату полягає в тому, що пар надходить не в верхню частину барботера, а до самого дна ємності. За рахунок цього ККД тепломасообмінних процесів при очищенні самогону збільшується в кілька разів.
Додаткова перевага використання багатоступінчастого самогонного дистилятора — збір хвостів не проводиться. Після того як з браги випаруватися весь спирт, процес перегонки самогону в МСД закінчується мимовільно.
Види дистиляторів
МСД застосовуються як в побутовому, так і в промисловому виробництві міцних спиртних напоїв. Однак промислові агрегати ( ректифікаційні колони ) істотно відрізняються від побутових електричних або саморобних дистиляторів обсягом, складністю конструкції. Шляхом перегону браги через ректифікаційні колони отримують найчистіший (ректифікаційний) спирт, в якому відсутні практично будь-які шкідливі домішки, сивушні масла.
Побутовий дистилятор самогонний можна купити в готовому вигляді або зробити самостійно. Електричний агрегат складається з перегінного куба, барботеров, шлангів-перехідників, конденсаторів. Для зручності використання побутові електричні МСД оснащені датчиками тиску, манометром, таймером, терморегуляторами та ін.
З метою економії систему багатоступінчастої дистиляції самогону можна скласти самостійно. Дистилятор, зібраний своїми руками, буде виглядати не так красиво і технологічно, як готовий електричний самогонний апарат , але на якості кінцевого продукту це практично не відбивається.
Саморобний дистилятор
Для забезпечення багатоступінчастої дистиляції конструкцію звичайного самогонного апарату кілька видозмінюють, включаючи в неї сухопутники, барботери. Схема складання дистилятора самогонного проста:
- Перегінний куб
- Сухопутник
- Конденсатор котушки
- Збірник самогону.
Перегінний куб зазвичай роблять з скороварки. Кришка такої каструлі закривається герметично (це важливо), має один або два клапани для відводу пари. Удосконалити скороварку не потрібно — досить приєднати до технологічних отворів в кришці шланг для заливки браги, трубку конденсатора і надійно герметизувати їх клеєм, епоксидною смолою.
В якості барботеров використовують звичайні скляні банки ємністю 0,5-3 л з щільно закручуються кришками. У кришках проробляють 2 отвори, в які вставляють шланги для надходження і виходу пари.
Конденсатор або змійовик найкраще купити в готовому вигляді. Оптимальний варіант — аптечний скляний конденсатор, що представляє собою дві спіралеподібні, переплетені між собою трубки з гнучкими гумовими шлангами на кінцях.
При бажанні можна виготовити конденсатор з мідних трубок. Їх закручують у вигляді спіралі навколо будь-якого предмета, що має циліндричну форму. Чим довше буде змійовик, тим краще. Щоб забезпечити охолодження пари, Саморобний мідний змійовик поміщають в ємність з холодною водою.
Найпростішим блоком в такій системі є приймач самогону. У ролі ємності для збору готового дистиляту може виступати будь-яка кухонне начиння — каструля, таз, банку і т. д.
Потрібно сказати, що за цією схемою самогонний апарат можна зібрати з самих різних підручних засобів. Нетрадиційні дистилятори для самогону виготовляють зі звичайних каструль, бідонів для молока, акваріумів, сантехнічних труб, самоварів. В Системи охолодження використовують елементи Пельтьє, генератори холоду, конденсатори від холодильних агрегатів.
Ефективність роботи такої системи досить висока, за умови забезпечення технологічності процесу на кожному етапі. Після додаткової обробки (очищення, фільтрування) при малих витратах можна отримати якісний самогон, який не поступається за споживчими характеристиками заводській горілці.
Https://www.youtube.com/watch?v=W71wHzFmWmY