Для приготування міцного і чистого алкогольного продукту в домашніх умовах потрібно чітко розуміти технологію процесу перегонки. У більшості випадків для приготування домашнього самогону використовують досить примітивний пристрій перегінний куб, однак для правильної дистиляції необхідна наявність додаткового обладнання, і кожен досвідчений самогонник про це знає. Дефлегматор став одним з таких допоміжних елементів в системі самогонного апарату. Розміри такої конструкції можуть бути різними, його можна виконати власноруч або ж придбати в готовому варіанті. Тут все залежить від конструктивних особливостей обраного апарату і від вимог до одержуваного самогону.
Як працює дефлегматор і для чого він потрібен?
Робота такого пристрою як дефлегматор або сухопутник заснована на наступних принципах:
- Спиртова суміш, починає закипати при порівняно низьких температурах, на відміну від містяться в ній у великій кількості сивушних масел і інших речовин, що впливають на смак самогону;
- У відстійнику (дефлегматоре) важкі фракції осідають на дно, що дає можливість виключити попадання значної частини небажаних елементів в кінцевий продукт;
- Сконденсировавшийся пар з дещо зниженою температурою і високим вмістом в ньому спирту частково продовжує свій рух. Якщо це процес ректифікації, то деяка частина флегми (суміші спиртовмісної пари і рідини) повторно надходить на перегонку, що сприяє збільшенню міцності готового продукту.
Простий принцип роботи встановленого на самогонний апарат дефлегматора заснований на додатковому очищенні від хімічних домішок, дозволяючи при цьому поліпшити в підсумковому продукті якісні показники. Він також служить відмінним проміжним охолоджувачем, так як температура робочої суміші при попаданні в дефлегматор дещо знижується.
Зовсім недавно з приводу установки сухопутника виникало безліч неоднозначних суперечок, тепер же майстри, детально освоїли процес самогоноваріння, в необхідності присутності такого апарату просто не сумніваються.
Переважні особливості самогонних апаратів з дефлегматором
Самогонний апарат з якісно виконаним дефлегматором може стати корисним і ефективним рішенням для злагодженої роботи всієї перегінної системи. Незважаючи на те, що багато початківці виробники міцного домашнього напою відмовляються від його наявності в конструкції, все-таки присутність такого елемента обов'язково в перегінному комплексі, так як дефлегматор в самогонному апараті дає цілий ряд переважних особливостей:
- Через повторне повернення флегми в перегінний куб істотно підвищується відсоток спирту в готовому продукті;
- Зменшення в складі виходить суміші концентрації сивушних масел дозволить прибрати специфічний запах і неприємний смак у самогону. Важливо і те, що грамотно встановлена система не вимагає доочищення механічним способом;
- Повне запобігання потрапляння вихідної суміші в готовий продукт, що може бути наслідком процесу нагрівання;
- Використання дефлегматора для додання спиртової суміші особливого аромату. При такому його застосуванні частина обраного інгредієнта поміщається в ємність сухопутника, смак підсумкового продукту буде полонити своїм ароматом.
Кожен з перерахованих вище факторів в значній мірі спрощує сам процес приготування домашнього алкогольного напою і сприяє його більш глибокому очищенню від важких для людського організму сполук.
Якими можуть бути дефлегматори?
В технології отримання спирту застосовуються різні види дефлегматоров. Відмінність в основному пов'язано з конструкцією пристрою і наявністю додаткових елементів, виконуваними функціями, способом застосування, різноманітністю форм і розмірів. У кожному конкретному випадку вибір дефлегматора необхідно підлаштовувати під характеристики певного самогонного апарату. Найбільш поширеним матеріалом для виготовлення дефлегматора стало скло, трубки ж можуть бути з нержавіючої сталі, рідше з титану або міді через їх дорожнечу. Найбільш популярними на сьогоднішній день серед дефлегматоров вважаються:
- Дефлегматор Димрота;
- Дефлегматор Ле-Шательє;
- Дефлегматор Бунзена;
- Ялинкові дефлегматори;
- Циліндричні з насадкою.
Холодильники значно вдосконалять процес самогоноваріння, дозволяючи підвищити якість алкоголю в кілька разів. Принцип дії кожного з них має схожу спрямованість, яка полягає в нагріванні вихідної сировини до утворення пари і подальшого його охолодження, в результаті чого і відбувається чітке розмежування важкої і легкої фракції.
багато досвідчених самогонники віддають перевагу холодильника Дімрота, вважаючи його самим практичним за функціональними особливостями. За своєю суттю він є своєрідним мініатюрним аналогом ректифікаційної колони. Оснащення апарату дистиляції таким пристроєм дає можливість з легкістю розділити фракції.
Чи можна зробити дефлегматор самостійно?
При наявності достатньої кількості вільного часу і при величезному бажанні зробити дефлегматор самостійно досить просто. В іншому випадку слід придбати вже готовий варіант, благо ними переповнені магазинні полиці.
Способів конструювання сухопутника в домашніх умовах величезна кількість. Його виготовлення можливо і з застосуванням підручних, давно непотрібних в побуті засобів. Виконати дефлегматори можна з наступних предметів:
- Трубка зі скла;
- Скляна банка;
- Термос.
Трубка зі скла
Для здійснення такої ідеї саморобного дефлегматора потрібно підготувати додаткові матеріали:
- Скляна трубка з отворами;
- Збігається по діаметру з шийкою який-небудь колби, шліф;
- Шматочки битого скла злегка довгастої форми (застосовуються в якості насадочного елемента, що заповнює всю порожнину трубки);
- 2 сітки круглої форми (одна з них приклеюється в нижній частині холодильника-дефлегматора, інша — у верхній частині).
Термос
Зробити дефлегматор з термоса завдання не з найскладніших, проте процес досить трудомісткий і вимагає дотримання певної послідовності дій:
- Дно, обраного термоса підлягає зачистці наждачним папером, після чого до нього приварюється скоба;
- Через скобу необхідно пропустити дріт, яку потім прибивають до стіни;
- З'єднувальний зварювальний шов між кришкою і колбою обточується до появи видимого зазору;
- Після проведених операцій внутрішня колба забирається з корпусу;
- У центральній частині колби робиться отвір для вентиляції;
- Приєднати колбу до дна з отворами для вентиляції;
- До шийки термоса припаюється вузол відбору з отворами для вентиляції і вставленої в нього трубкою;
- Приєднуємо готове пристрій колоні.
Сухопутник, виконаний на основі термоса, вимагає великих зусиль з боку виконавця і впоратися з освоєнням такої непростої у виконанні техніки можна лише при великому бажанні. При нестачі часу і терпіння можна скористатися простим і оптимальним варіантом виготовлення сухопутника зі звичайної скляної банки.
Скляна банка
Скляна банка найпростіший і доступний варіант для виготовлення сухопутника. Відстійник такого виду відмінно справляється з покладеними на нього функціями і дуже простий у використанні. Для того, щоб звичайна скляна банка об'ємом 750 мл стала корисним і ефективним елементом перегінної системи потрібно виконати наступні дії:
- Прорізати в кришці банки 2 отвори для входу і виходу;
- Зібрати штуцера і зміцнити гайки;
- Під'єднати сухопутник до самогонного апарату (між кубовою ємністю і холодильником).
Підводячи підсумок, хотілося б відзначити, що установка додаткового пристрою (дефлегматора) в загальну систему самогонного апарату повністю себе виправдовує. Будь-який, початківець освоювати технологію отримання правильного самогону, умілець може досягти високих результатів, отримуючи смачний, міцний і ароматний самогон.