Тропічні плоди – відмінна основа для створення ароматних лікерів. Розповімо, як приготувати кокосовий лікер в домашніх умовах, смаком не поступається популярному напою «Малібу».
Європейці швидко навчилися наполягати міцні напої на дивовижних фруктах заради додання їм особливого смаку і запаху. Що стосується кокосового лікеру, історія напою не настільки багата, але, незважаючи на це, він користується чималою популярністю.
Міцність
Пропонований напій відноситься до солодких лікерів помірної міцності. У домашніх умовах його наполягають переважно на якісній горілці, але при можливості краще використовувати недорогий світлий ром, як це і прописано в оригінальній рецептурі.
Після змішування всіх інгредієнтів виходить напій міцністю від 21 до 24 градусів, що залежить від вмісту спирту в нерозбавленому алкогольному напої. Рекомендується вибирати горілку або ром міцністю трохи вище звичних 40 градусів, потім доводити лікер до бажаного смаку чистою водою.
Склад
Крім уже перерахованих інгредієнтів для приготування кокосового лікеру буде використано:
- 250 г сухої кокосової стружки;
- 1 г ваніліну або пакетик ванільного цукру;
- 400мілілітрова банка консервованого кокосового молока;
- 350 г рафінованого бурякового цукру.
Обсяг рому (горілки) на вказану кількість продуктів становить рівно 0,5 літра. Якщо кокосовий лікер "Малібу" в домашніх умовах ви готуєте на більш міцній основі, дотримуйтесь два неодмінних вимоги:
- Алкоголь домашнього виробництва повинен бути ідеальної чистоти.
- Не застосовуйте напій більш ніж 45 градусної міцності.
Приготування
Згідно пропонованої рецептурою, використовується суха кокосова стружка, зазвичай застосовується при випічці кондитерських виробів. Її необхідно залити алкоголем в скляній, щільно загвинчується банку.
Зверніть увагу, що порожнього місця в ємності повинно залишитися мінімум, тому виберіть банку об'ємом близько 750 мілілітрів. Зрозуміло, тара повинна бути ідеально чистою, щоб настоянка не ввібрала в себе сторонні запахи.
Витримують настоянку протягом 10 діб в затемненому місці, щодня струшуючи. Відкривати кришку не варто, ідеально, якщо коксовий лікер буде настоюватися при температурі в приміщенні не вище 25 °C.
Витримавши настоянку в зазначених умовах, готуємо сироп. До цукру доливаємо таке ж по масі кількість чистої води, рівно 350 мілілітрів. Повільним нагріванням розігріваємо сироп до закипання і, помішуючи, проварюємо близько чверті години. В кінці втручаємося в нього ванілін.
Рецепт коксового лікеру «Малібу» в домашніх умовах має на увазі, що готову кокосову настоянку відціджуємо від стружки безпосередньо перед змішуванням. Решту м'якоть додатково із зусиллям відіжміть.
Далі алкогольну частину фільтрують, використовуючи спеціальну фільтрувальну папір. За її відсутністю, скористайтеся складеними в 5-7 шарів ватяними дисками. До відфільтрованої настоянці вливаємо, ретельно перемішуючи, кокосове молочко.
В отриману суміш додаємо повністю остиглий сироп. Спочатку використовуйте рівно половину солодкої маси, а, ретельно перемішавши, зніміть пробу. Далі сироп доливайте, орієнтуючись на своє почуття смаку, напій повинен вийти ароматним і солодким, але не нудотним.
Напій витримують до двох діб в холодильнику, потім за допомогою трубочки обережно зливають, позбавляючись від сплив вгору масла. У такому вигляді лікер вважається повністю готовим і його можна подавати до столу.
Альтернативний рецепт " Малібу»
Запропонований вище варіант приготування «Малібу» в домашніх умовах більш близький смаком до оригіналу, але містить такий не дуже поширений інгредієнт, як кокосове молочко. Якщо з його придбанням можуть виникнути складності, то свіжий кокос куди доступніше.
Для лікеру підійде великий, стиглий плід кокоса, масою до двох кілограмів. При покупці струсіть його і переконайтеся, що всередині переливається кокосова вода – це основна ознака відбору.
Крім того, необхідна стандартна баночка якісного згущеного молока, масою 380 г і рівно 400 мл чистої горілки.
Кокос розкривають і зливають рідину, потім розколюють шкаралупу і акуратно витягують м'якоть. Її необхідно подрібнити блендером і на тиждень залити вказаною кількістю горілки.
Далі кокосовий лікер відціджують і змішують зі згущеним молоком, збиваючи міксером до рівномірної консистенції. Зберігають готовий напій в холоді.
Як пити домашній " Малібу»
Кокосовий лікер сам по собі дуже смачний. Його прийнято подавати в чистому вигляді, охолодженим до + 8 °C. До лікеру додають великими шматками колотий лід, келихи прикрашають скибочками тропічних фруктів.
Найпростіші коктейлі не вимагають складних інгредієнтів, для зниження міцності досить розбавити «Малібу» соком або газованої столовою водою. Рекомендуються пропорції від 1: 1 до 1: 2.
З популярного кокосового лікеру готують багато тонізуючих коктейлів невисокої міцності. Рецепт такого напою під назвою El Ultimo включає в себе 150 мл освітленого пастеризованого яблучного соку, 40 мл трирічного коньяку і всього 10 мл чистого «Малібу». Складові перемішують навіть без шейкера, кладуть лід і доповнюють соломинкою.
Більш міцний напій, що носить назву «тропічний поцілунок», готують з рівної кількості натурального світлого рому, соку апельсина і лікеру «Малібу». На 100 мл цієї суміші додають пару великих стиглих ягід полуниці і збивають на малих обертах блендером. Прикрашають скибочками вишень або м'ятою.
Внаслідок простоти, рецепт кокосового лікеру дозволяє віднести напій до недорогих і доступним. Його подають як в чистому вигляді до десертів, так і складовою частиною коктейлів. Шанувальники напою відзначають, що м'якість смаку кокосового лікеру повністю відповідає і відчуття легкої розслабленості після його вживання.
Якщо вам належить невимушена бесіда в компанії близьких або друзів, лікер «Малібу» – один з перших кандидатів в список напоїв. Неодмінно охолодіть його і супроводите блюдом крупно нарізаними фруктами.