Як зробити Амаретто в домашніх умовах: рецепт лікеру на самогоні

Амаретто в домашніх умовах – альтернатива закордонному продукту. Популярним в Україні він став в 90-і роки. Саме тоді квадратні пляшки з напоєм з'явилися на полицях магазинів. Практично відразу лікер підкорив не тільки гурманів, а й тих, хто до алкоголю ставився байдуже.

Лікер Амаретто з вишуканим гіркуватим смаком і багатою історією коштував досить дорого. А тому спритні люди вирішили не витрачатися на покупку елітного алкоголю і навчилися готувати його вдома самостійно. Алкогольної основою рецептури дивного напою стала горілка або самогон, розбавлений до 40-45%.

Рецепти домашнього Амаретто на самогоні

Перший рецепт виготовлення Амаретто датований 1525 роком. Його авторами стали італійські ченці. Батьківщиною напою вважається італійська провінція Саронно.

Слово «Amaretto» походить від італійського «Amaro», що перекладається як «гіркий». Знаменитий присмак напій отримав завдяки кісточках дикого мигдалю, в складі якого переважає синильна кислота,

І ядрам жердели – дикорослого абрикоса. Ці два інгредієнти і є центральними компонентами алкоголю.

Амаретто своїми руками не вимагає наявності гіркого мигдалевого горіха. Досить мати під рукою звичайний мигдаль.

Абрикосові кісточки не менш важливий компонент лікеру. У деяких випадках допускається використовувати їх навіть без мигдалю. Особливий своєрідний аромат надає цілий букет прянощів, серед яких м'ята, солодка, ваніль, кориця, гвоздика та інші ароматні спеції.

Синильна кислота міститься в невеликих кількостях в мигдалі, а також в абрикосових кісточках. Однак продукт гарантовано не небезпечний для організму, якщо зберігати його не більше 1 року.

Міцність виготовленого в домашніх умовах Амаретто варіюється від 21 до 28 оборотів.

Всі компоненти заморського алкоголю цілком доступні. Мигдаль і прянощі можна знайти в будь-якому супермаркеті. Ядра абрикосових кісточок у продажу також можна знайти. Іноді їх заготовляють з домашніх абрикосів. Кісточки необхідно вийняти з м'якоті, обсушити і розбити молотком, щоб звільнити ядерця.

Смак оригінального напою схожий на солодкий марципан – борошняну солодкість з горіхами.

Класичний рецепт Амаретто

Цей варіант рецепта Амаретто в домашніх умовах максимально наближений до оригіналу, незважаючи на те, що виробник самого популярного напою цієї марки Disaronno Originale ось уже 5 сотень років тримає в секреті інгредієнтний склад своєї продукції. Інформація про компоненти збиралася шанувальниками лікеру на офіційному сайті виробника, деякі компоненти визначалися на смак.

За алкогольну основу домашнього рецепта Амаретто береться горілка або якісний самогон 40%.

Домашній алкоголь обов'язково повинен пройти кілька етапів очищення і фільтрації, щоб в ньому не було сивушних масел і неприємного запаху.


Рецепт вимагає уважності в розрахунку пропорцій продуктів. При збільшенні кількості алкоголю необхідно пропорційно збільшити кількість сиропів двох видів.

Цукровий сироп для рецепта Амаретто з самогону вираховується за формулою (маса цукру + маса води)*коефіцієнт уварювання (0,81). За даним рецептом виходить (370 + 370)*0,81 = 599 г сиропу. Карамельний сироп розраховується за схожою формулою, тільки сума маси компонентів множиться на 0,73. Для даної кількості продуктів виходить (350 + 150) * 0,73 = 365 г.

Склад:

  • 1,65 л самогону 40%;
  • 0,4 л коньяку;
  • 80 г очищеного сирого мигдалю;
  • 80 г ядер абрикосових кісточок;
  • 100 г м'якоті абрикоса;
  • 100 г кураги;
  • 100 г вишень без кісточок;
  • 70 г анісу;
  • 4 горошини чорного перцю;
  • 6 ст. л. насіння фенхелю;
  • 4 ч. л. листя м'яти;
  • 0,1 л води;
  • 4 бутони гвоздики;
  • 0,5–1 см палички кориці;
  • 2 горошини запашного перцю;
  • 5 г ваніліну.

Для цукрового сиропу:

  • 0,37 кг цукру;
  • 0,37 л води.

Для карамелізованого сиропу:

  • 0,35 кг цукру;
  • 0,15 л води.

Підготовка компонентів:

  1. Для більш насиченого кольору напою допустимо замінити звичайний цукровий пісок на тростинний.
  2. Замість м'якоті абрикоса можна брати персики. На смак це не вплине.
  3. Абрикос/персик і вишню потрібно звільнити від кісточок.
  4. Свіжі листочки м'яти, персик/абрикос і курагу необхідно дрібно нарізати.
  5. Вишні потрібно розрізати навпіл.
  6. Приблизно 1 см палички кориці порубати дуже дрібно.

У рецепті Амаретто на самогоні в домашніх умовах використовується аніс. Застосовувати замість цієї прянощі бадьян не рекомендується.

Приготування напою:

  1. Залити 100 мл води нарізану курагу. Залишити розбухати години на 3.
  2. Нарізані абрикоси, вишні, м'яту, набряклі курагу скласти в ємність для приготування настою. Залити частиною самогону (750 мл) і всім коньяком.
  3. Аніс, запашний і чорний перець, фенхель, гвоздику, корицю потовкти в ступці і приєднати до фруктів.
  4. Додати абрикосові ядра, мигдаль, ванілін. Щільно закрити посуд і прибрати суміш на місяць.
  5. Щодня струшувати ємність з настоєм.
  6. Через 14 днів дерев'яною ложкою або лопаткою гарненько розчавити всі фрукти з настою.
  7. За 5 днів до закінчення терміну настоювання суміш не збовтувати і не чіпати. Це потрібно, щоб випав осад.
  8. Ароматну настоянку пролити крізь ватно-марлевий фільтр.
  9. Тепер необхідно зварити сироп з цукру. Змішати цукор і воду в однаковій кількості. Нагріти на середньому вогні до закипання і повного розчинення крупинок цукру. Білу пінку потрібно знімати.
  10. Приготований сироп прибрати з плити і охолодити.
  11. Далі готується карамельний сироп. 0,35 кг цукрового піску висипати на сковорідку, приєднати 50 мл води.
  12. На мінімальному вогні нагріти масу так, щоб цукор повністю розчинився.
  13. Дерев'яною лопаткою розмішувати сироп до отримання однорідної густої по консистенції маси з запахом карамелі.
  14. Приєднати решту води (100 мл) і ретельно розмішати.
  15. Після віджиму готової настоянки повинно вийти приблизно 0,9–1 л.
  16. Для виготовлення настоянки Амаретто в домашніх умовах використовується наступне співвідношення настоянки, самогону, цукрового і карамельного сиропу: 3:3:2:1. Для даної кількості продуктів необхідно 0,9 л настойки, 0,9 л самогону 40%, 0,6 л цукрового і 0,3 л карамельного сиропу.
  17. Компоненти змішувати частинами, підганяючи під особисті переваги по солодощі і міцності.
  18. Після змішування лікер рекомендується залишити на 5-7 днів для «об'єднання» смаків.
  19. Відстояний напій ще раз профільтрувати і розфасувати по пляшках.

Спрощений рецепт

Існує ще один більш простий варіант приготування Амаретто в домашніх умовах з самогону. Цей варіант не такий трудомісткий.

Склад:

  • 500 мл самогону, розведеного до 40% або горілки;
  • 50 г ядер абрикосових кісточок;
  • 50 г мигдалю;
  • 150-200 мл окропу;
  • Щіпка ваніліну;
  • 3 г якісної розчинної кави;
  • 2 бутони гвоздики;
  • Щіпка кориці;
  • 3 горошку перцю запашного;

Для карамелізованого сиропу:

  • 0,15 л води;
  • 0,35 кг цукру.

Приготування напою:

  1. Мигдаль скласти в піалу і залити крутим окропом. Витримати 2-3 хвилини. Зняти шкірку.
  2. Мигдальні горішки викласти на суху сковорідку і обсмажити до отримання золотистого відтінку. Хвилин через 5 після початку термічної обробки приєднати горошинки перцю і бутони гвоздики.
  3. В окремій сковороді змішати 50 г води і 350 цукру. Розчинити цукор на мінімальній температурі до карамелеподібного стану. Залити ще 100 г води і ретельно розмішати масу.
  4. У підготовлену ємність відправити абрикосові кісточки, обсмажений мигдаль, перець і гвоздику. Приєднати ванілін і корицю. Залити неостиглим сиропом.
  5. Вмісту дати охолонути. Потім всипати каву і залити самогоном.
  6. Ретельно перемішати продукти, накрити герметично і прибрати на 4 тижні в неосвітлене місце. Раз в кілька днів збовтувати ємність з настоянкою.
  7. Через місяць настій пролити крізь марлевий фільтр. Розлити по пляшечках.

Спрощений рецепт лікеру Амаретто в домашніх умовах передбачає точні терміни настоювання. Максимальна витримка продуктів в алкоголі становить не менше 4 і не більше 6 тижнів. Перетриманий лікер не придатний до вживання.

Як пити домашній лікер Амаретто

Зроблений з самогону Амаретто в домашніх умовах подають до десертів. Відмінним поєднанням з лікером будуть торти або тістечка, свіжі фрукти або сухофрукти, морозиво, цукерки, шоколад. З несолодких закусок підходять сирні нарізки.

Подавати Амаретто прийнято в невеликих чарочках об'ємом близько 50 мл.доповнити напій можна колою, вишневим або апельсиновим соком, декількома шматочками льоду. В цьому випадку алкоголь з добавками розливають в широкі невисокі склянки, заповнюючи їх напоями до половини.

Щоб Амаретто заграв новим смаком, його додають в невеликій кількості в гарячий чорний чай або каву.

Зробити Амаретто, як видно з рецептів, неважко. Всі компоненти доступні, а технологія не сильно відрізняється від ВИГОТОВЛЕННЯ ІНШИХ лікерів своїми руками. Промисловому побратиму домашній напій не поступається ні в смаку, ні в ароматі.

Лікер корисний для організму в невеликих кількостях. Особливо при гіпертонії і зниженому гемоглобіні.