Гренадін (Grenadine) - секрети гранатового сиропу, тонкощі приготування вдома і коктейлі на його основі

Гренадин (Grenadine) – це густий гранатовий сироп, який використовується в якості підсолоджувача при приготуванні алкогольних і безалкогольних напоїв. З'явився він близько 200 років тому у Франції і досі залишається затребуваним, а його смак з кожним роком набуває нових ноток.

гренадин

Оригінальний рецепт містив лише гранатовий сік і цукровий сироп. Про цей напій згадував Дюма-старший у своєму Grand Dictionnaire de cuisine (1873), відводячи йому роль лікарського засобу. Але з часом популярність гренадіна зросла, чим не забули скористатися недобросовісні виробники. Концентрат стали розбавляти соком ягід, додавати ароматизатори і загусники. Існує також алкогольна різновид сиропу-лікер Grenadine.

Історія створення гренадіна, цікаві факти

Право називатися творцем гранатового сиропу Гренадін оскаржують дві країни — Франція та Іспанія. Баски впевнені: раз назва Grenadine співзвучно з містом Гренада, значить першими варити ароматний напій почали вони. Але французи вважають цю версію прекрасною казкою і, мабуть, мають рацію.

Перша згадка про сироп Гренадін відноситься до 1825 року, документально поява напою зафіксовано в 1830 році. Винахідником вважається торговець вина James Phillips, житель Брістоля. З його ж ім'ям пов'язують створення лікеру Grenadine.

Спочатку сироп Гренадин був напоєм жінок і дітей. До нього додавали сельтерську воду або розбавляли газованою водою. У коктейльну культуру концентрат увійшов тільки в наступному столітті завдяки США. Американці першими стали використовувати солодкий концентрат для створення лонг дрінков , які мали шалений успіх. Один з найвідоміших коктейлів, до складу якого входить Гренадин — Tequila Sunrise.

Згадки про сироп можна знайти в творах Маяковського. За свій яскраво-червоний колір він полюбився більшовикам, які проживають в еміграції у Франції. Grenadine пили на зборах і партійних засіданнях.

Склад, смакоароматичні особливості і калорійність

Склад сучасного Гренадину залежить від виробника. Кожен виробник напою видозмінює класичний рецепт, прагнучи внести в нього родзинку і домогтися впізнаваності.

Найбільш часто в сироп вводять:

  • Вишневий або чорносмородиновий екстракт;
  • Просту воду;
  • Концентрати, ароматизатори, загусники, що надають напою потрібні смакоароматичні властивості.


Більшість виробників включають до складу 10% червоних соків, цукор, кукурудзяний сироп (ГФУ), трохи лимонного соку, ваніль і хімічні добавки. Придбати сироп, виготовлений за класичним рецептом, можна тільки у кустарних виробників або зробити його в домашніх умовах.

Про калорійність солодкого Grenadine говорити складно. Через велику кількість варіацій і рецептур вона може істотно відрізнятися, але в середньому становить 268 калорій на 100 г продукту.

Смак справжнього Гренадину — кисло-солодкий, терпкий, насичений. Консистенція-в'язка, тягуча. Сучасні сиропи можуть мати інший смак, з нотками тропічних фруктів, ягід.

Відмінності сиропу і лікеру Гренадин

На перший погляд сироп і лікер Grenadine дуже схожі. Той і інший мають яскраво-червоний колір і аромат гранатів. Лікер трохи рідині, консистенція менш тягуча, але все одно густа.

Єдина істотна відмінність між продуктами — наявність в лікері алкоголю. Міцність напою невисока-всього 3,5% і майже не відчувається, якщо смакувати дрібними ковтками. Проте спирт в складі є.

Як вибрати якісний гранатовий Гренадин

Вибір сиропу Гренадин для коктейлів — просте і одночасно складна справа. Занадто багато на українському ринку виробників гранатового напою. Це призводить до певних проблем, особливо якщо споживчого досвіду мало.

Фахівці радять при покупці солодкого екстракту звертати увагу на наступні моменти:

  • Чим менше в складі ароматизаторів, барвників та іншої хімії, тим краще;
  • Не варто купувати занадто дешевий продукт, в ньому напевно тільки крохмаль, фруктоза і консерванти;
  • Слід враховувати в'язкість сиропу - він не повинен бути рідким;
  • Невеликий термін зберігання.

Якісний Гренадин дозволяє створювати пікантні алкогольні коктейлі, які порадують вишуканим, освіжаючим смаком і легким ароматом граната.

Популярні виробники сиропу Гренадин

Серед споживачів найбільшою популярністю користується Rose's. Причина — в невисокій ціні екстракту. Погано те, що виробник готує продукт на основі кукурудзяного сиропу, підсолоджувачів і консервантів. Нічого натурального в ньому немає.

Краще придбати більш дорогий, але якісний Гренадин. Ось список добросовісних виробників:

  • G. Reynolds;
  • Employees Only;
  • Stirrings;
  • Small Hand Foods;
  • Sonoma Syrup.

Ці бренди використовують у складі натуральний гранатовий сік. Детальніше про сиропи для коктейлів: виробники, як вибрати, куди додавати →

З більш бюджетних варіантів варто звернути увагу на марки: французьку Monin, Spoom і Barline.

Як приготувати сироп в домашніх умовах

Найкращий варіант для споживача спробувати справжній сироп Гренадин — це зробити його самостійно, використовуючи лише два інгредієнти, гранат і цукор. В результаті повинен вийти рубіново-червоний напій, який потрібно зберігати в холодильнику. Його можна використовувати для приготування будь-яких видів коктейлю або зробити на його основі лікер.

Щоб екстракт вийшов смачним, корисним і ароматним, слід в точності дотримуватися покроковий алгоритм приготування.

Інгредієнти та пропорції класичного Гренадину:

  • Сік граната-0,5 л;
  • Цукор – 0,5 кг.

Рецепт:

  1. Прогріти гранатовий сік в емальованому посуді на повільному вогні, поки обсяг не зменшиться вдвічі.
  2. Додати в киплячу суміш цукровий пісок, постійно перемішуючи вміст до повного розчинення.
  3. Зняти сироп з вогню, охолодити, перелити в пляшку, добре закупорити.

Зберігають готовий сироп в холодильнику не більше 2-3 місяців.

З чим і як пити Гренадин

Пити Гренадин в чистому вигляді не прийнято, він занадто насичений. Основне призначення продукту-покращувати смак і аромат спиртовмісних коктейлів. Крім цього, сироп широко застосовується для приготування безалкогольних міксів.

Великою популярністю користуються коктейлі Рой Роджерс і Ширлі Темпл, названі на честь голлівудських зірок.

Grenadine можна змішувати зі звичайною водою, мінералкою, тоніком. У 90 — х роках минулого століття було дуже популярно пиво з солодким сиропом-Гренабір. За рахунок своєї густоти Гренадин відмінно підходить для створення шаруватих коктейлів.

Рецепти коктейлів з Гренадином

Коктейлів, куди можна додавати Гренадин, багато. Найзнаменитішими серед них вважаються алкогольні Текіла Схід Сонця , Хіросіма , Боярський , Луїджі, Мерилін Монро, Ширлі Темпл. Їх нескладно приготувати в домашніх умовах.

Текіла Санрайз (Tequila Sunrise)

Саме цей коктейль обрала група The Rolling Stones під час одного зі своїх турів. Завдяки музикантам, напій став відомий у всьому світі.

Склад:

Гренадін 20 мл
Срібна текіла 55 мл
апельсиновий сік 100 мл
Лід 2-3 кубики

Рецепт:

  1. Наповніть хайбол або іншу високу склянку льодом.
  2. Влийте текілу та апельсиновий сік.
  3. У центр акуратно додати гренадин;
  4. Прикрасьте келих коктейльною вишнею та скибочкою апельсина.

Детальніше про коктейлі з текілою →

Хіросіма

Серед рецептів коктейлів з сиропом Гренадін особливе місце займають шоти. В якості посуду використовується стопка, в яку шарами укладають компоненти.

Склад:

Самбука 25 мл
Baileys 25 мл
Абсент 25 мл
Гренадин 5-6 крапель

Рецепт:

  1. Акуратно, по опуклій стороні ложки укласти в стопку шар самбуки, Бейліса, абсенту.
  2. Зверху капнути гренадин. За рахунок більшої щільності він піде на дно, створивши ефект ядерного вибуху.

Для більшого ефекту шот можна підпалити.

Боярський

Цей вибуховий і зухвалий алкогольний коктейль-шот з Гренадином вважається символом Санкт-Петербурга. Його назву пов'язують з актором м.с. Боярським.

Склад:

горілка 20 мл
Соус Табаско 2-4 краплі
Гренадін Monin 20 мл

Рецепт:

  1. Спочатку в стопку наливають сироп.
  2. Потім за допомогою ложки укладають горілку.
  3. Зверху капає гострий соус.

Подається коктейль в стопці (Шоті), п'ють його залпом. Після потрібно вдарити кулаком по столу і крикнути: "тисяча чортів!»

Більше рецептів коктейлів для домашнього приготування→

Луїджі (Luigi)

Ще один простий рецепт коктейлю з Гренадином. В результаті змішування виходить приємний, солодкуватий, цитрусовий напій

Склад:

Джин 40 мл
Гренадин 10 мл
Лікер Куантро 4-5 крапель
білий вермут 10 мл
апельсиновий сік 10 мл
Лід 100 г

Рецепт:

  1. Охолодити келих.
  2. У шейкер додати 2-3 кубики льоду, залити всі інгредієнти.
  3. Перемішати.
  4. Перелити коктейль за допомогою ситечка в келих.
  5. Прикрасити твістом апельсина.

Мерилін Монро

Популярний жіночий алкогольний коктейль з Гренадином. Заворожує м'яким вершковим смаком з нотками тропічних фруктів і назавжди залишається в пам'яті, як Мерилін Монро.

Склад:

Гренадин 5 мл
Шампанське Брют 90 мл
Кальвадос 20 мл

Рецепт:

  1. Охолодити високий келих.
  2. Влити кальвадос і шампанське, додати гренадин.
  3. Акуратно перемішати, може з'явитися піна.

Прикрасьте коктейльними вишнями.

Детальніше про коктейлі з шампанським: 20 найкращих рецептів для приготування вдома →

Ширлі Темпл (Shirley Temple)

Безалкогольний варіант коктейлю з Гренадином. Його часто подають дітям на дорослих святах замість справжнього коктейлю.

Склад:

Лимонад 150 мл
Гренадін 25 мл
Лід 3-4 кубики

Рецепт:

  1. Киньте лід у високу склянку.
  2. Налити солодкий сироп.
  3. Додати лимонад.
  4. Перемішати напій барною ложкою.

Прикрасити коктейльної вишнею, подавати з трубочкою.

Більше безалкогольних коктейлів: Топ - 20 рецептів для приготування вдома →

Сироп Гренадин-популярний інгредієнт алкогольних і безалкогольних коктейлів. Незважаючи на давню історію, він як і раніше на піку популярності. Бармени люблять його за яскравий колір, насичений смак і універсальність.

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua