Самогон для свого столу стали робити багато любителів. По-перше, продуктом свого виробництва не отруїшся, по-друге, можна поекспериментувати зі смаком міцного напою, в — третє, Саморобний питво обходиться дешевше магазинного. Для отримання кінцевого продукту треба приготувати брагу.
Рецептів багато, і кожен виробник самогону шукає такий, щоб продукт вийшов якісним, але не дорогим. Щоб субстанція заграла, потрібен солодкий продукт, дріжджі і вода. У виробництво йдуть будь-які солодкі продукти, — цукерки , солодкі ягоди і фрукти, і, звичайно, варення. Часто у господинь залишаються невикористаними минулорічні запаси. Воно сахариться або, навпаки, прокисає. Праць в нього вкладено багато, викидати шкода. Навіть ті, хто ніколи брагу і домашнє вино не ставив, пускають в справу старе варення і отримують відмінний напій — брагу для пиття або перегонки. Продукт з нього при перегонці дає аромат ягід і приємний післясмак самогону.
Брага з варення з цукром
У початковому продукті вже є цукор і те, що старе варення вже заграло, теж добре.
Як зробити брагу з варення з цукром:
Продукти для рецепта:
- Варення, краще старе, заграло, — 6л
- Дріжджі пресовані — 300г
- Пісок цукровий — 3 кг
- Вода — 25 л
Хід роботи:
У флягу наливаємо теплу воду, розчиняємо в ній пісок і варення. Все добре перемішуємо. Окремо розпускаємо дріжджі і вливаємо у флягу. Ємність закриваємо, ставимо в тепле місце і вкриваємо додатково зверху теплою ковдрою. Процес бродіння завершується на 12-14 день. Перевірити готовність можна наступним способом — запалений сірник треба піднести до ложки з напоєм. Якщо вона не гасне, то напій готовий. Якщо вогонь не горить, процес бродіння не закінчено. На смак готова брага повинна бути кислою з гіркуватістю. Якщо цукор ще відчувається, то нехай вона ще дозріває.
Брага з варення без цукрового піску
У самій сировині міститься достатньо солодощі для бродіння. І брага виходить смачніше, ароматні, так як на певну кількість води береться більше варення, ніж в рецепті з цукром.
Продукти для рецепта:
- Будь-яке варення, навіть кисле — 6л
- Пресовані дріжджі — 250г
- Вода — 25л
Хід роботи:
Кисле варення виливаємо в теплу воду і розмішуємо. Краще заводити брагу в пластиковій або алюмінієвій флязі. Дріжджі розчиняємо в 0,5 л теплої води і виливаємо у флягу. Перемішуємо інгредієнти і ставимо ємність в тепле місце під Водний затвор. Можна на горлечко ємності натягнути гумову рукавичку з дірочкою. Вона (Рукавичка) покаже, коли закінчиться процес бродіння. Для цього рецепта час дозрівання становить 5-7 днів. З цієї кількості субстрату можна зробити 6-7л самогону. Це менше, ніж з заготовки з додаванням рафінаду, але напій виходить кращим за смаковими якостями.
Деякі рецепти з варення не містять дріжджі. В цьому випадку процес бродіння протікає повільно або зовсім відсутня. Сировина просто протухає.
Для приготування можна брати різні варення, сміливо їх змішувати. Єдино, що потрібно пам'ятати, в ньому повинно бути достатньо цукру.
Брага для перегонки з варення і пива
Для цього рецепта продукт береться Старий, який вже не можна вжити в їжу, але шкода викинути. Таким же принципом керуються ті, хто робить бражку на старому пиві. Цей продукт швидко псується і видихається, і в такому вигляді п'ється без задоволення. Якщо накопичується він в достатній кількості, на ньому можна зробити відмінну брагу для перегонки на самогон.
- Пиво прострочене — 10 л
- Вода — 6л
- Варення — 3л
- Дріжджі сухі — 50г
Хід роботи:
У підігрітій воді розмішати варення до повного розчинення. Окремо розвести в склянці теплої води дріжджі, вилити їх у воду. Додати пиво, розмішати, закупорити під Водний затвор бутель і поставити її в тепле місце на 3 дні. Процес бродіння швидкий тому, що в пиві також містяться активні пивні дріжджі. Брага готова до перегонки. Самогон з неї віддає хлібним присмаком і цей аромат відбиває запах сивушних масел.
Брагу з варення і пива можна зробити і в меншому обсязі. Розкладка інгредієнтів для цього рецепта буде наступною:
- Будь-яке варення — 1л
- Келих пива
- Склянка цукрового піску
- 5л теплої води
Хід роботи:
У бутель з широкою шийкою виливаємо джем, повидло, пиво, всипаємо цукор і додаємо охолоджену кип'ячену воду. Все добре перемішуємо до однорідної маси. Горлечко бутлі затягуємо марлею. Ставимо ємність на 10 днів в тепле місце. Заготівля для перегонки на самогон готова.