Народна мудрість говорить: «Пиво не диво, а мед хвала, і всьому голова».
Народні приказки ніколи не складалися просто так. У кожній з них був закладений сенс і досвід поколінь. І, коли говорили, що мед всьому голова, це були не порожні слова. Адже мед не тільки смачні ласощі, подаровані нам природою. У медицині меду також відводиться значуща роль.
У повсякденному ж застосуванні мед традиційно використовують в їжу, так само як ласощі, так і як ліки. Якщо мед серед ваших запасів не рідкість, а іноді і накопичуються залишки меду з торішніх врожаїв, то можна знайти йому одне чудове ще застосування — зробити з меду самогон.
Самогон з меду
Самогон, приготований з медової браги, не тільки стане вишуканим алкогольним напоєм, але і зможе виступити родзинкою будь-якого застілля. Так само як і цінителі, навіть любителі зможуть дати високу оцінку цьому виду алкоголю, а рецепт такого самогону обов'язково знайде послідовників. Самогон з меду матиме приємний смак, доповнений ароматом меду, на основі якого він вигнаний.
У колекціях професіоналів є чимало рецептів самогону, приготованих з використанням меду. Однак, в основі кожного лежить один з двох основних рецептів браги на меду — з використанням дріжджів, або без них.
Класика медової браги
Класичний рецепт медової браги все ж має на увазі використання дріжджів. Використовувати можна як звичайні дріжджі, так і сухі. Тільки варто пам'ятати, що сухих дріжджів потрібно брати в 4 рази менше, ніж сирих.
Знадобиться:
- 20 л чистої води
- 3 кг цукрового піску
- 3 кг меду
- 300 гр дріжджів (приблизно 70-80 гр сухих).Воду варто брати максимально чисту. Краще використовувати джерельну воду, але підійде і звичайна водопровідна вода, якщо дати їй відстоятися день-другий. Не потрібно воду кип'ятити. При кип'ятінні вона втрачає кисень, який в ній міститься, а він основа хорошого бродіння браги.
Цукор і мед розмішуємо в теплій воді. Дріжджі краще спочатку також розвести в теплій воді, а потім влити в солодку основу. Далі головне дотримати всі основні принципи хорошою браги — залишаємо в теплому місці до закінчення бродіння. Зазвичай цей процес триває близько 10 днів (+/- кілька днів). Готову для перегонки брагу акуратно зливають, щоб не потривожити природного осаду. Переганяють же медову брагу, як і звичайну. Для більш якісного самогону варто зробити подвійну перегонку і додаткове очищення. В цьому випадку повністю піде специфічний запах самогону і покращиться смак.
Брага на меду без цукру
Другий основний рецепт медової браги схожий з першим, але робити його потрібно виключно на меду. Цукор в цьому випадку зовсім не використовується.
Для приготування браги знадобиться:
- 3 кг меду
- 5 л води
- 200 гр спиртових дріжджів, або 50 гр сухих
Мед змішується з водою в ємності не менше 10 л.у ній же доводиться до кипіння і кип'ятиться на повільному вогні хвилин 10. Під час кип'ятіння потрібно постійно знімати утворюється піну. Після кип'ятіння рідина потрібно охолодити до 25-30 градусів. Потім слід додати дріжджі і ретельно перемішати. Перелити все в підходящу ємність для бродіння і прибрати в тепле місце. Після закінчення бродіння, це стане ясно, коли брага втратить солодкість, отриману рідину переливаємо в самогонний апарат, і переганяють звичним способом. Зберігати медовий самогон краще в натуральній тарі, наприклад, в Дубовому діжці.
Настоянка на меду з імбиром
На меду можна не тільки ставити брагу, а й робити різні настоянки . Дуже популярний в народі рецепт медової настоянки з імбиром. Робити таку настоянку не довше будь-який інший, а в нагороду серед запасів з'явиться чудове ліки і приємний алкогольний напій. Імбир відомий більше представницям прекрасної половини. Адже за допомогою імбиру можна лікувати безліч хвороб, властивих в основному жінкам. Корінь імбиру використовують як засіб для схуднення. А імбирну настоянку з медом приймають для профілактики багатьох хвороб. Та й як напій така настоянка має приємний тонкий смак.
для приготування цієї цілющої і смачної настоянки в домашніх умовах знадобиться:
- 1 л самогону (можна трохи менше)
- 100 гр меду
- 50 гр імбиру
У ємність покласти імбир і мед і залити все самогоном. Дати настоятися складу не менше двох тижнів, періодично збовтуючи. Через два тижні готову настоянку процідити і розлити по красивих пляшках або банкам, в яких буде зберігатися настоянка. Для прискорення процесу імбир можна подрібнити. Щоб настоянка була більш насиченою, варто їй дати настоятися довше.
Варто сказати, що чим чистіше буде вихідна сировина, тим краще буде кінцевий результат. Тому для подібної настойки краще взяти очищений самогон подвійної перегонки.
Більше рецептів настоянок самогону на імбирі →
Настоянка медова з перцем
Ще один рецепт настоянки, який користується особливою любов'ю в народі це медова з перцем або перцівка. Унікальність цієї настоянки безмежна. Вона і зігріє, і вилікує, та й на смак чудова. А робити таку настоянку зовсім не складно. Нагородою вам стане елітна настоянка, яку не соромно виставити на стіл при будь-якому застіллі і пригостити їй найважливішого гостя.
- 1 л самогону
- 2-3 стручки перцю чилі
- Запашний перець горошком — кілька штук
- 1-2 ст л меду
- Шкірка лимона(цедра)
Також можна взяти 1 ч.л. паприки. Вона додасть приємний смак майбутньої настоянці. А далі, як і при інших настойках, все змішати і витримувати не менше двох тижнів. Чим довше буде витримка, тим більш насиченим буде смак.
Хтось сказав одного разу, що перцівка — алкогольний напій справжніх суворих чоловіків. З цим не посперечаєшся. Адже гостроту і аромат домашньої настоянки можна регулювати, додаючи або зменшуючи кількість інгредієнтів.
В якості лікувального напою домашню перцівку з медом вживають при початкових стадіях всіх простудних захворювань. « для сугреву» — при переохолодженні організму і щоб провести профілактику можливих хвороб.
Протипоказання у такий настойки стандартні для алкогольних мікстур. А ось користь безмежна. Зберігати домашню перцівку на меду можна кілька років. І, чим довше вона буде зберігатися, тим яскравіше і більш насиченим буде смак. Експериментуйте і насолоджуйтеся різноманітними відтінками медового смаку.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з медом і перцем →