Мезга або макуха, що залишається після віджимання виноградного соку — чудове сировину для приготування домашнього самогону. З браги, до складу якої крім виноградних вичавок входять цукор і дріжджі, виходить відмінний алкогольний напій з високим відсотком фортеці. Крім того, якщо настояти вже готовий самогон на стиглому винограді або виноградних кісточках, виходить дуже смачна, м'яка настоянка з приємним ароматом.
Домашній самогон з виноградного макухи: технологія виготовлення
Спосіб приготування виноградного самогону з макухи має деякі особливості. По-перше, в Вичавках, що залишилися після приготування соку, цукрів і фруктози практично не залишається. Бродіння фруктової маси без солодкої складової неможливо, тому її недолік обов'язково заповнюють цукровим піском.
По-друге, брага з мезги не завжди вимагає додавання дріжджів. Обумовлено це тим, що на шкірці стиглих ягід живуть колонії дріжджових грибків, кількості яких достатньо для повільного бродіння макухи, поміщеного у вологу солодку середу.
Бродіння без додаткового використання пекарських дріжджів йде набагато повільніше. Брага з винограду вважається готовою для перегонки і перетворення в самогон не раніше, ніж через 2-3 місяці. При цьому смак кінцевого продукту виходить м'яким, без характерних ноток дріжджів. Однак дріжджі в сусло для самогонки виноградної найчастіше додають, щоб прискорити процес дозрівання браги.
Класичний рецепт виготовлення самогону виноградного передбачає використання наступних інгредієнтів:
- Вичавки винограду (Макуха, мезга) — 10 л
- Вода (очищена, кип'ячена) — 30 л
- Цукор — 5 кг
- Дріжджі живі (пресовані) — 100 г
При зміні кількості основної сировини пропорції інших компонентів зменшуються або збільшуються відповідно.
Виноградна брага традиційно готується за такою технологією:
- Вичавки перекладають в ємність для бродіння (бак, скляна банка, бутель).
- Сюди ж відправляють цукор і дріжджі (при необхідності). Весь перемішують.
- Масу потрібно залити нагрітою до 30-35°з водою, після чого ще раз перемішати сусло.
- Ємність з розчином закривають кришкою з гідрозатворів і ставлять в тепле темне місце для бродіння.
- Якщо в приготуванні складу були використані дріжджі, процес займе 7-14 днів. Якщо ж Виноградна брага визріває без дріжджовий складової, доведеться почекати довше.
- Для рівномірного дозрівання сусло потрібно перемішувати кожні 2 доби. Якщо після закінчення 1-2 днів бродіння не почалося, в масу необхідно додати дріжджі.
Коли процес бродіння завершиться (припиниться газовиділення), брагу фільтрують через складену в кілька шарів марлю і приступають до перегонки самогону. Щоб отримати виноградну самогонку високої якості без неприємного присмаку і різкого запаху, рекомендується застосувати метод подвійної перегонки з проміжною сортуванням і очищенням дистиляту. Фортеця самогону виноградного становить 70-95 градусів, тому перед вживанням його зазвичай розбавляють водою.
Детальніше про приготування самогону з винограду в домашніх умовах →
Класична Виноградна настоянка на готовому самогоні
Виноград в самогоноварінні використовують не тільки для приготування міцної самогонки виноградної, але і для облагороджування дистиляту, приготованого з будь-якого іншого сировини. Якщо це класична настоянка, використовують вже готовий, очищений, що пройшов подвійну перегонку самогон фортецею 40-45° і виноград будь-якого сорту.
Для приготування класичної настоянки з винограду на самогоні беруть цілі ягоди. Вони повинні бути стиглими, без ознак псування, гниття, цвілі. Перед тим як залити самогоном, їх зривають з грон, миють, перебирають, висушують.
Пропорції базового рецепта для приготування класичної настоянки на самогоні:
- Виноград — скільки поміститься в 3 л банку.
- Самогон — 1,5-2 л
- Цукор — 3 ст. л.
Оброблені попередньо ягоди і цукор висипають в вимитий, сухий скляний балон по плечики. Обережно заливають сировину дистилятом. Зазначені в рецепті пропорції не точні — самогону може знадобитися трохи більше або трохи менше, в залежності від розміру плодів винограду. Головне, щоб самогон повністю покрив ягоди.
Після цього банку закривають щільно кришкою, масу струшують, щоб цукор розчинився в рідині. Нагадаємо, що це не брага, тому використовувати гідрозатвор не потрібно.
Самогон виноградний потрібно настояти в темному приміщенні при кімнатної температури 2-3 тижні. Кожні 3 дні банку струшують для повного розчинення цукру.
Коли настоянка буде готова, її відціджують через вату або марлевий фільтр. Розливають по пляшках з полотно закриваються пробками. Фортеця такої виноградної самогонки становить 25-30°. Напій повністю готовий до вживання, але при необхідності його можна зберігати в прохолодному місці протягом 2 років.
Настоянка на виноградних кісточках
Є рецепти, в яких самогон потрібно настояти на виноградних кісточках. В цьому випадку застосовують кісточки тільки червоних сортів винограду.
Щоб вийшла якісна спиртова настоянка, підійдуть кісточки з залишилася після вичавки соку мезги. Якщо після приготування самогонки виноградної залишилася брага, можна взяти кісточки ягід з неї. Їх потрібно відокремити від м'якої складової сусла, промити і висушити.
Спиртову настоянку готують з рівної кількості кісточок винограду і очищеного, розведеного водою до фортеці 45° дистиляту. Спочатку підготовлену скляну банку наполовину заповнюють сухою сировиною, а потім заповнюють простір, що залишився самогоном.
Витримувати суміш в темному теплому місці потрібно мінімум Місяць, періодично збовтуючи. Але досвідчені винороби стверджують, що необхідно настояти самогон на кісточках протягом 6-8 місяців. На виході вийде вже не Виноградна самогонка, а міцний напій, за кольором, смаком і запахом нагадує коньяк.
Виноградний лікер
У приготуванні солодких лікерів, як і для виготовлення класичної самогонки виноградної також використовуються стиглі ягоди. Але якщо звичайна настоянка готується з цілих плодів з кісточками, то тут в справу йде тільки сік.
В домашніх умовах зробити його просто. Плоди зривають з грон, миють, відбирають недозрілі, гнилі і зіпсовані. Злегка мнуть ягоди, а потім подрібнюють в пюре за допомогою толкушки, блендера. Сік з отриманої маси шляхом віджиму через марлю. Якщо в будинку є відцентрова соковижималка, етап приготування ягідного пюре можна пропустити.
Виноградний лікер готують з рівної кількості соку і самогону. Рідини змішують в одній ємності, додають цукор (на 1 л соку — 1 стакан). Суміш перемішують, щільно закривають банку і відправляють настоюватися в тепле темне приміщення на 2 тижні.
Після покладеного часу лікер проціджують. Паралельно варять солодкий сироп з 1 ст.води і 2 ст. цукру. Коли сироп охолоне, його вливають в готовий виноградний лікер. Розмішують, переливають в чисті пляшки. Для отримання пікантного смаку можна додати в напій ванілін, корицю, гвоздику.
При дотриманні технології виходить напій міцністю 20-25° з приємним насиченим смаком і тонким ароматом. Використовують його можна для приготування різних коктейлів, вживають в чистому вигляді, застосовують в кулінарії, додають в чай, кава.