Вино — популярне спиртне, що виготовляється багатьма виробниками алкогольної продукції. Кожен бренд представляє великий асортимент, в який входять напої різних сортів.
Калорійність вина залежить від його типу, для кожного характерний певний показник. На енергетичну цінність алкоголю звертають увагу насамперед ті, хто стежить за вагою, проте така інформація стане в нагоді і будь-якому іншому любителю вишуканого напою. Пропонуємо розглянути цю тему детальніше.
Від чого залежить калорійність вина
Вміст калорій у вині визначається кількістю залишкового цукру і міцністю продукту, причому між цими двома факторами існує прямий зв'язок.
Вино відносять до алкогольних продуктів середньої калорійності. Цей показник нижче, чому міцного спиртного, і вище, ніж у пива.
Під час виробничого процесу винну основу змішують з дріжджами і солодким компонентом, який підсилює їх дію і проникає в сусло. В процесі ферментації відбувається перетворення цукру в спирт, і зі збільшенням кількості використовуваного солодкого речовини зростає і вміст алкоголю в продукті. Після отримання бажаної фортеці технологи переривають процес і, визначивши кількість залишився, неперебродівшего, цукру, відносять вино до певної категорії, однією з характеристик якої і є енергетична цінність.
Один грам цукрового піску містить 4 калорії, а в 1 мл спирту значення досягає 7 ккал.
Калорійність пляшки вина залежить не тільки від процентного вмісту алкоголю або типу напою, але і від сорту використаних при виготовленні виноградних плодів — темні ягоди зазвичай більш калорійні, ніж світлі. Також на цю цифру впливає витримка.
Детальніше про сорти винограду для домашнього вина →
Калорійність вина на 100 грам
Виробники пропонують алкоголь різних видів, кожен — з певною енергетичною цінністю. Це значення визначають після аналізу 100 мл напою.
Вино містить корисні елементи, благотворно впливають на організм. Помірне вживання може принести користь в боротьбі з рядом розладів і захворювань.
Представляємо таблицю, в якій відображена загальна картина калорійності 100 грам вина.
різновид | калорійність, ккал |
солодке | 92-105 |
напівсолодке | 82-95 |
сухе | 64-71 |
Напівсухе | 76-85 |
ігристе | 66-85 |
Рожевий | 68-95 |
Білий | 64-92 |
Червоне | 71-105 |
десертне | 130-170 |
Столове | 65-71 |
Найвища калорійність — у червоних кріплених вин, а також У самостійно виготовленого плодово-ягідного спиртного. Значення може доходити до 250 калорій. Міцність таких виробів перевищує 16%.
Червоне
У червоних вин калорійність досягає досить високих показників. Цифра змінюється в залежності від типу і фортеці спиртного. В середньому енергетична цінність келиха червоного вина об'ємом 100 мл становить 71-105 ккал.
- Освіжаючі, з приємною кислинкою, легкі напої з вмістом спирту 12,5%. Калорійність таких продуктів становить близько 71 ккал.
- Вина, міцність яких в межах 13%, називають среднетелими. Калорійність на 100 мл — 76-80 ккал. Спиртне цього типу відрізняється більшою щільністю, яскравістю і насиченістю.
- Вина з вмістом алкоголю 14% відносять до повнотілих. Енергетична цінність досягає 105 ккал. Напої мають насичений смак і аромат, високу щільність і здаються більш концентрованими.
Білий
Білі вина відрізняються більшою легкістю, ніж червоні. У їх складі менше цукру, а значить, і калорійність нижче.
Виділяють чотири типи спиртного:
- Сухий, що містить 64 калорії. Рівень етилового спирту становить 115%. Це напої з приємною кислинкою і легким освіжаючим фруктовим букетом.
- Напівсухе з енергетичною цінністю 75-77 ккал. Фортеця такого вина-13%. Алкогольний напій більш витриманий і щільний, виділяється м'яким і чітко відчутним вершково-ванільним ароматом.
- Напівсолодке, в якому прибл. 83-85 калорій. Вміст алкоголю - до 13%. Спиртне підкорює солодкувато-свіжим смаком і ароматом з переважанням ягідних ноток.
- Солодке, калорійність якого — 90-92 ккал. Фортеця білого вина з цієї категорії-13,5%. Напої мають солодкістю і насиченістю смако-ароматичного букета.
Рожеві вина роблять з темного і світлого винограду. Калорійність напоїв-на середньому рівні між червоними і білими і становить 71-95 ккал. Напої міцністю 12-13, 5% славляться вишуканістю, м'якістю, витонченістю гастрономічної та ароматичної композиції.
Сухе
Одна з головних характеристик сухого вина - знижений вміст цукру або його повна відсутність. Мінімальні показники досягаються завдяки технології виробництва, при якій сусло зброджується повністю, і в продукті практично немає залишкового цукру.
Калорійність сухого вина відносно невисока і становить максимум 80 ккал. Показник залежить від типу напою.
Вид | енергетична цінність, ккал |
Червоне | 71 |
Рожевий | 68 |
Білий | 64 |
Червоне сухе вино-вчимося вибирати і пити хороший алкоголь →
Напівсухе
Напівсухе вино — алкоголь, в 1 л якого міститься до 18 г цукру. Напої відрізняються більш високою, в порівнянні з сухими, калорійністю.
Вид | енергетична цінність, ккал |
Червоне | 85 |
Рожевий | 78 |
Білий | 76 |
Напівсолодке
Категорію напівсолодких складають вина, відсоток цукру в яких досягає 45 од.
Вид | енергетична цінність, ккал |
Червоне | 93 |
Рожевий | 86 |
Білий | 82 |
Солодке
Солодке вино — Категорія спиртного з найвищим відсотком залишкового цукру. Показник перевищує 45%, калорійність також досить висока.
Вид | енергетична цінність, ккал |
Червоне | 105 |
Рожевий | 95 |
Білий | 92 |
Десертне
Десертні вина відносять до категорії солодких. Вміст цукру може доходити до 35%, а фортеця — до 17%.
Кращий гастрономічний супровід для десертних вин — кондитерські вироби, муси, солодкі пудинги, фрукти, морозиво, шоколад.
Виробники пропонують як червоне, так і біле десертне спиртне. Калорійність на 100 грам у кожного типу різна.
- В білому вині — до 130 ккал.
- Червоне десертне вино містить до 170 ккал.
Говорячи про спиртне для десертів, варто згадати і столове вино, келих якого нерідко супроводжує рядову трапезу. Напій належить до групи сухих, відрізняється низьким відсотком цукру і невисокою калорійністю, яка становить 65 ккал білого і 71 ккал у червоного. Міцність продукту-11-12%.
Ігристе
Знамениті вина «з бульбашками» випускають багато виробників алкогольної продукції. Напої відрізняються високою якістю і чудовим смаком, за що і цінуються у всьому світі. Виготовляють напій за технологіями шампенуаз, Шарма або Асті. В якості сировини використовують найбільш добірні виноградні плоди кращих сортів.
Ігристе вино поділяють на кілька видів, кожен відрізняється різними показниками вмісту солодкого компонента і, відповідно, калорійності:
- Найнижчий показник — у знаменитого брюта: значення становить близько 66 ккал на 100 мл.
- Калорійність інших видів вище, а максимальний показник досягає 84 одиниць.
Енергетична цінність — в межах 66-85 ккал.
Домашнє
домашні вина
мають більш високу енергетичну цінність, ніж промислові. На калорійність таких виробів дуже впливає склад. Фруктово-ягідні саморобні напої часто готують з використанням солодких сиропів або меду.
Калорійність домашнього вина становить до 200 ккал, іноді вище. Вміст алкоголю в виготовлених самостійно напоях перевищує 16-17%, і їх відносять до категорії кріплених.
Скільки калорій у келиху вина
При подачі вина використовують класичні фужери, призначені для алкоголю цього виду. Рекомендований по етикету обсяг-ОК. 100 мл.
У келиху вина — 71-100 калорій. Це середнє значення, яке змінюється в залежності від сорту спиртного.
У багатьох ресторанах можна побачити винні фужери великого обсягу. Алкоголь, розлитий в такий посуд, максимально яскраво розкриває смако-ароматичні якості, і дегустатор отримує можливість сповна ними насолодитися. При наповненні фужерів цього типу середній обсяг може бути злегка перевищений, отже, калорійність порції вина зростає.
Скільки можна випити вина без шкоди для фігури
Багато хто відмовляється від спиртного через острах набрати зайві кілограми. Любителі вина, стурбовані власною вагою і бажають залишатися у формі, можуть більше не хвилюватися. Дослідження канадських вчених доведено, що помірне вживання цього алкоголю незалежно від калорійності не впливає на набір ваги, а значить, невелика його кількість не зашкодить навіть тим, хто дотримується дієти.
Самим низькокалорійним є біле сухе вино, келих якого може дозволити собі кожен, хто веде здоровий спосіб життя. Тут слід пам'ятати про помірність: велика кількість порцій не принесе користі.
Алкоголь з темних сортів винограду, що володіє масою цінних речовин, не завдає шкоди і навіть рекомендується при наявності деяких проблем зі здоров'ям. Для отримання користі варто обмежитися одним келихом, в іншому випадку результат буде прямо протилежним. І, звичайно, перед вживанням варто проконсультуватися з лікарем.
Важливо пам'ятати, що алкоголь протипоказаний при ряді захворювань, в період вагітності і лактації. Також обмеженням є дитячий вік.
Вино — спиртний напій, калорійність якого знаходиться на середньому рівні. Значення визначається різновидом напою. Вживання алкоголю в помірних кількостях не завдасть шкоди здоров'ю, не відіб'ється на фігурі, і келих ароматного вина за обідом або вечерею можуть дозволити собі навіть найзатятіші шанувальники здорового способу життя.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua