червоне сухе вино-вчимося вибирати і пити хороше вино

Червоне сухе вино — один з найдавніших алкогольних продуктів на землі. Спиртне виготовляють з винограду темних (червоних) сортів шляхом повного зброджування соку. За тисячолітню історію сформувалися Категорія, сорти і марки, правила подачі напою, регіони виготовлення вина.

красное сухое вино

За даними експертів, на світовому ринку щорічно з'являється 4-5 тис.видів цього продукту. Спиртне славиться чудовими характеристиками, про які розповімо далі, а також познайомимо з технологією виробництва, представимо найбільш відомі марки і поділимося секретами вживання.

Історична довідка

Історія сухого вина з червоного винограду сягає своїм корінням у глибоке минуле. Алкоголь виробляли стародавні греки і єгиптяни, знали про нього жителі античних цивілізацій Близького Сходу і Центральної Азії. Потім з вином познайомилися римляни, а після захоплення ними Середземномор'я продукт поширився в усі куточки могутньої імперії. В епоху Середньовіччя червоне вино користувалося успіхом в Європі, де його виробництвом займалися італійці, іспанці, португальці і французи.

Археологи виявили античну виноробню, що вважається найдавнішою в світі. Вік знаходиться на території сучасної Вірменії об'єкта — більше 6 тис.років.

В наші дні алкоголь з давньою історією виробляють в різних куточках планети. Крім Європи та Азії, виготовленням сухого червоного вина займаються в Південній Америці, Австралії, Північній Африці, Північній Америці.

Технологія виробництва

Основною сировиною для виробництва сухого вина інтенсивного червоного відтінку є виноград з темною шкіркою. Такі плоди багаті біофлавоноїдами, поліфенолами, органічними кислотами, антоціанами, що додають напою насичений рубіновий відтінок.

Технологія виробництва сухого червоного сформувалася багато століть тому. Вона включає в себе наступні етапи:

  1. Вирощування і відбір ягід чорних сортів.
  2. Вичавка винограду.
  3. Ферментація та настоювання. Під час цих етапів фарбувальні пігменти переходять з шкірки в сік. Процес триває від 4 до 10 днів.
  4. Пресування та фільтрування. Осад з шкірки, м'якоті і кісточок пресують, вино перед цим зціджують.
  5. Дозрівання і витримка. Витримується в дубових бочках від 3 місяців до 5 років.
  6. Розподілу готового вина по пляшках.

У деяких випадках проводять яблучно-молочну ферментацію. В результаті вино стає м'якше на смак, втрачає зайву терпкість і кислоту.

Вино, отримане пресуванням, вважається більш корисним для здоров'я. В процесі віджиму з м'якоті, кісточок і шкірки в сік переходять антиоксиданти, таніни та інші цінні сполуки, які благотворно впливають на стан серця і судин, якісний склад крові.

Дегустаційні характеристики, калорійність, міцність

Смак сухого червоного вина — фруктово-ягідний, з домінуванням нюансів чорної смородини, ожини і персика. Букет можуть доповнювати відтінки сухофруктів, а також пряні гвоздичні і коричні включення.

У складному і насиченому ароматичному букеті домінують яскраві виноградні нюанси, доповнені сливовими відтінками. З основними тонами гармонійно поєднуються ожинові і смородинові мотиви, які, розкриваючись, надають запаху ще більшу виразність.

Сухе, виготовлене з темних сортів винограду, володіє насиченим червоним, іноді рубіновим або гранатовим відтінком. За цією ознакою знавці легко можуть визначити якість сировини і навіть назвати різновиди використаних при виробництві плодів.

Насичений відтінок вину надають певні сорти винограду, їх всього 12. Виробники, які бажають заощадити, використовують інші, більш поширені і дешеві різновиди сировини. Намагаючись поліпшити колір кінцевого продукту, вони використовують хімічні барвники, що негативно позначається на смакоароматичних характеристиках.

Фортеця сухого червоного в залежності від сорту становить 8,5-15%, деяких випадках може досягати 18%.

Вміст цукру — від 4-х до 9-ти г / 1 л рідини. Це значення встановлено нормативами ЄС і також залежить від різновиду червоного алкоголю. Показник невисокий, саме тому напій зараховують до категорії сухих.

Калорійність змінюється залежно від виду вина. В середньому в 100 мл напою міститься 60-80 ккал. У продукті присутні 0,2 г білків і 0,3 г вуглеводів, жирів немає.

Класифікація червоного сухого вина

Види червоного сухого вина відрізняються сортом використовуваної сировини, віком і країною виробництва.

По терміну витримки

Відповідно до періоду «дорослішання» продукти діляться на 3 групи:

  • Ординарні, найдорожчі, віком 3-12 міс.;
  • Марочні, витримані 1,5-3 г, що коштують дорожче;
  • Колекційні, що відрізняються найвищою якістю, дозрівали більше 36 місяців, найдорожчі.

По країні-виробнику

Сухе вино з червоних виноградних плодів може бути:

  • Італійською;
  • Іспанською;
  • Французьким;
  • Португальською;
  • Австралійським;
  • Чилійським;
  • Аргентинським;
  • Грузинським;
  • Марокканським.

Також виробляється в Алжирі, Австрії, Ліхтенштейні та США.

По сорту винограду

Різновид використовуваного винограду безпосередньо впливає на смакові характеристики алкогольного напою. Вино роблять з ягід технічних сортів: Barbera, Dolcetto, Cabernet Franc, Gamay, Garnacha tinta, Sangiovese, Nebbiolo та інших.

Барбера дає багатошаровий, не дуже виражений смак, Дольчетто дарує аромат солодких ягід айви з вкрапленнями мигдалю, Каберне Фран легку кислинку з фруктовим післясмаком. З Гаме виробляють першокласний Божоле, Гарнача Тінта частіше використовується в купажах. Санджовезе становить основу багатьох червоних вин, характер у нього мінливий, залежить від погодних умов. З Неббіоло отримують напій з відтінками троянд, прянощів і чайного листа.

Найкращі марки червоного сухого вина

Світові виробники пропонують понад 4 тис.видів червоного сухого вина. Серед цього різноманіття варто виділити кілька марок, які заслужили найвищу оцінку експертів і визнання цінителів винної продукції.

Alma Valley AV Cuvée (Альма Валле AV Кюве)

Шедевр родом з Криму, виготовлений з використанням виноградних плодів Мерло, Каберне Совіньон і Сапераві. Завдяки такому поєднанню вийшов сильний і цікавий смаковий букет, оцінений по достоїнству як експертами, так і любителями.

Продукт славиться яскравим, з легкою кислинкою, ягідним смаком. У букеті переважають відтінки вишні, яким вторить приємний аромат фруктів і квітів.

Вміст спирту становить 14,5%.

Chateau Tamagne Cabernet (Шато Тамань Каберне)

Недороге якісне сухе, визнане кращим у своєму ціновому сегменті. Вироблено з винограду Каберне Совіньон

Характеризується насиченим рубіновим кольором з гранатовими відблисками. Освіжаючий смак ягід і фруктів гармонійно доповнений відповідним ароматом.

Фортеця Chateau Tamagne Cabernet — 13%.

Esse Cabernet Select Satera (Есе Каберне Селект Сатера)

Сухе червоне, випускається на розташованих в Криму підприємствах. Для виробництва використовується добірна сировина виду Каберне Совіньон.

Вино виділяється насиченістю і багатогранністю смакового букета, який складений нотами квітів, прянощів і фруктів. Ароматичний супровід вражає деревними і ягідними і фруктовими гранями з переважанням сливових і смородинових нюансів.

Вміст спирту в напої кольору Рубіна — 12%.

Chateau Mukhrani (Шато Мухрані)

Червоне грузинське вино виробляють в регіоні Мухрані. В основі продукту-виноградні плоди Сапераві.

Рубінове вино виділяється глибоким кольором, яскравістю і насиченістю смакового букета, в якому гармонійно поєднуються фруктові, пряні і дубові нотки. В ароматичному супроводі легко відчути свіжі ягідні відтінки, що є сусідами з вишневими включеннями.

Вміст спирту в Chateau Mukhrani — 12,5%.

Tini (Тіні)

Спиртне, що відноситься до сухим, випущено в Італії однойменним брендом. Напій виготовляють на підприємствах Емілії-Романьї.

Алкоголь інтенсивного червоного, з рубіновим блиском, відтінку славиться м'якістю і збалансованістю. У букеті домінують свіжі і легкі тони фруктів. Образ завершує приємний аромат, в якому у фруктові грані вплітаються нюанси ожини.

Tini — вино міцністю 11,5%.

Barbera (Барбера)

Сухе італійського походження, що виготовляється з виростає на півночі країни винограду Барбера. Займаються випуском алкоголю виноробні підприємства розташовані в П'ємонті.

Продукт має м'який оксамитовий смак з насиченими фруктовими відтінками. Ароматичний букет цікавий, з вишнево-сливовими тонами, які доповнені пряними включеннями.

Фортеця червоного, з рубіновими гранями, італійського вина становить 12%.

Amarone (Амароне)

Благородне італійське сухе виготовляють в регіоні Венето (Венеція). Вважається одним з кращих винних продуктів не тільки в Європі, але і в світі.

Запам'ятовується м'яким і вишуканим солодкуватим смаком. В ароматичному букеті присутні солодкі шоколадні, а також вишневі і пряні відтінки. Це поєднання доповнено кислуватими нюансами червоної смородини.

Amarone відносять до червоних міцних вин. Вміст алкоголю в залежності від різновиду становить 15-18%

Recital Merlot Pays D'oc 2017 (Ресіталь Мерло Паї Д'ок)

Продукт французького виробництва, для якого використовується виноград сорту Мерло. Випуск веде велика компанія Recital. Заводи розташовані в провінції Лангедок-Руссійон.

Вино красивого рубіново-червоного тону приваблює м'якістю смакового букета, складеного відтінками фруктів і спецій. Відповідний аромат доповнює образ, роблячи його по-французьки вишуканим.

Концентрація алкоголю у вині — 13%.

Як вибрати якісне червоне сухе вино

Критерії вибору червоного сухого вина для кожного свої. Багато орієнтуються на особисті смакові переваги і на цій підставі дають оцінку продукту.

Існують певні характеристики, яким має відповідати будь-яке хороше вино, і червоне сухе в тому числі. Розібратися в них і зробити правильний вибір допоможуть консультанти спеціалізованих магазинів, в яких і рекомендується здійснювати покупку. Головне-розповісти про свої уподобання і чітко висловити побажання, тоді придбаний продукт не розчарує.

Зовнішні ознаки, за якими можна визначити оригінальний і якісний продукт:

  • Гладка пляшка без сколів і подряпин;
  • Акуратні, симетрично наклеєні етикетки;
  • Щільно сидить, рівна і еластична пробка, переважно з натурального дерева;
  • Наявність акцизної марки;
  • Природний червоний, гранатовий або рубіновий відтінок рідини;
  • Відсутність у вині осаду і сторонніх домішок.

На пляшці з хорошим вином повинен бути вказаний склад, позначений сорт винограду, рік врожаю і країна-виробник.

Як відкрити вино без штопора в домашніх умовах — 15 лайфхаків →

Правила подачі червоного сухого вина

При підготовці дегустації особливу увагу варто приділити келихах, в яких буде подано спиртне, і ступеня охолодження напою. Вибір слід робити в залежності від категорії подається червоного сухого вина.

Тихий сухе тихе подають в спеціальних келихах класичної форми зі злегка завужені шийкою. Температура не повинна перевищувати 18 ° C
Кріплене Червоне кріплене п'ють з більш вузьких келихів для дижестива. Перед подачею охолоджують до 14 ° C
ігристе сухе ігристе прийнято дегустувати з призначених для шампанського фужерів. Оптимальний температурний показник-8-12 ° з

В якості гастрономічного супроводу для будь-якого сухого ідеально підійдуть:

  • Нежирна свинина або телятина;
  • М'ясо птиці;
  • Сирна нарізка;
  • Фрукти;
  • Чорнослив;
  • Мигдаль;
  • Інжир;
  • Волоські горіхи.

М'ясо може бути смаженим, запеченим або в нарізці.

При виборі смачної компанії слід враховувати вид дегустованого спиртного, в залежності від якого можна вибрати і інші види закуски.

Кріплене складе прекрасний дует з морепродуктами і грибними закусками. Підійде і молочний шоколад
Тихий до тихим сухим підійдуть м'які сири, в тому числі вершкові
ігристе можна поєднувати з будь-якими легкими закусками.

Деякі експерти вважають, що солодощі та сири м'яких сортів — невідповідна компанія для сухих вин. Чи варто керуватися їх думкою, кожен вирішує сам. Щоб зрозуміти, підходить чи ні така закуска до алкоголю, потрібно спробувати і зробити висновки.

З чим і як правильно пити червоне сухе вино — основні правила подачі напою →

Відгуки

Позитивні відгуки про сухих червоних винах залишають не тільки знавці. Ті, хто спробував подібні напої вперше, визнають їх якість і відмінні смако-ароматичні характеристики.

Олександр

За порадою друзів купив Chateau tamagne Cabernet. Це перше сухе, яке я спробував. Відмінне вино, приємно пити, легкий аромат, а смак вище всіх похвал. Рекомендую!

Ольга

Я не великий любитель червоного сухого, проте чула про це вино багато позитивних відгуків. Консультант в магазині порадив італійське Tini. Спробувала і не розчарувалася, відмінний смак, легкість, приємний аромат. По-моєму, відмінний жіночий напій. Буду купувати сухі вина і далі, вони точно заслуговують на увагу.

Наталія

Сухі червоні вина люблю і купую давно, перепробувала безліч сортів. У таких напоях мені подобається все, від зовнішнього вигляду до смаку і запаху. Вважаю, що в порівнянні з солодким таке спиртне виграє.

Анатолій

Я не дуже люблю сухе червоне. Побувавши в гостях у друзів, спробував справжнє іспанське вино. Це диво, смак і аромат просто чудові! Думаю, тепер буду звертати увагу на такі продукти.

В світі виробляють сотні видів сухих червоних вин, які володіє відмінними дегустаційними характеристиками. Серед цього розмаїття кожен знайде напій до смаку., а правильна подача і відповідна закуска дозволять алкоголю розкритися в повній мірі.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд червоного сухого вина