Червоне сухе вино — один з найдавніших алкогольних продуктів на землі. Спиртне виготовляють з винограду темних (червоних) сортів шляхом повного зброджування соку. За тисячолітню історію сформувалися Категорія, сорти і марки, правила подачі напою, регіони виготовлення вина.
За даними експертів, на світовому ринку щорічно з'являється 4-5 тис.видів цього продукту. Спиртне славиться чудовими характеристиками, про які розповімо далі, а також познайомимо з технологією виробництва, представимо найбільш відомі марки і поділимося секретами вживання.
- Історична довідка
- Технологія виробництва
- Дегустаційні характеристики, калорійність, міцність
- Класифікація червоного сухого вина
- По терміну витримки
- По країні-виробнику
- По сорту винограду
- Найкращі марки сухого червоного вина
- Alma Valley AV Cuvée (Альма Валле AV Кюве)
- Chateau Tamagne Cabernet (Шато Тамань Каберне)
- Esse Cabernet Select Satera (Есе Каберне Селект Сатера)
- Chateau Mukhrani (Шато Мухрані)
- Tini (Тіні)
- Barbera (Барбера)
- Amarone (Амароне)
- Recital Merlot Pays D'oc 2017 (Ресіталь Мерло Паї Д'ок)
- Як вибрати якісне червоне сухе вино
- Правила подачі червоного сухого вина
- Відгуки
- Відео огляд червоного сухого вина
Історична довідка
Історія сухого вина з червоного винограду сягає своїм корінням у глибоке минуле. Алкоголь виробляли стародавні греки і єгиптяни, знали про нього жителі античних цивілізацій Близького Сходу і Центральної Азії. Потім з вином познайомилися римляни, а після захоплення ними Середземномор'я продукт поширився в усі куточки могутньої імперії. В епоху Середньовіччя червоне вино користувалося успіхом в Європі, де його виробництвом займалися італійці, іспанці, португальці і французи.
Археологи виявили античну виноробню, що вважається найдавнішою в світі. Вік знаходиться на території сучасної Вірменії об'єкта — більше 6 тис.років.
В наші дні алкоголь з давньою історією виробляють в різних куточках планети. Крім Європи та Азії, виготовленням сухого червоного вина займаються в Південній Америці, Австралії, Північній Африці, Північній Америці.
Технологія виробництва
Основною сировиною для виробництва сухого вина інтенсивного червоного відтінку є виноград з темною шкіркою. Такі плоди багаті біофлавоноїдами, поліфенолами, органічними кислотами, антоціанами, що додають напою насичений рубіновий відтінок.
Технологія виробництва сухого червоного сформувалася багато століть тому. Вона включає в себе наступні етапи:
- Вирощування і відбір ягід чорних сортів.
- Вичавка винограду.
- Ферментація та настоювання. Під час цих етапів фарбувальні пігменти переходять з шкірки в сік. Процес триває від 4 до 10 днів.
- Пресування та фільтрування. Осад з шкірки, м'якоті і кісточок пресують, вино перед цим зціджують.
- Дозрівання і витримка. Витримується в дубових бочках від 3 місяців до 5 років.
- Розподілу готового вина по пляшках.
У деяких випадках проводять яблучно-молочну ферментацію. В результаті вино стає м'якше на смак, втрачає зайву терпкість і кислоту.
Вино, отримане пресуванням, вважається більш корисним для здоров'я. В процесі віджиму з м'якоті, кісточок і шкірки в сік переходять антиоксиданти, таніни та інші цінні сполуки, які благотворно впливають на стан серця і судин, якісний склад крові.
Дегустаційні характеристики, калорійність, міцність
Смак сухого червоного вина — фруктово-ягідний, з домінуванням нюансів чорної смородини, ожини і персика. Букет можуть доповнювати відтінки сухофруктів, а також пряні гвоздичні і коричні включення.
У складному і насиченому ароматичному букеті домінують яскраві виноградні нюанси, доповнені сливовими відтінками. З основними тонами гармонійно поєднуються ожинові і смородинові мотиви, які, розкриваючись, надають запаху ще більшу виразність.
Сухе, виготовлене з темних сортів винограду, володіє насиченим червоним, іноді рубіновим або гранатовим відтінком. За цією ознакою знавці легко можуть визначити якість сировини і навіть назвати різновиди використаних при виробництві плодів.
Насичений відтінок вину надають певні сорти винограду, їх всього 12. Виробники, які бажають заощадити, використовують інші, більш поширені і дешеві різновиди сировини. Намагаючись поліпшити колір кінцевого продукту, вони використовують хімічні барвники, що негативно позначається на смакоароматичних характеристиках.
Фортеця сухого червоного в залежності від сорту становить 8,5-15%, деяких випадках може досягати 18%.
Вміст цукру — від 4-х до 9-ти г / 1 л рідини. Це значення встановлено нормативами ЄС і також залежить від різновиду червоного алкоголю. Показник невисокий, саме тому напій зараховують до категорії сухих.
Калорійність змінюється залежно від виду вина. В середньому в 100 мл напою міститься 60-80 ккал. У продукті присутні 0,2 г білків і 0,3 г вуглеводів, жирів немає.
Класифікація червоного сухого вина
Види червоного сухого вина відрізняються сортом використовуваної сировини, віком і країною виробництва.
По терміну витримки
Відповідно до періоду «дорослішання» продукти діляться на 3 групи:
- Ординарні, найдорожчі, віком 3-12 міс.;
- Марочні, витримані 1,5-3 г, що коштують дорожче;
- Колекційні, що відрізняються найвищою якістю, дозрівали більше 36 місяців, найдорожчі.
По країні-виробнику
Сухе вино з червоних виноградних плодів може бути:
- Італійською;
- Іспанською;
- Французьким;
- Португальською;
- Австралійським;
- Чилійським;
- Аргентинським;
- Грузинським;
- Марокканським.
Також виробляється в Алжирі, Австрії, Ліхтенштейні та США.
По сорту винограду
Різновид використовуваного винограду безпосередньо впливає на смакові характеристики алкогольного напою. Вино роблять з ягід технічних сортів: Barbera, Dolcetto, Cabernet Franc, Gamay, Garnacha tinta, Sangiovese, Nebbiolo та інших.
Барбера дає багатошаровий, не дуже виражений смак, Дольчетто дарує аромат солодких ягід айви з вкрапленнями мигдалю, Каберне Фран легку кислинку з фруктовим післясмаком. З Гаме виробляють першокласний Божоле, Гарнача Тінта частіше використовується в купажах. Санджовезе становить основу багатьох червоних вин, характер у нього мінливий, залежить від погодних умов. З Неббіоло отримують напій з відтінками троянд, прянощів і чайного листа.
Найкращі марки червоного сухого вина
Світові виробники пропонують понад 4 тис.видів червоного сухого вина. Серед цього різноманіття варто виділити кілька марок, які заслужили найвищу оцінку експертів і визнання цінителів винної продукції.
Alma Valley AV Cuvée (Альма Валле AV Кюве)
Шедевр родом з Криму, виготовлений з використанням виноградних плодів Мерло, Каберне Совіньон і Сапераві. Завдяки такому поєднанню вийшов сильний і цікавий смаковий букет, оцінений по достоїнству як експертами, так і любителями.
Продукт славиться яскравим, з легкою кислинкою, ягідним смаком. У букеті переважають відтінки вишні, яким вторить приємний аромат фруктів і квітів.
Вміст спирту становить 14,5%.
Chateau Tamagne Cabernet (Шато Тамань Каберне)
Недороге якісне сухе, визнане кращим у своєму ціновому сегменті. Вироблено з винограду Каберне Совіньон
Характеризується насиченим рубіновим кольором з гранатовими відблисками. Освіжаючий смак ягід і фруктів гармонійно доповнений відповідним ароматом.
Фортеця Chateau Tamagne Cabernet — 13%.
Esse Cabernet Select Satera (Есе Каберне Селект Сатера)
Сухе червоне, випускається на розташованих в Криму підприємствах. Для виробництва використовується добірна сировина виду Каберне Совіньон.
Вино виділяється насиченістю і багатогранністю смакового букета, який складений нотами квітів, прянощів і фруктів. Ароматичний супровід вражає деревними і ягідними і фруктовими гранями з переважанням сливових і смородинових нюансів.
Вміст спирту в напої кольору Рубіна — 12%.
Chateau Mukhrani (Шато Мухрані)
Червоне грузинське вино виробляють в регіоні Мухрані. В основі продукту-виноградні плоди Сапераві.
Рубінове вино виділяється глибоким кольором, яскравістю і насиченістю смакового букета, в якому гармонійно поєднуються фруктові, пряні і дубові нотки. В ароматичному супроводі легко відчути свіжі ягідні відтінки, що є сусідами з вишневими включеннями.
Вміст спирту в Chateau Mukhrani — 12,5%.
Tini (Тіні)
Спиртне, що відноситься до сухим, випущено в Італії однойменним брендом. Напій виготовляють на підприємствах Емілії-Романьї.
Алкоголь інтенсивного червоного, з рубіновим блиском, відтінку славиться м'якістю і збалансованістю. У букеті домінують свіжі і легкі тони фруктів. Образ завершує приємний аромат, в якому у фруктові грані вплітаються нюанси ожини.
Tini — вино міцністю 11,5%.
Barbera (Барбера)
Сухе італійського походження, що виготовляється з виростає на півночі країни винограду Барбера. Займаються випуском алкоголю виноробні підприємства розташовані в П'ємонті.
Продукт має м'який оксамитовий смак з насиченими фруктовими відтінками. Ароматичний букет цікавий, з вишнево-сливовими тонами, які доповнені пряними включеннями.
Фортеця червоного, з рубіновими гранями, італійського вина становить 12%.
Amarone (Амароне)
Благородне італійське сухе виготовляють в регіоні Венето (Венеція). Вважається одним з кращих винних продуктів не тільки в Європі, але і в світі.
Запам'ятовується м'яким і вишуканим солодкуватим смаком. В ароматичному букеті присутні солодкі шоколадні, а також вишневі і пряні відтінки. Це поєднання доповнено кислуватими нюансами червоної смородини.
Amarone відносять до червоних міцних вин. Вміст алкоголю в залежності від різновиду становить 15-18%
Recital Merlot Pays D'oc 2017 (Ресіталь Мерло Паї Д'ок)
Продукт французького виробництва, для якого використовується виноград сорту Мерло. Випуск веде велика компанія Recital. Заводи розташовані в провінції Лангедок-Руссійон.
Вино красивого рубіново-червоного тону приваблює м'якістю смакового букета, складеного відтінками фруктів і спецій. Відповідний аромат доповнює образ, роблячи його по-французьки вишуканим.
Концентрація алкоголю у вині — 13%.
Як вибрати якісне червоне сухе вино
Критерії вибору червоного сухого вина для кожного свої. Багато орієнтуються на особисті смакові переваги і на цій підставі дають оцінку продукту.
Існують певні характеристики, яким має відповідати будь-яке хороше вино, і червоне сухе в тому числі. Розібратися в них і зробити правильний вибір допоможуть консультанти спеціалізованих магазинів, в яких і рекомендується здійснювати покупку. Головне-розповісти про свої уподобання і чітко висловити побажання, тоді придбаний продукт не розчарує.
Зовнішні ознаки, за якими можна визначити оригінальний і якісний продукт:
- Гладка пляшка без сколів і подряпин;
- Акуратні, симетрично наклеєні етикетки;
- Щільно сидить, рівна і еластична пробка, переважно з натурального дерева;
- Наявність акцизної марки;
- Природний червоний, гранатовий або рубіновий відтінок рідини;
- Відсутність у вині осаду і сторонніх домішок.
На пляшці з хорошим вином повинен бути вказаний склад, позначений сорт винограду, рік врожаю і країна-виробник.
Як відкрити вино без штопора в домашніх умовах — 15 лайфхаків →
Правила подачі червоного сухого вина
При підготовці дегустації особливу увагу варто приділити келихах, в яких буде подано спиртне, і ступеня охолодження напою. Вибір слід робити в залежності від категорії подається червоного сухого вина.
Тихий | сухе тихе подають в спеціальних келихах класичної форми зі злегка завужені шийкою. Температура не повинна перевищувати 18 ° C |
Кріплене | Червоне кріплене п'ють з більш вузьких келихів для дижестива. Перед подачею охолоджують до 14 ° C |
ігристе | сухе ігристе прийнято дегустувати з призначених для шампанського фужерів. Оптимальний температурний показник-8-12 ° з |
В якості гастрономічного супроводу для будь-якого сухого ідеально підійдуть:
- Нежирна свинина або телятина;
- М'ясо птиці;
- Сирна нарізка;
- Фрукти;
- Чорнослив;
- Мигдаль;
- Інжир;
- Волоські горіхи.
М'ясо може бути смаженим, запеченим або в нарізці.
При виборі смачної компанії слід враховувати вид дегустованого спиртного, в залежності від якого можна вибрати і інші види закуски.
Кріплене | складе прекрасний дует з морепродуктами і грибними закусками. Підійде і молочний шоколад |
Тихий | до тихим сухим підійдуть м'які сири, в тому числі вершкові |
ігристе | можна поєднувати з будь-якими легкими закусками. |
Деякі експерти вважають, що солодощі та сири м'яких сортів — невідповідна компанія для сухих вин. Чи варто керуватися їх думкою, кожен вирішує сам. Щоб зрозуміти, підходить чи ні така закуска до алкоголю, потрібно спробувати і зробити висновки.
З чим і як правильно пити червоне сухе вино — основні правила подачі напою →
Відгуки
Позитивні відгуки про сухих червоних винах залишають не тільки знавці. Ті, хто спробував подібні напої вперше, визнають їх якість і відмінні смако-ароматичні характеристики.
Олександр
За порадою друзів купив Chateau tamagne Cabernet. Це перше сухе, яке я спробував. Відмінне вино, приємно пити, легкий аромат, а смак вище всіх похвал. Рекомендую!
Ольга
Я не великий любитель червоного сухого, проте чула про це вино багато позитивних відгуків. Консультант в магазині порадив італійське Tini. Спробувала і не розчарувалася, відмінний смак, легкість, приємний аромат. По-моєму, відмінний жіночий напій. Буду купувати сухі вина і далі, вони точно заслуговують на увагу.
Наталія
Сухі червоні вина люблю і купую давно, перепробувала безліч сортів. У таких напоях мені подобається все, від зовнішнього вигляду до смаку і запаху. Вважаю, що в порівнянні з солодким таке спиртне виграє.
Анатолій
Я не дуже люблю сухе червоне. Побувавши в гостях у друзів, спробував справжнє іспанське вино. Це диво, смак і аромат просто чудові! Думаю, тепер буду звертати увагу на такі продукти.
В світі виробляють сотні видів сухих червоних вин, які володіє відмінними дегустаційними характеристиками. Серед цього розмаїття кожен знайде напій до смаку., а правильна подача і відповідна закуска дозволять алкоголю розкритися в повній мірі.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua