Незважаючи на відносну простоту приготування фруктовий самогон володіє деякими смаковими особливостями, які характерні виключно для конкретних видів плодів або ягід. З огляду на той факт, що практично всі фрукти і ягоди є відмінним сировиною для браги, не викликає подиву широкий асортимент даного напою. Незалежно від виду або сорту фруктового сировини самогон завжди набуває приємний аромат і відмінний смак, що наповнює буквально кожен ковток цього напою неповторними літніми нотками.
Брага на основі фруктів і ягід: правильний підхід
Отже, розкриваючи тему приготування самогону з плодового сировини, важливо відзначити, що в сирій масі кожного його виду є певний вміст цукру. Як правило, найбільше фруктози, глюкози і сахарози знаходиться в вишні (черешні), винограді, груші, яблуках і сливі. Саме з цієї причини дані плоди найчастіше беруть за основу в процесі приготування браги. Більш того, природні якості фруктів і ягід часто виключають необхідність застосування глюкози.
В інтернеті можна без зусиль знайти величезну кількість рекомендацій і порад щодо приготування самогону, проте будь-який рецепт даного алкогольного напою зводиться до одного правила — вміст цукру має досягати 25 %. Таким чином, для забезпечення якісного зброджування, до фруктового або ягідного сусла необхідно додатково додавати даний консервант. Так, наприклад, якщо слива в своєму складі містить 10% цукру, для дотримання правильної технології зброджування до загальної маси сировини необхідно додати ще 15% сахарози. Використовуючи доступні в Інтернеті таблиці цукровмісту для різних видів фруктів, можна з високою точністю розрахувати пропорції всіх інгредієнтів, які лягають в основу приготування браги і самого напою.
Фруктова брага: алгоритм приготування
У класичному вигляді процес приготування браги виглядає наступним чином:
- В першу чергу ягоди або плоди очищають від кісточок і розминають до однорідної маси. Видалення кісточок, безумовно, займає певний час, проте в кінці кінців це позитивно позначиться на смаку кінцевого продукту. З браги, очищеної від кісточок, вийде відмінний напій, який не буде гірчити і в той же час буде володіти приємним фруктовим запахом (в ідеалі видаляються навіть шкурки ягід і плодів, залишаючи тільки м'якоть).
- Далі готують сироп, розчиняючи необхідну кількість цукру в воді і додаючи його в тару з суслом.
- У теплій воді розводяться також і дріжджі, які забезпечують зброджування цукру в алкоголь. При цьому допускається використання будь-яких дріжджів із застереженням про те, що кожен з видів має свої характерні особливості. В ідеалі рецепт фруктового самогону передбачає застосування саме спиртових або винних дріжджів, адже тільки вони забезпечують максимальне зброджування (від 16 до 23 %) і залишають за собою невелику кількість побічних продуктів. Майбутня брага з усіма містяться інгредієнтами заливається розчином і ретельно перемішується.
- На останньому етапі додається вода. Її кількість залежить від пропорцій сусла в цілому. В кінцевому підсумку брага повинна вийде рідкої.
Якщо рецепт був точно дотриманий, то вже через 7-10 днів бродіння в теплому місці брагу можна буде відфільтрувати, переливаючи через марлю.
Рецепт самогону із сухофруктів і домашньої чачі
Якщо рецепт приготування браги був витриманий належним чином, то перегнати самогон із сухофруктів або ягід буде вже не складно. Однак і тут необхідно дотримуватися певних правил. В першу чергу потрібно переконатися, що до моменту перегонки сировину повністю збродило, інакше в процесі нагрівання шкірка ягід і фруктів може пригоріти, зіпсувавши всю партію продукту. Для перегонки густих бражок рекомендують використовувати парогенератор або водяну баню, які повністю виключать ризик підгоряння.
Що ж гойдається приготування чачі, то в цілому вона готується за таким же алгоритмом. При цьому, додавання глюкози в чачу — абсолютно не обов'язкове правило. В даному випадку необхідно орієнтуватися на власний досвід і відчуття. У той же час багато сходяться на думці, що застосування глюкози дозволяє пом'якшити смак напою.
Наостанок на наочному прикладі розглянемо класичні пропорції, дотримання яких необхідно для приготування самогону:
- 10-12 кілограм сухофруктів (свіжих фруктів або ягід);
- 100 грам сухих дріжджів або 500 грам пресованих;
- 4-5 кілограм цукру;
- 20-25 літрів води.