В Терні міститься яблучна і аскорбінова кислота, дубильні речовини, жирні та ефірні масла. Це корисна рослина. Тому його часто використовують для приготування настоянок на самогоні.
Рецепт класичний
Щоб приготувати напій, потрібен очищений самогон і ягоди терну.
Як готувати настоянку?
- Помити ягоди терну і ретельно їх перебрати. Важливо, щоб не залишалося жодної зіпсованої ягідки.
- Терном потрібно заповнити посуд наполовину.
- Залити повністю ємність очищеним самогоном.
- Наполягати в домашніх умовах 14 днів в теплому темному місці.
- Ягоди в процесі настоювання вберуть в себе багато самогону. Через два тижні ягоди потрібно не тільки процідити, але і ретельно віджати через марлю.
- Для більшої прозорості господині рекомендують профільтрувати настойку через вату.
Цікаво знати! Плоди терну в сирому вигляді непридатні для їжі. За смаком вони занадто терпкі. У настоянці цієї терпкості не відчувається. В результаті отримуємо напій солодкуватий з кислинкою.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на ягодах терну →
Настоянка мускатно-Тернова
Для створення напою за рецептом підійдуть як свіжі, так і сушені або заморожені плоди. Як і в попередньому рецепті, подбайте про те, щоб в свіжих ягодах не було прогнилих або запліснявілих ягідок. Заморожені потрібно попередньо розморозити і висушити. Якщо використовуєте сушені ягоди терну, їх досить в два-три рази менше, ніж свіжих за рецептом. У випадку з сушеними плодами, продукт вийде міцніше.
Напій можна в домашніх умовах наполягати не тільки на очищеному самогоні (переважно подвійний перегонки), але і на коньяку, спирті або горілці.
Буде потрібно:
Як готувати?
- Промийте ягоди і видаліть кісточки. Кісточки, які взаємодіють зі спиртом в процесі настоювання, можуть виділяти шкідливі речовини.
- Шкірку і м'якоть помістіть в банку.
- Додайте туди ж мускатний горіх.
- Влийте в банку самогон.
- Перемішайте і накрийте кришкою.
- Настоюйте до 15 днів у темному місці при кімнатній температурі.
- Перший тиждень банку потрібно раз в день струшувати.
- Після двох тижнів настоянку потрібно процідити через марлю і Вату.
- Цукор додайте за смаком і щільно закупорте банку.
- Знову почекайте два-три дні.
- Розлийте в пляшки.
Міцність напою буде близько 30% оборотів. Термін зберігання — до п'яти років.
Класична витримана цукрова настоянка
Відмінна риса цього рецепта — більш тривалий термін витримки в домашніх умовах.
- 2,5 кг цукру-піску;
- 4,5 л самогону;
- 5 кг ягід.
Як готувати?
- Підготуйте плоди: переберіть, промийте, просушіть.
- Перекладіть терен в банку.
- Всипте в неї цукор.
- Зав'яжіть банку марлею і поставте на підвіконня на 30 днів.
- Через місяць налийте в цю ж ємність 0,5 л самогону.
- Залиште ще на 30 днів.
- Процідіть настоянку.
- Долийте решту 4 л самогону.
- Прокип'ятіть масу, залиште остигати.
- Розлийте по пляшках і щільно їх закупорьте.
- Пляшки помістіть в наповнений піском ящик.
- Дайте постояти в прохолодному місці шість тижнів.
Настоянка з тернових коренів
Часто цю настоянку використовують для лікування хвороб щитовидної залози.
Буде потрібно:
Як готувати?
- Покладіть сухі коріння в банку.
- Залийте самогоном і щільно закрийте кришкою.
- Дайте настоятися два тижні.
У лікувальних цілях приймати два рази в день по одній чайній ложці.
Тернова наливка з прянощами
В якості закріплення можна використовувати самогон, коньяк, джин або віскі.
Буде потрібно:
- 600 г ягід;
- 200 г цукру-піску;
- 0,3 л самогону;
- 0,2 л води;
- 1 паличка кориці;
- 2-3 зірочки гвоздики.
Як готувати?
- Промийте і висушіть терен.
- У ємність покладіть спеції та цукор.
- Залийте прянощі водою.
- Поставте пряний сироп на вогонь і доведіть до кипіння, весь час помішуючи.
- Після того, як цукор розчинився, залиште суміш.
- Терен покладіть в банку.
- Залийте вміст банки сиропом і залиште остигати.
- Після того, як сироп охолоне, додайте в банку самогон.
- Перемішайте і щільно накрийте кришкою.
- Наливку залиште на місяць в прохолодному місці.
Ємності для розливу потрібно готувати заздалегідь. Тара завжди повинна бути сухою, чистою і герметично закриватися.
Порада! Для більшої герметичності шийку ємності для настойки слід заливати парафіном. Це потрібно робити вже після того, як розлили напій і закупорили.
Важливо! Після приготування на пляшках залиште наклейки з датами виробництва і терміном придатності, а також датою, коли наливка буде готова до вживання. Як вже було сказано, тернову настойку можна зберігати п'ять років. Так ви нічого не пропустите і зможете приготувати максимально витриманий і безпечний напій.
Детальніше про те, як приготувати наливку тернову →
Як використовувати настойки на терні?
Завдяки терну, який би рецепт ви не вибрали, наливка завжди матиме вишуканий смак. Цю наливку можна використовувати не тільки в якості алкогольного напою до застілля. Її додають в чай або каву, вона надає пікантності соусів, залишаючи за собою унікальний ягідний аромат. Багато господинь просочують цієї наливкою випічку. У чистому вигляді її краще вживати охолодженої. Рекомендується зберігати в погребі або в холодильнику.