Сьогодні, мед не є тим продуктом, який стоїть на столі в кожному будинку. Але, тим не менш, він все одно досить популярний не тільки за свої корисні якості, але і за свої смакові характеристики. Але буває так, що запаси меду були зроблені занадто великими і продукт починає сахариться. Це не означає, що мед зіпсований — згідно з проведеними дослідженнями, термін придатності цього продукту може досягати 100 років. Для такого старого, зацукрованого і щільного за своїм складом меду, в народній практиці є своє застосування.
Існує безліч рецептів, що дозволяють пустити Старий мед в справу — використовуючи його для приготування напоїв. Одним з таких напоїв, є медовий самогон. Для того щоб приготувати такий продукт, спочатку слід приготувати вихідний матеріал — брагу. Для цього є відповідні рецепти, завдяки яким можна отримати якісний медовий самогон — продукт, що має відмінні смакові якості.
Який мед використовувати
Для приготування хмільних напоїв, основу яких становить мед, підходять будь-які його види. У хід підуть навіть шматки сот — але в цьому випадку, слід дотримуватися технологію зняття воску. Незалежно від того, який мед використовується, якого він квіткового збору і в якому місяці його відбирали, рідкий це продукт, або вже давно зацукрувався — в хід піде будь-який мед і практичного впливу на якість напою це не зробить — за винятком випадків його підробки. При використанні такого продукту, якість виготовляється напою буде низьким.
Рецепти браги
Рецепт — 1 — без використання цукру
З урахуванням того, що вистояний мед володіє сильними антибактеріальними властивостями і самостійно бродить погано, при використанні в практиці такого рецепта слід спочатку виготовити медовий сироп. Застосування такого рецепта при виготовленні самогону, дозволить виділити з меду
необхідну для реакції бродіння глюкозу.
Складові частини рецепта
- Мед — 1 кг;
- Вода — 3 л;
- Дріжджі хлібопекарські — 70 г (сухі — 15 г).
Етапи приготування
- Приготування сиропу. Змішавши мед і воду, поставити на вогонь і довести до слабкого кипіння. Потримати в такому стані 10 хвилин, заважаючи і видаляючи піну. Вимкнувши, дочекатися, поки сироп охолоне до 28 — 32 гр.
- Отриманий розчин меду, необхідно перелити в призначену для процесу бродіння ємність. При виборі підходящої для такого процесу посуду, слід врахувати, що мед почне бродити, збільшуючись в обсязі. Крім того, обрана ємність повинна дозволяти установку на ній гідравлічного затвора. Розвести дріжджі згідно способу по їх застосуванню і додати в підготовлений матеріал.
- Посуд з медовим матеріалом і дріжджами закрити, встановити гідравлічний затвор, і поставити на період процесу бродіння в тепле місце. Температура для процесу бродіння, повинна бути в діапазоні від 25 до 30 гр. Для дотримання оптимального постійного температурного режиму, ємність можна утеплити. Бродіння буде закінчено тоді, коли готується матеріал стане світлим, виділення бульбашок з гідравлічного затвора і піни в посудині припиниться, а на дні випаде осад. Наявність цих ознак буде сигналом, що брагу можна переганяти через апарат.
Рецепт — 2 — з використанням цукру
Складові частини рецепта
Етапи приготування
- Змішавши теплу воду, мед і цукор, додати в розчин розведені дріжджі, після чого знову розмішати.
- Накриту ковдрою ємність встановити в теплі на період бродіння. Час процесу може зайняти від тижня до 10 днів. Коли брага освітлити, а виділення піни буде припинено, брага знімається з осаду і переганяється через самогонний апарат. Для отримання якісного продукту, самогон, виготовлений за такою рецептурою, бажано піддавати подвійний перегонці.
більше рецептів самогону з меду →
Рецепти медовухи на самогоні
Медовуха — це напій з низьким відсотком алкоголю. Але існують інші, міцні види напою. В основі таких« міцних медовух » лежить додавання на заключному етапі самогону в уже готову, виготовлену за певним рецептом медовуху. Для таких рецептів, краще вибирати мед з вираженим запахом.
Медовуха з хмелем
- Мед — 1 кг;
- Вода — 6 л;
- Сухі дріжджі — 75 г;
- Шишки хмелю — 15 г;
- Кориця і тертий мускатний горіх — 5 г.
Етапи приготування
- Розчинення меду. У доведену до кипіння воду додати мед і на повільному вогні прокип'ятити його протягом 6 — 8 хвилин, перемішуючи розчин і знімаючи утворюється на поверхні піну.
- Видаливши з поверхні піну, додати в готується напій хміль, корицю і мускат, перемішати і зняти з вогню.
- Після охолодження до 24 — 28 гр, додати в майбутню медовуху розчинені по додається на пачці інструкції дріжджі. Ємність з продуктом перенести в тепле місце, попередньо прикривши марлею.
- Після початку бродіння, що наступає через один — два дні і характеризується появою на поверхні піни, рідина перелити в іншу ємність і встановити гідравлічний затвор (варіант — гумову рукавичку з невеликим отвором в пальці) для виходу вуглекислого газу.
- Після закінчення процесу, що триває від 4 днів до тижня і свідченням його завершення, буде служити відсутність бульбашок газу (опадання рукавички), рідина обережно перелити в іншу тару, знімаючи з осаду і процідити.
Напій готовий до вживання, але пити його бажано через кілька днів. При бажанні, для підвищення фортеці в таку медовуху можна додати самогон — доводячи її до потрібної кондиції.
Медовуха, що виготовляється без застосування дріжджів
Цей старий рецепт займає кілька місяців, і міцність напою буде трохи нижче, ніж в попередньому варіанті. Родзинки можна замінити, якщо додати замість нього вишню без кісточки — але в цьому випадку, складові частини будуть дещо іншими.
Складові частини рецепта
- Мед — 100 г;
- Родзинки — 100г;
- Вода — 2 л.
Приготування
Мед заливається водою і перемішується до повного розчинення. Потім, в отриманий розчин необхідно додати родзинки. Ємність, в якій знаходиться рідина, ставиться для проходження процесу бродіння. Для того щоб запобігти потраплянню сміття, посудина з майбутньою медовухою повинен бути прикритий марлею. Бродіння цього продукту починається через два — три дні і може тривати до трьох місяців. Після закінчення процесу бродіння, коли опаде піна і напій освітлити, продукт буде готовий, його знімають з осаду, фільтрують і розливають в пляшки. Для підвищення міцності продукту, можна в нього додати самогон.
Настоянка на меді та лимоні
Існує широкий вибір настоянок, заснованих на застосуванні самогону. Один з таких рецептів — це настоянка на меді і лимоні. Така настоянка порадує своїм м'яким смаком в холодний вечір.
Складові частини рецепта
- Самогон ?- 1 л;
- Цедра одного лимона;
- Мед — 100 г;
- Гвоздика — 2-4 бутони.
Приготування
Самогон необхідно змішати з медом до повного розчинення і отриманим розчином залити порізану цедру лимона і гвоздику. Закрита щільно ємність з рідиною, що настоюється, повинна зберігатися в темному приміщенні протягом 8 — 12 днів. Після закінчення такого часу, рідина фільтрується, і готова наливка розливається по пляшках.