журавлинна настоянка на самогоні

Отриманий в процесі самогоноваріння продукт багато хто використовує для отримання настоянок і наливок. Наполягати самогон можна практично на будь-яких фруктах, ягодах, коренях і травах. Незважаючи на багатство вибору,ukrgo_id_7285015 більшість виробників використовують рецепти найбільш популярні і доступні інгредієнти для виготовлення настоянок.

Одним з таких є журавлина. Ця ягода розміром 10-12 мм повсюдно поширена в середній і північній частині Європейського континенту. Що міститься в ягоді у великій кількості вітамін З надає їй кислуватий смак. Журавлина добре зберігається. При правильній заморожуванні вона спокійно долежить до нового врожаю і при цьому не втратить свої корисні властивості. Деякі пропоновані рецепти настоянки з журавлини настійно рекомендують її попередньо заморозити.

Підготовка продуктів

Для отримання хорошої журавлинної настоянки потрібно якісний самогон з мінімальним вмістом сивушних масел, альдегідів та інших домішок. Якщо самогон має яскраво виражений специфічний смак і запах, то ніякої рецепт не зможе виправити цей дефект в отриманій настоянці. Тому щоб не даремно не витрачати час і сировину самогон повинен бути правильно двічі перегнаний. Для отримання хорошої домашньої спиртовмісної продукції слід використовувати перегінний апарат з сухопутником або мають ректифікаційні колони. Фортеця самогону, яким слід наполягати журавлину повинна бути 40-45 градусів.

Для більшості рецептів ягода повинна бути повністю дозрілою, темно-червоного кольору. Але журавлину зазвичай збирають недозрілої, так вона1422992553 менше мнеться при зборі і при транспортуванні. Не слід засмучуватися, зірвана журавлина чудово дозріває і не втрачає при цьому своїх властивостей. Для цього її досить помістити в Сухе, темне місце. Зазвичай через 10-15 днів, залежно від стиглості, ягода дозріває і набуває необхідний забарвлення. Перед тим як наполягати самогон журавлину слід перебрати. Відокремлюють зіпсовані ягоди, листочки, мох та інше сміття. При необхідності ягоду можна вимити в холодній воді.

Рецепти журавлинної настоянки

Існує безліч рецептів виготовлення журавлинної настоянки, але принципових відмінностей один від одного у них немає.

Простий рецепт

Буде потрібно:

  • Склянка стиглої журавлини;
  • Півлітра самогону;
  • Цукор (додається за смаком);
  • Вода (для створення необхідної фортеці).

Журавлину розминають в ємності, в якій буде настоюватися самогон, до однорідної маси. Для цього добре підходять скляні банки. Якщо27300e75fa04cbf2a78aa9532ed452335d855f140287566 ягода була зібрана самостійно, а не придбана в роздрібній торгівлі, то їй можна дати трохи побродити. Зібрану журавлину в цьому випадку мити не треба. Для початку бродіння в банку з ягодою насипається 1-2 ч.л. цукру і вона ставиться на 2-3 дня в темне тепле місце. Дріжджі, що містяться на поверхні журавлини, почнуть переробляти цукор.

З магазинної ягодою процес бродіння не відбувається, так як з метою збільшення термінів зберігання вона проходить обробку, що вбиває всі мікроорганізми, що містяться на її поверхні. Після появи на поверхні пінки від бродіння в банку заливається самогон і перемішується з журавлинною масою. Герметично закриту ємність прибирають на 2-3 тижні в тепле темне місце.

Настояний самогон проціджують через кілька шарів марлі для позбавлення від ягідного макухи. Для більш тонкого очищення настойки додатково можна використовувати вату або паперовий фільтр. Отриманий напій буде досить кислим і для підвищення солодощі в нього додають цукор до тих пір, поки його смак не сподобається. Розбавляти настойку краще заздалегідь підготовленим цукровим сиропом. Міцність напою доводять до необхідної за допомогою води, яку краще придбати в магазині. В крайньому випадку, можна прокип'ятити і остудити водопровідну воду. Фортеця перевіряють за допомогою спиртометра або на смак. Напій переливають в чисту пляшку, закривають пробкою і прибирають в прохолодне місце до застосування.

Складний рецепт

Для його виготовлення потрібні ті ж інгредієнти і в тому жbig_19729 кількості. Основною відмінністю цього рецепта від попереднього є те, що ягоди не розминаються, а проколюються в декількох місцях голкою. Журавлина для такої настойки потрібно повністю дозрілої, що дає при проколюванні сік. Це досить трудомісткий процес, особливо якщо готується велика кількість настоянки. В цьому випадку можна використовувати реечку зі вставленими декількома голками. Перевагою цього рецепта в тому, що після настоювання не буде потрібно проводити очищення продукту від м'якоті журавлини, досить буде просто злити напій і довести до необхідної солодощі і фортеці.

Рецепт з перетертої журавлини

Для приготування напою за цим рецептом потрібно 1 стакан перетертої з цукром журавлини. Для цього півсклянки пропущеної через м'ясорубку або розмеленої блендером журавлини засипається половиною склянки цукру і ретельно перемішується. Залишається в теплому місці до повного розчинення цукру. Після того як цукор повністю розчинився в ємність заливається півлітра самогону, суміш перемішується, герметично закривається і відправляється для настоювання. При бажанні в цей рецепт (так само як і в інші) можна додати сік половини лимона. Після настоювання проводиться фільтрація і регулювання фортеці. Додавати цукор в цьому випадку не доводиться. Виняток робиться тільки для ласунів.


більше рецептів настоянок на самогоні в домашніх умовах →

Лікарські властивості журавлинної настоянки

Журавлинна настоянка хороша тим, що спирт зберігає всі містяться в ягоді корисні речовини протягом тривалого терміну. Зберігатися безkl0 втрати своїх властивостей настоянка може до 1 року. У клюковку переходять більшість містяться в ягоді вітамінів групи В і з, рідкісний вітамін К1, лимонна кислота, тритерпенова кислота, а також магній, йод і залізо.

Настоянка може використовуватися для дезінфекції шлунково-кишкового тракту, як профілактичний засіб запобігає утворенню бляшок на стінках судин. При застосуванні настойки знижується запалення ясен. Настоянка добре підходить для хворих страждають від низької кислотності шлункового соку. Журавлинна настоянка хороша при застуді і боротьбі з циститом. Слід враховувати підступність цього смачного напою і при лікуванні дотримуватися помірності і не наклюкаться.

Https://www.youtube.com/watch?v=i6NWKMpxcx8