Терен — дикоростучий чагарник, один з видів роду сливи. Синювато-чорні, терпкі на смак ягоди тернового куща, що містять клітковину, мінерали, різні органічні кислоти і вітамін C добре відомі в народній медицині і застосовуються для боротьби із запальними процесами, шлунково-кишковими захворюваннями, а так само як засіб, що допомагає очистити кров.
Тернову наливку, в традиціях народної медицини рекомендують вживати при розладах травлення, частих запорах, а також для боротьби з ожирінням. Існують різні способи виготовлення Тернівки.
Рецепт приготування наливки на терні з використанням горілки
Для того щоб зробити Тернівку в домашніх умовах за таким способом, необхідні наступні інгредієнти:
- Плоди терну — 1 кг;
- Горілка (очищений самогон) — 1 л;
- Цукор — 400 г.
Рецепт приготування:
- Дозрілі (краще переспілі) перебрані і промиті ягоди помістити в підготовлену ємність і засипати цукром. Горловину посудини закрити зверху щільною тканиною.
- Ємність з ягодами поставити для витримки в тепле місце без доступу світла на 6 тижнів.
- Після закінчення терміну початкового настоювання, влити в вміст ємності 250 мл горілки (самогону). Посудину закрити тканиною, продовжити процес настоювання ще на 2 місяці.
- Після закінчення двох місяців, в ємність заливається 750 мл спиртного. Вся маса ягід і алкоголю, яку необхідно перелити в підходящу каструлю, поміщається на вогонь. Матеріал доводиться до кипіння (але не кип'ятиться), вогонь під каструлею вимикається, всій масі дають охолонути.
- Охолоджена рідина зливається, фільтрується і розливається в пляшки — Тернова наливка повинна дозрівати ще 3 місяці.
Після закінчення процесу дозрівання, алкогольний напій, зроблений за таким способом, буде готовий.
Більше рецептів приготування настоянок на самогоні з терну →
Рецепт наливки на терні з перцем
Для приготування Тернівки з перцем, перш за все, необхідно виготовити наливку. Спосіб виготовлення вказано в попередньому рецепті. Терновий напій повинен бути вже готовий, але ще не перелитий в пляшки — це буде основа. Потім необхідно в наливку додати цукровий сироп (приблизно, 100 г сиропу на 1 л рідини), приготований з розрахунку співвідношення цукру і води як 1/10. Сироп додається в готову наливку за смаком. Заключний етап — додавання стручків червоного перцю, який ріжеться на дрібні шматки і поміщається в рідину для настоювання в мішечку з марлі (щоб його можна було при необхідності витягнути). Розрахунок перцю — півтора стручка на 1 літр наливки. Тернова наливка настоюється кілька днів (в залежно від гостроти перцю в напої), зливається, фільтрується і розливається в пляшки.
Рецепт швидкого приготування наливки на основі терну
Такий спосіб приготування тернового алкогольного напою вважається простим. Для того щоб зробити по ньому тернову наливку, необхідна буде горілка або очищений самогон. Для приготування алкогольного тернового напою в домашніх умовах за таким варіантом, знадобляться:
- Терен — 1 кг;
- Горілка (самогон) — 1 л;
- Цукор — 200 г.
Рецепт приготування
- Плоди тернового чагарнику, з яких попередньо були видалені кісточки, помістити в банку, засипати цукром, перемішати.
- Накрити горловину посудини марлею, виставити ємність з усією масою на 2-3 доби в теплому місці на сонці.
- Після того як плоди з цукром настояться, влити в вміст горілку (самогон), закрити кришкою і перенести ємність в темне і тепле місце для настоювання, яке триватиме 2 тижні. Перший тиждень, вміст судини необхідно щодня струшувати.
- Після закінчення 14 днів, рідина злити, профільтрувати і розлити по пляшках.
Така наливка, фортецею 30-32 гр., може зберігатися 5 років.
Детальніше про те, як приготувати наливку з терну →
Рецепт простої наливки
Такий спосіб приготування в домашніх умовах Тернової наливки, є традиційним. Особливості рецепта —ягоди не повинні митися, зберігаючи на собі« дикі дріжджі ». Для приготування за такою технології знадобляться:
- Плоди терну — 1 кг;
- Цукор — 600 г;
- Вода — 50 мл.
Рецепт приготування
- Видалити з плодів рослини кісточки.
- Помістити ягоди в банку, всипати цукор, залити воду, перемішати.
- Накривши горловину посудини марлею, встановити ємність з усією масою на сонці в теплому місці. Вміст ємності, два рази на добу необхідно перемішувати дерев'яною лопаткою або рукою.
- Коли через 2-3 доби почнеться бродіння, що характеризується виділенням піни і специфічним запахом, надіти на горловину судини кришку, з гідравлічним затвором або гумову рукавичку з отвором в пальці.
- Перемістити посудину в темне місце з кімнатною температурою для бродіння, процес якого буде протікати 1-2 місяці.
- Після закінчення бродіння, рідина зняти з осаду, профільтрувати, розлити в пляшки і поставити для дозрівання в прохолодному місці на 2-3 місяці.
Після того як рідина остаточно настоїться, напій, зроблений з плодів тернового чагарнику, здатний зберігатися до трьох років і міцністю 10-14 гр., буде готовий.