Саморобний алкоголь на горобині
Спиртні напої власного виробництва давно заслужили довіру народу. Кількість різних способів приготування алкоголю в
домашніх умовах з кожним роком зростає все більше. І найбільш затребуваними смаками улюбленого алкоголю є ті, який настояні за допомогою дарів матінки — природи. Ягідний самогон — один з поширених рецептів приготування цього напою. Причому Висока якість саморобного спиртного гарантовано як при використанні червоної горобини, так і чорноплідної.
Бражка з черноплодки
Брага з чорноплідної горобини вимагає наявність необхідної сировини в таких пропорціях:
- Черноплодка — 3 кг
- Цукровий пісок ? 1,5 кг
- Вода — 5 л
- Дріжджі пресовані — 150 г (що відповідає 30 г сухих)
Технологія приготування браги в домашніх умовах включає таку послідовність дій:
- Ретельно розім'яти ягоди чорноплідної горобини, мити які категорично заборонено (природні бактерії допомагають бродінню).
- Помістити в бак для виготовлення браги отриману рідину, засипавши її
необхідною кількістю цукру. Залити воду і розведені в частині води дріжджі. - Накрити ємність марлевою пов'язкою (щоб брага дихала) і відправити на триденний відпочинок в найтемніше місце в приміщенні при стабільному температурному режимі, який відповідає 20-30° тепла.
- Протягом цих 2-3 днів необхідно регулярно спостерігати за процесом бродіння, щоб вчасно обмежити доступ повітря щільним закриванням, коли рідина почне проявляти характерні для бродіння симптоми: шипіти, пінитися і пахнути.
- Після закупорювання ємності, брага повинна залишатися в темряві і теплі ще 10-20 днів для повного бродіння. Не варто забувати через день перемішувати інгредієнти.
- При припиненні пухирчастості і набирання гіркуватого смаку і світлого відтінку, відокремити заграла рідина від осаду і поставити на перегонку в домашніх умовах.
В кінцевому результаті із запропонованої кількості продуктів повинно вийти 1,5 л самогону, який зазвичай рекомендують до повторної вигонки.
Бражка зі звичайної аронії
Брага з червоної горобини в домашніх умовах складається за рецептом з такої кількості компонентів:
- Ягоди — 5 кг
- Цукровий пісок — 5 кг
- Пресовані дріжджі — 250 г (сухі — 50 г)
- Вода — 12 л
Обов'язкові вимоги до основної сировини зводяться до таких деталей:
- Збирати плоди для бродіння необхідно після промерзання, тому як концентрація цукрів досягає свого максимуму саме після морозних днів.
- Відібрані ягідки слід обдати окропом і розчавити до отримання соку.
- Обов'язково додавати цукровий пісок для посилення процесу бродіння, щоб в результаті отримати вихід напою, відповідний обіцяному кількості в рецепті. Зміст природного солодощі в даних плодах мінімальне, тому завжди є ризик недоотримати літраж без додаткового підсолоджування.
Покрокові дії з приготування браги в домашніх умовах такі:
- Стовчену ягідну кашку помістити в ємність для бродіння, засипавши цукром і всіма іншими інгредієнтами, відповідно рецептом.
- Надіти на горловину ємності стерильну гумову рукавичку з проробленими в ній маленькими дірочками, щоб візуально бачити прояви бродильного процесу.
- Далі, слід відправити отриману масу на 2-3 тижні в темне і тепле місце, регулярно спостерігаючи за бродінням.
- Готовність до вигонки аналогічна рецептом спиртного з чорноплідної ягоди, брага повинна посвітліти, придбати гіркоту і перестати пускати бульбашки.
- Перед процесом самогоноваріння в домашніх умовах рідина бажано процідити, відокремивши осад.
Настій горобини на саморобному алкоголі
Дуже часто люди з метою економії часу виключають бродильний процес з процедури приготування напою. Отримуючи в результаті настойку, мало отличимую від стандартно визнаного приготування спиртного з ягід в домашніх умовах. Цей вид саморобного спиртного напою передбачає не перегінний процес, а довготривале наполягання сировини на готовому самогоні.
Зазвичай ягідна настоянка вимагає обов'язкового запасу приморожених плодів в кількості 400 г, цукру — 100 г і 0,7-літрової пляшки горілки. Ягоди для настоянки необхідно промити, заморозити в холодильній камері протягом тижня. Після чого сировину необхідно швидко розморозити за допомогою мікрохвильової печі або духовки, просушити і викласти в ємність для настоювання. Додати цукор і самогонку, щільно закривши ємність. Ретельно збовтавши суміш, настояти її під наглядом до повного розчинення цукру, зазвичай це займає 2-3 дні.
Наступним етапом буде відправка ємності з рідиною на тримісячний термін в тепле і темне місце для повного виробничого процесу. Через квартальний термін, настоянку необхідно відкрити і процідити, після чого настояти її ще протягом 30 днів до повної готовності.
Настоянка чорноплідної горобини на власному алкоголі в домашніх умовах готується за таким методом: в 1,5 л води проварити 150 г черноплодки з 100 г вишневих листів протягом 15 хвилин. Далі, в цей розчин необхідно влити 1 л горілки і 300 г цукру, після чого закрити ємність і настояти 3 тижні. Готовий напій слід процідити і можна пригощати гостей.