Перегнати самогон не так просто — це процес, що вимагає певних знань, навичок і обладнання. Добре зробленим самогоном не соромно пригостити гостей, з нього можна зробити хороші винні напої, які послужать прикрасою святкового столу. Але це можливо, тільки якщо самогон буде правильно перегнаний, а що міститься в ньому спирт не матиме сторонніх домішок.
Технологія первинної перегонки браги в самогон
Первинну перегонку браги в самогон можна виконати декількома простими способами.
Виморожування
Цей метод дозволяє виділити спирт з браги без перегінних апаратів. Для цього буде потрібно ємність і негативна температура. Вода замерзає при температурі 0 О з, спирт при більш ніж — 10 О С. при використанні цього способу відокремлену від осаду брагу переливають в емальоване відро і виносять на мороз, при цьому температура повітря повинна бути не нижче 10 О С.чим нижче температура повітря, тим швидше відбувається процес виділення спирту з браги. Приблизно через 6-8 годин у відрі утворюється пухка Крижана маса, між порами якої знаходиться спиртовмісна рідина, яку і зливають в окрему тару.
При другому способі виморожування використовується металевий жолоб, який встановлюють під невеликим нахилом. Чим довше жолоб, тим більше спирту буде в отриманому продукті. Дана технологія дуже проста, на верхній кінець жолоба ллють тонким струменем брагу, а в підставлену під нижній кінець ємність зливається отриманий самогон. Стікаючи по жолобу, вода примерзає до нього, тому ухил не повинен бути дуже крутим. Температура повітря при такому процесі повинна бути не менше мінус 25 — 30 О С.
Детальніше про те, як вигнати самогон без самогонного апарату →
Випаровування
У велику каструлю встановлюється підставка і заливається брага. Рівень браги не повинен бути вище рівня підставки, на яку встановлюється ємність для збору самогону. Ця ємність повинна бути не менше половини діаметра великої каструлі. На краю великої каструлі кладеться мокрий рушник і встановлюється таз з холодною водою. Конструкцію встановлюють на плиту і нагрівають до температури 60 — 70 О С.Воду в тазу змінюють у міру нагрівання. Через 50-60 хвилин з ємності для збору зливають отриманий самогон.
Спиртовмісна рідина, яка виходить такими способами, містить велику кількість альдегідів, метанолу, сивушних масел і інших шкідливих речовин. Тому отриману рідину вживати без здригання просто не можливо, від неї дуже сильний похмільний синдром і в народі вона отримала безліч хльостких назв відображають її суть, одне з яких — «шмурдяк». Очистити його від решти домішок повністю не вийде, а зроблені на його основі настоянки і наливки матимуть характерний запах і віддавати сивухою.
Перегонка самогонним апаратом
Більш якісний продукт виходить, якщо перегнати брагу за допомогою самогонного апарату на основі перегінного куба і змійовика, що представляє собою трубку, закручену в спіраль. Хороший перегінний апарат повинен виготовлятися з матеріалів, що не вступають в реакцію з одержуваними продуктами. Найкраще якщо він зроблений з нержавіючої сталі або харчового алюмінію. Сучасні самогонні апарати заводського виготовлення мають в своїй конструкції сухопутники для відділення голів (альдегіди, метанол, ефіри) і термометри для підтримки необхідної температури в перегінному кубі. Коштують такі конструкції досить дорого, але при бажанні їх можна зробити самостійно.
Технологія перегонки браги в спиртовмісну рідину полягає в наступному. У перегінний куб заливається Освітлена або відстояна брага не більше — обсягу ємності. Рідина нагрівається на повільному вогні до температури 65-75 о С.при такій температурі відбувається випаровування фракцій з низькою температурою кипіння, які слід відокремити від основного тіла містить спирт. Визначити кількість відсікаються голів досить просто: 1% від залитої браги або 5% від отриманого продукту. Визначити кількість отриманого самогону теж просто — скільки кілограмів цукру було засипано в брагу, стільки приблизно і вийде 60 — 65% самогону. Після відсікання хвостів брагу нагрівають до температури 80-90 о з і забирають рідину до тих пір, поки його міцність не знизиться до 40 %. У подальшій частині виходить продукту поряд зі спиртом буде велика кількість сивушних масел, вживання яких шкідливо для здоров'я.
Детальніше про перегонці браги в самогон з сухопутником →
Поліпшення самогону повторною перегонкою
Отриманий самогон піддають очищенню — хімічним або біологічним способом, додаючи Марганець, активоване вугілля або яєчний білок. Незважаючи на проведену очистку в Самогоні ще в достатній кількості будуть міститися домішки, для видалення яких буде потрібно проведення повторної перегонки отриманого продукту. Якщо двічі перегнати самогон, то значно підвищується вміст в ньому спирту і знижується рівень шкідливих речовин. Тому для отримання якісних продуктів на основі самогону потрібно його Вторинна перегонка. Детальніше про те, як гнати самогон правильно →
Повторна перегонка дозволяє практично повністю виключити вміст в продукті альдегідів, метилового спирту, ефірів і подібних шкідливих речовин. Зміст сивушних масел також багаторазово знижується і надає отриманому продукту легкий специфічний запах і присмак не роблять значного впливу на здоров'я. Можна повторно перегнати хвости, це дозволить в значній мірі збільшити кількість спирту отриманого при бродінні. Тому, незважаючи на збільшення часу для отримання правильно зробленого продукту повторна перегонка самогону вкрай бажана.
Як зробити повторну перегонку
Повторна перегонка самогону проводиться за допомогою перегоночной ємності і змійовика, виморожування і випаровування отриманого продукту не дозволить підвищити його якість. Перед повторною перегонкою проводиться очищення самогону від наявних домішок. Найкраще для цього підходить перманганат кальцію (марганцівка) продається в аптеці. Для очищення 3 л самогону додають розчин 3 гр марганцівки в 300 гр води, перемішують і дають відстоятися протягом 1-2 годин. Після цього спиртовмісну рідину відокремлюють від осаду за допомогою сифонної трубки, паперового або вугільного фільтра.
Перед Другою перегонкою самогон розбавляють чистою холодною водою до міцності 20 — 25 %. Це потрібно для забезпечення безпеки апарату, від можливого загоряння парів рідини. Також розведення водою дозволить зруйнувати міцні молекулярні зв'язки сивушних масел і спирту. Для кращої якості розчину можна використовувати дистильовану воду, придбати яку можна в будь-якому автомобільному магазині. Міцність розчину перевіряють за допомогою спиртоміра або, в крайньому випадку, за допомогою смужки змоченою паперу — вона не повинна горіти. Детальніше про те, якою водою розбавляти самогон →
Процес подвійної перегонки такий же, як і первинна дистиляція, але має свої особливості. Температура кипіння етилового спирту становить 79 о C, але при цій температурі процес буде дуже тривалим. Тому двічі перегнати рідину краще при температурі 85-90 о С.для точного визначення температури потрібно вбудований в перегінний куб термометр. Тримати нижче температуру теж не слід, в цьому випадку процес затягнеться і в продукт у великій кількості потраплять пари води.
Перші 2-8% від залитого обсягу складають голови, які відсікають. Відсоток відділення голів залежить від способу отримання самогону. Якщо на початковому етапі використовувався перегінний апарат, а голови віддалялися, то цей відсоток буде мінімальний. Якщо використовувалося виморожування або випарювання, то обсяг голів буде великим.
Наступна частина-це тіло. Його припиняють забирати, коли міцність виходить продукту знизиться до 45%. Для вимірів слід використовувати спиртометр. Далі підуть хвости, які можна використовувати при наступній порції переганяється браги. Двічі перегнаний продукт має міцність 65-70%, і, розбавивши його, можна отримувати різні алкогольні продукти. Для остаточного поліпшення самогону його можна остаточно очистити за допомогою яєчного білка, який згортаючись, вбирає в себе залишилися добавки.
Детальніше про те, як правильно перегнати самогон вдруге →
Помилки повторної перегонки
Основною помилкою повторної перегонки є порушення температурного режиму. При високій температурі відбувається прискорення процесу, але при цьому в Самогоні крім етилового спирту підвищується вміст сивушних масел. Низька температура знижує кількість
виходить алкоголю. Наступною поширеною помилкою є занадто висока температура охолоджуючої рідини змійовика. При перевірці на Gorenje теплі пари спирту легко загоряються, вводячи в оману виробника.
На сторінках інтернету можна зустріти думку, що при повторній перегонці розбавляти самогон водою не слід, так як погіршуються його смакові якості. Це досить суперечлива думка. На запах і смакові якості в основному впливають продукти бродіння, які і відокремлюються в процесі перегонки. А ось перегонка нерозбавленого продукту в разі фарс-мажорних обставин може привести до непередбачуваних наслідків. Економія на видаленні голів і хвостів також значно вплине на якість правильно зробленого самогону.
Детальніше про те, як розбавити другий перегін самогону →