Самогон — це популярний український алкогольний напій, який здавна є головним елементом будь-якого застілля. Проводиться даний напій на основі різних інгредієнтів. Перегін самогону здійснюється на спеціальному обладнанні або ж на саморобному. Рецептів приготування цього напою існує нескінченна кількість, все залежить від фантазії і смакових пристрастей споживача. Головне, дотримуватися всі необхідні технології і пропорції. Кожен рецепт унікальний. Від якості використовуваних вами інгредієнтів буде залежати смак і аромат напою. На основі самогону готують різні лікери, настоянки, роблять його з компоту, пива та інших напоїв. Давайте розглянемо один з найстаріших рецептів приготування самогонки.
Рецепт приготування напою старовинним способом
Даний рецепт вимагає використання цукру для приготування. Він не є єдиним варіантом приготування за старою технологією. Старовинний рецепт приготування« дідусевим » способом, змінювався з роками і кожен трактує його по своєму.
знадобиться:
- Дріжджі в кількості 10 г
- Активатори бродіння — 10 г
- Цукор — 2 кг
- Вода — 8 л
Після закінчення приготування, у нас виходить близько 10 л готової браги. Найкраще в процесі виготовлення напою використовувати винні дріжджі, вони швидше запускають процес бродіння, не накопичують летких кислот. На відміну від хлібопекарських, в парі з цукром вони дають велику міцність напою. Крім цього винні дріжджі виключають з напою негативну мікрофлору. Даний рецепт починається з підготовки ємності, куди ми висипаємо дріжджі і заливаємо підігрітою, але не сильно гарячою водою залишаючи їх розбухати кілька годин. У бродильні, в якій наш розчин буде бродити, варто підготувати 8 л води, яку також попередньо підігріти і висипати в неї цукор.
Коли дріжджі заграють, в них додають активатори, що прискорюють бродіння і переливають склад в ємність з водою. Щоб процес бродіння розвивався активніше, потрібно додати в розчин десь 140 г зерен гороху. Після чого бродильня щільно закупорюється за допомогою гідрозатвори, щоб нормалізувати бродіння, а для виведення утворюється вуглекислого газу слід передбачити спеціальну трубку.
Далі починається наступний етап. Бродильну ємність переміщують в тепле приміщення, температура в ньому повинна бути +31-33 °С.рідина потрібно ретельно перемішувати по кілька разів на день. Процес бродіння займе десь тиждень. Чи готовий продукт слід перевірити на смак, якщо рідина солодка, значить поки брага не готова. Весь час стежте за гідрозатворів, якщо бульбашки з нього не виділяються, то це може означати, що самогон вже перебродив.
Після готовності браги приступаємо до процесу перегонки. Виконується такий процес з використання різних апаратів для перегонки самогону, аламбіки, алькітари та інших. На виході повинно вийти 10 л самогону, без всяких домішок і присмаку.
Самогонка з геркулеса
Рецепт приготування даного самогону досить простий у виконанні, до того ж такий напій буде дуже корисним. З усієї маси варіантів приготування цього напою, такий спосіб менш витратний і швидкий, при цьому смак виходить м'який. Залишився осад використовують для лікування багатьох хвороб, а також добре впливає на шкіру обличчя, а сам самогон є відмінним лікуванням застуди і захворювань шлунка різного ступеня.
нам знадобиться:
- 0,5 кг вівсяних пластівців або так званої каші Геркулес
- 110 г цукру або фруктози
- 7-8 л води
- 250 мл кефіру
- 5 г сухих дріжджів
Півкілограма пластівців слід подрібнити в блендері, після додаємо 110 г цукру і заливаємо отриману суміш 8 л негарячої води. Слідкуйте, щоб температура води була невелика, окріп брати не рекомендується. Далі, додається стакан (250-300 мл) кефіру. Отриману суміш добре перемішують і залишають бродити на тиждень, після чого здійснюють перегонку в кілька етапів. Таку самогонку використовують для лікування застуди, спини, шлунка, гастритів, шкіри обличчя і т. д.
Даний рецепт абсолютно безвідходний, бурда, яка залишилася після перегону, також корисна, з неї роблять спеціальні коржі, нагрівають і кладуть на груди замість гірчичників під час застуди або ж під час болю в спині. Якщо у вас болять суглоби, то можна приготувати ножні ванни з Бурди. Перед перегонкою самого залишають 20 г окремо і після останнього етапу перегонки ще 20 м цими двома розчинами протирають обличчя, крім цього дуже корисні маски для обличчя з залишилася Бурди.
Для тих, хто страждає проблемами зі шлунком, такий самогон з вівсяних пластівців слід випивати по 35 г кожен день на голодний шлунок перед сніданком.
Як бачите, рецепти виготовлення самогону бувають абсолютно різні, як і продукти, використовувані для їх виконання. Головне, обзавестися дріжджами і цукром, а всі інші інгредієнти вибирайте за смаком. З першого разу процес самогоноваріння освоїти досить складно і у вас може щось не вийти, але вже на третій або п'ятий раз результат всіх маніпуляцій вас порадує, і ви зможете пригостити власноручного приготованим напоєм своїх друзів і родичів.