Скільки бродить брага. Як прискорити і уповільнити бродіння

Процес бродіння – найважливіший при виготовленні більшості алкогольних напоїв. Якщо подивитися на його середні тимчасові рамки, можна здивуватися значною розбіжність між мінімумом і максимумом. Про те, які фактори впливають на тривалість бродіння, як його прискорити або зупинити – необхідно поговорити докладніше.

брага

Від чого залежить швидкість бродіння

Швидкість бродіння сусла щоразу відрізняється. Це знає будь-який досвідчений самогонник і винороб. Пов'язано це з тим, що на тривалість процесу бродіння впливає безліч факторів:

  • Співвідношення води та цукру.
  • Якість і кількість дріжджів.
  • Температурний режим .
  • Наявність підгодівлі, яка вноситься в процесі.
  • Використання інвертованого цукру.
  • Обробка зерна і фруктів перед засипанню в бак.
  • Аерація сусла.

Якщо готується фруктове сусло, без додавання дріжджів і цукру, зброджування буде тривалим. Фруктова брага грає досить довго і даний процес краще не намагатися прискорити.

Скільки днів бродить брага

Розглянемо скільки бродять найбільш популярні різновиди браги.

Середнього значення бродіння сусла немає, так як на це процес впливає безліч факторів. Тривалість може займати від 5 до 60 днів.

різновид браги тривалість бродіння, дні
Брага з цукру і дріжджів До 10
на основі крохмалю До 8
Фруктове сусло близько 10-15
зернова брага До 14
на пресованих дріжджах До 10
на спиртових дріжджах 5-10
на турбо-дріжджах До 5

Середні пропорції для варіння самогону з цукру і дріжджів – 1 кг цукор-піску на 4 літри очищеної води, 20 грам сухих дріжджів.

Як визначити, що брага готова

Якщо брага настоюється в хороших умовах і при оптимальній температурі, а термін вистоювання підійшов до кінця – перед перегонкою потрібно визначити її готовність.

&#nbsp;

брагаЗробити це можна кількома способами:

  • За зовнішнім виглядом. перша ознака – припинення утворення піни. З ферментера не доноситься шипіння, перестав булькати гідрозатвор. Всі продукти життєдіяльності дріжджів осідають на дно, а верхній шар сусла освітлюється.
  • За смаком. Бражка, яку можна переганяти, повинна мати гіркуватий смак, без солодощі. Солодкуватий присмак свідчить про наявність залишкових цукрів.
  • За допомогою ареометра. досить злити невелику кількість сусла в витягнуту ємність (бажано пластикова або скляна колба), помістити всередину ареометр. Якщо на ареометрі відобразилося менше 1.002-брагу можна переганяти.
  • Спиртометром  - потрібно виконати ті ж дії, що і при роботі з ареометром. Якщо пристрій покаже відсоток спирту між 10 і 12% — сусло можна переганяти.


Детальніше про способи визначення готовності браги →

Як прискорити бродіння

Отримати готовий продукт якомога швидше бажає більшість людей, які займаються виноробством, самогоноварінням, виготовленням різних міцних напоїв. Прискорити процес бродіння без втрати якості браги можна. Найбільш ефективні способи розглянемо докладніше.

Підвищення температури

Щоб дріжджі якомога швидше переробили цукор, їх потрібно нагріти. При цьому нагрівання браги не повинно бути занадто сильним – досить 28-29 °C.

нагрев браги для ускорения брожения

Як підвищити температуру:

  • Ємність можна обернути Старої зимовим одягом або теплою ковдрою.
  • Поставити ферментер поруч з батареєю або іншим нагрівальним приладом (не рекомендується встановлювати його поруч з металевою дров'яної піччю).
  • Встановити акваріумний нагрівач.

Важливо! Бак для браги повинен бути розташований в утепленому приміщенні, без протягів.

Інвертування цукру

Щоб дріжджі швидше переробляли цукор, з нього необхідно зробити солодкий сироп. Для його приготування знадобиться 3 кг цукру-піску, 1,5 л води. Воду потрібно підігріти, додати цукор. Ретельно перемішати рідину, довести її до кипіння. Продовжувати варити протягом 10 хвилин.

У процесі варіння потрібно видаляти піну, повільно додати 10-12 г лимонної кислоти. Накрити каструлю кришкою, максимально зменшити вогонь, варити рідину протягом 60 хвилин. Перед використанням сироп потрібно охолодити.

Підгодівля

Цукор є не єдиним улюбленим джерелом харчування для дріжджів.

подкормка для браги

Щоб прискорити процес бродіння, можна скористатися підгодівлею. Тут є кілька перевірених варіантів:

  1. Половина буханки чорного хліба на 15-літровий чай з Брагою (розкришити).
  2. Мелений солод – простіше купити готовий, ніж пророщувати з зерна, сушити і подрібнювати.
  3. Сульфат амонію і суперфосфат – не більше 3 г на 10 л браги.
  4. Нашатирний спирт – на 10 л сусла – 5-7 крапель.
  5. Використання спеціалізованих підгодівлі для браги, які можна купити в магазині для самогонників і виноробників.

Порада! Після внесення підгодівлі рекомендується по 2 рази за добу перемішувати вміст в ємності для бродіння. Робити цього найкраще легкими збовтування всього бака. Так прискориться процес виділення вуглекислого газу.

Як зупинити бродіння

Щоб отримати продукт високої якості, необхідно дочекатися поки процес бродіння зупиниться самостійно, після чого приступати до перегонки. Однак, іноді трапляються ситуації, коли потрібно приступити до перегонки негайно.

Є кілька перевірених способів зупинки бродіння:

  1. Низька температура. Щоб дріжджі могли активно переробляти цукор, їм потрібна комфортна температура – близько 25 °C. щоб зупинити бродіння, необхідно поставити бродильний бак в такому місці, де температура менше 12 °C, але не нижче 2. Після цього потрібно почекати 12 годин, після чого можна приступати до перегонки.
  2. Тепло – другий спосіб зупинки процесу бродіння. Потрібно нагріти дріжджі до такої температури, щоб вони загинули. Деякі самогонники стверджують, що грибкові організми починають гинути при нагріванні понад 32 °C, однак, для повної зупинки процесу бродіння, брагу рекомендується нагріти до 60 °C.
  3. За допомогою спирту – важливо перевищити загальну міцність понад 20 градусів.

Не можна забувати про те, що кількість готового продукту при екстреній зупинці бродіння значно знизиться (в порівнянні зі звичними обсягами).

Можливі проблеми

Будь-який досвідчений самогонник в процесі своєї діяльності стикався з певними проблемами, які стосуються процесу бродіння браги. Щоб не зіпсувати її, отримати якісний продукт, необхідно детально розглянути найбільш популярні з них.

Брага бродить занадто довго

брага бродитПричин цієї проблеми може бути кілька:

  1. Занадто низька температура навколишнього середовища. Виникає в тих ситуаціях, коли ферментер (ємність для бродіння), встановлюється в погребі, підвалі, на протязі. Щоб відновити бродіння, необхідно поставити бак в такому місці, де температура не опускається нижче 25 °C. Це найбільш поширена проблема.
  2. Внесення невеликої кількості дріжджів . Досить додати нову порцію, щоб процес бродіння відновився. Однак до додавання нових дріжджів, важливо виконати регідрацію.
  3. Велика кількість цукру. Якщо його занадто багато, дріжджі будуть тривалий час займатися переробкою, процес може зовсім зупинитися. При цьому буде переважати солодкуватий смак. Щоб повністю не зіпсувати сусло, рекомендується додати води.

Бродіння не почалося

Причини може бути дві – використання дріжджів низької якості або ж їх переохолодження. Рішення проблеми-кімната, де стоїть брага на самогон, повинна бути теплою (25-28 °c). Потрібно використовувати тільки Перевірені дріжджі, не економити на них.

Порада! У магазинах виноробства, самогоноваріння, домашнього пивоваріння представлені різні штами дріжджів, який призначені саме для отримання спиртних напоїв з певними характеристиками.

Брага тікає через активне піноутворення

Це популярна помилка новачків, які заповнюють бродильну ємність суслом практично повністю. Рекомендується залишати ферментер на 20-30% порожнім, щоб з'явився вільний простір для утворення піни.

Виходячи зі сказаного вище, процес бродіння можна значно прискорити, якщо користуватися певними хитрощами. Одночасно з цим діяти важливо акуратно, так як дріжджі можуть загинути, що призведе до псування всього сусла. Якщо ж хочеться перервати бродіння, важливо пам'ятати про зниження якості і зменшення кількості готового продукту.

Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, як визначити, що брага готова