Всі правила перегонки браги сформувалися на підставі практичного досвіду виноробів. Щоб отримати якісний самогон, досить визначити "зрілість" браги і дотримати технологію перегону.
Як визначити готовність браги до перегону
Термін бродіння залежить від багатьох умов. Це і якість дріжджів, і інгредієнти, на основі яких затерто сусло. Період бродіння триває від 3 до 14 днів. Важливо вчасно визначити ступінь готовності браги до перегону. Перестояна брага може скиснути і в ній утворюються шкідливі домішки. Невибродившее сусло дасть менший вихід алкоголю і знизить його градус.
За всю практику самогоноваріння визначилися основні ознаки, за якими визначається готовність до перегонці:
- Перший, але не самий значимий показник це час витримки. В середньому вважається, що брага бродить 8-10 днів.
- Смак і запах більш точно скажуть про готовність. Від неї виходить характерний спиртовий аромат, а її смак стає гірким. Це означає, що дріжджі переробили цукор в спирт. Якщо брага стоїть довго, але на смак вона солодка, процес бродіння треба відновити. Для цього додаються нові дріжджі.
- Готова брага не шипить. Якщо використовувався гідрозатвор, то бульбашки повітря не виділяються в посудину з трубки.
- Відомо, що під час бродіння виділяється вуглекислий газ. Він в свою чергу заважає Gorenje. Тому потрібно запалити сірник і піднести її до браги. Якщо вогонь не загасне, то газ не виділяється і брага готова.
- На дні ємності утворюється осад з перероблених дріжджів. Брага стає прозорою.
- Концентрацію цукру, а значить, і ступінь готовності визначають спеціальним приладом – ареометром.
Підготовка браги до перегонки
Скільки людей, стільки й думок – ця фраза повністю відповідає підходам до самогоноваріння. Частина виноробів вважає, що брагу не потрібно піддавати додатковій обробці перед вигонкою, інші рекомендують зняти її з осаду і освітлити. Пояснюють вони це тим, що якість алкоголю буде поганим, якщо не усунути з браги, розчинені в ній речовини. Ще одна причина-дріжджовий осад і особливо частинки фруктів (якщо сусло затиралося на їх основі), потрапляючи в куб самогонного апарату і нагріваючись, пригорають до його стінок.
Зняти осад досить просто. Насамперед акуратно зливають брагу. Для цього використовується звичайний гумовий шланг з діаметром 1 см.ємність ставлять на стілець, дають Бразі відстоятися. Шланг опускають, так, щоб не діставав до осаду 2-3 см.втягують повітря зі шланга, щоб по ньому пішла рідина.
Наступний етап – освітлення . Він бажаний, але не обов'язковий. Суспензія з рідини видаляють, додаючи білу глину (Бентоніт). На флягу в 30 літрів знадобиться 60-70 гр. порошок. Його розводять в теплій воді і виливають в ємність. Через добу на дні судини утворюється пухкий осад.
Технологія перегону
Після того як закінчилася робота з підготовки, слід сама перегонка. Брагу наливають в куб самогонного апарату і нагрівають. Спочатку вогонь повинен бути сильним, щоб прогріти весь обсяг рідини і довести до стану кипіння. Перегінний куб заповнюється не повністю. У ньому повинно залишитися місце для утворюються парів. Термометр, якщо він вмонтований в перегінний апарат, допоможе контролювати нагрів і визначити закінчення перегонки.
Детальніше про перегонці браги в самогон з сухопутником →
Температурний режим
Брага складається з декількох сполук, з різною температурою кипіння. Спирт закипає при температурі 78,3°с.вона залишається постійною протягом усього процесу кипіння.
Вода закипає при температурі в 100°С. сивушні масла і домішки браги, в тому числі метиловий спирт киплять при 64-65°с.
Тому, коли куб нагрівається, першим починає випаровуватися і конденсуватися метиловий спирт. Він небезпечний для здоров'я. Тому все що накапає з відвідної трубки в період, коли термометр буде на позначці до 78°з краще вилити або використовувати в подальшому в технічних цілях. Цю процедуру називають»відділення голови".
Після закипання спирту, вогонь зменшують. Протягом усього процесу, спирту в Бразі буде все менше. Термометр вкаже час закінчення перегону, коли шкала наблизиться до позначки 85°С.важливо не перегріти, інакше барда піде по трубках і зіпсує чистий самогон. У саморобних апаратах термометр є не завжди. В цьому випадку за» голови " приймаються перші 50 гр. самогон.
Правильно з'ясувати міцність готового продукту допоможе спиртометр. Якщо його немає, для визначення моменту закінчення перегонки використовують папірець. Її мочать в Самогоні і підпалюють. Якщо горить-значить, фортеця ще висока.
Відділення голів і хвостів при другому перегоні
Готовий самогон незалежно від сировини, з якого він зроблений, буде мати неприємний запах і містити частку домішок і сивушних масел . Для поліпшення якості напій піддають повторній перегонці. Але на початку його очищають марганцівкою або активованим вугіллям.
Повторна перегонка за технологією мало чим відрізняється від першої. Але все ж є певні правила, дотримання яких є обов'язковим.
Отриманий самогон перемішується і розводиться водою до фортеці в 20°С.це робиться для того, щоб не сталося загоряння і не розірвало перегінний куб. на етапі Другої перегонки йде відділення «тіла» самогону від «голови» і «хвостів».
Самогон заливають в куб і нагрівають. Перші 20-30 гр. зливають окремо-це»голови". Потім піде напій (»тіло"), фортеця якого буде 60-70°. Коли термометр буде показувати позначку в 83° з і міцність напою впаде нижче 40°, його збирають окремо – це «хвости». Їх не змішують з отриманим напоєм, а додають в чергову порцію браги для збільшення фортеці. Готовий продукт розводять водою в потрібній пропорції.
Детальніше про те, як правильно перегнати самогон →
Чи можна перегнати брагу без апарату
Якщо немає спеціального апарату, для перегонки можна використовувати каструлю і дві металеві чашки. Але варто врахувати, що якість напою буде низьким. Відокремити "голови» і "хвости" не вийде.
У каструлю (куб) наливають брагу, ставлять підставку, на яку поміщають чашку малого діаметра. Зверху розміщують чашку, діаметр якої дорівнює діаметру каструлі і наповнюють холодною водою. Ємність ставлять на вогонь, коли почнеться кипіння, бражні пари будуть підніматися і перетворюватися в спирт, який по стінках верхньої чашки буде стікати в ємність, що стоїть на підставці. Це найпростіший метод отримання самогону.
Https://www.youtube.com/watch?v=3-pM4FaN33Q