Скільки спиртових дріжджів потрібно для браги

Спиртові дріжджі

У харчовій та алкогольній промисловості застосовується кілька видів дріжджів — хлібопекарські, винні, пивні та спиртові.

Раніше для приготування самогону використовувалися просто звичайні хлібопекарські дріжджі.
в даний час все частіше люди переходять на застосування спеціальних алкогольних дріжджів. Їх перевага полягає в підвищеній життєстійкості в алкогольному середовищі.

Спиртові дріжджі дозволяють досягти концентрації спирту в брагу до 15-18%. За цим показником вони випереджають всі інші види дріжджів, отже, виробництво кінцевого готового продукту будеспиртовые дрожжи більше. Прискорюється процес бродіння, брага дозріває і стає придатною до перегонки всього лише через 5-7 днів. До того ж знижується частка шкідливих домішок так як більш тривале бродіння хлібопекарських дріжджів викликає накопичення: ацетону, сивушних масел, альдегідів. Внаслідок чого, потрібно очищати самогон фільтрами з марганцівки, вугілля, а також використовувати інші методи очищення. При використанні спиртових дріжджів ця проблема не стає такою гострою. До того ж не утворюється так багато піни.

Детальніше про спиртових дріжджах: видах, правилах вибору і рейтингу кращих марок →

Для дотримання оптимального процесу бродіння необхідно строго відстежувати пропорції всіх інгредієнтів. В результаті брага виходить найкращої якості і час, витрачений на сам процес бродіння, буде мінімальним. Зараз не проблема купити спеціальні алкогольні дріжджі в різних інтернет магазинах від різних виробників, як вітчизняних, так і зарубіжних.

Наприклад, шведські дріжджі Турбо додатково містять в собі добавки у вигляді амінокислот, вітамінів і мікроелементів, що дозволяє прискорити процес зброджування сусла за рахунок додаткового підживлення дріжджових бактерій. Зазвичай продаються сухі або як ще їх називають сушені дріжджі. У такій вигляді даний продукт зручний для транспортування і тривалості зберігання. Одна чайна ложка таких дріжджів відповідає 15 грамам свіжих пресованих. В інструкціях, як правило, детально розписаний процес приготування браги і скільки потрібно інгредієнтів.

Детальніше про сухі дріжджі для самогону →

Деякі виробники спиртових дріжджів

  • Fermentis (Ферментіс). Дріжджі сухі, низового бродіння. В упаковці — 11,5 грам. Дозування — від 2,5 до 5 грам на літр води.
  • SIHA-DISTAR - для ягідного, фруктового сусла високі результати за смаковими якостями приSIHA-DISTAROME умови низькотемпературного бродіння (t=10-15 *з). При розтині упаковки, її необхідно всю відразу використовувати. Нерозпечатані можуть зберігатися в холодильнику до 3 років.
  • SIHA-Distillery yeast дріжджі використовуються при зброджуванні фруктового або ж плодового сусла.
    Розфасовка 100гр, 500гр, 15 кг. Термін до 18 місяців при температурі до 20″ з
  • SIHA-Amyloferm призначені для зброджування зерна, картоплі, топінамбура. Припустимо вносити такі дріжджі в бродильно суміш без попереднього розлучення їх у воді. В такому випадку дозування необхідно збільшити на 20%. Упаковку з сумішшю після розтину обов'язково використовувати всю.
  • Distila Max DS — для зброджування зернового і цукрового сусла для віскі понад 40% алкоголю. Фасовка 500 гр витрата = 1 — 2.5 гр на 10 літрів сусла
  • Distila SR призначені ефективного бродіння цукрової тростини і фруктових соків для рому міцністю 40 градусів. Фасовка 500 гр витрата = 1 — 5 гр на 10 літрів сусла
  • FERMIOL Польща, рекламуються як ідеальні для фруктової браги. Не вимагають попереднього розброджування. Вміст пакетика залити підігрітою до 35С водою і дати настоятися 20 хвилин потім влити в бродильну ємність.
  • Білоруський дріжджовий комбінат в Мінську. 250 гр упаковка, за допомогою однієї пачки можна отримати до 80 літрів браги яка дасть 18-20 літрів 40 градусного самогону. Зберігати в сухому місці при температурі не вище + 15 °C
  • Спиртові дріжджі Турбо-24 Швеція, 90 грам упаковка. Залежно від умов час зброджування від 24 годин до 3-х діб. Фортеця браги після закінчення зброджування 15-20% об.
  • Спиртові дріжджі Double Snake Vodka Великобританія дозволяють отримувати брагу від 15% фортеці за 5-7 днів.

Виготовлення браги

Кількість дріжджів йде в розрахунку на обсяг води, який планується використовувати (10л, 20л, 30л, 40л іИзготовление браги т. д.). На 20 літрів фільтрованої чистої води береться 65 грам білоруських спиртових дріжджів і 5,5-6 кілограмів цукру. Цукор потрібно додавати в кілька прийомів. Чималу роль у всьому процесі виробництва високоякісної браги грає якість води. Потрібно мати фільтри для очищення води, так як вона повинна бути не хлорованої, м'якою, без домішок солей металів, насиченою киснем. Не варто використовувати кип'ячену воду, тому що дріжджові бактерії повинні дихати. Якщо немає фільтрів для очищення води підійде бутильована. Дуже добре застосовувати джерельну або чисту талу воду.


Обладнання буде складатися з резервуара на 30 літрів, відносно дешевий варіант з безпечного харчового пластику. Можна використовувати резервуари з кераміки або скла. Добре, якщо використовувана посуд, буде оснащена внизу краном для зливу браги, тоді не треба буде через верх переливати відразу весь вміст 30 літрової ємності з готовою брагою в перегінний апарат.

Для процесу виготовлення браги обов'язково необхідний гідрозатвор, кришка для закриття ємності і обігрівач.

Гідрозатвор необхідний для випуску вуглекислого газу, що утворюється в час бродіння, і перешкоджає попаданню в ємність повітря ззовні. Кріпиться він на кришці ємності, є спеціально виготовлені гідрозатвори для цих цілей, можна також використовувати найпростіший варіант — це медична гумова рукавичка з невеликою діркою в мізинці.

Нагрівач призначений для підтримки постійної температури бродіння. У разі відсутності такого можна застосувати обігрівач для акваріумів. Шнур від обігрівача повинен виходити назовні до розетки через герметичний отвір яке не пропускає вологу. Дріжджі — це живі бактерії і для їх комфортного розвитку необхідно підтримувати постійну температуру близько 30 градусів. Саме приготовый самогон такому тепловому балансі вони активно поглинаючи цукор, виробляють спирт.

Спочатку треба активувати дріжджі, при цьому береться 2 літри чистої води, яка підігрівається до 30-35 градусів і потім переливається в невеликий посуд. У підготовлену воду додається 100 грамів цукру і ретельно перемішується. Після цього, відкривши пачку спеціальних спиртових дріжджів, відміряти 65 грам і засипати їх в отриманий цукровий розчин. Ще раз ретельно перемішати всю рідину, накрити кришкою і залишити на 1-1.5 години в теплому місці. Коли дріжджі прокинуться, розчин збільшиться в об'ємі і з'являться характерні бульбашки або виникне невелика піна. Це говорить про те, що дріжджі активувалися і готові до застосування. Потім треба налити 20 літрів відфільтрованої води в основну ємність, включити обігрівач і довести температуру води до 30-32 градусів.

Автоматичний обігрівач буде підтримувати необхідний температурний рівень протягом всього часу виготовлення браги. І цукор в теплій воді розчиниться набагато швидше. Додати 3-3, 5 кг цукру в основний обсяг з водою і ретельно перемішати до остаточного розчинення. Перелити заграли дріжджі в основний обсяг і ще раз ретельно перемішати, залишити резервуар відкритим на 6-7 годин, а потім закрити щільно кришкою і встановити гідрозатвор.

Через деякий час ви побачите і почуєте характерне булькання — це означає, що дріжджі почали роботу і з ємності виходить утворюється вуглекислий газ. Через два дні відкрити резервуар, додати 1 кг цукру і, помішуючи суміш, ретельно розчинити. Ще через два дні повторити точно таку ж процедуру. Зазвичай бродіння відбувається 7-15 днів. Цей процес залежить від якості інгредієнтів і дотримання температурного режиму. Брага вважається готовою, коли суміш перестане булькати.

Про спиртовые дрожжи Про спиртові дріжджі