Брага на яблучному соку — 6 відмінних рецептів для самогону з дріжджами і без

Яблука — прекрасний варіант для приготування екологічно чистого звеселяючого напою до застілля. Собівартість плодів несуттєва: з дерева можна зібрати більше 10 відер фруктів. Вони дуже соковиті, що обумовлює великий вихід спиртового напою. Технологія виробництва браги легка у виконанні, але потрібно знати деякі тонкощі. Важливо вибрати якісні інгредієнти, підготувати їх. Не менш значимо знайти хороший рецепт.  А також знати, як правильно зробити з яблучного соку слабоалкогольну брагу або сидр — основу для міцного домашнього кальвадосу, шнапсу, бренді.

Увага! Завжди видаляйте насіннєву коробочку разом з кісточками, інакше напій при процесі бродіння, зберігання придбає гіркоту і неприємний запах.

Вибираємо компоненти і посуд

Щоб поставити брагу, потрібні дріжджі, цукор, вода. Все здається просто, але, до інгредієнтів є особливіяблоки вимоги.

  • Хлібопекарські дріжджі використовують для приготування класичної 10 градусної браги. Щоб зробити бродильний напій (сусло з фруктів), для яблучного кальвадосу потрібні винні, або спиртові дріжджі. Вони піднімають градус до меж 18 — 25%.
  • Цукор. Найбільше його в літніх сортах фруктів, однак, соковитість, ароматність їх нижче, ніж осінніх і зимових. Тому для браги краще вибрати змішані сорти. Чим солодше розчин при виготовленні, тим міцніше виходить напій.
  • Вода потрібна Джерельна, зі свердловини, або фільтрована. Не кип'ячена.
  • Посуд: алюмінієва фляга, скляна бутель, банку, ємності з нержавіючої сталі, емальований бак, бочка з деревини.
  • «кришка»: герметична (у фляги), гумова медична рукавичка з тонкими проколами (на банку). Пробка з гідрозатворів (для бутлі). Важливо, щоб повільно випаровувався вуглекислий газ, не допускаючи доступу кисню.

Обов'язково поставити напій в теплі (20 — 30 градусів). При зниженні температури бродіння не відбувається, при підвищенні — припиняється (гинуть мікроорганізми, ферменти).

Як виготовити брагу зі свіжих яблук правильно

Плоди з дерева можна не мити, вони чисті від проливних дощів і містять на поверхні природні дріжджові клітини. Фрукти привізні, з ринку, магазину промивати обов'язково, якою хімією їх обробили, не відомо.

Рецепт: з яблучних часточок

  • брага с яблочной мезгойЯблука — 9 кг.
  • Вода — 6 л.
  • Цукровий пісок — 6 склянок.
  • Дріжджі — 20 гр.


Приготування.

  1. Відокремити від фруктів насіння, темні плями. Шкірку залишити.
  2. Плоди подрібнити, наповнити ними бутель.
  3. Зробити теплий дріжджовий розчин: дріжджі, 3 ст.л. цукру, 0,5 л води. Ретельно перемішати і додати до фруктів.
  4. Влити туди ж суміш нагрітої води з розчиненим цукром, що залишився.
  5. Надіти на посуд рукавичку з проколотими тонкою голкою 2 — 3 отворами. При бродінні Рукавичка надувається, після готовності напою вона опаде (5 — 7 днів).

Коли брага готова, її потрібно відфільтрувати, процідити, розлити по пляшках. Розмістити їх всередині прохолодного темного шафи.

Рецепт: з фруктового пюре — основа для самогону, кальвадосу

  • 15 кг яблук,
  • 10 л води,
  • 2 кг цукрового піску,
  • Дріжджі 50 гр. (сухих — 10 гр.).

Приготування.

  1. Зробити плодове пюре, розвести 14 л води.
  2. Приготувати закваску з підігрітої води (25 град.): на 1 літр — 1 склянка цукру, дріжджі.
  3. Додати її до фруктів, всипати в ємність пісок, що залишився, перемішати.
  4. самогон из яблокЗакрити щільною кришкою, залишивши незаповненою — частина посуду (бачка, фляги).

Перша перегонка відцідженої браги проводиться через 10 — 12 днів після осідання мезги на дні посуду. Для ароматизації до спиртового розчину додають сушені цукати. Другу стадію переробки зробити після 5 діб.

Брага зі свіжого яблучного соку

Рецепт: напій швидкого бродіння

  • Соку 10 л,
  • Цукор 2 кг,
  • Порошок сухих дріжджів 20 гр.

Приготування.

  1. Змішати дріжджі, цукор в теплому яблучному соку, заповнити бутель на рівні 2/3.
  2. Запечатати медичною рукавичкою.
  3. Настоювати напій 6 — 8 днів без доступу світла, при навколишній температурі 20 — 25 град.

Відфільтрувати, розлити по ємностей, зберігати на холоді.

Рецепт: яблучна брага — основа для міцних напоїв

  • Сік — 20 л,
  • Цукор 4 кг,
  • Дріжджі пресовані свіжі — 200 гр.

Приготування.

  1. Розвести дріжджі з теплим соком і цукром в бутлі. Наповнення ємності 2/3.
  2. фруктовая брагаНакрити кришкою, настояти 30 днів.

Відфільтрувати яблучну брагу двічі, перегонка — через добу.

Як приготувати сидр для яблучного домашнього кальвадосу

Рецепт: без додавання цукру, дріжджів

Потрібні лише яблука. Взяти 20% кислих, 10% гірких, 70% солодких плодів, почистити, подрібнити. Попередньо їх не мити.

  1. Відокремити яблучний сік, процідити в бутель.
  2. Макуха залити водою, через 24 години віджати, додати розчин до соку.
  3. Зробити винну закваску, залишити на добу.
  4. Видалити осад, піну, змішати з основою для сидру.
  5. Запечатати бутель щільною кришкою з вставленою в неї трубкою — шлангом, один кінець якого опустити до Дінця посуду. Інший розмістити в ємності з водою. (Можна використовувати промисловий гідрозатвор, або рукавичку з латексу).

Так само як і у яблучного вина, термін виготовлення сидру для кальвадосу від 3 до 5 місяців.

Рецепт: сидр швидкого виготовлення

  • Яблука щільні соковиті кисло-солодкі 3 кг,
  • Цукор 600 гр.
  • Вода 600 мл.
  • Родзинки 50 гр.

Приготування.

  1. Фрукти через тертку.
  2. Пюре помістити в банку, пересипаючи цукровим піском, родзинками пошарово. Залити водою 25 град.
  3. яблоки в корзинеНакрити щільно латексної рукавичкою без дірочок, помістити в теплій коморі.

Рукавичка здується після 7 — 9 днів бродіння. Відфільтрувати напій, розлити в чистий посуд під пробки.

Домашній яблучний сидр на соку нагадує за смаком фруктове шампанське, довго зберігати його не рекомендується, тому краще готувати невеликі порції.

Приготування власних підбадьорливих напоїв: яблучної браги, сидру, кальвадосу захистить від небезпеки отруєння недоброякісними вино-горілчаними виробами, позбавить від зайвих грошових витрат.