Яблука — прекрасний варіант для приготування екологічно чистого звеселяючого напою до застілля. Собівартість плодів несуттєва: з дерева можна зібрати більше 10 відер фруктів. Вони дуже соковиті, що обумовлює великий вихід спиртового напою. Технологія виробництва браги легка у виконанні, але потрібно знати деякі тонкощі. Важливо вибрати якісні інгредієнти, підготувати їх. Не менш значимо знайти хороший рецепт. А також знати, як правильно зробити з яблучного соку слабоалкогольну брагу або сидр — основу для міцного домашнього кальвадосу, шнапсу, бренді.
Увага! Завжди видаляйте насіннєву коробочку разом з кісточками, інакше напій при процесі бродіння, зберігання придбає гіркоту і неприємний запах.
- Вибираємо компоненти і посуд
- Як виготовити брагу зі свіжих яблук правильно
- Рецепт: з яблучних часточок
- Рецепт: з фруктового пюре — основа для самогону, кальвадосу
- Брага зі свіжого яблучного соку
- Рецепт: напій швидкого бродіння
- Рецепт: яблучна брага — основа для міцних напоїв
- Як приготувати сидр для яблучного домашнього кальвадосу
- Рецепт: без додавання цукру, дріжджів
- Рецепт: сидр швидкого виготовлення
Вибираємо компоненти і посуд
Щоб поставити брагу, потрібні дріжджі, цукор, вода. Все здається просто, але, до інгредієнтів є особливі вимоги.
- Хлібопекарські дріжджі використовують для приготування класичної 10 градусної браги. Щоб зробити бродильний напій (сусло з фруктів), для яблучного кальвадосу потрібні винні, або спиртові дріжджі. Вони піднімають градус до меж 18 — 25%.
- Цукор. Найбільше його в літніх сортах фруктів, однак, соковитість, ароматність їх нижче, ніж осінніх і зимових. Тому для браги краще вибрати змішані сорти. Чим солодше розчин при виготовленні, тим міцніше виходить напій.
- Вода потрібна Джерельна, зі свердловини, або фільтрована. Не кип'ячена.
- Посуд: алюмінієва фляга, скляна бутель, банку, ємності з нержавіючої сталі, емальований бак, бочка з деревини.
- «кришка»: герметична (у фляги), гумова медична рукавичка з тонкими проколами (на банку). Пробка з гідрозатворів (для бутлі). Важливо, щоб повільно випаровувався вуглекислий газ, не допускаючи доступу кисню.
Обов'язково поставити напій в теплі (20 — 30 градусів). При зниженні температури бродіння не відбувається, при підвищенні — припиняється (гинуть мікроорганізми, ферменти).
Як виготовити брагу зі свіжих яблук правильно
Плоди з дерева можна не мити, вони чисті від проливних дощів і містять на поверхні природні дріжджові клітини. Фрукти привізні, з ринку, магазину промивати обов'язково, якою хімією їх обробили, не відомо.
Рецепт: з яблучних часточок
Приготування.
- Відокремити від фруктів насіння, темні плями. Шкірку залишити.
- Плоди подрібнити, наповнити ними бутель.
- Зробити теплий дріжджовий розчин: дріжджі, 3 ст.л. цукру, 0,5 л води. Ретельно перемішати і додати до фруктів.
- Влити туди ж суміш нагрітої води з розчиненим цукром, що залишився.
- Надіти на посуд рукавичку з проколотими тонкою голкою 2 — 3 отворами. При бродінні Рукавичка надувається, після готовності напою вона опаде (5 — 7 днів).
Коли брага готова, її потрібно відфільтрувати, процідити, розлити по пляшках. Розмістити їх всередині прохолодного темного шафи.
Рецепт: з фруктового пюре — основа для самогону, кальвадосу
- 15 кг яблук,
- 10 л води,
- 2 кг цукрового піску,
- Дріжджі 50 гр. (сухих — 10 гр.).
Приготування.
- Зробити плодове пюре, розвести 14 л води.
- Приготувати закваску з підігрітої води (25 град.): на 1 літр — 1 склянка цукру, дріжджі.
- Додати її до фруктів, всипати в ємність пісок, що залишився, перемішати.
- Закрити щільною кришкою, залишивши незаповненою — частина посуду (бачка, фляги).
Перша перегонка відцідженої браги проводиться через 10 — 12 днів після осідання мезги на дні посуду. Для ароматизації до спиртового розчину додають сушені цукати. Другу стадію переробки зробити після 5 діб.
Брага зі свіжого яблучного соку
Рецепт: напій швидкого бродіння
- Соку 10 л,
- Цукор 2 кг,
- Порошок сухих дріжджів 20 гр.
Приготування.
- Змішати дріжджі, цукор в теплому яблучному соку, заповнити бутель на рівні 2/3.
- Запечатати медичною рукавичкою.
- Настоювати напій 6 — 8 днів без доступу світла, при навколишній температурі 20 — 25 град.
Відфільтрувати, розлити по ємностей, зберігати на холоді.
Рецепт: яблучна брага — основа для міцних напоїв
- Сік — 20 л,
- Цукор 4 кг,
- Дріжджі пресовані свіжі — 200 гр.
Приготування.
- Розвести дріжджі з теплим соком і цукром в бутлі. Наповнення ємності 2/3.
- Накрити кришкою, настояти 30 днів.
Відфільтрувати яблучну брагу двічі, перегонка — через добу.
Як приготувати сидр для яблучного домашнього кальвадосу
Рецепт: без додавання цукру, дріжджів
Потрібні лише яблука. Взяти 20% кислих, 10% гірких, 70% солодких плодів, почистити, подрібнити. Попередньо їх не мити.
- Відокремити яблучний сік, процідити в бутель.
- Макуха залити водою, через 24 години віджати, додати розчин до соку.
- Зробити винну закваску, залишити на добу.
- Видалити осад, піну, змішати з основою для сидру.
- Запечатати бутель щільною кришкою з вставленою в неї трубкою — шлангом, один кінець якого опустити до Дінця посуду. Інший розмістити в ємності з водою. (Можна використовувати промисловий гідрозатвор, або рукавичку з латексу).
Так само як і у яблучного вина, термін виготовлення сидру для кальвадосу від 3 до 5 місяців.
Рецепт: сидр швидкого виготовлення
- Яблука щільні соковиті кисло-солодкі 3 кг,
- Цукор 600 гр.
- Вода 600 мл.
- Родзинки 50 гр.
Приготування.
- Фрукти через тертку.
- Пюре помістити в банку, пересипаючи цукровим піском, родзинками пошарово. Залити водою 25 град.
- Накрити щільно латексної рукавичкою без дірочок, помістити в теплій коморі.
Рукавичка здується після 7 — 9 днів бродіння. Відфільтрувати напій, розлити в чистий посуд під пробки.
Домашній яблучний сидр на соку нагадує за смаком фруктове шампанське, довго зберігати його не рекомендується, тому краще готувати невеликі порції.
Приготування власних підбадьорливих напоїв: яблучної браги, сидру, кальвадосу захистить від небезпеки отруєння недоброякісними вино-горілчаними виробами, позбавить від зайвих грошових витрат.