Домашнє вино, як брагу або пиво отримують в результаті природного бродіння — вуглеводи, що входять до складу сировини, насичуються етиловим спиртом, після чого натуральний виноградний сік перетворюється в алкогольний напій.
З біологічної точки зору процес виготовлення різних спиртовмісних напоїв в домашніх умовах практично не відрізняється. Саме тому на стартових етапах молоде вино віддає брагою. Щоб не допускати появи неприємного запаху у благородного напою необхідно чітко дотримуватися технічні аспекти виготовлення вина.
Відмінності браги та вина
- Сировина. Основна відмінність — вихідний матеріал. Вино робиться з винограду з використанням диких дріжджів, а для браги беруть звичайні сухі або живі дріжджі і цукор.
- Умови бродіння. Щоб вино мало хороший смак, колір і запах необхідно забезпечити умови, повністю виключають ймовірність контакту сусла і кисню. В іншому випадку після бродіння алкогольний напій буде кислим на смак — виходить оцет.
- Час готовності. Брага для майбутнього самогону, в залежності від якості вихідних продуктів і активності бродіння готова до перегонки на 10-14 добу. Вино повинно вистоюватися не менше 6 місяців.
Протягом усього часу витримки, щоб не зіпсувати смак напою, його необхідно кілька разів знімати з осаду. Робити це слід щомісяця. Осад у вині — це сивушні масла і різні шкідливі домішки, які надають специфічний смак і запах готового продукту. Вино вважається готовим тільки після припинення утворення осаду. Коли воно стало прозорим і чистим його розливають в скляну тару для подальшого зберігання. Чим довше стоїть вино, тим краще його смак і запах.
Варто відзначити, що брага не є готовим продуктом — це сировина для перегонки, а вино готове до вживання відразу після витримки. Домашнє вино можна робити не тільки з винограду, а з будь-яких фруктів, ягід і навіть кислого варення.
Як прибрати запах браги з вина
Недосвідчені винороби часто стикаються з тим, що готовий продукт має специфічний запах браги. Чому так відбувається і що можна зробити? Відповідь на це питання лежить на поверхні і пов'язаний з порушенням технології приготування вина, а також з використанням неякісних вихідних продуктів.
У виноробів є таке поняття, як хвороба вина. Характерний запах браги з'являється завдяки життєдіяльності згубних бактерій і мікробів. В основному це стосується молодих, ще не виграних вин. Запах браги провокують дріжджі, якщо вони в надлишку, то на поверхні вина починає утворюватися біла плівка — цвель. Якщо вчасно не зупинити цей процес, то смак вина буде затхлим (пліснявим). Виправити ситуацію можна шляхом ретельного видалення утворилася плівки. Якщо зробити це не виходить і існує ймовірність того, що цвіль залишилася, необхідно взяти чисту тару, обробити її сульфітом і злити продукт в неї.
Дуже часто продукт пахне брагою через те, що довго стояв на осіли дріжджах, вино набуває гнильний запах. В цьому випадку потрібно дотримуватися термінів — не тримати вино довше 1 місяця на осаді. попередити можна шляхом обкурювання тари перед приміщенням в неї сусла. Необхідно стежити за тим, щоб виноград був без цвілі і не зіпсований.
В процесі бродіння вина виділяється не тільки спирт, але і сивушні масла. Ці домішки є, без винятку, у всіх алкогольних напоях. Саме вони надають характерний смак і запах вину. Молодий напій, який вже пройшов дві стадії бродіння (тиху і бурхливу) містить багато сивушних масел. За рахунок високої концентрації додаткових компонентів вино на цій стадії має запах браги і пити його не рекомендується. В цьому випадку специфічний запах не є причиною для занепокоєння. Просто провину потрібно ще деякий час для того, щоб воно дограло. Відрізняється готовий напій своєю прозорістю, молоде вино каламутне.
Спосіб приготування домашнього вина з браги
Ті, хто вперше буде робити вино з браги повинні знати, що запах браги буде присутній приблизно 3 місяці. Це вважається нормальним і ніяких заходів, щоб його прибрати робити не потрібно. Тривалість періоду обумовлена тим, що цукор перетворюється в спирт протягом 40 днів. Через підвищену активність дріжджів і з'являється запах. Через 40 днів сировину необхідно перелити в іншу тару за допомогою трубки. Важливо не торкатися шлангом дна, щоб не зачепити осад.
Тара повинна бути заповнена до країв так, щоб було відсутнє простір між щільно закритою кришкою і рідиною. І залишити на 1 місяць. Після закінчення цього часу процедуру знову повторити і залишити ще на 20 днів. Місце зберігання повинно бути темним і прохолодним.
Брагу для вина потрібно робити з винограду. В ідеалі необхідно використовувати винні сорти тому як в них міститься більше цукру, але можна використовувати і той сорт, який є під рукою. Коли планується виготовлення солодких десертних вин необхідно вибирати переспілий виноград, і відповідно якщо продукт кислий, то потрібно буде додавати цукор.
Виноград потрібно ретельно перебрати, помити і просушити. Відокремити ягоди від гілочок. Оброблений продукт потрібно скласти в скляну або емальовану тару і ретельно розім'яти дерев'яною палицею. Після того як сировина добре перебродило можна додавати цукор з розрахунку 400 г на 1 кг і стиснути пресом. Залишити на 15-20 днів. Після закінчення цього часу брага для вина вважається готовою.
На наступному етапі потрібно ретельно профільтрувати сировину. З 1 кг винограду виходить близько 0,5 л соку. Рідина потрібно помістити скляну тару і щільно закрити пробкою з трубкою. Зовнішній кінець шланга необхідно помістити в ємність з чистою водою. Вистоювати при кімнатній температурі в притіненому місці приблизно 40 днів.
Для отримання кріпленого вина можна додати спирт або горілку, після чого потрібно продукту дати відстоятися ще 1 тиждень.
Спосіб приготування браги з вина
Приготування браги з вина є дуже тривалим процесом і не найвигіднішим. З домашнього вина об'ємом 20 л на виході вийде тільки 1 л самогону . Але цей напій буде справді вишуканим. Вважається, що отриманий міцний напій, створений на основі винограду або яблук, найчистіший.
Весь процес можна розділити на 4 етапи:
- Збір і підготовка вихідного матеріалу.
- Бродіння виноматеріалів.
- Перегін браги.
- Фільтрація самогону.
Найчастіше для приготування браги з вина використовують виноград, але тому як вино може бути з будь-яких ягід і фруктів можна використовувати їх, краще, якщо це будуть яблука.
Отже, для створення браги з вина знадобляться такі інгредієнти:
- Виноград — 15 кг;
- Вода — 10 л;
- Цукор — 3 кг;
- Дріжджі — 100 г.
Спочатку необхідно підготувати основний матеріал. Можна використовувати будь-який виноград, але якщо він буде кислим, то кількість цукру доведеться збільшити. Ягоди потрібно ретельно оглянути, відокремити їх від гілочок і прибрати гнилі плоди. Мити не можна, можна обробити сухою ганчіркою від пилу. Далі потрібно отримати з винограду сік. Допоможе в цьому звичайна соковижималка, а при її відсутності доведеться тиснути виноград вручну. Щоб легше було відокремлювати сік від макухи знадобитися прес і марля.
Отриманий сік потрібно помістити в тару, бажано щоб вона була емальованому. У ній пройде процес первинного бродіння. Далі настане друга стадія — бурхливе бродіння, яке відокремить мезгу від соку. Через 3 дні верхній Макуха потрібно відокремити від рідини. Зробити це можна за допомогою друшляка. Чистий сік зливають в мірну ємність, що дозволить визначити потрібну кількість цукру: на 1л додається 200 г.далі все ретельно перемішується до повного розчинення цукру, вливається вода і вводяться дріжджі.
Рідина поміщають в скляну тару з гідрозатворів і ставлять в приміщення з температурою 18-24°. Вистоюватися повинно близько 45 днів. З моменту припинення виділення вуглекислого газу потрібно почекати ще 5 днів для повного припинення процесу бродіння.
Важливо не перетримати брагу, інакше на виході смак буде незадовільним, а показник спирту — низьким, якщо брага не достояла, кінцевий обсяг самогону буде менше.