Вживання браги, не переганяючи
Питна брага, та й будь-яке інше сусло в цілому, являє собою своєрідну пробродившую суміш з продуктів, які мають високу частку вмісту цукру. Брагу в домашніх умовах можна зробити не тільки з метою подальшої перегонки, а також для пиття в чистому вигляді. Приготувати такий благородний напій може кожен, як початківець, так і досвідчений майстер самогоноваріння. Рецепти, що сприяють цьому, досить різноманітні і, безумовно, послужать відмінною підмогою в створенні напою, смакові якості якого, будуть імпонувати саме вам.
Готувати брагу можна практично з усіх цукровмісних фруктів, а також варення або соку. Процес цей нескладний, а результат перевершує всі очікування, адже на виході можна отримати благородний слабоалкогольний напій. Найпростіший рецепт бражки має на увазі пропорційне змішування таких інгредієнтів, як вода, цукор і дріжджі. Дану питну суміш необхідно поставити в тепле і темне місце на пару діб. З огляду на те, яке використовується сировина, тривалість витримки браги може становити від декількох годин, до декількох тижнів. Оскільки швидкість бродіння завжди різна.
Пити бражку не тільки можна, але навіть потрібно, адже вона володіє корисними і цілющими властивостями. Бражка, приготована в домашніх умовах, сприяє втамуванню спраги в спекотний літній день, а також непогано знімає втому, після трудового дня.
Приготування питної браги з варення: особливості та нюанси
Найбільш часто сусло готують з вишневих, малинових або яблучних плодів, це обумовлено тим, що дані фрукти мають яскраво виражений смак і аромат. Тому найкраще зробити питну бражку саме з них. Оскільки вміст цукру у кожного з фруктів різний, то і рецепти будуть трохи відрізнятися.
Завдяки тому, що у вишні міститься величезна кількість вітамінів, мікроелементів, органічних кислот, цукру і заліза, вона ще має приємний запах і має кисло-солодкий присмак, а головне, питна брага з вишневого варення, є не тільки смачною, а також дуже корисною.
Народна медицина, наприклад, пропагує лікування гіпертонії, артриту, хвороби кровоносних судин саме вишневим соком. Тому пити таку брагу не шкідливо, а навпаки ? корисний.
Рецепт приготування браги з вишневого варення нескладний, необхідно дотримуватися певних пропорції. На 1 л вишневого варення необхідно додати 3 літри води, один стакан цукру і ретельно розмішувати до тих пір, поки варення не розчиниться у воді. У разі, коли суміш зацукровується, можна додати трохи окропу.
Перед тим як додати три столові ложки сухих дріжджів, необхідно упевнитися що температура отриманої суміші не перевищує 30°з, в іншому випадку дріжджі просто-напросто, можуть загинути не почавши процес бродіння.
Далі суміш дріжджів, води і варення слід поставити в тепле темне місце на три доби. Після закінчення цього часу брагу потрібно процідити і знову поставити на такий же проміжок часу. Коли піна перестане утворюватися, брагу можна зливати з осаду і розливати по пляшках. Пити отриманий напій можна протягом 5 днів, при цьому зберігати її необхідно в холодильнику.
Рецепт приготування бражки з яблучного варення за принципом ідентичний тому, за яким готується напій з вишневого, за винятком того, що норма цукру різниться, оскільки яблука набагато солодше, ніж вишня, тому на 1 літр яблучного варення йде 2?3 столові ложки цукру.
Для найбільш ефективного бродіння в яблучне варення необхідно додати трохи хліба, розкришивши його. Через 24 години відстоювання в теплі, варення повинно заграти, після чого можна додавати воду, дріжджі, а також цукор і витримувати брагу.
Час дозрівання браги варіюється від одного тижня до трьох, це обумовлено тим, додаєте ви дріжджі чи ні. Якщо додаєте, то процес буде протікати швидше ? один тиждень, а якщо ви готуєте напій без використання дріжджових культур, то відповідно, процес бродіння буде проходити набагато повільніше ? до трьох тижнів.
Рецепт приготування сусла з малинового варення практично не відрізняється від попередніх, але має свої нюанси, наприклад перед тим, як поставити брагу з заграв варення, необхідно попередньо розвести 3 столових ложки сухих дріжджів в теплій воді і додати туди жменю родзинок.
таким чином, процес бродіння посилиться, а неприємний запах заграв варення зникне. Напої з малинового варення виходять неймовірно смачні: це може бути малинове вино або настоянка, а може бути і просто брага, пити яку можна вже на третій день відстоювання суміші.
Якщо регулярно пити фруктову бражку по 50 мл в день, то проблеми з дисбактеріозом кишечника зникнуть. Використовуючи фруктові напої як цілющий засіб, необхідно дотримуватися правил витримки: наполягати суміш не більше 2 годин, в іншому випадку в Бразі утворюється спирт.
Більше рецептів браги для самогону з варення в домашніх умовах →
Питна брага з соку і цукру
Рецепти приготування браги з соку мають ряд певних відмінностей, від звичних основних і класичних способів. Основним критерієм, що характеризує створення напою з такої сировини як сік, є його витримка. Якщо таку брагу недодержати, то вона вийде дуже слабкою, а якщо перетримати, то такий напій буде неприємний на смак і запах. Еталонної брагою, вважається та, яка поєднує в собі приємний смак і невисоке спиртовміст ? близько 8%.
Яблучний сік як основна сировина для браги
Рецепт приготування напою з яблучного соку не вимагає будь-яких професійних навичок або умінь. Для створення елегантної випивки, вам знадобиться:
- 20 л яблучного соку;
- 100 гр дріжджів;
- 3 шт лимона;
- 4 кг цукру.
Для приготування більш ароматною яблучної браги, необхідно в сік додати трохи потертої на тертці лимонної цедри. Для цього необхідно лимон, в кількості 3 шт, обдати окропом, шкірку перетерти і додати в сік. Наступним кроком буде розведення дріжджів. Для цього необхідно взяти склянку теплої води, розкришити туди дріжджі і дати постояти півгодини. Зрозуміти, коли додавати дріжджі, можна по тому, як на поверхні води утворюється пінистий шар. Коли це станеться, вміст склянки слід вилити в ємність з соком, додати 4 кг цукру і ретельно вимішати. Цукор необхідно додавати дрібними порціями для кращого розчинення. Витримувати такий напій необхідно в теплому місці протягом 10 днів. Після закінчення терміну, брагу слід процідити через марлю і зберігати в холодильнику. Подібні напої краще пити прохолодними.
Приготування браги з виноградного соку
Рецепт створення слабоалкогольного напою з виноградного соку має на увазі використання наступних інгредієнтів:
- 1 л виноградного соку;
- 2 л води;
- 2 склянки цукру;
- 40 гр дріжджів.
Напої з виноградного соку різноманітні. З даної сировини можна приготувати самогон, чачу або навіть вино. Для приготування слабоалкогольного напою, найкраще використовувати такі ароматні сорти винограду, як Лідія, Мускат або Ізабелла. Даний рецепт підлягає зміні, шляхом прибирання дріжджів з нього. Оскільки виноград бродить досить добре завдяки власним мікроорганізмам, що мешкають на поверхні ягід. Тому найкраще використовувати тільки натуральний сік, вироблений в домашніх умовах.
Перед приготуванням браги, необхідно зробити закваску з дріжджів: в стакан з теплою водою помістити 40 гр дріжджів, розмішати і почекати 30 хвилин до появи піни. Попередньо розмішати в окремій глибокій ємності 1 л соку з 2 л води і додати туди 2 склянки цукру, після чого влити закваску, закупорити ємність гідрозатворів і дати постояти в теплі близько тижня. Після тижня, брага буде готова, залишається процідити її через марлю, розлити по пляшках, охолодити і можна сміливо пити, насолоджуючись неперевершеним смаком.
Брага ? самостійний напій або сировину для інших алкогольних продуктів?
Насправді брага без перегонки може виступати в якості повноцінного напою. Рецепти досить поширені і існують у величезних кількостях, нічого не заважає вам їх доповнювати, фантазувати, змінюючи інгредієнти і пропорції. Адже приготування браги ? це, так чи інакше, кулінарія. Залежно від того, яке використовується сировина, брага може стати основою, завдяки якій виробляються інші напої. Наприклад, яблучна брага може з легкістю перетворитися в яблучний сидр або в вино, а сусло на малиновому варення може стати малиновою настоянкою або лікером.