Класичний рецепт бурбону неможливо повторити в домашніх умовах. Та це й не потрібно. Набагато цікавіше придумати свій, оригінальний напій, який виявиться не гірше оригіналу. Такий бурбон не зможе похвалитися благородним походженням, зате доставить масу задоволення творцеві, гостям і членам сім'ї.
Рецепт приготування американського віскі, як і будь-якого домашнього алкоголю, складається з двох етапів: отримання кукурудзяної браги і її подальшого перегону. Розберемо кожен крок детальніше.
- Відмінності бурбону від віскі
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Класичний рецепт на солоді
- Розварювання кукурудзи
- Затирання затору
- Ферментація браги
- Первинна перегонка
- Вторинна перегонка
- Витримка
- Вуглеводи
- Бурбон на дріжджах Кодзі
- Відео огляд: як приготувати домашній бурбон, класичний рецепт на солоді і на дріжджах Кодзі
відмінності бурбону від віскі
Неправильно називати віскі бурбоном, в той же час бурбон технічно є одним з видів віскі. Складно? Зараз пояснимо.
Бурбон — це різновид віскі, який виробляється в США з кукурудзи і витримується в бочках з обпаленого дуба. Суміш зерен, яка використовується в процесі виробництва, повинна містити не менше 51% кукурудзи. Бурбон також повинен витримуватися мінімум два роки, хоча багато високоякісних сортів бурбону витримуються набагато довше.
З іншого боку, віскі — це широка категорія ДИСТИЛЬОВАНИХ спиртних напоїв, яка включає багато різних видів, включаючи бурбон. Віскі може бути виготовлений з різних ЗЕРНОВИХ культур: ячмінь, жито і пшениця, витримуватися в бочках різних типів, дубових або для хересу. Віскі можна виробляти в багатьох країнах світу, включаючи Шотландію, Ірландію, Канаду та Японію. Як зробити віскі в домашніх умовах-базовий рецепт і варіації →
Коротко, бурбон — це підвид віскі, який виробляється в США із сусла, що містить щонайменше 51% кукурудзи, і витримується в дубових бочках.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Для домашнього бурбону знадобиться певна кухонне начиння:
- Каструля ємністю 50-60 л;
- Лопатка або велика ложка для перемішування;
- Ємність для бродіння з водяним затвором;
- Ківш;
- Сито;
- Відро;
- Спиртомір і термометр.
За бажанням до цього списку можна додати дубову бочку для витримки.
В якості основи рецепта беруть зерно в наступній пропорції:
- Несолоджена солодка кукурудза -70%;
- Світлий ячмінний солод — 16%;
- Житній або пшеничний солод — 14% кг.
Якість інгредієнтів безпосередньо впливає на смак напою, а значить вибирати їх потрібно уважно. Ось що варто врахувати:
- У рецепті оптимально використовувати подрібнену кукурудзу, краще перетерту до борошна. Якщо такий у продажу немає-зерно подрібнюють в зернодробарці самостійно;
- Неферментований солод дає самий насичений аромат і смак бурбону;
- Дріжджі краще вибирати спеціальні, від компанії fermentis. Можна використовувати спиртові для віскі (Bragman Whisky, Alcotec Whisky Turbo, Still Spirits Whiskey) або звичайні хлібопекарські. Але останні можуть зіпсувати смак напою і зменшувати вихід продукту;
- Воду бажано використовувати з нейтральним рівнем жорсткості або відфільтрувати.
Оптимальний гідромодуль для приготування бурбону становить 1:4. Замість частини води в рецепті можна використовувати кукурудзяну барду після попередньої перегонки. Вона додасть напою більш насичений смак кукурудзи і полегшить роботу дріжджів.
Класичний рецепт на солоді
Приготування бурбону на солоді вдома — робота не для новачків в самогоноварінні. Навіть у досвідчених винокуров деякі етапи рецепта здатні викликати утруднення, тому розберемо кожен досконально.
самогонний апарат для віскі і бурбона-особливості та рейтинг кращих моделей →
Розварювання кукурудзи
Основна проблема солоду — перетворити кукурудзяний крохмаль на цукор. Але через тверду оболонку дістатися до нього важко. В процесі розварювання покриття зерна руйнується, і крохмаль виходить назовні. Відбувається це при температурі 90 ° С.нижчі значення термометра значно збільшують час розварювання кукурудзи. Якщо при 90 ° З потрібно 2 години, то при 80 ° з на процес піде 6 годин.
Операцію можна спростити, якщо під рукою є пароводяний котел і автоматична мішалка.
Затирання затору
Коли кукурудза зварилася і придбала однорідну консистенцію, її за рецептом потрібно швидко остудити до 73 ° С.також сусло бажано довести до pH 5,5-6. Потім додати порційно солод, починаючи з житнього (пшеничного). він поступово знизить температуру до 60-65 ° С.
Коли остання порція внесена, сусловарочний котел утеплюють і залишають на 1-2 години до повного оцукрювання крохмалю. Для перевірки успішності реакції використовують йод. Коли затор перестане фарбуватися в синій колір, його можна охолодити і внести дріжджі.
Ферментація браги
Далі за рецептом сусло фільтрують і промивають гарячою водою. Потім швидко остуджують до 25-30 ° З через чиллер або холодну ванну, переливають в ферментер і вносять розведені за інструкцією дріжджі. Встановлюють гідрозатвор і ставлять посуд з Брагою в приміщення з кімнатною температурою. Зброджується маса швидко, за 2-3 дні.
Отриману брагу для бурбона відразу потрібно перегнати, щоб вона не підкисла. Максимальний термін зброджування без псування — 96 годин.
Первинна перегонка
Для отримання первинного спирту-сирцю (СС) перша дистиляція виконується «насухо», до 3-4% в струмені, без поділу на голови і хвости. Навіть добре відфільтрована кукурудзяна бражка містить залишки крохмалю, які активно пригорають при нагріванні на сильному вогні. Тому сусло рекомендується нагрівати поступово, на повільному вогні. Ще один мінус кукурудзяної браги-сильне піноутворення, через це нагрівати її краще у відкритому Кубі.
Процес можна спростити, якщо використовувати дистилятор з парогенератором або пароводяної сорочкою.
Вторинна перегонка
Для другої дистиляції СС за рецептом розводять до 20% , це забезпечить краще розділення на фракції. Кількість відсікаються голів і хвостів становить приблизно 10% від абсолютного спирту (100%) в первісному дистилляте. Відбір середньої фракції припиняють при досягненні 45% спирту в струмені.
Як правильно перегнати самогон другий раз, підготовка, етапи →
В результаті вийде ароматний, трохи солодкуватий самогон. Щоб перетворити його на подобу бурбона, знадобиться дубова бочка або чіпси.
Витримка
За правилами бурбон на основі кукурудзи витримують в обпалених дубових бочках не менше двох років. У домашніх умовах все відбувається простіше. Перед витримкою міцність самогону за рецептом доводять до 45-55% спирту, потім наполягають на дубовій трісці, чіпсах або чурочках. Деревини беруть з розрахунку 4 г кубиків сильної обсмаження на 1 літр алкоголю. Старіння при такому методі відбувається швидко, через 2-3 місяці можна отримати непоганий кукурудзяний бурбон.
Якщо в господарстві є дубова бочка , самогон витримують в ній. Попередньо розбавляють до класичних 62,5% спирту, ємність надійно закупорюють і залишають на 3 місяці при кімнатній температурі.
Вуглеводи
Процедура в рецепті необов'язкова, але бажана. Проводять углевание перед облагороджуванням в дубі. В результаті поліпшуються органолептичні властивості, але може зникнути аромат кукурудзи.
Для роботи буде потрібно вугільна колона або пристрій з її імітацією. Наполягати кукурудзяний бурбон на вугіллі марно.
Бурбон на дріжджах Кодзі
Цей рецепт бурбону стає все більш популярним в домашніх умовах, оскільки позбавляє винокура від тяганини з виварюванням крохмалю, оцукрюванням і підтриманням температури на початкових етапах.
Кодзі — це готова суміш спиртових дріжджів, ферментів та інших мікроорганізмів, які розщеплюють крохмаль на моносахара. При цьому в напої зберігається смак і аромат вихідної сировини.
Для рецепта кукурудзяного бурбона на Кодзі досить взяти воду, зерно, солод і дріжджі. Змішати все в ємності, поставити гідрозатвор і залишити бродити. Єдиний нюанс-бродіння триває 14-18 днів при кімнатній температурі.
Для бурбона домашнього приготування на дріжджах Кодзі знадобиться:
- Кукурудзяна крупа-4 кг;
- Пшениця — 1 кг;
- Вода — 24 л;
- Ячна крупа - 1 кг;
- Кодзі -36 г.
Рецепт:
- Дезінфікуємо бродильний бак марганцівкою або гарячим содовим розчином.
- Розводимо Кодзі в 0,5 літрах теплої води і залишаємо доходити на 15 хвилин.
- В бак заливаємо воду температурою 40 ° з, засипаємо крупи, перемішуємо.
- Потім вносимо Кодзі, температура суміші не повинна бути нижче 36 ° С.ставимо гідрозатвор.
- Чекаємо 2 тижні, поки йде бродіння. Ємність в брагою періодично збовтуємо для рівномірного розподілу дріжджів.
- Готову брагу відправляємо на перегонку.
Після першої дистиляції виходить 6 л спирту сирцю фортеця 35%, після Другої — 3 літри кукурудзяного віскі міцністю 40%. Після витримки на деревині дуба домашній бурбон можна дегустувати.
Кукурудзяна брага на Кодзі-прості рецепти з подрібненої кукурудзи і крохмалю →
Перш ніж подати напій на стіл, його потрібно перелити в красиву тонкостінну бутель або графин з пробкою. Тоді гості побачать золотистий колір напою і оцінять старання господаря.
Приготувати аналог бурбона на основі кукурудзи в домашніх умовах нескладно, досить слідувати рецептом і дотримуватися пропорції сировини. Повністю повторити смак і аромат оригіналу навряд чи вийде, але створити гідну копію під силу навіть новачкові. Головне-не впадати у відчай при невдачах, а експериментувати далі.
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua